• No results found

SCHAAL, RUIMTEGEBRUIK, BOUWDICHTHEID, VISUEEL-VORMELIJK

De aanvraag voldoet met de aangepaste plannen in graad van beroep aan de goede ruimtelijke ordening op vlak van de schaal, het ruimtegebruik, de bouwdichtheid en de visueel-vormelijke elementen.

De aanvraag betreft een uitbreiding van een bestaande winkel voor tuin en dier.

De bestaande winkel richt zich momenteel naar de straatzijde. Achter de winkel bevinden zich verschillende bijgebouwen en magazijnen. Deze worden gesloopt. Eveneens wordt een woning op het links aanpalende hoekperceel gesloopt. De bestaande winkel wordt naar achteren toe uitgebreid en de in- en uitgang wordt verplaatst naar de zijkant van het gebouw waardoor de handelszaak zich eerder naar de Beemden gaat oriënteren. Links van het gebouw (ter hoogte van de te slopen hoekwoning) en achter de bestaande, te behouden woning wordt een parking ingericht alsook een laad- en loszone en zones voor representatie van verkoopsgoederen. Achteraan het nieuwe gebouw wordt verharding voorzien om de achterzijde bereikbaar te maken voor heftrucks. De bestaande ontsluiting vanuit de Beemden wordt behouden.

De ruimtelijke indeling van het terrein verbetert. Immers worden de bestaande, diep insnijdende magazijnen vervangen door een meer compactere en minder rommelige inplanting van één aaneengesloten geheel. Het links aanpalende perceel wordt betrokken bij de site zodat de aanleg van een degelijke parking en een afgebakende zone voor representatie mogelijk wordt. Deze zone wordt geheel groen ingekleed.

De in graad van beroep bijgebrachte aangepaste plannen komen tegemoet aan een aantal gemaakte opmerkingen. Zo wordt de groenaanleg geoptimaliseerd. Rondom rond is over een groenbuffer aanwezig. Ook aan de rechterzijde, ter hoogte van de brandweg wordt achteraan een beperkte groenbuffer voorzien. De zone voor laden en lossen wordt verder van de buur aan de zijde van de Beemden gebracht en de groenbuffer wordt nog verbreed.

Verder wordt de zone voor representatie beperkt tot één plaats.

De laad- en loszone wordt ingericht nabij de ontsluiting achteraan zodat de vrachtmanoeuvres zeer beperkt blijven. Van daaruit zorgen heftrucks en transpaletten ervoor dat de goederen in de winkel geraken. De parking zelf wordt zo groen mogelijk ingericht. De deputatie acht de groenbuffering (met groenzones en groenschermen) voldoende naar de aanpalenden toe, temeer dat ter hoogte van de verhardingen achteraan geen vrachtverkeer komt, buiten de brandweer in geval van brand. De brandweg dient ten alle tijden open gehouden te worden zodat dit niet een open opslag kan worden.

MOBILITEIT

De aanvraag is toelaatbaar op vlak van verkeersveiligheid en –doorstroming.

Op 25 april 2016 verleende het college van burgemeester en schepenen een stedenbouwkundige vergunning voor het verbouwen van voorliggende winkel, het slopen van een deel van de gebouwen, het aanleggen van een parkeerplaatsen en zone voor buitenpresentatie. Deze vergunning werd nooit uitgevoerd. De ontsluiting van de ontworpen parking naar de Beemden werd wel reeds uitgevoerd, weliswaar niet precies hetzelfde als oorspronkelijk vergund. Deze ontsluiting is derhalve als vergund te beschouwen.

Het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer is voorwaardelijk gunstig. Voor de gewestweg verandert er immers niet veel. De inrit naar de parking wordt voorzien aan de gewestweg en de uitrit aan de Beemden. Er kan vanuit de zijstraat vlot aangetakt worden naar de gewestweg. Er worden geen bijkomende ontsluitingspunten naar de gewestweg voorzien en dus geen bijkomend conflictpunt met het fietspad.

De aanvrager brengt een mobiliteitstoets bij. Uit de studie blijkt dat het bedrijf vlot bereikbaar is zowel met de auto, als met de fiets of het openbaar vervoer. De N14 is reeds een drukke verbindingsweg tussen Hoogstraten en de Nederlandse grens.

De uitrit aan de Beemden wordt enkel als dusdanig benut en niet als inrit, noch voor wagens, noch voor vrachtwagens. In de mobiliteitstoets wordt onderschreven dat het wegrijden via de uitrit op de Beemden als een veilige oplossing kan worden omschreven, dat het kruispunt N14 – Beemden zeer overzichtelijk is en er op het gebied van verkeersveiligheid geen problemen worden verwacht. Het college komt terecht tot het besluit dat het loskoppelen van inrijden (via Desmedtstraat) en uitrijden (via de Beemden) bijdraagt tot een optimale verkeersafwikkeling.

Huidige situatie:

Er zijn 3 werknemers op de site: deze komen te voet of met de fiets naar de vestiging.

Verder komen er gemiddeld 75 klanten per dag naar het tuincentrum. Op zaterdag loopt dit op tot 140 klanten, op piekmomenten tot 200 klanten. Volgens de studie komen 80%

daarvan met de wagen wat gemiddeld leidt tot een 120 autobewegingen per dag. De bevoorrading gebeurt met vrachtwagens. De studie vermeldt ‘enkele’ per week.

Toekomstige situatie:

Er zullen 2 werknemers bijkomen. Wat het aantal klanten betreft wordt een toename van 25% verwacht. Dit geeft 15 extra wagens of een 30-tal extra vervoersbewegingen afkomstig van personenwagens. Over de toename van vervoersbewegingen met vrachtwagens wordt niets vermeld.

Volgens de studie zal de N14 voldoende capaciteit hebben om deze bijkomende vervoersbewegingen op te vangen. Zelfs op een drukke zaterdag (224 autobewegingen) zal de impact slechts 2% uitmaken van de totale verkeersgeneratie op deze weg.

Er wordt een correct aantal parkeerplaatsen voorzien. Er is voldoende ruimte voor het stallen van de vrachtwagen.

Er worden nieuwe parkeerplaatsen aangelegd. Er worden met de aangepaste plannen in totaal 25 parkeerplaatsen geteld op het inplantingsplan. In de mobiliteitstoets wordt gesteld dat de bestaande parking onvoldoende zou zijn, doch dat er 63 mensen gedurende één uur gebruik kunnen maken van de nieuwe parkeerplaatsen en in het extreme geval van 200- 250 klanten per dag (ca 25-32 klanten per uur) het voorziene aantal parkeerplaatsen bijgevolg voldoende zal zijn. In de toets staat uitdrukkelijk dat zelfs in het extreme geval van 200-250 klanten per dag het voorziene aantal parkeerplaatsen voldoende is.

Er wordt vlak voor de toegang een fietsenstalling voorzien met ruimte voor een 30-tal fietsen. Deze volstaat en wordt met de aangepaste plannen zelfs nog wat uitgebreid.

Er is één zone om de vrachtwagen te stallen. Uit de bijkomende nota van de aanvrager blijkt dat dit voldoende is. De overige voertuigen betreffen heftrucks en transpaletten e.d.

Deze worden duidelijk op plan aangeduid.