• No results found

SOLO: Maak een tijdlijn bij het

Mucha suerte, y divertidos, la profesora Greiner

D. SOLO: Maak een tijdlijn bij het

levensverhaal van degene die geïnterviewd wordt, indien mogelijk met jaartallen, of anders een indicator van tijd (als kind zijnde…, vroeger, aan het begin van zijn/haar carrière, tegenwoordig, in de toekomst…). Maak gebruik van de door jou gemarkeerde steekwoorden. Schrijf in tenminste vijf zinnen op hoe de geïnterviewde bekend werd, waarvan, en de deze persoon nu doet. En holandés! Neem deze samen met de tekst op in je leesportfolio.

E. EN PARES: Bedenk nog drie interviewvragen aan de geïnterviewde. Wat zou jij hem/haar willen vragen? Schrijf ze op in het Spaans. Vraag nu aan je buurman of buurvrouw de vragen te beantwoorden. Jij doet dit vervolgens voor de vragen van je buurman of buurvrouw. Je kruipt dus in de huid van de geïnterviewde uit de tekst! In je leesportfolio neem je de gekozen tekst of link hiernaartoe, de interviewvragen en de antwoorden (en español) op.

F. EN GRUPOS DE 4: samen dezelfde tekst lezen. Lid 1 leest steeds een stukje tekst voor onder een kopje, lid 2 vat elk stukje tekst mondeling samen, lid 3 zoekt lastige woorden op (gebruik woordenboek) en lid 4 schrijft een samenvatting van elk stukje tekst (en holandés). De tekst of link hiernaartoe, samenvatting en lastige woorden met vertaling bewaren jullie allemaal in je leesportfolio.

Les 4

Leesdoel:

-

Opinieteksten leren lezen.

-

Structuur van de teksten leren kennen en gebruiken.

-

Voorkennis gebruiken over het onderwerp van de tekst.

-

Gedetailleerd lezen om details uit te pluizen.

EJERCICIO 4:

Ga naar de website van El País: http://.elpais.com

Klik op het kopje “Opinión”. Ga daarna naar “Cartas al director”.

https://elpais.com/elpais/2016/05/31/opinion/1464713210_625115.html Beantwoord eerst de volgende vragen:

4. Waarom geeft de krant El País lezers de mogelijkheid om brieven in te sturen? ……… ……… 5. Waar zijn deze brieven te lezen?

……… ……… 6. Aan welke voorwaarden moet je voldoen als je je brief wilt insturen? Noem er drie.

1: 2: 3:

TAREA OPTATIVA 4 – KEUZETAAK 4

Surf nu naar https://elpais.com/autor/cartas_director/a/

Je ziet een overzicht van de cartas al director. Kies er een uit die je aanspreekt, en maak een van de volgende keuze-opdrachten.

D. SOLO: Noteer de titel van de carta die jij gekozen hebt. Noteer ook de schrijver van deze carta, waarvandaan hij/zij komt en eventueel zijn/haar werk.

-

Leg de titel uit (en holandés). Wat wil de schrijver hiermee zeggen? Waarom schrijft die de brief? Gaat het hier om een klacht, een vraag, een wens, of nog iets anders?

-

Noteer de woorden of zinsdelen waaruit je dit hebt opgemaakt. Minimaal tien!

-

Ga nu bij jezelf na wat je zelf van dit onderwerp weet en noteer dit (plm. 5 zinnen, en

holandés, of via een mindmap).

-

Beeld je in dat jij director bent. Schrijf een kort antwoord als reactie op deze brief, waarin je ingaat op de vraag, klacht of wens uit de brief (plm. 10 zinnen, en español). Moet je daarvoor nog iets meer over het onderwerp weten? Zoek dan eerst nog wat informatie online.

-

Neem de tekst of de link hiernaartoe in je leesportfolio op, samen met de antwoorden op bovenstaande deelvragen.

E. EN PARES: Je werkt in duo’s, en kiest gezamenlijk een carta uit.

-

Noteer de titel van de carta die je gekozen hebt. Noteer ook de schrijver van deze carta, waarvandaan hij/zij komt en eventueel zijn/haar werk.

-

Bespreek met elkaar de titel (en holandés). Wat verwachten jullie dat de schrijver hiermee wil zeggen?

-

Lees samen de carta (in stilte, om de beurt een stukje hardop, of beiden een apart deel van de tekst). Waarom schrijft de auteur de brief? Gaat het hier om een klacht, een vraag, een wens, of nog iets anders? Kom samen tot een antwoord. Noteer de woorden of zinsdelen waaruit je dit hebt opgemaakt. Minimaal tien!

-

Ga nu na wat je beiden van dit onderwerp weet en noteer dit (plm. 5 zinnen, en

holandés, of bijv. via een mindmap).

-

Nu beeld je je in dat je de brief als blog hebt gelezen, en je wilt er graag op reageren om je eigen mening te delen. Schrijf een kort antwoord als reactie op deze blog, waarin je ingaat op het onderwerp uit de brief en jouw standpunt duidelijk maakt (plm. 10 zinnen, en español). Moet je daarvoor nog iets meer over het onderwerp weten? Zoek dan eerst nog wat informatie online.

-

Neem de tekst of een link hiernaartoe in je leesportfolio op, samen met de antwoorden op bovenstaande vragen.

F. EN GRUPOS DE 4: Jullie zijn samen het redactieteam van Cartas al director voor El País. Jullie hebben veel cartas ingezonden gekregen, maar je kunt er maar een publiceren. Jullie moeten met zijn vieren tot een keuze komen.

-

Lees eerst je zelfgekozen carta (in stilte). Wat betekent de titel? Waarom schrijft de auteur de brief? Gaat het hier om een klacht, een vraag, een wens, of nog iets anders?

-

Is het een actueel onderwerp? Noteer 5 woorden of zinsdelen waaruit je dit hebt opgemaakt, vat de tekst kort samen (plm. 5 regels, en holandés).

-

Ga nu in discussie met overige redactieleden. Waarover gaan hun brieven? Welke carta is het meest interessant om vandaag op jullie voorpagina te zetten? Waarom vinden jullie dat?

-

Neem de teksten of links hiernaartoe in je leesportfolio op, met de vier samenvattingen, en beschrijf kort tot welke keuze jullie zijn gekomen en waarom (plm. 10 zinnen, en español).

Sección de reflección y

GERELATEERDE DOCUMENTEN