• No results found

STAAT VAN BATEN EN LASTEN BATEN

In document Werken aan een betere wereld (pagina 82-85)

Toelichting behorende tot de geconsolideerde

STAAT VAN BATEN EN LASTEN BATEN

De rijksbijdrage (lumpsum) wordt op basis van de jaarlijkse toekenning in de staat van baten en lasten opgenomen. Voor zover de bestedingen in relatie met de toegekende, door de minister geoor-merkte middelen achterblijven vindt passivering op de balans plaats onder kortlopende schulden.

Opbrengsten uit het verlenen van diensten in het kader van door derden gefinancierde projecten (Werk in opdracht van derden) worden in de staat van baten en lasten verwerkt wanneer het bedrag van de opbrengsten op betrouwbare wijze kan worden bepaald, de inning van de te ontvangen vergoe-ding waarschijnlijk is, de mate waarin de dienstverlening op balansdatum is verricht en betrouwbaar kan worden bepaald en de reeds gemaakte kosten en de kosten die (mogelijk) nog moeten worden gemaakt om de dienstverlening te voltooien op betrouwbare wijze kunnen worden bepaald.

Indien het resultaat van een bepaalde opdracht tot dienstverlening niet op betrouwbare wijze kan worden bepaald, worden de opbrengsten verwerkt tot het bedrag van de kosten van de dienstverle-ning die worden gedekt door de opbrengsten.

Opbrengsten uit hoofde van verleende diensten worden in de staat van baten en lasten als baten opgenomen naar rato van het stadium van voltooiing van de transactie op verslagdatum. Resultaten uit hoofde van verleende diensten van door derden gefinancierde projecten worden in de staat van baten en lasten opgenomen volgens de ‘percentage of completion’ methode.

Aandeel in resultaat van ondernemingen waarin wordt deelgenomen

Het aandeel in het resultaat van ondernemingen waarin wordt deelgenomen omvat het aandeel van de groep in de resultaten van deze deelnemingen, bepaald op basis van de grondslagen van de groep.

De resultaten van deelnemingen die gedurende het boekjaar zijn verworven of afgestoten worden vanaf het verwervingsmoment respectievelijk tot het moment van afstoting verwerkt in het resul-taat van de groep.

LASTEN

Afschrijvingen op immateriële en materiële vaste activa

Afschrijvingskosten vormen een aparte regel in de staat van baten en lasten. Voor een nadere speci-ficatie worden verwezen naar de betreffende toelichting. Immateriële vaste activa inclusief goodwill en materiële vaste activa worden vanaf het moment van gereedheid voor ingebruikneming afge-schreven over de verwachte toekomstige gebruiksduur van het actief. Over terreinen wordt niet afgeschreven.

Personeelsbeloningen

Lonen, salarissen en sociale lasten worden op grond van de arbeidsvoorwaarden verwerkt in de staat van baten en lasten voor zover ze verschuldigd zijn aan werknemers respectievelijk de belastingau-toriteit. De over het verslagjaar verschuldigde premie wordt als last verantwoord.

Pensioenlasten

De universiteit heeft een pensioenregeling bij Stichting Bedrijfspensioenfonds ABP. Op deze pen-sioenregeling zijn de bepalingen van de Nederlandse Pensioenwet van toepassing en worden op verplichte of contractuele basis premies betaald door de instelling. ABP hanteert een voorwaardelijk geïndexeerde middelloonregeling. De premiegrondslag bestaat uit het pensioengevend inkomen van de werknemer verminderd met de franchise. Uitgangspunt is dat de in de verslagperiode te verwer-ken pensioenlast gelijk is aan de over die periode aan het pensioenfonds verschuldigde pensioen-premies. Voor zover de verschuldigde premies op balansdatum nog niet zijn voldaan, wordt hier-voor een verplichting opgenomen. Als de op balansdatum reeds betaalde premies de verschuldigde premies overtreffen, wordt een overlopende actiefpost opgenomen voor zover sprake zal zijn van terugbetaling door het fonds of van verrekening met in de toekomst verschuldigde premies.

Financiële baten en lasten

Rentebaten en rentelasten worden tijdsevenredig verwerkt, rekening houdend met de effectieve ren-tevoet van de desbetreffende activa en passiva. Bij de verwerking van de rentelasten wordt rekening gehouden met de verantwoorde transactiekosten op de ontvangen leningen. Waardeveranderingen van effecten (obligaties) worden rechtstreeks verwerkt in de staat van baten en lasten.

Leasing

Een leaseovereen komst waarbij de voor- en nadelen verbonden aan het eigendom van het lease-object geheel of nagenoeg geheel door de lessee worden gedragen, wordt aangemerkt als een finan-ciële lease. Alle andere leaseovereenkomsten classificeren als operationele leases. Bij de leaseclas-sificatie is de economische realiteit van de transactie bepalend en niet zozeer de juridische vorm.

Universiteit Utrecht Jaarverslag 2018 84

Operationele leases

Als de universiteit optreedt als lessee in een operationele lease, wordt het leaseobject niet geacti-veerd. Leasebetalingen inzake de operationele lease worden lineair over de leaseperiode ten laste van de staat van baten en lasten gebracht en de contractuele verplichtingen vermeld als niet uit de balans opgenomen verplichtingen.

Belastingen

Publiekrechtelijke rechtspersonen zijn in beginsel belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting.

De Universiteit Utrecht heeft op grond van artikel 6b lid 1 onderdeel b van de wet vennootschaps-belasting een subjectvrijstelling voor de vennootschapsvennootschaps-belasting. De omvang en bekostiging van de onderwijs-en onderzoeksactiviteiten van de universiteit zijn hiervoor bepalend. De verbonden par-tijen van de Universiteit Utrecht zijn zelfstandig belastingplichtig voorzover zij zich als een onder-neming kwalificeren.

De belasting over het resultaat wordt berekend over het resultaat voor belastingen in de staat van baten en lasten, rekening houdend met beschikbare, fiscaal compensabele verliezen uit voorgaande boekjaren (voor zover niet opgenomen in de latente belastingvorderingen) en vrijgestelde winstbe-standdelen en na bijtelling van niet-aftrekbare kosten.

Faculteit Geneeskunde

In navolging van de bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen de Universiteit Utrecht en het UMCU wordt de rijksbijdrage voor de medische faculteit overgedragen aan het UMCU. In overeen-stemming met de gemaakte afspraken wordt verondersteld dat de exploitatie van de medische facul-teit een “nihil” resultaat heeft. De exploitatie van de medische faculfacul-teit is onlosmakelijk verbonden met de totale ziekenhuisexploitatie van het UMCU.

Op grond van de voorschriften zoals opgenomen in RJ 660 artikel 603 worden de baten uit de Onder-wijs en Onderzoeksactiviteiten (O&O-gelden) en de daaraan toe te rekenen kosten op basis van een tussen UMCU en UU overeengekomen verdeelsleutel samengevoegd met de exploitatie van de Uni-versiteit Utrecht. De O&O-gelden omvatten zowel de overgedragen rijksbijdrage (1e geldstroom) als de baten uit contractactiviteiten (2e en 3e geldstroom) als gevolg van de bestaande verwevenheid van de geldstromen bij de financiering en verantwoording van contractactiviteiten (matching).

KASSTROOMOVERZICHT

Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode. Onder geldmiddelen worden verstaan de liquide middelen. In het kasstroomoverzicht wordt onderscheid gemaakt tussen kas-stromen uit operationele activiteiten, investerings- en financieringsactiviteiten. De ontvangsten en uitgaven uit hoofde van interest en ontvangen dividend zijn opgenomen onder de kasstroom uit operationele activiteiten. De verworven financiële belangen zijn opgenomen onder de kasstroom uit investeringsactiviteiten. De verkrijgingsprijs van de verworven groepsmaatschappij is opgenomen onder de kasstroom uit investeringsactiviteiten, voor zover betaling in geld heeft plaatsgevonden.

De geldmiddelen die in de verworven groepsmaatschappij aanwezig zijn, zijn op de aankoopprijs in mindering gebracht. Transacties waarbij geen instroom of uitstroom van kasmiddelen plaatsvindt, waaronder financiële leasing, zijn niet in het kasstroomoverzicht opgenomen. De betaling van de leasetermijnen uit hoofde van het financiële leasecontract zijn voor het gedeelte dat betrekking heeft op de aflossing als een uitgave uit financieringsactiviteiten aangemerkt en voor het gedeelte dat betrekking heeft op de interest als een uitgave uit operationele activiteiten.

Toelichting op de

In document Werken aan een betere wereld (pagina 82-85)