• No results found

Het schrijven van een artikel

Voorkennis

De leerlingen zijn klaar met het zoeken naar artikelen, hebben deze gelezen en georganiseerd op basis van type bron, betrouwbaarheid en relevantie. APA richtlijn hebben ze eerder mee gewerkt tijdens WON lessen, maar dit zal weggezakt zijn is de verwachting. De APA richtlijnen kunnen ze zelfstandig bijwerken met behulp van een aangeleverde internetbron. De leerlingen hebben veel ervaring met de indeling van verslagen en hier zal de docent op aanhaken. De leerlingen hebben thuis een voorbereidende opdracht gemaakt.

Beschrijving les

Doel van les is de leerlingen een kapstok te bieden voor het schrijven van hun artikel. Uit de validatie komt naar voren dat het belangrijk is dat de docent hierbij aangeeft dat tijdens het schrijven van het artikel de leerlingen ook gewoon doorgaan met het zoeken naar relevante artikelen. Het leren schrijven gebeurd door ze zelf te laten onderzoeken of ze achter een bepaalde indeling kunnen komen met behulp van hun eigen artikelen en een aantal leerlingen dit te laten presenteren aan de klas. De selectie van de leerling gebeurd random met behulp van een online wiel (zie PowerPoint). De letter die valt is de letter van de voornaam/ achternaam van de leerling.

Om de focus op de artikelen te houden mogen de leerlingen alleen 1 artikel projecteren met de beamer, zodat de klas mee kan kijken. Deze opdracht zorgt voor activering en maakt het ook relevant voor hun opdracht en stimuleert de onderzoekende houding van de leerling. Hierbij loopt de docent een risico dat er geen indeling uitkomt die een weergave is van de IMRaD of IMCa indeling. Dit is op zich geen probleem aangezien de docent aangeeft dat indeling van artikelen variabel is. De docent moet wel scherp zijn op het type artikel wat de leerling presenteert (is het wel een wetenschappelijk artikel?). Verder zal de docent waarschijnlijk wat groepering moeten toepassen bij de indeling die de leerlingen presenteren.

De docent zal de leerlingen handvaten bieden door hun ervaring met verslagen te koppelen aan de IMRaD indeling. Deze wordt kort toegelicht, waarna de IMCa indeling uitgelegd wordt, die de leerlingen gaan gebruiken voor hun artikel.

Er is bewust gekozen in deze les om ook de IMRaD indeling toe te lichten aan de leerlingen omdat deze het meeste aansluit bij hun ervaring van de indeling van hun verslagen. Daarmee is het mogelijk om een verbinding te leggen tussen de IMRaD en de IMCa indeling, zodat het voor de leerlingen eenvoudiger is om een transfer te maken.

Er is in deze les er voor gekozen om de leerling voor het middenstuk de indeling te geven die wordt voorgesteld door Sliedrecht (2008). De argumentatieve en thematische indeling. Deze indeling komt overeen met de indeling die door Carnwell en Daly (2001) is beschreven, maar is minder compleet. Het zijn echter wel de twee belangrijkste en relevantste opties en het wordt voor de leerlingen daarmee overzichtelijker.

De leerlingen zullen met deze informatie tijdens de les gaan nadenken over de indeling van hun artikel.

Het gebruik van de verwijzingen (APA) hebben de leerlingen al gehad en wordt de leerling aangeboden in de vorm van zelfstudie buiten de les.

De les wordt afgesloten met een 3tal online vragen via www.socrative.com

Lesduur alternatieven

Bij een kortere lesduur kan er voor gekozen worden om de leerlingen geen voorbereidend huiswerk en presentatie tijdens de les te laten geven. Langere lessen stelt de docent in staat om de APA richtlijn door te nemen of de leerlingen langer aan het uitwerken te laten werken.

Ondersteunende materialen

Ondersteunende materialen bij de les zijn:  MDA formulier Les 3 (zie Bijlage XII)

 PowerPoint (internet is nodig) (zie Bijlage XIII)

 www.wheeldecide.com voor selectie leerlingen die presentatie geven (zie link in PowerPoint)  Voorbereidend huiswerk (1 A4) te vinden op intranet of uitgedeeld de les ervoor (zie bijlage

XIV)

 Hand-out indeling artikel (zie bijlage XV)  Vragen socractive.com (zie bijlage XVI)

Gebruikte bronnen

 www.Wheeldecide.com: voor het selecteren van de presentatie personen.  www.socrative.com (voor stellen van evaluatievragen)

 Zelfstudie APA regels met behulp van www.scribbr.nl (Swaen, 2014)

Huiswerk

LES 4: Peer-review

Voorkennis

De leerlingen hebben een periode aan hun artikel gewerkt en hebben een draftversie klaar. De leerlingen zijn niet bekend met Peer-review.

Beschrijving les

De leerlingen zullen eerst brainstormen over hoe wetenschappelijke artikelen gecontroleerd worden en wat ze zelf willen doen om hun artikel te controleren. Hiermee wordt actieve kennis geactiveerd en denken de leerlingen direct na over het belang van de controle in de wetenschap.

Een YouTube filmpje legt het proces van peer-review uit aan de leerlingen en de docent koppelt dit aan de resultaten van de brainstorm.

Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag door een artikel van een ander team te peer-reviewen. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen kritische feedback krijgen en de peer-reviewers zelf zullen zelf hierdoor ook kritischer naar hun eigen artikel gaan kijken.

Hierbij is bewust gekozen voor een opener format dan een rubrics, omdat met een rubrics de leerling mogelijk teveel geleidt wordt en alleen maar aan het ‘scoren’ is in plaats van kritisch een blik op de tekst te werpen. Het peer-reviewen zal niet afgerond worden in de les zelf. Afhankelijk van de planning kan de docent dit als huiswerk opgeven of hier de volgende les voor inzetten.

Lesduur alternatieven

Bij een kortere lesduur kan er voor gekozen worden om de leerlingen niet de brainstorm te laten uitvoeren, maar direct naar de uitleg van peer-review te gaan. Langere lessen stelt de docent in staat om de leerlingen langer aan de peer-review te laten werken in de les.

Ondersteunende materialen

Ondersteunende materialen bij de les zijn:  MDA formulier Les 4 (zie Bijlage XVII)

 PowerPoint (internet is nodig) (zie Bijlage XVIII)  Hand-out indeling artikel (zie bijlage XIX)

Gebruikte bronnen

Peer review in 3 minutes (YouTube) (libncsu: North Caroline State University libraries, 2014)

Huiswerk

Afhankelijk van de lesindeling zal de docent het peer-review proces als huiswerk op kunnen

geven.