• No results found

Schoolreisjes en schoolkamp en afscheid groep 8

In document De ARK SCHOOLGIDS SCHOOL MET DE BIJBEL (pagina 46-50)

De schoolreisjes voor de groepen 3 t/m 8 en die voor de groepen 1 en 2 vinden afzonderlijk plaats. We gaan ervan uit dat alle kinderen mee op schoolreisje gaan. Het bevordert het groepsgevoel. Samen op reis gaan is goed voor het “wij-gevoel”. Schoolreisje is meer dan alleen een dagje uit. Het is je aanpassen aan, rekening houden met en plezier maken met de ander: kortom “samen op reis” zijn als school-groep. Ook dat hoort bij “groter groeien”. Wij wisselen de bestemmingen af, zodat er in de loop der jaren voor elk wat wils is.

Groep 8:

Drie jaar geleden is er een en ander veranderd t.a.v. schoolreisje/kamp groep 8.

SmdB De Ark kende geen traditie van een schoolkamp. Wel is er altijd een afscheidsavond met ouders, de leerlingen van groep 8 en het team en een afscheid dag met de leerkracht(en) en de kinderen van groep 8 in de laatste schoolweek.

De laatste paar jaren organiseerden (enkele) ouders van groep 8 zelf een ‘afscheidskamp’

voor de schoolverlaters. Ouders organiseerden een programma na de afscheid dag en betaalden de kosten onderling zelf. Dit kamp viel niet onder verantwoordelijkheid van de school. (Afgelopen schooljaar gebeurde dit ook vanwege de coronamaatregelen.) Ook kwam het voor dat groep 8 ouders niet voor een kamp kozen. Toch hoorden we regelmatig van ouders en kinderen een kamp met groep 8 leuk te vinden.

We hebben dit onderwerp regelmatig binnen het team besproken. Een schoolkamp organiseren betekent nl. een grote taak erbij voor de leerkracht(en) in groep 8. We hebben toch afgelopen schooljaar besloten om vanaf dit schooljaar het kamp van groep 8 onder verantwoordelijkheid van de school te laten vallen. Dat betekent dat de school de organisatie op zich gaat nemen. Het programma van de afscheid dag met de leerkrachten en het kamp zal samengevoegd worden. Het kamp duurt twee dagen met één overnachting.

Wij hebben hier overleg over gehad met de medezeggenschapsraad (MR), aangezien zij instemmingsrecht hebben over ouderlijke bijdrages. De MR heeft vastgelegd dat de bijdrage voor een kamp €39,50 mag zijn. Dit bedrag wordt in de tweede helft van het schooljaar geïnd door de leerkracht van groep 8.

Ook wilde de MR dat de kinderen van groep 8 gewoon mee op schoolreisje blijven gaan, omdat dit ook gewoon het geval was als ouders het kamp zelf organiseerden. Dit bedrag van

€ 27,50 zal in oktober via de jaarlijkse OR brief voor de ouderbijdrage (schoolfonds en schoolreisje) geïnd worden.

Het kamp zal niet in de laatste schoolweek georganiseerd worden. Wel zal in de laatste schoolweek gewoon de afscheidsavond met ouders en leerlingen groep 8 en het team plaatsvinden op maandagavond en zal deze op dezelfde wijze georganiseerd worden als gebruikelijk.

Datum schoolkamp: 10 en 11 mei 2021. Het schoolreisje van groep 3 t/m 8 zal plaatsvinden op vrijdag 25 juni 2020.

47

Avondvierdaagse

In mei wordt meestal de avondvierdaagse gelopen. Veel kinderen van onze school lopen dan, al of niet in schoolverband, de 5 of 10 km mee. Alle deelnemers krijgen na afloop een leuke attentie, die betaald wordt uit de ouderbijdrage. Meerdere keren behaalde de school de beker voor deelname met de grootste groep wandelaars! Dit was in 2019 weer het geval en wij zijn daar best trots op. In 2020 ging de avondvierdaagse niet door vanwege de coronamaatregelen.

Excursies

De kinderen kunnen, naar aanleiding van een thema of project dat in de klas behandeld wordt, een uitstapje maken.

We zijn afhankelijk van rijouders, alleen als er genoeg rijouders zijn, kan een uitstapje doorgaan. Als we vervoer nodig hebben voor excursies, vragen we eerst ouders uit de eigen groep. Jonge kinderen moeten vervoerd worden in een goedgekeurd zitje.

Rijden voor school en reiskostenvergoeding.

Op de vier scholen van VPCO Tholen e.o. een enquête gehouden om de meningen van ouders te peilen m.b.t. de reiskosten die worden gemaakt ten behoeve van ‘schooluitjes’.

Op alle scholen die bij onze vereniging horen, wil 50% van de ouders -die meegedaan hebben aan de enquête- voor eigen rekening blijven rijden. Zij behoeven hiervoor dus geen vergoeding. Een deel wil tot bijvoorbeeld 20 en sommigen tot 200 km voor eigen rekening rijden en pas als het méér kilometers worden voor een vergoeding in aanmerking komen.

Uit het voorgaande blijkt dat er voldoende ouders bereid zijn om te rijden zonder daarvoor een vergoeding te willen ontvangen. We zullen op die ouders in eerste instantie een beroep doen.

48

Ouderbijdrage

Basisonderwijs is in principe gratis. Alle ouderbijdragen die gevraagd worden zijn om die reden vrijwillig. U bent niet tot betalen verplicht. Toch is er geen enkele school die zonder ouderbijdragen kan. Denkt u alleen maar eens aan de extra’s voor uw kind bij schoolreisjes, de cadeautjes voor de Sinterklaasviering, de boekjes met Kerst, enz.

Voor kinderen die om bepaalde redenen niet meedoen aan bepaalde activiteiten zal een alternatief onderwijsprogramma op school worden verzorgd dat verplicht dient te worden gevolgd.

Mocht u onoverkomelijke problemen hebben met het betalen van bijdragen, dan zullen we samen zoeken naar een passende oplossing. Zie pagina 62 voor de bedragen.

LEERGELD

Leergeld wil dat alle kinderen mee kunnen doen.

Je wilt als ouder dat je kind mee kan doen. Met een excursie, met sport, met school.

Leergeld helpt bijv. met sportschoenen, een ouderbijdrage of contributie als daar even geen geld voor is. Want kinderen die sporten zijn gezonder en maken meer vriendjes. Muziekles helpt kinderen om hun creativiteit te ontwikkelen. En samen naar school fietsen, maakt dat je er bij hoort. Leergeld zegt: nu meedoen is later meetellen!

HOE WERKT LEERGELD?

Leergeld komt bij u thuis. U hoeft dus niet naar een loket. Thuis bekijkt een medewerker van Leergeld uw situatie. Wat zijn de dingen waar uw kind nu niet aan mee kan doen? Wat kunnen andere instanties zoals de gemeente, voor u betekenen? En wat kan Leergeld voor u doen?

Leergeld werkt samen met gemeentes, verenigingen, scholen en bedrijven. Zo kan Leergeld er voor zorgen dat de kosten voor sport en/of muzieklessen vergoed worden. Of dat uw kind een fiets krijgt. Ook voor schoolreisjes kunnen we bekijken wat er geregeld kan worden.

VOOR WIE?

Ouder(s)/verzorger(s)van kinderen van 4-18 jaar die in het Oosterscheldegebied wonen kunnen een beroep doen op Leergeld Oosterschelderegio indien zij bepaalde voorzieningen niet kunnen betalen en een aantoonbaar inkomen hebben dat beneden 120% van het bijstandsniveau zit.

Een aanvraagformulier is te vinden op: Leergeld@zeelandnet.nl of u kunt hen bereiken op: 06-3893 0371

Overblijven

Per 1 augustus 2006 is het schoolbestuur formeel verantwoordelijk voor de tussenschoolse opvang, ofwel het “overblijven”. Om die verantwoordelijkheid te kunnen waarmaken is het vastleggen van afspraken die voor VPCO Tholen gelden noodzakelijk. Hiertoe is in nauwe samenspraak met directie, GMR en overblijfouders een notitie “Overblijven” vastgesteld. Het zijn kaders die elke school de mogelijkheid bieden er een eigen invulling aan te geven.

Enkele belangrijke afspraken die voor alle VPCO-scholen gelden en niet per school invulbaar zijn:

• De overblijfkracht sluit in de omgang met kinderen aan bij de levensbeschouwelijke en pedagogische regels van de school.

• De overblijfkracht stelt gesignaleerde sociaal-pedagogische problemen aan de orde bij de leerkracht van het kind en onderhoudt daarover contact met collega overblijfkrachten.

• De overblijfkracht ondersteunt de kinderen bij het verwerven van vaardigheden m.b.t.

hygiëne en correct gedrag.

49

• De overblijfkracht is in staat passende (spel) activiteiten aan te bieden en te begeleiden.

• De overblijfkracht is tijdens de vastgestelde overblijftijden verantwoordelijk voor een goed verloop van het overblijven.

• We beginnen en beëindigen de maaltijd gezamenlijk.

• De overblijfkracht spreekt voor en aan het eind van de maaltijd een gebed uit of laat dit uitspreken.

• Bij onduidelijkheid over wat de kinderen (moeten) eten en drinken neemt de overblijfkracht contact op met de ouders.

• Spelletjes en materialen van school mogen pas na overleg met de locatiecoördinator worden gebruikt.

• De overblijfkrachten schaffen (veilig en op de leeftijd gericht) spel- en ander materiaal aan ten behoeve van de kinderen die overblijven. Zij zijn samen met de kinderen verantwoordelijk voor een verantwoord gebruik.

• Leerkrachten en ouders zorgen ervoor dat de overblijfkracht op de hoogte is van eventuele voedselallergieën, medicijngebruik, bijzonderheden in gedrag en ander voor de overblijfkracht van belang zijnde wetenswaardigheden.

• Alle vrijwilligers, dus ook de overblijfkrachten, en de kinderen vallen onder een door het schoolbestuur afgesloten WA-verzekering.

• Elke vaste overblijfouder heeft een cursus “overblijven” gevolgd en is in het bezit van een Verklaring omtrent Gedrag (VOG).

• Ieder, die gebruik maakt van de overblijfregeling ontvangt een overblijfreglement met daarin de afspraken en regels die gelden voor het overblijven.

• Wilt u onverwachts uw kind laten overblijven, dan verzoeken we u dit liefst een dag van te voren en anders uiterlijk ’s ochtends tussen 08.15 u. en 08.30 u. aan te geven. We weten dan hoe groot de groep zal zijn, zodat er voor voldoende begeleiding gezorgd kan worden. Er hangt een lijst in de hal.

• Per overblijfbeurt betaalt u per kind €1,50

• U kunt ook een 20-strippenkaart kopen van €20, dan betaalt u €1,- per keer per kind.

Heeft u meerdere kinderen dan kunnen zij samen gebruik maken van één strippenkaart. De kaart blijft op school. Als de kaart (bijna) vol is, krijgt u een kopie mee naar huis met een briefje dat u een nieuwe kaart kan kopen.

• Wij vragen uw extra aandacht voor de regel dat er slechts kan worden overgebleven als de kinderen in het bezit zijn van een overblijfkaart of met een losse beurt.

Kinderen die geen overblijfkaart of losse beurt hebben betaald, mogen niet overblijven.

Overblijven ‘op de pof’ en dus achteraf betalen is niet mogelijk, tenzij in overleg met de overblijfcoördinator anders is overeengekomen. Zorg dus tijdig voor geldige overblijfkaarten.

50

In document De ARK SCHOOLGIDS SCHOOL MET DE BIJBEL (pagina 46-50)