• No results found

Het meetbaar maken van het proces

In document Wishy: wensen, delen, kopen (pagina 35-38)

Mensen de mogelijkheid bieden om gemakkelijk met andere genodigden te communiceren over cadeaus.

4.2.2. Het meetbaar maken van het proces

Om een duidelijk pad uit te kunnen stippelen heb ik allereerst gekeken naar mogelijke methoden die dit voor mij kunnen vergemakkelijken.

De eerste methode die ik heb bekeken is gericht op zes meetpunten. Deze zes meetpunten worden in het ideale geval voor de gehele website constant gemeten.

1. Het meten van het aantal nieuwe gebruikers.

2. Het meten van het aantal terugkerende gebruikers en de gebruikers die een bedrage leveren aan het systeem.

3. Het meten van hoe lang gebruikers de website gebruiken in combinatie met hoe vaak ze het gebruiken.

4. Het meten van de inkomsten van de website.

5. Het meten van de kwaliteit van de website (foutmeldingen, laadtijden, etc.). 6. Het meten van hoe mensen naar de website komen.

De methode die ik echter het best vond passen bij dit project is de zogenaamde AARRR methode ook bekend als ‘startup metrics for pirates’. Dit model richt zich op vijf belangrijke stappen:

1. Acquisition: Gebruikers komen vanaf verschillende kanalen naar de website. 2. Activation: Gebruikers ervaren een prettig eerste bezoek aan de website en

melden zich aan.

3. Retention: Gebruikers komen terug en gebruiken de website meerdere malen. 4. Referal: Gebruikers vinden de website goed genoeg om anderen op de hoogte

te brengen.

5. Revenue: Gebruikers maken dusdanig gebruik van de website dat er inkomsten worden gegenereerd.

Om ook in de toekomst een constante stroom van nieuwe gebruikers te kunnen blijven behouden heb ik daar zelf nog een zesde punt aan toegevoegd.

6. Growth: Gebruikers blijven veelvuldig gebruik maken van de website doordat de website zichzelf ontwikkeld.

Ik acht deze methode uitermate geschikt voor dit type project, omdat het zich richt op meetbare aspecten van nieuw te ontwikkelen website. Deze methode heeft enkele overlappingen met marketing, een aspect wat verder nog niet veel aandacht heeft gekregen bij dit proces, en is daarom extra handig.

Voor ieder van de punten van de AARRRG methode heb ik beschreven hoe ik tot een goed resultaat zal komen. Daarbij heb ik het niet bij één enkel punt gehouden maar heb ik verschillende ideeën geopperd. In dit stadium heb ik er nog geen doelen in de vorm van harde cijfers aan gekoppeld, maar ben ik enkel aan het brainstormen om mogelijke vormen op papier te krijgen.

Hieronder is het retention gedeelte van de AARRRG methode te lezen en welke bevindingen ik daaraan heb gekoppeld.

Retention gaat om het behoudt van de gebruiker na de eerste (paar) keer inloggen. De bezoeker is inmiddels omgetoverd tot een gebruiker door de landingpage. Het overzicht van de functionaliteiten heeft de gebruiker ervan overtuigd dat registreren voor de website hem of haar gaat helpen om gemakkelijker verlanglijstjes te maken en te delen. Dit was tot nu toe allemaal nog een belofte in de vorm van mooie woorden en eventueel een filmpje.

Voor de retention is het belangrijk dat kwaliteiten van de website overeenkomen met datgene dat de gebruiker beloofd werd bij het registreren. Loze beloftes zullen ervoor zorgen dat de gebruiker direct weer vertrekt.

Naast kloppende beloften is een goed lopend interaction design hier essentieel. De gebruiker moet de website kunnen snappen en zal de werking van de basisfunctionaliteiten meteen al onder de knie moeten hebben. Een moeilijke website zal mensen afschrikken en ervoor zorgen dat ze niet snel weer terug zullen keren.

Een steuntje in de rug om goed te scoren op het gebied van retentie is het sturen van vriendelijke herinneringsmailtjes. Zo is het mogelijk om een week na aanmelding een mail te sturen met de vraag voor feedback om zo de website kort weer even in de gedachten van de gebruiker te brengen. Voor een verlanglijstjes applicatie is het een goed idee om de gebruiker een bepaald aantal weken voordat hij of zij jarig is een mail te sturen met een herinnering om een verlanglijstje te maken.

Om de ideeën die ik aan de hand van het AARRRG systeem heb bedacht extra kracht bij te kunnen zetten heb ik ook gekeken naar een aantal meetmogelijkheden. Er zijn immers meerdere manieren om te meten of een website succesvol is of niet. Ik ben daarbij uiteindelijk tot vier punten gekomen:

1. Business

Onder de noemer business vallen zaken als ROI (Return on Investment), aantal verkopen en aanmeldingen.

2. Usability

Usability richt zich op de bruikbaarheid van de website. Deze bruikbaarheid valt bijvoorbeeld te meten aan de hand van de tijd dat mensen op de website doorbrengen of het percentage dat op de website verblijft ten opzichte van diegenen die de website verlaten.

3. SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization en richt zich op de zoektermen waarmee de website gevonden zal moeten worden.

4. Social media

Social media richt zich op hoe er over de website wordt gedacht in de Social Media. Dit is bijvoorbeeld te meten door aantal vermeldingen of iets als Facebook-likes. Voor ieder van deze punten ben ik de literatuur in gedoken en heb ik gekeken hoe ik het toepasselijk kan maken voor mijn product. Ik heb daarbij gekeken wat gangbare aantallen en resultaten zijn en wat ik kan verwachten van een product als deze. Deze verwachtingen heb ik daarna omgezet in een duidelijk schema waarbij ook de AARRRG methode weer is terug gekomen.

Aan de hand van iedere categorie binnen de AARRRG methode heb ik een status van de gebruiker gekoppeld een conversiepercentage en een aantal. Deze tabel voeg ik hieronder toe ter illustratie.

Categorie Status Conversie

(%) Aantal

Acquisation Bezoekt de

landingpage 100% 5.000

niet direct Acquisation Komt de pagina

binnen met een zoekterm die ‘verlanglijstje’ bevat

10% 500

Activation Meldt zich aan 40% 2.000

Activation Start een eigen lijstje

15% 750

Retention Terugkerend bezoeker

10% 500

Referal Deelt een lijstje 8% 400

Referal Geeft een like op

Facebook 4% 200

Revenue Streept een

product van een lijstje af

30% 1.500

Ik heb ervoor gekozen om de situatie zes maanden na de lancering te beschrijven, omdat ik tegen die tijd in ieder geval een duidelijk beeld kan hebben van de situatie. De cijfers zullen in het begin mogelijk afwijken van de werkelijkheid omdat er in die periode waarschijnlijk veel vrienden en familie zich zullen aanmelden. Deze mensen zijn uiteraard vergevingsgezinder en zullen sneller doorzetten in het gebruik van de website. Motivatie voor de getallen die gebruikt zijn wordt gegeven in het bijbehorende document.

In document Wishy: wensen, delen, kopen (pagina 35-38)