• No results found

Seizoensklok aanvullen

In document Thema 7 Word wakker! (pagina 30-34)

Les 8 Volop licht in de lente

3.1 Seizoensklok aanvullen

Verdeel de leerlingen in duo’s.

Laat ze kort aan elkaar vertellen welke tekeningen ze al gemaakt hebben in het vak van de lente op de seizoensklok, en welke ze nu nog kunnen maken.

Geef ze indien nodig enkele mogelijke onderwerpen: de temperatuur, het weer, de dagen die langer worden, de natuur die groener wordt, de activiteiten van de mensen …

Verzamel de komende weken ook afbeeldingen en tekeningen van de zomer. Plak bijvoorbeeld foto’s van rijp seizoensfruit op de klaswand, zoals kersen en frambozen, of van zwemmende kinderen, barbecueavonden, mensen aan het strand …

3.2 Herhalingsoefeningen

We ronden deze lessenreeks af met een herhalingsmoment. In het werkboek zie je een aantal herhalingsoefeningen die de inhoud van een aantal lessen herhalen. Op het digitaal platform vind je aanvullend een Kahoot!-quiz. Het is een aanleiding om het thema even opnieuw te overlopen en de lessen te bekijken en te bespreken.

Daarbij kunnen de leerlingen het blanco bolletje bij het nummer van elke opdracht inkleuren volgens de eenvoudige legende:

- Ik weet.

De bedoeling is vooral om de leerlingen nog even te laten nadenken over wat we in dit thema allemaal leerden (kennen).

Bij iedere les geven wij zelf ook een indicatie van hoe je iedere opdracht kunt inkleuren. Dit vind je hieronder terug. Straks in de toetsen kunnen de oranje opdrachten als kennis worden bevraagd terwijl de groene opdrachten bevraagd worden als toepassing waarbij het begrijpen wordt geëvalueerd.

Je kunt de herhalingsoefeningen en de kleuropdracht zowel individueel (contractwerk, huistaak …) als klassikaal laten uitvoeren. Het is evenwel nooit de bedoeling om alle leerstof nog eens te gaan herhalen en uitleggen in detail.

Wanneer de leerlingen alles nog eens overlopen hebben, kunnen ze ook online de oefentoets oplossen.

Les 1 1 2 3

Les 2 1

Les 3 1 2 3 4 5 6 Les 4 1 2 3 4 5

Les 5 1 2 3 4 5 6 7

Les 6 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Les 7 1

Les 8 1

Les 9 Evaluatiemoment

Lesdoelen

Gesloten boek

1. De kinderen weten wanneer de lente begint en eindigt.

2. De kinderen weten dat de dagen in de lente langer worden.

3. De kinderen kunnen aanduiden welke afbeeldingen bij de lente horen.

4. De kinderen weten hoe een rups tot een vlinder ontwikkelt en gebruiken hierbij de passende begrippen.

5. De kinderen kunnen verwoorden wat mensen in de lente doen.

6. De kinderen kunnen het jong met het juiste mamadier verbinden.

7. De kinderen kunnen delen van een plant aanduiden.

Open boek

1. De kinderen weten hoe een rups zich kan verdedigen tegen zijn vijanden.

2. De kinderen weten wat planten nodig hebben om te groeien.

3. De kinderen kunnen aanduiden welke dieren bijna niet te zien zijn in de winter en waarom.

4. De kinderen kunnen de planten aanduiden die het vroegst bloeien in de lente.

5. De kinderen kunnen verwoorden waarom lentebloeiers het vroegst bloeien.

Lesmateriaal

- kopieerblad 2: geslotenboektoets

- kopieerblad 3: correctiesleutel geslotenboektoets - kopieerblad 4: openboektoets

- kopieerblad 5: correctiesleutel openboektoets - kopieerblad 6: selfie

- powerpoint 2: selfie

Vooraf

Voorzie per leerling een kopie van kopieerbladen 2, 4 en 6.

Lesverloop

Deel de toetsenbladen uit (kopieerbladen 2 en 4). Laat de leerlingen hun naam en de datum noteren. Overloop alle vragen samen. De leerlingen duiden met een markeerstift de belangrijkste begrippen in iedere vraag aan.

De eerste toets is een geslotenboektoets. De leerlingen mogen bij deze toets geen gebruik maken van hun werkboek of andere bronnen. Bij de openboektoets mogen ze hun werkboek en observatieboek wel gebruiken.

Beoordeling

Gesloten boek

Opdracht 1: 0,5 punten per correct antwoord Totaal: 1 punt Opdracht 2: 0,5 punten per correct antwoord Totaal: 1 punt Opdracht 3: 0,5 punten per correct antwoord Totaal: 3 punten Opdracht 4: 0,5 punten per correct antwoord Totaal: 4 punten Opdracht 5: 1 punt per correct antwoord Totaal: 3 punten Opdracht 6: 0,5 punten per correct antwoord Totaal: 1,5 punten Opdracht 7: 0,5 punten per correct antwoord Totaal: 1,5 punten Totaal: 15 punten

Open boek

Opdracht 1: 1 punt per correct antwoord Totaal: 1 punt Opdracht 2: 1 punt per correct antwoord Totaal: 1 punt Opdracht 3: 0,5 punten per correct antwoord Totaal: 4 punten Opdracht 4: 1 punt per correct antwoord Totaal: 3 punten Opdracht 5: 1 punt per correct antwoord Totaal: 1 punt Totaal: 10 punten

De Selfie

Bezorg alle leerlingen de selfie (kopieerblad 6) van dit thema. Leid kort in.

We hebben het thema afgerond. We sluiten zoals steeds af met een momentje waarop we het even stil maken en een selfie maken van wat we er zelf van vinden.

Start powerpoint 2 met de eerste dia. Laat die voorlezen indien dat wenselijk is.

Je leest de vragen en de antwoorden. Kruis nu het antwoord aan dat het best bij jou past, volgens jou. Wanneer je klaar bent, vouw je het blad en kleef je het dicht.

De leerlingen houden het bij op de afgesproken plaats.

De lente in muziek,

1

geur en kleur

1

100'

De leerlingen luisteren naar een lentemuziekstuk en bedenken hoe ze de lente in muziek, beelden, geuren en kleuren kunnen vatten. Ze passen de leerstof op een actieve en creatieve manier toe: ze maken een collage of geurdoos, of creëren een uniek muziekstuk of toneelstuk.

Een ontdektocht in de

2

natuur

2

150'

Jullie stippelen samen een korte route uit waar de leerlingen allerlei soorten ontdekopdrachten en infoborden bij bedenken.

De leerlingen kiezen een bepaald soort bord en werken in groep een ontwerp uit tot een unieke eigen creatie.

Een gezelschapsspel

3

over de lente

3

100'

De leerlingen passen de leerstof toe door een eigen gezelschapsspel over de lente uit te vinden. Ze doorlopen samen de ontwerpcyclus om een uniek en intrigerend spel te ontwikkelen. Als ultieme test spelen de leerlingen elkaars spel.

In document Thema 7 Word wakker! (pagina 30-34)