• No results found

Socio-economisch

In document Wishy: wensen, delen, kopen (pagina 31-35)

Bereidheid om in de toekomst online systeem te gebruiken

4. Socio-economisch

Financieel staat deze groep over het algemeen niet heel sterk. Studenten staan erom bekend dat ze met een redelijk sober budget rond moeten komen. Echter wordt er vaak niet veel bezuinigd op het vieren van feestjes of het kopen van producten. Deze soberheid komt eerder terug in de kwaliteit van het dagelijkse leven.

Ook diegenen die net aan de slag zijn met werken hebben over het algemeen nog niet een fors inkomen. Dit betekent dat ze zelf niet veel geld hebben te spenderen en daardoor mogelijk extra waarde hechten aan cadeaus die ze van anderen zouden kunnen krijgen. Als ze het zelf eigenlijk niet kunnen veroorloven is de trigger misschien groter om het op een lijstje te zetten. Eventueel voor later om zelf te kopen, maar natuurlijk ook om op te sparen zodat het op een volgende gelegenheid aan vrienden gevraagd kan worden.

Tot slot heb ik wat de doelgroepsbeschrijving betreft ervoor gekozen om een primaire en een secundaire persona te maken. De primaire persona is diegene voor wie dit product specifiek wordt ontwikkeld; in deze persoon komen alle eigenschappen terug die perfect op het project aansluiten en de doelgroep het beste belichamen. Naast deze primaire persona heb ik een secundaire persoon gemaakt. Aan deze persoon wordt niet direct de aandacht besteedt, maar zal tijdens het ontwikkelproces ook zeker in het achterhoofd gehouden worden. Het product zal perfect moeten aansluiten op de wensen van de primaire persona, maar de secundaire zal er ook voldoende uit moeten kunnen halen. De primaire persona heb ik als volgt omschreven:

Naam Peter Brouwers

Leeftijd 23

Relationele status Relatie

Kinderen Geen

Inkomen 800 per maand

Woonplaats Rotterdam

Hoogst afgeronde opleiding Havo

Dagbesteding HBO - Management Economie &

 Studeert Management Economie & Recht aan de hogeschool Rotterdam.

 Woont samen met twee vrienden in een huurhuis in Rotterdam.

 Heeft al twee jaar een relatie.

 Heeft een grote groep vrienden waarmee hij vrijwel iedere week wat mee gaat doen in het weekend.

 Werkt voor 12 uur in de week bij Albert Heijn als

teamleider bij het

vakkenvullen.

 Is in het bezit van zowel een smartphone als een tablet.

 Maakt veelvuldig gebruik van social media en deelt daarbij verschillende informatie via met name Facebook en Twitter.

Naast de persona’s en segmentatie heb ik besloten om met het oog op het in kaart brengen van de behoeften van de gebruikers ook nog gekeken naar een variant op de zogenaamde Myer Briggs Type Indicator.

MBTI (Myer Briggs Type Indicator) is een systematiek om de verschillen in persoonlijkheid van mensen te classificeren. De originele MBTI kent zestien types. De types worden opgebouwd uit de volgende vier hoofdvragen:

1. Heeft iemand de voorkeur voor naar buiten gericht gedrag (extraversie) of voor naar binnen gericht gedrag (introversie);

2. Heeft iemand de voorkeur voor het opnemen van feitelijke informatie (sensing) of voor het opnemen van informatie in de vorm van verbanden en grote lijnen (intuition);

3. Heeft iemand de voorkeur voor het nemen van beslissingen op basis van logica (thinking) of op basis van normen en waarden (feeling);

4. Heeft iemand een voorkeur voor een planmatig geordende manier van werken (judging) of een flexibele en spontane manier van werken (percieving).

Omdat zestien types vrij veel is om goed te kunnen bereiken heeft Roy H. Williams, marketingexpert, hier verder onderzoek naar gedaan en kwam met de volgende twee vragen:

1. Ben je een snelle of een langzame beslisser?

2. Beslis je op basis van feiten of op basis van emotie?

Op basis van deze twee vragen zijn nog vier types te onderscheiden. Aan de hand van deze types heb ik beschreven hoe deze groepen mensen in verhouding liggen met dit project. Daarbij heb ik eerst een beschrijving van ieder van de vier groepen gemaakt waarbij ik met name in ben gegaan op hun zwakke en sterke punten. Vervolgens ben ik stap voor stap gaan kijken hoe deze groepen terug zullen komen binnen de doelgroep en hoe ze optimaal bereikt zouden kunnen worden met het eindproduct. De uitwerking is te lezen in de bijlagen (Design direction - MBTI pagina 51-54).

Hieronder zal ik de uitwerking van één van deze vier types, namelijk de spontane gebruiker, tonen.

De spontane bezoeker is een volger van trends. Hij wil zien dat anderen het product of dienst ook waarderen, iets dat hem ervan kan overtuigen dat hij een goede beslissing maakt door met het product in zee te gaan. Hij hecht veel waarde aan de mening van anderen en heeft wel eens de angst om iets geweldigs te missen. Hij wil graag nieuwe en spannende dingen. De spontane gebruiker is gemotiveerd door ‘instant gratifitacion’, het is dus belangrijk de gebruiker meteen na het aanmelden te laten zien wat de website allemaal in huis heeft.

Pluspunten Minpunten

Volgt trends Reageert op negatieve meningen

Reageert op positieve meningen Gevoelig voor mond op mond reclame

Een spontane gebruiker bereik je door:

De website persoonlijk te maken

Zo veel mogelijke informatie te geven in zo kort mogelijke teksten

Een kort verkooppraatje waarin duidelijk wordt wat het product of de dienst doet

Te laten zien wat anderen van het product vinden

De spontane gebruiker vindt het belangrijk dat een website persoonlijk is. Om dit persoonlijke aspect goed naar voren te kunnen werken zal ik ervoor zorgen dat er integratie is met sociale media. Hierdoor heeft de gebruiker echt het gevoel dat het persoonlijk is en dat hij of zij in contact staat met vrienden. Iedere pagina zal daarnaast voorzien zijn van de naam van de gebruiker en een kleine afbeelding als de gebruiker een connectie met bijvoorbeeld Facebook is aangegaan of deze zelf heeft geüpload.

Verder vindt de spontane gebruiker het belangrijk dat de teksten niet te lang zijn en direct hun punt maken. Een van de weinige teksten die er op de website te vinden zal zijn is die op de landingspagina, de homepagina voor diegenen die niet ingelogd zijn. Deze teksten zullen kort en bondig zijn om zodoende de informatie snel en gemakkelijk over te kunnen brengen.

Doordat de website een hoge mate van sociale integratie heeft staat de gebruiker continue in contact met vrienden. Dit zorgt ervoor dat de spontane gebruiker goed kan zien wat anderen van het product vinden. Aangezien het commentaar over de website van vrienden komt zal de gebruiker er extra waarde aan hechten. Zo lang dat commentaar positief is dan kan de website daar veel voordeel van doen.

4.2. De doelen van het project concretiseren

Het uitstippelen van een duidelijk pad bestaat in dit geval uit twee aspecten. Het eerste aspect daarvan is het opstellen van de ‘site objectives’. Deze doelen beschrijven datgene wat de makers van de website met het product voor ogen hebben. Het tweede aspect is het overzichtelijk maken van de stappen die moeten worden ondernomen om te een succesvol product te kunnen komen en welke

meetbare verwachtingen ik hiervan heb. Deze cijfers en de totstandkoming ervan worden beschreven in de ‘succes metrics’.

4.2.1. Het stellen van doelen

Hierbij is ervanuit gegaan dat er twee verschillende groepen mensen bestaan die de website gebruiken. Het verschil zit hem hier in de reden dat ze de website gebruiken. Er zullen mensen zijn die de website gebruiken om een eigen verlanglijstje te beheren en er zullen mensen zijn die de website gebruiken om interactie aan te gaan met het verlanglijstje van een ander. Simpel gezegd is er een groep vragers en een groep gevers. Mensen kunnen op ieder moment onder één van beide of onder beide groepen vallen.

Voor deze twee groepen heb ik de volgende twee doelen opgesteld:  De vragers:

Mensen de mogelijkheid bieden om gemakkelijk een

In document Wishy: wensen, delen, kopen (pagina 31-35)