• No results found

Stakeholdersanalyse

In document Jouw samenwerking, onze zorg (pagina 56-59)

Aangezien de meeste stakeholdersanalysen gericht zijn op een bepaalde bedrijfsvoering, sluit dit niet aan bij de manier van werken binnen dit onderzoek. Voor een duidelijk overzicht van de stakeholders is ervoor gekozen om puntsgewijs per betrokken hulpverlener en organisatie te verantwoorden waarom zij betrokken zijn bij het onderzoek. Daarnaast worden puntsgewijs de belanghebbenden van dit onderzoek toegelicht.

Respondenten interviews

Bij het afnemen van de interviews is er begonnen met interviews met organisaties. De onderzoekers gaan samen met vier groepen studenten interviews afnemen bij verschillende organisaties. Het doel van deze interviews is om een breed beeld te krijgen van deze organisaties over hoe ze tegen de samenwerking tussen ouders en hulpverleners aankijken. Dit met betrekking op taken en rollen, loyaliteit, psychiatrische ouders, delicate gesprekken en methodisch werken. De volgende organisaties worden hiervoor gebruikt:

- Pluryn, de onderzoekers nemen hier zelf een interview af. Deze organisatie wordt voor dit onderzoek geïnterviewd omdat zij verschillende franchise- en loondienstgezinshuizen

hebben. Voor dit interview zal er gesproken worden met gedragswetenschappers die werken bij Pluryn.

- Lindenhout, deze organisatie geeft ondersteuning bij pleegzorg en gezinshuizen. Voor dit interview zal gesproken worden met een beleidsadviseur onderzoeker en werkbegeleider in de pleegzorg.

- Driestroom, heeft franchise gezinshuizen voor kinderen met een beperking. Voor dit interview is gesproken met een hoofdbehandelaar.

- Parlan, heeft pleeggezinnen en gezinshuizen. Voor dit interview is gesproken met een gedragswetenschapper.

- Leger des heils, heeft gezinshuizen. Voor dit interview zal gesproken worden met een afdelingsmanager van de gezinshuizen en een gedragswetenschapper.

Om beeld te krijgen van hoe de samenwerking met ouders in de praktijk vormgegeven wordt is ervoor gekozen om verschillende hulpverleners te interviewen die betrokken zijn bij een jongere in een gezinshuis. Er is gekozen om twee gezinshuisouders te spreken omdat zij het dichtst bij een jongere in een gezinshuis staan. Van de overige betrokken hulpverleners wordt er één respondent geïnterviewd. Daarbij kwamen de onderzoekers uit op de volgende hulpverleners:

- Gezinshuisouders: Vanuit de organisatie Hoenderloogroep en Oosterpoort. Zij staan het dichtst bij een jongere in een gezinshuis, waardoor het van belang is hen te spreken en te weten hoe zij tegen de samenwerking met ouders en andere betrokken hulpverleners aankijken en hoe ze hiermee omgaan.

- Gezinsbegeleider/ambulant werker: Vanuit de organisatie Pluryn. Zij is nauw betrokken bij de samenwerking met ouders. In veel gevallen pakt een gezinsbegeleider (in andere gevallen een ambulant werker genoemd) de samenwerking met ouders op.

- Gedragswetenschapper: Vanuit de organisatie Pluryn. Zij is op de achtergrond aanwezig en vooral ondersteunend voor de gezinshuisouder. De gezinshuisouder kan bij haar terecht voor advies met betrekking tot de samenwerking met ouders.

- (Gezins)voogd: Vanuit de organisatie Samen Veilig. Heeft (gedeeltelijk) gezag over het kind en is verantwoordelijk voor de plaatsing. Hij heeft hoe dan ook te maken met de ouder van een jongere in een gezinshuis.

Nadat de interviews zijn afgenomen hebben de onderzoekers de belangrijkste resultaten voorgelegd aan gezinshuisouders tijdens een inspiratiedag van gezinshuis.com. De gesproken gezinshuisouders bevestigen de resultaten van het onderzoek. De belangrijkste uitkomst daarbij is dat er onder hulpverleners geen behoefte is aan meer beleid rondom taken en rollen. Er kwam naar voren dat rouwverwerking bij ouders een onderwerp is waar aandacht aan gegeven moet worden.

Belanghebbenden onderzoek

Dit onderzoek is interessant voor verschillende mensen. Zij hebben allemaal op een andere manier belang bij de uitkomsten van het onderzoek en/of kunnen de aanbevelingen in de praktijk gaan uitvoeren. De grootste belanghebbenden van dit onderzoek zijn de volgende:

- Lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede: Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van dit lectoraat. Het lectoraat heeft in eerste instantie belang bij het onderzoek omdat dit onderzoek hen helpt de kennis over (de samenwerking van hulpverleners binnen) gezinshuizen te vergroten. Wanneer zij op langere termijn voor gezinshuisouders een training gaan ontwikkelen kunnen ze de taken en rollen die in dit onderzoek naar voren zijn gekomen als input hiervoor gebruiken. Daarnaast zijn een aantal aanbevelingen voor vervolgonderzoek naar voren gekomen waar het lectoraat verder onderzoek naar zou kunnen doen.

- Organisaties die gezinshuizen aanbieden: Het onderzoek is interessant voor aanbieders van gezinshuizen omdat er in het onderzoek antwoord wordt gegeven op hoe organisaties gezinshuisouders het beste kunnen ondersteunen, waar gezinshuisouders tevreden over zijn en wat hun wensen vanuit de organisatie zijn.

- Hulpverleners: Het onderzoek is interessant voor hulpverleners die betrokken zijn bij een jongere in een gezinshuis, doordat de taken en rollen van verschillende hulpverleners in kaart zijn gebracht. Zo kan een gezinshuisouder uit dit onderzoek opmaken wat zijn/haar belangrijkste taken zijn in samenwerking met ouders, hoe andere gezinshuisouders samenwerken met ouders en wat daarin goed werkt.

- Sociale wijkteams: Het onderzoek is interessant voor sociale wijkteams door heel Nederland, omdat een aanbeveling en het ontwikkelde product uit het onderzoek zich richt op deze organisaties. Het zou mooi zijn wanneer sociale wijkteams deze aanbeveling en het product verder zouden oppakken er hier concreet iets mee zouden doen.

- Overheid: Het onderzoek is interessant voor de overheid omdat in een aanbeveling naar voren komt dat er een belangrijke taak ontbreekt die hulpverleners zouden moeten

oppakken. Het zou goed zijn wanneer gemeenten deze aanbeveling oppakken en binnen hun eigen gemeente kijken welke organisatie hiermee verder kan en hoe dit gefinancierd kan worden.

Bijeenkomst stakeholders

Er is een bijeenkomst met stakeholders gehouden tijdens de inpsiratiedag van Gezinshuis.com. Hier hebben de onderzoekers een workshop gehouden waar meerdere gezinshuisouders aanwezig waren.

De wensen van hulpverleners die in het onderzoek naar voren zijn gekomen zijn hier gecheckt. De opbrengst van deze bijeenkomst is dat de resultaten en wensen van het onderzoek door andere hulpverleners zijn bevestigd. Daarnaast zijn de resultaten, aanbevelingen en het product

gepresenteerd aan het lectoraat en betrokken hulpverleners, waardoor een grote groep mensen nu op de hoogte is van de aanbevelingen.

In document Jouw samenwerking, onze zorg (pagina 56-59)