• No results found

RISICO RISICO­OMSCHRIJVING BEHEERSMAATREGEL 1 1e geldstroom

In document Werken aan een betere wereld (pagina 65-70)

De Universiteit Utrecht

RISICO RISICO­OMSCHRIJVING BEHEERSMAATREGEL 1 1e geldstroom

Als gevolg van veranderende politieke

prioriteiten bestaat het risico dat de geldstroom vanuit het Rijk terugloopt. Als gevolg hiervan kan de kwaliteit van onderwijs, onderzoek, innovatie en valorisatie onder druk komen te staan. Dit risico wordt vergroot doordat 2e en 3e geldstroomprojecten ook een beroep doen op de 1e geldstroom, aangezien de financiering vanuit de 2e en 3e geldstroom veelal niet volledig dekkend is.

De Universiteit Utrecht hanteert een financiële

meerjarenstrategie waarin verwachte ontwikkelingen in Rijksbaten tijdig en prudent verwerkt worden. Het interne verdeelmodel sluit aan op de incentives van de nationale middelenverdeling en externe ontwikkelingen.

2 2e en 3e geldstroom

Als gevolg van toenemende concurrentie in het verkrijgen van financiering uit de 2e en 3e geldstroom, bestaat het risico dat deze geldstromen teruglopen voor de Universiteit Utrecht met als gevolg dat de kwantiteit en de kwaliteit van onderzoek onder druk komen te staan.

De Universiteit Utrecht versterkt de wervingskracht door gericht te kiezen voor een beperkt aantal interdisciplinaire strategische thema’s en focusgebieden, die aansluiten op nationale en internationale (EU) maatschappelijke prioriteiten. Op de gekozen gebieden vindt een periodieke review plaats. Een ondernemende en op innovatie gerichte cultuur wordt gestimuleerd door bestuurders en ondersteund door research support offices in de faculteiten.

3 Investeringen in huisvesting

De komende jaren investeert de universiteit stevig in onderhoud, renovatie en nieuwbouw van huisvesting. Het risico bestaat dat vastgoedprojecten meer kosten dan begroot en/of langer duren dan gepland en/of hun deliverables niet (volledig) opleveren. Dit kan tot gevolg hebben dat (beoogde) gebruikers van het vastgoed niet optimaal ondersteund worden waardoor de kwaliteit van onderwijs, onderzoek, innovatie & valorisatie onder druk komt te staan.

De Universiteit Utrecht hanteert financiële kaders waarbinnen de planvorming en realisatie rond vastgoed plaatsvindt alsmede een meerjarige investeringsagenda.

Uitgangspunten hierbij zijn dat tegenvallers binnen deze meerjarige investeringsagenda worden opgevangen en het sturen op (toekomstige) waarde en levensduurkosten over meerdere jaren. De implementatie van het strategisch vastgoedbeleid en het bijbehorende vastgoedplan is onderhanden.

 

4 Samenwerkingsverbanden

Als gevolg van samenwerking met partijen waarbij zich incidenten voordoen of die failliet gaan, bestaat het risico dat de universiteit reputatieschade en financiële schade lijdt met negatieve gevolgen voor het aantrekken van studenten en onderzoekers en de kwaliteit van onderzoek, innovatie en valorisatie.

In samenwerkingsverbanden houdt de Universiteit Utrecht vast aan haar eigen interne gedragscodes en regelgeving om zo het risico op reputatieschade zo gering mogelijk te houden. De Universiteit Utrecht staat continu in contact met diverse stakeholders. Input van deze stakeholders weegt de universiteit mee in de beslissing om een samenwerkingsverband aan te gaan of te beëindigen. De Universiteit Utrecht voert een behoedzaam financieel beleid.

66 Universiteit Utrecht Jaarverslag 2018

RISICO RISICO­OMSCHRIJVING BEHEERSMAATREGEL

5 Onderzoeksfaciliteiten

Als gevolg van veranderende regionale politieke prioriteiten en mogelijkheden, evenals door samenwerkingsverbanden door andere universiteiten, bestaat het risico dat de Universiteit Utrecht onvoldoende in staat is om hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten te realiseren met als gevolg dat de kwaliteit van onderzoek onder druk komt te staan.

De Universiteit Utrecht faciliteert en stimuleert

interdisciplinaire samenwerking en investeert eveneens in het bij elkaar brengen van partners in kennisecosystemen waardoor de Universiteit Utrecht een sterk netwerk heeft van kennisinstellingen. Samen met partners zoals het UMCU en andere partners op het Utrecht Science Park is de universiteit goed verankerd in de regio. Waar mogelijk trekt de universiteit samen op om hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten gerealiseerd te krijgen. De

universiteiten van Utrecht, Eindhoven en het Universitair Medisch Centrum Utrecht werken hierbij intensief samen.

6 Wetenschappelijke integriteit

Als gevolg van incidenten op het gebied van wetenschappelijke integriteit bestaat het risico dat de universiteit reputatie- en imagoschade lijdt met als gevolg dat het moeilijker wordt om studenten, onderzoekers en financiële middelen aan te trekken.

Het kwaliteitszorgsysteem Onderzoek van de Universiteit Utrecht zorgt voor periodieke monitoring van de kwaliteit van het onderzoek, in aansluiting op de landelijke

onderzoekvisitaties. De wetenschappelijke integriteit is tevens geborgd in interne afspraken en regelgeving.

7 Aantrekken talent

Als gevolg van schaarste van talent en internationale concurrentie om dit talent, bestaat het risico dat de Universiteit Utrecht onvoldoende in staat is om toptalent te werven en te behouden met als gevolg dat de kwaliteit van onderzoek onder druk komt te staan.

De Universiteit Utrecht richt zich op het versterken van haar aantrekkelijkheid voor talent uit binnen- en buitenland door het uitvoeren van een internationaliseringsprogramma en de vernieuwing van het tenure track-programma. Ook zet de universiteit fondsen in voor het aantrekken van toptalent. De Universiteit Utrecht richt zich bovendien op talentonwikkeling binnen de organisatie.

8 ICT

Het risico bestaat dat de betrouwbaarheid van ICT en data wordt aangetast. Als gevolg hiervan kunnen gebruikers schade ondervinden of onvoldoende ondersteund worden.

De Universiteit Utrecht investeert continu in de betrouwbaarheid, veiligheid en continuïteit van de

geautomatiseerde systemen. Zowel voor de ontwikkeling als voor het beheer van IT-oplossingen werkt de Universiteit Utrecht samen met gerenommeerde partijen. Ook vindt voorlichting aan medewerkers plaats over veilig gebruik van data en de herkenning van pogingen om ongeoorloofd toegang te krijgen tot de systemen (bijvoorbeeld door phising). De Universiteit Utrecht zet zich in om schaars ICT-talent aan zich te binden.

Waarschijnlijkheid tussen 70 en 100%

dat het risico manifest wordt binnen twee jaar.

Hogekans

Lagekans

Laag Gering Groot

Impact op reputatie, rankings,kwaliteit van onderzoek, onderwijs & valorisatie / financiële impact en/of schade voor mens en maatschappij.

Aanmerkelijke kans van 10 tot 70%

dat het risico zich voordoet binnen twee jaar.

Geringe kans van minder dan 10%

dat het risico zich voordoet binnen een jaar.

1

6 9

3 5

4 7

2

8

RISICO RISICO­OMSCHRIJVING BEHEERSMAATREGEL

9 Studentenaantallen

Studentenaantallen kunnen fluctueren, met name op programma- en opleidingsniveau, maar ook op het niveau van de faculteit en de universiteit als geheel. Het risico bestaat dat bij drastische fluctuaties de benodigde middelen, zoals docenten, collegezalen en huisvesting, niet snel genoeg afgestemd kunnen worden op de vraag.

De Universiteit Utrecht monitort de ontwikkeling van studentenaantallen nauwgezet en zet zich in om de personele bezetting en de voorzieningen hierop af te stemmen. Het door de Universiteit Utrecht intern gebruikte financiële verdeelmodel is daarbij ingericht om ook bij fluctuaties in studentenaantallen de financiële middelen op een passende wijze te verdelen.

Universiteit Utrecht Jaarverslag 2018 68

Jaarrekening

2018

Universiteit Utrecht Jaarverslag 2018 70

Inhoudsopgave

In document Werken aan een betere wereld (pagina 65-70)