• No results found

Een scherpere koers vraagt om een scherper communicatiebeleid. In 2007 is het fonds gestart met het opnieuw inrichten van de communicatiefunctie – passend

bij de nieuwe ambities. Tegelijkertijd is er gewerkt aan de voorlichtingsactiviteiten die het fonds jaarlijks inzet.

Bezwaar maken

Als particulier vermogensfonds behoudt het fonds zich het recht voor om zelf vast te stellen welke aanvragen het wil honoreren. Een formele bezwaar-procedure ontbreekt dan ook. Aanvragers die menen dat een afwijzing het gevolg is van een verkeerde interpretatie van de verstrekte informatie kunnen dit schriftelijk kenbaar maken. De ervaring leert dat dit zelden het geval blijkt te zijn.

Overeenkomst

Organisaties die een donatie boven de I 1.500 II 1.500 toegekend krijgen, sluiten een overeenkomst met het VSBfonds. In de overeenkomst staat precies aangegeven wat beide partijen van elkaar mogen verwachten. Ook de algemene voorwaarden die het fonds hanteert, maken deel uit van dit contract.

58 VSBfonds Jaaroverzicht 2007

lidatiefo nds ultuurfonds

BViT PPM Stim

ulans

BKVK Phelps Stichting

Biologica Oranje Fonds

Big!Move Institute

Noaber Foundation

Vereniging Rembrandt

Nationaal Restauratiefonds

Triodos Foundation

aanvragers verzorgen. De nieuwe afdeling Corporate Communicatie heeft nu een integrale communi catie-functie, waarbij ook aandacht is voor marketing, interne communicatie, mediarelaties en issue manage-ment.

Doelgroepen

In 2007 is er gaandeweg meer balans gekomen in de gerichtheid van onze communicatie. De nadruk ligt niet meer alleen op potentiële aanvragers, maar bijvoorbeeld ook op opiniemakers en vertegenwoor-digers van de media. Ook zij zijn voor het fonds belangrijk om draagvlak te vinden voor maatschappe-lijke initiatieven en om mensen te inspireren tot nieuwe ideeën.

Samenwerking

Het VSBfonds kan zijn maatschappelijke doelen alleen bereiken door met andere organisaties samen te werken. Het fonds heeft dan ook met talrijke organi-saties een relatie. De aard en structuur van deze onderlinge relaties zijn sterk afhankelijk van het doel.

Zo werkt het VSBfonds nauw samen met andere fondsen, bijvoorbeeld voor marktonderzoek en het toeleiden van aanvragen als blijkt dat die bij een ander fonds goed passen. We zijn ook vaak partner van andere fondsen of mede-investeerder in groot-schalige projecten. We werken nauw samen met maatschappelijke organisaties en overheden om be lang rijke thema’s op de agenda te krijgen. Het fonds heeft ook een band met de media. Zo zijn we vaste

partner van een online platform van dagblad Trouw, bedoeld om idealen in de samenleving te prikkelen en te delen. Niet in de laatste plaats zijn de circa 2.500 projectaanvragers belangrijke samenwerkingspartners van het fonds. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de maatschappelijke doelen te bereiken.

Voorlichting

In 2007 is met uiteenlopende middelen voorlichting gegeven aan (potentiële) aanvragers. Er is maar liefst 2.459 keer gebeld naar onze speciale infolijn.

Daarnaast hebben we 2.284 e-mails beantwoord.

Onze website is163.000 keer bezocht. Het fonds heeft diverse bro chu res en folders verspreid. Er zijn open spreekuren gehou den, presentaties gegeven en workshops fondsenwerving georganiseerd. We hebben de corres pon dentie rond de donaties aangepast, zodat de toon daarvan beter aansluit bij de koers van het fonds. Ons relatieblad Scala is dit jaar niet uitgebracht – in afwachting van het nieuwe communicatiebeleid.

Interne communicatie

Vanwege de veranderingsprocessen binnen het fonds, is er in 2007 meer aandacht besteed aan de interne communicatie. Zo zijn er elke maand lunches georgani-seerd om medewerkers bij te praten en verscheen er elke twee weken een digitale interne nieuwsbrief.

j Mens & Maatschappi Natuur & Milieu Sport

Kunst & Cultuur per 31 december 2007

61 Bestuur

Het bestuur bestond in 2007 uit acht leden (zie overzicht). Per 31 december 2007 zijn zij benoemd tot leden van de Raad van Toezicht.

Menskracht en

investering Mensen en hun talenten

Het VSBfonds kan niet zonder zijn mensen. Zij vormen het hart van de organisatie. Wie werken er? Op welke plek? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?

Aansturing en organisatie Bestuursverslag

In 2007 kwam het bestuur negen keer bijeen, acht keer met de directie en één keer zonder.

Daarnaast vergaderde de fi nanciële commissie (gevormd door de heren Hielkema, Tiemens en Feilzer) zes keer over met name verslaglegging, budgettering en beleggingen. Ook werden door enkele bestuursleden vergaderingen bijgewoond van de directie met de OR en sprak de HRM Commissie (bestaande uit mevrouw Lodder en de heren Tiemens en Van der Meij) eenmaal de stand van personeelsaangelegenheden door.

Directie

De directie bestond tot en met 31 december 2007 uit de heer jhr. Mr. M. H. Reuchlin, algemeen directeur en de heer drs. J.F.B. van Hasselt, fi nancieel directeur.

De heer J.L.M. Bartelds RA De heer J.L.M. Bartelds RA De heer J.L.M. Bartelds RA De heer J.L.M. Bartelds RA De heer J.L.M. Bartelds RA

zittingsduur: t/m 31 december 2009*

voormalig voorzitter Raad van Bestuur Fortis N.V./S.A.

lid Raad van Commissarissen Heijmans N.V.

penningmeester Bestuur van het Nationaal Restauratiefonds adviseur Hulskamp Audiovisueel

voorzitter Bestuur Carel Nengermanfonds

secretaris Bestuur Stichting De Kom, Theater en Kunstencentrum lid Universiteitsraad KTU/FKT Utrecht (tot 1 juli 2007)

voorzitter Raad van Toezicht Hogeschool Utrecht (tot 1 september 2007)

vice-voorzitter Parochiebestuur R.K. Taborparochie Nieuwegein (tot 31 december 2007) adviseur restauratie Barbarakerk Nieuwegein (vanaf 31 december 2007)

voorzitter werkgroep voorbereiding fusie van het R.K. kerkelijk samenwerkings verband 3Rivierenland (vanaf 1 mei 2008) De heer mr. P.G. Vos, voorzitter

De heer mr. P.G. Vos, voorzitter De heer mr. P.G. Vos, voorzitter De heer mr. P.G. Vos, voorzitter De heer mr. P.G. Vos, voorzitter De heer mr. P.G. Vos, voorzitter zittingsduur: t/m 31 december 2010

voormalig fi scalist/partner en vice-voorzitter Loyens&Loeff thans zelfstandige zakelijke dienst ver le ning

lid bestuur Stichting Remé Art Foundation

lid bestuur Stichting ‘Bloemendaals Duin en Daal 1907-2007’

De heer drs. D.F. Tiemens, vice-voorzitter De heer drs. D.F. Tiemens, vice-voorzitter De heer drs. D.F. Tiemens, vice-voorzitter De heer drs. D.F. Tiemens, vice-voorzitter De heer drs. D.F. Tiemens, vice-voorzitter De heer drs. D.F. Tiemens, vice-voorzitter

zittingsduur: t/m 31 december 2009

voormalig lid Raad van Bestuur VSB Groep

voorzitter Administratiekantoor van Aandelen Ricom B.V.

voorzitter Raad van Toezicht Kennemmer Gasthuis (tot april 2007)

lid Financiële Commissie van het bestuur van het Schuurman Schimmelkaas Outeren Fonds voorzitter Bestuur Fonds voor Dove Kinderen

voorzitter Bestuur Vrienden van het Kennemmer Gasthuis voorzitter Elisabeth van Thüringen Fonds