• No results found

WAT SCHOLIEREN OP JAVA VAN HET. OPIUM ZAGEN EN HOORDEN

In document SHELF NUMBER MICROFORM: (pagina 41-52)

1. Ik heb een vriendinnetje, ook een Chinees eh meisje net als ik. Onlangs vertelde ze me 't volgende:

- Och kon ik maar studeeren!

- Waarom ben je niet naar school gegaan? vroeg ik.

- Mijn va~er schuift. Hij doet 's morgens, 's middags en 's avonds niets dnn schuiven. Aan zijn kinderen denkt hij zelden, nan de huishouding heelemaal niet. Daar moet zijn vrouw voor zorgen. Moeder moet zelfs zorgen, dat er altijd crium in voorraad is,

- Is dat niet een schandaal? Dat de kinderen niet naar school gaan, dat ze slecht gekleed gaan, dat ze ziek zijn, iets, waarover een normale vader zich altijd ongerust maakt, daar geeft hij niets om. Op 't laatst kan hij de huur niet meer betalen. Ik beklaag 't meisje.

Zijn aIJe schuivers dan zoo? Dan moeten wij, jongemen-srhen, zorgen, dat de Anti-Opiumvereenigiug ook haar doel bereikt, nl. dat al die ongelukkigen ook verlost worden van hun verslaafdheid.

Ik noem ze ongelukkigen, omdat ze 't huiselijk geluk niet hebben. Zulke menschen voelen zich ook altijd ziek. Ze kunnen zich weer gezond gevoelen, als ze worden opgeno-men en verpleegd,

Dat kost aIJemaal natuurlijk geld maar wie medelijden heeft met die schuivers en hun gezinnen, zal niet naar een beetje omzien en zal met genoegen bijdragen tot 't goedi!

doel. Wij zuIJen elkaar helpen zooveel we kunnen.

- 78

kapiteins maakte het tot barongans.

111. Een andere jongen vertelt:

- 80

Zijn gezondheid wordt steeds meer ondermijnd. Ten slotte blijft er van hem alleen de schaduw van wat hij was. Vaak grooter wordt, doordat er zooveel opiumrookers zijn. Rijken koopen het opium op tegen lagen prijs van de smokkelaars

Den volgenden dag voelde hij zich loom en moe. Zijn

Aarzelend en verlegen antwoordde hij:

..Ik heb opium geschoven, toean".

.. Van wien kreeg je dan het geld?"

.. Ik heb mijn ring verpand, toean".

84

-"En waarom ga je dan opium schuiven? Dat kOJt toch veel geld?"

"Ja toean, maar Wirjo was ook eens ziek en toen heeft hij opium geschoven en is beter geworden. Hij vertelde mij dat iemand hem gezegd had, dat er geen betere medicijn is dan opium. Daarom heb ik ook opium gebruikt en ben nu beter".

"En ga je dan altijd opium schuiven?"

"Ja toean, als ik niet schuif, dan word ik weer zià. Dat heeft Wirjo ook gezegd en hij schuift ook geregeld."

"Maar, wat Wil'jo zegt, is heelemaal niet waar."

"Ik ben al beter, toean".

"Neen. je bent eigenlijk nog ziek. Je zegt maar, dat Je heelemaal beter bent".

"Ik gebruik maar èèn mata per dag, toean."

Zoo gaat het: De een leert den ander schuiven.

WAT KAN ONZE JEUGD DOEN 1 De Gezondheicübrigade.

Laat ons eens luisteren wat Dl'. Peverelli hierover in de Icorte Berichten vertelt:

De afdeeling Medisch-Hygiënische Propaganda van den Dienst der Volksgezondheid stelt zich ten doel, de bevol-king geleidelijk hygiënische begrippen bij te brengen. Dit moeilijke, maar belanqrijke werk werd reeds op vers.:hillende plaatsen met succes bekroond.

Drie jaar geleden werd een poging gedaan om ook het opgroeiend geslacht te betrekken in den strijd tegen slechte en gevaarlijke gewoonten, den strijd tegen de besmettelijke ziekten, die deze landen zoo zeer teisteren.

Hoe onnoemelijk veel leed en lijden wordt veroorzaakt door onwetendheid, hoeveel kunnen wij zelven niet bijdragen tot ons levensgeluk door onze gezondheid te bewaken als een kostbaren schat, waarvan de waarde helaas door velen eerst wordt beseft na het doorstaan van een ernstige ziekte.

Wij moeten dus de kinderen begrippen bijbrengen omtrent gezondheid en, gebaseerd daarop, trachten hun te leeren ge-zonde gewoonten aan te nemen. Hangt de toekomstige wel-vaart van deze landen niet ten nauwste samen met den gezondheidstoestand en is deze niet afhankelijk van ge.onde, hygiënische gewoonten?

Velen van U zullen opmerken. dat ook thuis den kinde-ren reeds goede gewoonten en hygiënische begrippen wor-den bijgebracht. Gelukkig het kind, dat onder deze omstan-digheden verkeert. Maar hoevelen, in het bijzond~r onder het Inheemsche deel van de bevolking, missen dit voorrecht.

Padv;lIderij eell d.ek oll/rollend.

En bovendien, wnt gebeurt er wanneer de kinderen onder de oogen van de ouders vanc1aan zijn?

Het kan dus geen kwaad, wanneer de kinderen dat op school nog eens hooren, in een anderen vorm, onder vele vormen. En wat zullen deze gedachten gemakkelijk in het kinderbrein post vatten, wanneer ze geïllustreerd worden door filmvoorstellingen, het bezoek aan een hygiënisch mu-seum en door zelve een blik door den microscoop te wer-pen, waardoor de wondere wereld van het kleine ook voor hen even ontsluierd woràt.

Hoeveel sterker nog wordt dit alles, wanneer de kinderen lid zijn van een schoolvereeniging, met hun eigen onderwij-zers als leiders en leermeesters, met insignes, vlaggen, wed-strijden en een schoolblaadje, een vereeniging, die zich ten doel stelt te strijden voor Gezondheid.

Dat is de "GEZONDHEIDS-BRIGADE",

Gezamenlijk, onderwijzers en artsen, zullen wij werken om den gezondheidstoestand van het kind te bevorderen, om het een inzicht te geven in het wezen en de versprei-ding van enkele gevaarlijke ziekten, die in deze tropische landen onze gezondheid bedreigen, en in de bestrijding en voorkoming ervan.

En de kennis op school opgedaan, wordt meegenomen naar huis, ook als dit staat in den kampong. Daar zullen de platen van de Brigade opgehangen worden, daar zullen in de toekomst de G.B.-ers werken als kleine propagandis-ten.

Nu na ruim drie jaar werken, zijn ongeveer 30.000 kinde-ren met een insigne getooid, een schild. dat hen moge be-schermen tegen de invloeden van de verraderlijke belagers

Dallkhaar ,'oor hel oogsllll.

-

89-van onze gezondheid. En meer dan dit aantal loopt rond, verlangend naar een dergelijk insigne.

Op 45 plaatsen in den archipel vinden wij brigades, op 29 plaatsen zijn plaatse!. Comité·s. 504 Scholen zijn aange-sloten, daarvan 139 met Hollandsch en 365 met Maleisch als voertaal. 781 Onderwijzers verleen en hun medewerking, waarvan 218 Holl. ~n 563 Mal. sprekenden. Het ledental nadert de 30.000 te weten 6.311 Hollandsch en 22.977 Ma!

sprekenden.

2.) Propaganda-maken voor medische ontwenning in de Ziekenhuizen.

De volgende ziekenhuizen of klinieken helpen geregeld de opiophagen, welke meestal na een kuur van 2 weken hier-van zijn verlost.

In 1931 plm. 2000 personen, in 1932 plm. 2500 personen

Oplophallen .11_ b.hand.1d In 1932 In d. vol oen de Hospitalen I

I

INH.

I

CHIN.

I

I~v-;:-

",n, I vr.

Zendingshosp. B.ndoeng· 55 5 7rB 32

Foerwakarta 4 2 95 16

M.I.ng 345 10

Klaten 24 125 J

Keboemen I

Poerworedjo 37 37

Pocrwodadl I 2

Solo 118 15 108

PoerbollnllOo 1

Modlow.rno (O.I.) 4 3 5

Wono.obo 7 I 18 2

810r. 2 1

"

Pollkl. Tlong Hw. te Semar.ng 28 5 27 1

Pekalonll·n I 7 I

C.S.Z.

.

Semarano· Batavla 3 10 11 2 I Hospit •• 1 Bol.ng iTjigoedig (Res.

Suiten:orll) 36 2 J8 i'!

Vereen, Ziekenzorg Solo 273 32 113

·)JAr.bieren 3. Europeanen 6.

Een mooi voorbeeld hebben wij in de actie van HCS leerlingen te Solo; uit een brief lichten wij het volgende:

"U zult wel denken, dat de Anti-Opium HCS Messen

"'oIo dood is, want we hebben in een jaar niets meer van ('ns laten hooren. Maar we zijn springlevend. hoor. Dat zal U zeker wel veel plezier doen, maar nog meer plezier zult U hebben, als U hoort, dat onze vereeniging rijk is gewor-den.

Centje voor centje hebben we met z'n allen gespaard. Op ons Spaarbankboekje staat nu al honderd gulden (f, 100.-) zonder de rente. Dat sparen ging wel moeilijk, omdat vele kinderen liever hun centje versnoepten, dan dat zij hun geld offerden, Maar onze onderwijzers lieten elke week door Auw Kwie Tiok, bijgenaamd den Generaal, een jongen uit de tweede klas, het geld ophalen. En als we niet wilden betalen, dan keek hij boos, die kleine jongen. Wij schaamden ons, als wij geen cent bij ons hadden. Zoo kwam het, dat we geregeld onze bijdrage stortten. Vier maanden geleden kwam mijnheer Tan van de Solosche afdeeling der AOV éll eens informeeren, hoeveel geld we in kas hadden.

Hij vertelde, dat er in Solo een Anti-Oipumpaviljoen zou worden gebouwd. Dat vonden we erg mooi. We besloten nu het heele bedrag voor dat goede werk te besteden, Dat vindt U natuurlijk buitengewoon goed, nietwaar? Schrijft U ('ns nog eens? Zendt U ons eens een mooi leesboek met verhalen over het Opium? We willen er zoo graag nog wat meer van weten.

Met beTeefde groeten, ook van onze onderwijzers. Voor de 1.1. der Anti-Opium H.C.S.

O. T. H. 1.1. der 7e-klas.

- 92

-3.) Propaganda maken dat er in de Oosthoek en in Mid den-Java op den duur een kolonie en doorgangshuis komt voor oud-schuivers, evenals op W.-Java

4.) Verspreiden van pamflctten en platen tcr waarschu-wing tegen opium-misbruik.

5.) Prijsvraag. uiterlijk in te zenden voor Juli 1934 echter hoe eerder hoe liever. Voor kder een troostprijs.

voor de winners: prachtige geschenken. Dit zijn de vragen en gevraagd wordt een antwoord van minstens 8 á 10 cahier-kantjes.

a. Wat hebt ge van het opiumgebruik in Uw omgeving gehoord en zelf gezien?

b. Kent ge eenige verhalen of oude sprookjes. waarin opium een rol speelt. Vertelt het eens uitvoerig. c. Schrijf eens eenige gezegden op uit het Javaansch.

Maleisch of Chineesch. Wij bedoelen klassieke. maar ook volksgezegden. zooals .. madat ma kan orang".

d. Wordt in Uw omgeving opium nog door den d0ekoen of in den tempel voor offers of medicijn aangewend?

Hoe dan ?

e. Wat zijn naar je meening de beste wegen om opium te bestrijden? Welke methoden zouden wij kunnen toepassen?

Antwoord in te zenden aan het Secretariaat A. D.v.

Parapatan 1.

Batavia Centrum.

W01l1lur de Zoon des Alrnschell kom I . . . .

SCHILDERING VAN HET LAATSTE OORDEEL.

Naar de vertaling von Obbln/!.Brollwer.

Mattheus:

- 96

Dan zullen ook zij alltwoorden en zeggen: H Heer. wanneer hebben Wij u hongerig gezien of vreemdeling of naakt

of krilnk of in de gevangenis.

en hebben u niet gediend?

of dorstig

Dan zal hij hun antwoorden en zeggen:

voorwaar. ik zeg u:

voorzoover gij dat niet gedaan hebt aan een dezer geringsten.

Zoo hebt gij het ook mij niet geddan.

En dezen zullen heengaan in de eeuwige straf. 46 doch de rechtvaardigen in het eeuwige leven.

In document SHELF NUMBER MICROFORM: (pagina 41-52)