• No results found

Ga verder op de volgende bladzijde

9. Snitchen/verraden

Zet een kruis of vinkje bij de plaatjes die jij vindt passen.

Belangrijke Aspecten in de Therapeutische Alliantie volgens Professionals en Adolescenten in de Forensische Setting

C.S.O. Brouwer

59 4. Passieve informed consent formulier voor ouders/verzorgers

Betreft: Onderzoek bij De Bascule Geachte ouder(s) en/of verzorger(s),

De forensische afdeling van De Bascule verleent medewerking aan een onderzoek naar de therapeutische relatie tussen adolescenten en hun therapeuten. Over het onderzoek wordt u hieronder nader geïnformeerd. Twee studenten van de Universiteit van Amsterdam zullen hiertoe interviews bij de adolescenten in behandeling bij de polikliniek, dag- of deeltijdbehandeling van de Bascule afnemen. Indien u bezwaar heeft tegen de deelname van uw kind aan dit onderzoek kunt u dit te kennen geven door contact op te nemen met de onderzoekers op de onderaan de brief genoemde contactgegevens.

DOEL VAN DIT ONDERZOEK

Dit onderzoek richt zich op de therapeutische alliantie of relatie in een forensische behandelsetting. De therapeutische relatie wordt verondersteld een belangrijke invloed te hebben op de uitkomst van de behandeling van zowel volwassenen, kinderen als adolescenten. Het is echter onduidelijk hoe deze relatie in behandeling van adolescenten in de leeftijd van 12 tot 22 door cliënten en therapeuten wordt gedefinieerd en hoe deze tot stand komt. Hierom worden cliënten en therapeuten in een forensisch behandelcentrum voor jeugd middels interviews gevraagd hierover hun mening en oordeel te geven. Adolescenten en hun therapeuten zullen hierover open vragen beantwoorden, zowel als een oordeel geven over aspecten die relevant worden geacht voor het ontstaan van deze relatie. PROCEDURE

Het onderzoek zal, indien toestemming van uw kind wordt verleend en u hier geen bezwaar tegen aantekent, worden uitgevoerd op de Bascule zelf, tijdens de behandeling van uw kind. De afname gebeurt individueel en zal ongeveer een blok (50 minuten) in beslag nemen.

VRIJWILLIGHEID

Als u of uw kind niet wilt dat er gebruik wordt gemaakt van zijn/haar gegevens of als u dat gaandeweg het onderzoek besluit, dan kunt u dat op elk moment kenbaar maken. Dat kan zonder opgaaf van redenen en zonder dat dit op enige wijze gevolgen voor uw kind zal hebben. Tevens kunt u tot een maand na afloop van het onderzoek uw toestemming intrekken. In dat geval zullen de gegevens van uw kind worden verwijderd uit onze bestanden.

VERTROUWELIJKHEID VAN ONDERZOEKSGEGEVENS

De gegevens van dit onderzoek zullen door de onderzoekers alleen worden gebruikt voor nadere analyse en voor eventuele publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. De gegevens worden in geen geval bekeken per kind. Het gaat om de resultaten voor de hele groep tezamen. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van de persoonsgegevens van uw kind, en blijft de anonimiteit van uw kind gewaarborgd.

Belangrijke Aspecten in de Therapeutische Alliantie volgens Professionals en Adolescenten in de Forensische Setting

C.S.O. Brouwer

60 GEEN TOESTEMMING

Indien u niet wenst dat uw kind aan dit onderzoek deelneemt, kunt u hierover een email sturen naar onderzoekalliantieuva@gmail.com. Indien u niet over email of internet beschikt, kunt u bellen met de verantwoordelijke onderzoekster, S. Partiman, op 06 – 10938732. Ook is het mogelijk uw bezwaar per post kenbaar te maken. Indien u wenst van deze mogelijkheid gebruik te maken, kunt u onderstaand formulier gebruiken en opsturen naar het volgende adres:

FJP De Bascule, t.a.v. S Partiman Konijnenstraat 9

1016 SL Amsterdam NADERE CONTACTINFORMATIE

Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, vooraf of achteraf, dan kunt u zich wenden tot de verantwoordelijke onderzoeker Mw. Annematt Collot D’Escury, tel. 020- 5256779, email A.L.Collotdescury@uva.nl, Weesperplein 4, 1018 AX Amsterdam. Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Commissie Ethiek van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, Dr. x-x, tel. x-x, email x-x@uva.nl, Weesperplein 4, 1018 AX Amsterdam.

GEEN TOESTEMMING

De ouder(s) / verzorger(s) van

Naam: ……… Afdeling: a. Dagbehandeling

b. Deeltijdbehandeling c. Polikliniek

geven GEEN toestemming voor deelname aan het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Handtekening: ………

Belangrijke Aspecten in de Therapeutische Alliantie volgens Professionals en Adolescenten in de Forensische Setting

C.S.O. Brouwer

61 5. Informed consent adolescenten

Beste jongere,

In de zomermaanden zal er op de Bascule onderzoek plaats vinden in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Dit onderzoek gaat over de relatie tussen adolescenten en hun mentor of therapeut. We willen onderzoeken wat jij wel en niet belangrijk vindt voor een goede relatie met jouw mentor of behandelaar. Daarnaast zijn we geïnteresseerd wat jij vindt van de relatie met jouw therapeut of mentor. We zijn dus geïnteresseerd in jouw mening!

Procedure

Het onderzoek zal bestaan uit één taakje en één interview die samen ongeveer een half uur tot 40 minuten in beslag zullen nemen. Je doet dit samen met een van ons.

Anonimiteit/geheimhouding

Al jouw gegevens en al je antwoorden worden op anonieme wijze verwerkt voor het onderzoek. Dit betekent dat wij jouw persoonlijke antwoorden of gegevens met niemand zullen delen. Jouw naam zal niet worden genoemd in het onderzoek en je mening wordt niet met anderen dan de onderzoekers zelf gedeeld (dus ook niet met je mentor of therapeut).

Naast het taakje en het interview, willen wij enkele gegevens van je weten voor het

onderzoek. Dit gaat over je leeftijd, hoe lang je al in behandeling bent, informatie uit de vragenlijsten die je bij aanvang van je behandeling voor de Bascule hebt ingevuld en de diagnose die is gesteld. Ook met deze gegevens gaan wij vertrouwelijk om en we zullen deze eveneens anoniem in ons onderzoek verwerken.

Vrijwilligheid en vergoeding

Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Omdat wij jouw deelname en inzet belangrijk vinden en hier dankbaar voor zijn, staat hier tegenover dat je na afloop van het onderzoek iets lekkers van ons krijgt.

Vragen/contactinformatie

Indien je vragen hebt over het onderzoek, kun je contact met ons opnemen. Onderaan deze brief staan onze contactgegevens. Je kunt ons zowel per email als per telefoon bereiken.

Wij hopen dat je mee wilt doen aan ons onderzoek! Zo ja, kun je dat hieronder aangeven door je handtekening te zetten. Hiermee geef je aan dat je deze brief hebt gelezen,dat je het doel van het onderzoek begrijpt en geef je toestemming om jouw deelname voor dit onderzoek te gebruiken. Vriendelijke groet,

Saisha Partiman en Odile Brouwer

s.partiman@debascule.com // 06-10938732 o.brouwer@debascule.com // 06-57011443

Belangrijke Aspecten in de Therapeutische Alliantie volgens Professionals en Adolescenten in de Forensische Setting

C.S.O. Brouwer

62 Informed Consent Cliënten

Ik verklaar hierbij dat ik de informatiebrief over het onderzoek “Therapeutische Alliantie” heb gelezen en akkoord ben met deelname hieraan. Ik weet wat ik moet doen als ik vragen heb en vertrouw erop dat mijn gegevens anoniem zullen worden verwerkt.

Naam ………..………….. Plaats ………..………….. Datum ………..………….. Handtekening ………..…………..

Belangrijke Aspecten in de Therapeutische Alliantie volgens Professionals en Adolescenten in de Forensische Setting

C.S.O. Brouwer

63 6. Informatiebrief professionals

Beste therapeut, mentor, behandelaar of SPV-er,

Wij benaderen u naar aanleiding van een onderzoek dat op de forensische afdeling van de Bascule plaats gaat vinden. Graag lichten wij u in over het doel van ons onderzoek.

DOEL VAN DIT ONDERZOEK

De huidige studie onderzoekt het concept ‘therapeutische alliantie’ (TA, ofwel de therapeutische relatie/werkrelatie) in een forensische behandelsetting voor adolescenten. Hoewel wordt verondersteld dat de TA van invloed is op de behandeluitkomst en dit effect bij volwassenen herhaaldelijk is aangetoond heeft onderzoek hiernaar bij adolescenten wisselende uitkomsten. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat het concept bij adolescenten nog onvoldoende is gedefinieerd en dat de meetinstrumenten, gebaseerd op deze gebrekkige definities, een invalide, onvoldoende sensitieve meting doen. Gezien de TA geacht wordt 30 procent van de variantie in de therapie te verklaren en invloed uit te oefenen op de behandeluitkomst, is het van belang meer zicht te krijgen op dit concept bij adolescenten. Dit onderzoek zet een eerste stap in het onderzoeken van de TA bij adolescenten en hun therapeuten. In dit onderzoek wordt op kwalitatieve wijze onderzocht hoe adolescenten en hun behandelaars in een forensische jeugdpsychiatrische instelling de TA definiëren, ervaren en beoordelen. Tevens wordt onderzocht welke aspecten zij van belang achten in het tot stand komen van en behouden van de TA.

PROCEDURE

In de procedure wordt rekening gehouden met het feit dat u als Basculemedewerker weinig tijd heeft om te besteden aan taken buiten uw functie. Hierom proberen wij de van u gevraagde tijdsinvestering te minimaliseren.

Voor ons onderzoek is het van belang dat wij de mening verwerven van u zowel als uw cliënten. Wij hebben een interview opgesteld, die u zelfstandig in kunt vullen in ongeveer 15 minuten. Deze kunnen wij u per email of op papier verstrekken, afhankelijk van wat u prettig vindt. Voor cliënten hebben wij eveneens een interview opgesteld. Dit interview is iets uitgebreider. De afname zal mondeling geschieden en naar verwachting ongeveer een half uur tot 40 minuten in beslag nemen.

Om de cliënten te bereiken, willen wij u vragen om uw cliënten te vragen of zij bereid zijn deel te nemen aan ons onderzoek. Indien dit het geval is nemen wij zelfstandig contact op met de betreffende cliënt, of kan de cliënt, indien gewenst, contact met ons opnemen. Wij zullen vervolgens zelf een afspraak maken met de cliënt voor het onderzoek en ofwel een ruimte reserveren op de afdeling, of op huisbezoek gaan. Om de cliënten te compenseren voor hun moeite, zullen wij tijdens het interview iets te drinken en iets lekkers verzorgen.

VERTROUWELIJKHEID VAN ONDERZOEKSGEGEVENS

De gegevens van dit onderzoek zullen anoniem worden verwerkt en alleen worden gebruikt voor nadere analyse en voor eventuele publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. Er wordt geen gebruik gemaakt van persoonsgegevens van de cliënt of van u.

CONTACTINFORMATIE

Indien u vragen heeft over ons onderzoek, kunt u contact opnemen met Saisha Partiman (stagiaire FJP De Bascule, dag- en deeltijdbehandeling, masterstudent UvA) of Odile Brouwer (masterstudent UvA). S. Partiman s.partiman@debascule.com // O. Brouwer odile.brouwer@student.uva.nl

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet,

GERELATEERDE DOCUMENTEN