• No results found

We beheren het museum op een efficiënte manier, met aandacht voor een financieel beleid, personeelsbeleid en een duurzame werking

Museum Plantin-Moretus is ingebed in een grotere structuur van Musea & Erfgoed Antwerpen, dat op zijn beurt ingebed is in de structuur van Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijsbeleid stad Antwerpen.

Daardoor kan het museum een beroep doen op experten die anders niet voorhanden zouden zijn of ingehuurd zouden moeten worden. Dit betekent dat er efficiënter en effectiever gewerkt kan worden. Samen met deze overkoepelende diensten zetten we in op de versterking van de financiële basis en van de zakelijke organisatie. Het museum heeft bijzondere aandacht voor de verdere uitbouw van de eigen financiering. In het prijzenbeleid is er aandacht voor prijsdifferentiatie, rekening houdend met de betalingsbereidheid van de bezoekers. Samen hebben we een blijvende aandacht voor een transparant beleid op het vlak van financieel en zakelijk beheer.

Het museum verzekert de inbreng van externe experts en vertegenwoordigers van de cultureel-erfgoedgemeenschap in de werking, ook voor structurele beleidskeuzes en beleidsplanning. Het museum handelt met respect voor mensen, collecties in milieu. Het ontplooit hiervoor een integrale, duurzame werking, in ecologische, economische en sociale zin.

Horizontale doelen SAMENWERKEN

en

PARTICIPEREN (5)

.We maken deel uit van de afdeling Musea & Erfgoed Antwerpen, dat zich verder bekwaamt in museumtechnische ondersteuning, collectiebeleid en communicatie. De grote samenwerking verhoogt ook de slagkracht op het vlak van veiligheid en de zakelijke en financiële werking.

. We hebben adviesgroepen voor het algemene museumbeleid en voor specifieke onderdelen van de werking: ‘Verzamelbeleid Prentenkabinet’, ‘Inhoudelijke onderzoeksthema’s’, ‘Tentoonstellingen’

en ‘Marketing’.

INTERNATIONALISEREN .We passen de internationale doelstellingen van Agenda 2030 toe.

DIGITALISEREN .We ontwikkelen nieuwe digitale projecten in samenwerking met meerdere betrokken partners om zo de return van de investering te vergroten en vallen hiervoor terug op de expertise van een grote groep experten.

.We bewaren onze gegevens op een duurzame manier via e-depot.

.We delen expertise via overkoepelende werkgroepen met andere partners van de afdeling Musea

& Erfgoed Antwerpen.

DUURZAAMHEID .We passen de integrale 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties toe in onze gehele museumwerking.

OD1 Participatie via adviesgroepen - We hebben adviesgroepen waarin leden van onze erfgoedgemeenschappen deel-hebben aan de museumwerking.

Advies vragen is onze tweede natuur. Dankzij de input van externen ontwikkelen we samen met hen een bredere visie, houden we de vinger aan de pols van de maatschappelijke ontwikkelingen. In vorige strategische doelstellingen zijn al enkele van deze adviesgroepen vermeld. We herhalen ze hier om het volledige overzicht te kunnen bieden.

Meetbare actie Indicator Meetfrequentie

Adviesgroep installeren voor feedback en input op het algemene museumbeleid

Aantal vergaderingen Jaarlijks Adviesgroep voor verzamelbeleid Prentenkabinet oprichten

Zie SD1 OD2

Aantal vergaderingen Jaarlijks

Adviesgroep voor onderzoeksthema’s oprichten Zie SD3 OD1

Aantal vergaderingen Jaarlijks Adviesgroep voor tentoonstellingen oprichten

Zie SD4 OD5

Aantal vergaderingen Jaarlijks

Adviesgroep voor marketing oprichten Aantal vergaderingen Jaarlijks

Publieksonderzoek ifv marketing (en participatie) opzetten Zie SD4 OD1

Resultaten onderzoek Jaarlijks of tweejaarlijks

OD2 Vrijwilligersparticipatie - Onze vrijwilligers participeren in alle facetten van de werking.

Het museum heeft werkt actief samen met vrijwilligers, vooral voor registratie, conservatie en publieksbegeleiding. Hiervoor wordt in huis altijd een opleiding gegeven. Voor de heropening hadden we nood aan extra mankracht, vooral om boeken en meubilair af te stoffen. Tegelijkertijd wilden we de ontvangst van onze bezoekers optimaliseren en het drukkersvak verlevendigen. Daarvoor gingen we op zoek naar hulp-restaurators, gastheren/gastvrouwen en drukkers. De respons was groot. Het museum was piekfijn in orde op het moment van de opening, bezoekers worden dagelijks gastvrij ontvangen en op woensdagmiddag, zaterdag en zondag kan iedereen een kijkje nemen bij onze drukkers. In 2016 zijn er 59 vrijwilligers in het museum aan de slag. Ze zetten zich elke week opnieuw even gemotiveerd in en brengen hun passie op ons over.

Onze vrijwilligerswerking wordt zichtbaarder en groeit. De verder coaching en aansturing willen we nog optimaliseren. Ook publiek willen we betrekken bij de vrijwilligerswerking met kleine, korte engagementen.

Meetbare actie Indicator Meetfrequentie

Visienota over blended en micro-vrijwilligerswerking Partner: Servicepunt vrijwilligers stad Antwerpen

Nota Release 2020

Communicatie-actie over nieuwe vormen van vrijwilligerswerking Partner: Servicepunt vrijwilligers stad Antwerpen

Communicatieplan met evaluatie effecten

Release 2020 Vrijwilligers verder aantrekken per museumfunctie

Zie SD3, OD3

Aantal vrijwilligers Jaarlijks 2020 Taaloefenaars worden gastheren/gastvrouwen

Partner: Atlas, Huis van het Nederlands Zie SD4, OD3

Aantal ‘taal’ gastheren/

vrouwen

2023

Vrijwilligers treden buiten de muren met aanbod in scholen Zie SD4, OD3

Aantal sessies in scholen Jaarlijks 2020 Opleidingen in nieuwe taken organiseren voor vrijwilligers Aantal opleidingen Jaarlijks

OD3 We bouwen aan een flexibele organisatie.

Tijdens deze beleidsperiode gaan vijf collega’s met back-officefuncties met pensioen. We bouwen aan een nieuw organogram, aangepast aan de noden van onze veranderende maatschappij en de noden van het huis. Naast een versterking van een aantal functies (gebouw als monument, typografische collectie, digitalisering, online werking leeszaal, ondersteuning tentoonstellingen e grote evenementen) zal het stafpersoneel meer een regierol opnemen. Concreet betekent dit dat we naast het omvormen en creëren van enkele kernfuncties ook meer investeren in de

vrijwilligerswerking, voor kortlopende opdrachten extra tijdelijke personeel inzetten indien

voldoende subsidies voorhanden zijn om dit te realiseren (onderstening Plantin 2020 in 2019-2020, versterking projecten sociaal maatschappelijke werking 2019-2020, gerichtere scholenwerking 2021, samenwerking creatieve industrie 2021, onderzoek-onderwerpsontsluiting 2021-2022, Citizen

science 2022-2023, Europees dossier ikv ICE PTE 2022 of 2023) en opdrachten moeten uitbesteden.

We willen inzetten op verjonging en diversiteit bij het personeel, binnen het personeelsbeleid van de stad Antwerpen, dat een stimuleringsbeleid voert. We spelen in op tewerkstelling via het OCMW of andere arbeidsbegeleidingsorganisaties. We zien dit als een win-win voor de mensen die in de organisatie werkervaring willen opdoen en voor het museum zelf. Ze zijn onze garantie voor meer diversiteit op de werkvloer.

Meetbare actie Indicator Meetfrequentie

Nieuw organogram personeel met vernieuwd taakoverzicht opstellen, met aandacht voor collectieverantwoordelijke typografie en opvolging van gebouw als monument, en bibliotheekwerking

Partner: Personeelsdienst stad Antwerpen

Organogram Release 2019

Bijsturing 2022

OD4 Extra steun - Dankzij mecenaat en Vrienden genereren we extra steun voor het museum.

Het Dotatiefonds voor Boek en Letteren richtte een Mecenaatsfonds op dat samen met Museum Plantin-Moretus, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Letterenhuis initiatieven ontwikkelt om bedrijven structureel te verbinden met de drie instellingen. Dankzij deze organisatie kan het museum de collectie versterken door aankoop en restauratie van boeken, oude drukken, prenten en tekeningen.

De Vrienden van het Museum Plantin-Moretus ondersteunen het museum op vlak van

communicatie, aankoop en restauratie, kennisverhoging van delen van de collectie, ondersteuning van evenementen, inzetten op vrijwilligerswerking en nemen een rol op in crowd-fundinginitiatieven.

In 2016 betrokken we de vrienden bij de realisatie van de nieuwe permanente opstelling, de verhuis van de collectie en de evenementen bij de heropening van het museum. We stimuleren Dotatiefonds en Vriendenwerking om nauwer samen te werken op vlak van ledenwerving, aanbod voor leden en sponsorinitiatieven.

Meetbare actie Indicator Meetfrequentie

Sponsorship en legaten stimuleren

Partners: Dotatiefonds, Vriendenwerking, EHC, LH

Aantal sponsors en legaten

Jaarlijks Objecten aankopen en restaureren dankzij Dotatiefonds en Vriendenwerking,

al dan niet via crowd-funding of sponsorship

Aantal aankopen en restauraties

Jaarlijks

Evenementen opzetten en ondersteunen Aantal evenementen

opgezet of ondersteund

Jaarlijks

Nieuwe leden en aanbod genereren Aantal nieuwe leden Jaarlijks

OD5 Prijsbeleid - Dankzij een actief prijsbeleid voor tickets en de museumwinkel hebben we extra inkomsten.

Het museum voert een actief beleid rond het winkelaanbod, dat elk jaar wordt geëvalueerd en bijgestuurd. Bij elk project onderzoekt het op voorhand de mogelijkheden voor een specifiek aanbod.

In 2016 werd een nieuw concept ontwikkeld. Via een projectoproep zoeken we een kwaliteitsvolle partner voor de ontwikkeling van nieuwe producten, in combinatie met workshops in de winkel en het nieuwe onthaalgedeelte om zo de museumwinkel een sterker onderdeel van de

bezoekerservaring te maken. De samenwerking met Kastaar werd gehonoreerd met verschillende (inter)nationale prijzen.

Met de herlancering van het museum is gewerkt op een beter bereik van individuele bezoekers, waardoor de inkomsten per bezoeker verhogen. Door verder in te zetten op kleinere exposities voor vooral de fijnproever versterken we dit effect. Ook high-end aanbod voor volwassenen wordt

ontwikkeld om de inkomsten te investeren in de verdere ontwikkeling van aanbod voor maatschappelijk kwetsbare groepen.

Meetbare actie Indicator Meetfrequentie

Extra inkomsten uit tickets genereren Verhoging inkomsten Kwartaal

Extra inkomsten uit museumwinkel genereren Verhoging inkomsten Kwartaal

OD6 Digitaliseren - We hebben een strategische nota met globale visie over onze noden en dienstverlening voor onze digitale werking.

We hebben een digitale complementaire werking als aanvulling bij onze analoge werking in huis, in de stad en op het wereldwijde web. Deze doelstelling doorsnijdt de voorgaande strategische doelen en verzamelt ook acties uit de voorgaande doelstellingen.

Het museum had voor de heropening een zeer hoog opgeleid en internationaal bezoekersprofiel (85% hoger opgeleid, 70% buitenland), bijna 30% had een vak gelinkt aan het profiel van het museum en 10% kwam omdat het op hun bucketlist stond. Niet iedereen met een passie voor dit museum krijgt in zijn leven de kans om het ook echt te bezoeken. Zeker voor deze doelgroep willen we het museum en de collectie online verder ontsluiten.

Daarnaast willen we internationale onderzoekers beter bedienen, zodat ze zich beter kunnen voorbereiden op een bezoek aan onze leeszaal of gemakkelijker bijkomende info kunnen opzoeken, ook zonder bezoek aan de leeszaal als de reistijd niet opweegt tegen de onderzoeksvraag. Dit betekent dat er een groot internationaal potentieel is voor een digitaal platform.

Om deze dienstverlening te garanderen moeten we voldoen aan randvoorwaarden, zoals

duurzaamheid van digitale gegevens. We ijveren bij de digitale partners voor de veilige opslag van data als buffer tegen interne en externe calamiteiten (e-depot). Met het oog op de duurzame bestendiging van de digitale toegang tot de collecties willen we persistente URI’s (Uniform Resource Identifiers) in eigen beheer uitrollen. We hanteren het COPE-principe (Create once, publish

everywhere. Metadata worden slechts op 1 locatie geregistreerd).

Meetbare actie Indicator Meetfrequentie

Strategische nota schrijven over digitale dienstverlening voor Gewenste partners: Musea & Erfgoed/Digitale strategie, PACKED

Nota met plan van aanpak Release 2019 Ander acties: zie voorgaande strategische en horizontale doelstellingen

OD7 Duurzaamheid - We passen de integrale 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties toe in onze gehele museumwerking.

We zetten in op een duurzame werking. We beheren huis en collectie met het oog op de toekomst, zonder de relevantie voor mensen vandaag uit het oog te verliezen. Hierbij houden we ook rekening met de uitdagingen van de klimaatverandering. Toch interpreteren we duurzaamheid ook ruimer dan het ecologische aspect. Deze respectvolle houding trekken we door in onze omgang met collega’s, bezoekers en partners. De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen krijgen een plaats in ons beleid, met aandacht voor ‘mensen’, ‘planeet’, ‘welvaart’, ‘vrede’ en ‘partnerschap’.

Meetbare actie Indicator Meetfrequentie

Integraal plan van aanpak uitwerken voor de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Partner: Green Track

Nota met plan van aanpak Release 2019

GERELATEERDE DOCUMENTEN