• No results found

Hoe Spanje in 20 jaar tijd is veranderd van een land van hasj naar een land van marihuana

Franco's soldaten introduceerden het gewas in Spanje aan het einde van de burgeroorlog, maar het werd pas aan het einde van vorige eeuw echt populair,

Foto: Een roker, met hasj en marihuana op tafel.

In 'Descend al moro' (1989) portretteerde de filmmaker Fernando Colomo een Spanje dat niet meer bestaat: het Spanje van hasj dat uit Marokko, gesmokkeld door jongeren om een vakantie te betalen of de aankoop van een Golf GTI te financieren. De periode van verkopen via de zwarte markt en de detailhandel op de buurtpleintjes.

In werkelijkheid begon de teelt van marihuana in Spanje met de teruggekeerde troepen van Franco uit Marokko. Juan Carlos Usó, een vooraanstaand auteur op het gebied van drugskwesties in Spanje, legt het uit: `` De moderne golf van zelfteelt van cannabis in Spanje ontstond in de 20e eeuw in het Spaanse protectoraat in Marokko, waar de autoriteiten tolerant waren met de lokale gewoonte om cannabis te telen.

Toen de burgeroorlog begon, arriveerden Afrikaanse troepen op het schiereiland, zoals legionairs en de zogenaamde Moorse garde ten dienste van Francisco Franco, die hun gebruiken meebrachten, inclusief het verbouwen en consumeren van kif.

Na de overwinning van de troepen van generaal Franco zouden deze soldaten de eersten zijn die de import en verkoop in Spanje van de Marokkaanse kif organiseerden en daardoor zorgden voor de enorme verspreiding in de jaren veertig van vorige eeuw.

Dit alles dankzij de tolerantie van het regime, er waren zelfs mensen die hennep op hun eigen land plantten.

Het Franco-regime reageerde echter snel en ontmantelde tussen 1954 en 1966 verschillende plantages, de grootste in Alcalá de Guadaíra, Vega del Tajo en Langreo.

In die tijd was marihuana gerelateerd aan de beginnende 'hippie'-beweging: "Dit dwong mensen om zichzelf in handen te geven van de hasj-drugshandel met Marokko, waar het werd geproduceerd in quasi-middeleeuwse omstandigheden.

Van oudsher zijn het gewassen die veel regen nodig hebben maar sinds de jaren zeventig wordt er een drop-by-drop systeem gebruikt, zeg maar kunstmatige bevloeiing. Maar om op deze manier te telen heb je natuurlijk veel water nodig, en dus de noodzaak om veel waterputten te maken. Het is een lang verhaal, maar laten we zeggen dat veel Marokkanen zijn omgekomen door slordige putten die samen met hen instorten.

En uiteindelijk, in 1999, ging een Catalaanse man naar Amsterdam, bracht wat zaden en begon ze te verkopen. Die Catalaanse man was Juan Carlos Abellán, beter bekend als 'Karulo', en was de eerste die marihuanazaden verkocht in Europa, hij is de Robespierre van de groene revolutie in Spanje.

Hij vertelt: "Ik kom uit La Mina, een zeer arme wijk in Barcelona, waar iedereen hasj gebruikte, ook mijn familie". "Ik ben opgegroeid met het kijken naar hoe de politie hasjhandel in mijn buurt tolereerde. Ik zag het met mijn ogen, hoe de hasj-maffia extra’s betaalde aan de agenten om te zwijgen, terwijl ze vervolgens consumenten wel gingen beboeten voor het bezit ervan. Dat was toen ik besloot dat ik geen relatie met die maffia wou en ik begon mijn eigen marihuana te planten '', zegt Abellán, die op 13-jarige leeftijd begon met planten op het terras van zijn huis

In 1999 vertrok Abellán naar Amsterdam en keerde terug met een koffer vol

wietzaadjes. Niemand vroeg hem iets op het vliegveld. Overtuigd van zijn wettigheid, en op advies van magistraat José Luis Felis, van Judges for Democracy, opende Abellán de eerste growshop in Spanje, net achter de Boquería-markt, in Barcelona. Hij was vanaf het eerste moment erg succesvol met vele telefonische bestellingen en klanten uit Portugal, Frankrijk ....

Daar iedereen dacht dat dat illegaal was en dat ze hem uiteindelijk in de gevangenis zouden zetten was hij gedurende meer dan een jaar de enige die zaden verkocht in heel Spanje.

Toen mensen zagen dat ze hem niet gevangen namen, begonnen overal 'growshops' te verschijnen.

Door de opening van 'growshops' werd hasj geleidelijk op straat verdrongen en ook de invoer van hasj vanuit Marokko via de straat van Gibraltar is erg afgenomen, zonder evenwel te verdwijnen, daar Spanje de toegangspoort blijft naar heel Europa.

Wat betreft de productie van hasj blijft Marokko aan de top, gezien de korte afstand die er bestaat tussen de twee kusten: Marokkaans en Spaans, wat de export

vergemakkelijkt. Ook omdat er kan worden gezegd dat de teelt van de Marokkaanse hasj uniek is in de wereld en er een steeds betere kwaliteit wordt bereikt, die de kwaliteit van hasj komende uit Afghanistan, Pakistan, enz. ver overtreft.

De huidige gegevens wijzen echter op een exponentiële groei van marihuanaplantages in Spanje, vooral in de gebieden van Andalusië en de Levantijnse kust. Voor activisten betekent deze toename het redden van levens in de Straat van Gibraltar daar het toenemen van eigen teelt van marihuana ook de illegale en gevaarlijke invoer van hasj uit Marokko zou verminderen.



Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie Uw socialezekerheidsrechten in Spanje

Juli 2012 8