• No results found

SCHOOLSOFTWARELEVERANCIERS : LANGDURIG VERLOF VOOR VERMINDERDE PRESTATIES WEGENS MEDISCHE REDENEN – DO 189

In document Verlofdagen postnatale rust (pagina 94-97)

AFDELING IV. UITVOERINGSBESLUITEN INZAKE AMBTSONTHEFFING IN HET BELANG VAN DE DIENST

SCHOOLSOFTWARELEVERANCIERS : LANGDURIG VERLOF VOOR VERMINDERDE PRESTATIES WEGENS MEDISCHE REDENEN – DO 189

1. Omschrijving :

Als een personeelslid wegens langdurige medische ongeschiktheid de totale opdracht van zijn aanstelling en/of vaste benoeming niet meer kan uitoefenen en de geneesheer-specialist geen volledig hervatting van zijn oorspronkelijke opdracht in het vooruitzicht kan stellen, heeft het personeelslid vanaf 1 januari 2015 de mogelijkheid om met verminderde prestaties te werken via een langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen.

In dat geval moet het personeelslid via een medisch attest een aanvraag indienen bij het controleorgaan. Daarbij voegt het personeelslid het aanvraagformulier “Aanvraag langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen”, opgemaakt door een

geneesheer-specialist.

Als het personeelslid van het controleorgaan de goedkeuring krijgt om zijn ambt met verminderde prestaties uit te oefenen, dan heeft dat personeelslid het recht om een of meer ambten uit te oefenen die samen exact een percentage van het aantal prestatie-eenheden omvatten die vereist zijn voor een ambt met volledige prestaties. De nog uit te oefenen prestaties moeten altijd ten minste 50% en maximaal 75% van een fulltime opdracht bedragen.

Uitzondering : een personeelslid dat vast benoemd is in een ambt dat slechts kan toegewezen worden aan één personeelslid (ondeelbaar ambt) of aan twee personeelsleden die elk met een halve opdracht worden belast (beperkt deelbaar ambt), moet zijn ambt steeds terug opnemen met 50%. Voorbeelden van dergelijke ambten in bepaalde onderwijsniveaus zijn: directeur, adjunct-directeur, technisch adviseur, technisch adviseur-coördinator, opvoeder,

administratief medewerker.

Het volume van de nog te verrichten prestaties blijft ongewijzigd tijdens de periode van het langdurig VVP wegens medische redenen. Hierbij geldt één uitzondering: Als de gezondheidstoestand van het personeelslid achteruit gaat en hij het vastgelegde percentage niet meer aankan, dan kan hij tijdens een lopende periode van langdurig VVP medische redenen een nieuw onderzoek aanvragen bij het controleorgaan om het percentage van zijn prestaties te laten aanpassen.

De nog te verrichten prestaties moeten steeds worden afgerond naar de hogere eenheid, naargelang van het geval, op een volledige lestijd, een volledig lesuur, een volledig uur of op een schijf van 10% voor een ambt met volledige prestaties voor wat de personeelsleden van de CLB’s betreft.

Het langdurig verlof VVP wegens medische redenen kan op om het even welk moment van het schooljaar ingaan. Het moet wel beginnen na een periode van ten minste dertig dagen ononderbroken afwezigheid wegens :

- ziekteverlof

- terbeschikkingstelling wegens ziekte

- verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte na een arbeidsongeval

20141209 DO189.doc

- wederaanpassing met een halve dagtaak.

Het langdurig VVP medische redenen wordt in principe aangevraagd voor een volledig schooljaar. Enkel de eerste aanvraag vormt hierop een uitzondering en loopt tot het einde van het schooljaar dat volgt op het schooljaar waarin het langdurig verlof VVP medische redenen is gestart. Voor elke volgende verlenging is een aanvraag voor een periode van 12 maanden nodig. Het langdurig VVP wegens medische redenen kan meermaals worden verlengd, telkens voor een periode van 12 maanden. Voor elke verlenging moet telkens een nieuwe aanvraag worden ingediend bij het controleorgaan.

Het langdurig VVP medische redenen eindigt in de volgende gevallen :

1° Als de duur van de goedgekeurde periode van het langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen verstrijkt;

2° als niet meer voldaan is aan het volume van de werkhervatting

3° als de controlearts, of in het geval van beroep de arts-scheidsrechter, over een aanvraag tot wijziging van het volume van de nog te verrichten prestaties omwille van een achteruitgang van de gezondheidstoestand van het personeelslid, oordeelt dat het personeelslid niet meer in aanmerking komt voor een langdurig VVP medische redenen.

Het langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen wordt niet aangerekend op het aantal dagen bezoldigd ziekteverlof waarop het personeelslid nog recht heeft.

2. Reglementering :

- Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ziekteverlof, het verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte en de terbeschikkingstelling wegens ziekte voor bepaalde

personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 15 februari 2008

- Omzendbrief betreffende het ziekteverlof, het verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte, het langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen en de terbeschikkingstelling wegens ziekte voor bepaalde personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding referentie PERS/2007/07

3. Bereik van de dienstonderbreking (persoonsgebonden, opdrachtgebonden, instellingsgebonden, leerplangebonden) :

De dienstonderbreking 189 is een opdrachtgebonden dienstonderbreking die wordt

opgezonden met een RL-1. De dienstonderbreking kan worden genomen vanaf 01-01-2015.

4. Wie kan de dienstonderbreking nemen ?

20141209 DO189.doc

bepalingen van het decreet rechtspositie personeel gemeenschapsonderwijs of van het decreet rechtspositie gesubsidieerd onderwijs. De personeelsleden moeten voor ten minste 50 % van een voltijdse opdracht vast benoemd zijn of tot de proeftijd toegelaten zijn.

Tijdelijke personeelsleden kunnen deze dienstonderbreking niet nemen.

De dienstonderbreking is geldig voor de vastbenoemde personeelsleden van alle onderwijsniveaus uitgezonderd de universiteiten, de hogescholen en de Hogere Zeevaartschool.

5. Wordt de dienstonderbreking bezoldigd ?

Tijdens het langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen heeft het personeelslid recht op het salaris of de salaristoelage voor de uitgeoefende prestaties.

Voor de niet-verrichte prestaties waarvoor het personeelslid het langdurig VVP medische redenen opneemt, ontvangt het 60 % van zijn salaris of salaristoelage.

6. Administratieve stand

Het langdurig VVP medische redenen wordt beschouwd als verlof, gelijkgesteld met een periode van dienstactiviteit.

7. Telt deze dienstonderbreking mee voor de geldelijke en de sociale anciënniteit ? Deze dienstonderbreking telt mee voor de geldelijke- en de sociale anciënniteitsberekening.

8. Begindatum van de geldigheidsduur van de dienstonderbreking

De dienstonderbreking “Langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen” (DO 189) kan worden genomen vanaf 1 januari 2015.

9. Einddatum van de geldigheidsduur van de dienstonderbreking Deze is onbepaald (31-12-4444).

TOELICHTING Contactpersoon: Coen Bruyneel

Bestemd voor: Alle personeelsleden van de werkstations

In document Verlofdagen postnatale rust (pagina 94-97)