• No results found

Samenwerkingsovereenkomst tussen Cultuurcentrum Brugge, het Stadsbestuur Brugge en de Vlaamse Gemeenschap over

Erfgoedinzicht

Tussen

Cultuurcentrum Brugge, vertegenwoordigd door Filip Strobbe, directeur, p/a Sint-Jakobsstraat 20, 8000 Brugge,

hierna de collectiebeheerder genoemd,

Stadsbestuur Brugge, vertegenwoordigd door Annick Lambrecht, voorzitter Gemeenteraad en Colin Beheydt, algemeen directeur, Burg 12, 8000 Brugge

en

de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door haar regering, bij delegatie, in de persoon van mevrouw Els Cuisinier, teamverantwoordelijke Cultuurgoederen (afdeling Waarborgen en Beheren) binnen het Departement Cultuur, Jeugd en Media, p/a Arenbergstraat 9, 1000 Brussel,

wordt overeengekomen hetgeen volgt:

Artikel 1 – Collectieregistratie en –beheer

1. De Vlaamse Gemeenschap stelt aan de collectiebeheerder kosteloos een registratiesysteem ter beschikking, inclusief 1 gebruikerstoegang. Extra toegangen kunnen verkregen worden op kosten van de

collectiebeheerder voor de prijs van € 100 excl. btw per jaar.

2. De collectiebeheerder neemt zijn gegevens inzake collectieregistratie en - beheer (= inhoudelijke metadata) integraal op in de erfgoeddatabank Erfgoedinzicht.

3. De collectiebeheerder engageert zich om samen met de Vlaamse Gemeenschap de kwaliteit van de gegevens te bewaken.

4. De collectiebeheerder is en blijft eigenaar van de eigen registratiegegevens. De Vlaamse Gemeenschap en alle systeembeheerders kunnen geen enkel recht laten gelden op deze gegevens.

Artikel 2 – Digital Asset Management (DAM)

1. De Vlaamse Gemeenschap stelt een veilig, digitaal opslagsysteem ter beschikking voor collectiegerelateerde bestanden zoals afbeeldingen. Het gebruik ervan is kosteloos voor zover de totale benodigde opslagcapaciteit de 20Gb niet overschrijdt. Indien dit toch het geval zou zijn, draagt de collectiebeheerder de meerkost (prijs op datum van ondertekening: 1 euro per Gb per maand).

2. De collectiebeheerder kan te allen tijde rechtstreeks toegang krijgen tot zijn digitale bestanden om deze te beheren en erover te beschikken.

3. De collectiebeheerder is eigenaar van zijn eigen bestanden en de daaraan gekoppelde technische metadata en is er verantwoordelijk voor. De collectiebeheerder behoudt alle rechten op zijn eigen bestanden en de Vlaamse Gemeenschap kan hier geen enkel recht op laten gelden.

Artikel 3 – Website erfgoedinzicht.be

1. De Vlaamse Gemeenschap voorziet een publieksgerichte ontsluiting van de collectieregistratie via de website erfgoedinzicht.be. Naast het publiceren van afbeeldingen worden gegevens van volgende aard op de website getoond: instellingsnaam, objectnummer, objectnaam, titel, beschrijving, vervaardiger, datering, afmetingen, materiaal…

2. De collectiebeheerder ontsluit het voor het publiek relevante deel van zijn collectie op deze website. Hij communiceert over eigen erfgoedgerelateerde activiteiten (tentoonstellingen, publicaties, vorming…) via de UiT-databank (www.uitdatabank.be) en staat in voor de invoer van de relevante gegevens, die worden overgenomen in de rubriek "UiT agenda". Voor de aantrekkelijkheid van de website is het belangrijk om regelmatig één of meerdere stukken of de werking daarrond in de kijker te plaatsen.

3. De collectiebeheerder is verantwoordelijk voor de gegevens die door hem aangeleverd worden in het kader van de publieksgerichte ontsluiting zoals voorzien in artikel 3.2 en heeft de auteursrechten op de

afbeeldingen geklaard. De collectiebeheerder moet de Vlaamse Gemeenschap op haar eerste verzoek bijstand verlenen en vrijwaren tegen alle auteursrechtelijke vorderingen die door derden worden ingesteld.

4. De collectiebeheerder kan de eigen gegevens uit de erfgoeddatabank Erfgoedinzicht ontsluiten via andere kanalen b.v. in lokale of thematische websites. De aanlevering van die gegevens is gratis, maar de kosten die gepaard gaan met het presenteren ervan buiten erfgoedinzicht.be zijn voor de rekening van de

collectiebeheerder. Hierbij dient hij het logo van erfgoedinzicht.be op te nemen in de onmiddellijke nabijheid van deze gegevens en te linken naar deze website.

5. Mits uitdrukkelijke voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de collectiebeheerder kan de Vlaamse Gemeenschap de gepubliceerde gegevens op erfgoedinzicht.be ter beschikking stellen aan derden als open data.

Artikel 4 – Andere projecten

Mits uitdrukkelijke voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de collectiebeheerder kan de Vlaamse Gemeenschap met gegevens uit de erfgoeddatabank participeren in andere projecten zoals Europeana.

Artikel 5 – Ondersteuning

1. De Vlaamse Gemeenschap zorgt voor inhoudelijke en technische ondersteuning bij de collectieregistratie, het DAM en de website. Zij organiseert ook gratis vorming.

2. De integratie van externe digitale gegevens kan kosten met zich meebrengen. Dit gebeurt in overleg met de collectiebeheerder.

Artikel 6 – Organisatiestructuur

De collectiebeheerder participeert in de klankbordgroep van Erfgoedinzicht en stelt zijn expertise ter beschikking binnen het Erfgoedinzicht netwerk.

Artikel 7 – Inzagerecht

De collectiebeheerder heeft inzagerecht in de overeenkomsten met de dienstverleners van het registratiesysteem en het digitaal opslagsysteem.

Artikel 8 – Duur en einde van de overeenkomst

1. Deze overeenkomst treedt in werking op de datum van ondertekening door beide partijen. Zij loopt voor onbepaalde duur.

2. Elke partij kan deze overeenkomst te allen tijde opzeggen mits inachtname van een opzegtermijn van drie maanden, te rekenen vanaf de datum van verzending van de brief of het elektronisch bericht.

3. De collectiebeheerder kan in het geval van de opzeg van de overeenkomst zonder kosten zelf de digitale bestanden in origineel formaat uit het DAM ophalen en daarna verwijderen. Indien de collectiebeheerder dit werk wenst uit te besteden aan de dienstverlener van Erfgoedinzicht, zijn de exitkosten voor zijn rekening.

4. Bij de opzeg van de overeenkomst kan de Vlaamse Gemeenschap geen enkele van de in het kader van de huidige overeenkomst aangeleverde bestanden van de collectiebeheerder behouden, verwerken, gebruiken of publiceren en kan de Vlaamse Gemeenschap ook geen enkel recht op deze bestanden laten gelden.

Artikel 9 – Facturatie

1. Eventuele kosten worden jaarlijks door de Vlaamse Gemeenschap gefactureerd in de maand november.

2. De collectiebeheerder heeft 30 dagen de tijd om de factuur te betalen op het rekeningnummer van het Departement Cultuur, Jeugd en Media: BE44 3751 1110 0445.

Opgesteld in twee exemplaren. Elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

Brussel, 01/09/2020

Namens de collectiebeheerder Namens de Vlaamse Gemeenschap

Filip Strobbe Els Cuisinier

Directeur Teamverantwoordelijke

Namens Stadsbestuur Brugge

Colin Beheydt Annick Lambrecht

Algemeen directeur Voorzitter Gemeenteraad

Pablo Annys

OCMW

33 2020_GR_00337 Welzijnsvereniging De Schakelaar - vrijwillige

GOEDGEKEURD

Notulen

Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen. Schepen Pablo Annys antwoordt.

Notulen stemresultaten

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

Beschrijving Aanleiding en context

Verspreiden van de verschillende activiteiten over andere delen van de organisatie (stad/OCMW/Welzijnsverenigingen/andere):

ENERGIE-ARMOEDE + ENERGIELOKET

LAC= lokale adviescommissie voor afsluiten gas/elektriciteit ism Fluvius en Farys. De werking bestaat uit 3 maatschappelijk werkers + 1 adm. medew. OCMW.

Voorstel: Onderbrengen in sociale dienst, dienst Budget- en schuldhulpverlening. Er is een duidelijk link met schuldenproblematiek.

ENERGIEHUIS: Energieleningen/ deel van energieloket/ (technische) premies/ thermografiefoto WVI staat open voor het overnemen van de leningen voor grondgebied Brugge.

Voorstel: Energieleningen onderbrengen bij WVI.

Voorstel: Energiehuis met basispakket onderbrengen bij stad Brugge - dienst leefmilieu.

RENOVATIESCANS:

Bachelors werken i.f.v. dienst leefmilieu (samen met Europees project Shifft). Voorstel: 2 fte contractuele medewerkers overdragen naar de Stad.

Engagement Shifft (2019-2022): Uitstappen als partner is mogelijk. Voorstel: Stad Brugge neemt de engagementen over.

SOCIALE TEWERKSTELLING:

LDE-project - energiesnoeiers De Schakelaar (5,5 fte).

Voorstel: toevoegen aan een andere welzijnsvereniging WOK. Focus ligt op sociale tewerkstelling en doorstroom (participatieladder):

• Isolatieteam (LDE-project) • Scanteam (LDE-project)

• 2 werkvloerbegeleiders en 1 jobcoach

• Administratieve ondersteuning (2 medewerkers)

• extra stafmedewerker voor technisch, veiligheid, prospectie,…

Motivatie

Aangezien alle werkingen van de huidige De Schakelaar een plaats kunnen vinden in een andere werking, zouden we de welzijnsvereniging ontbinden.

De vereniging is samengesteld uit 2 deelgenoten, nl. stad Brugge en OCMW Brugge.

Rechtsgrond(en)

Statuten De Schakelaar:

Art. 7: 2 deelgenoten, nl. OCMW en Stad

Art. 50. : De beslissing tot vrijwillige ontbinding van DE SCHAKELAAR kan alleen genomen worden als alle deelgenoten daarmee vooraf instemmen. De beslissing tot ontbinding is onderworpen aan het goedkeuringstoezicht conform de vigerende wetgeving over de organisatie en werking van het OCMW of zijn rechtsopvolger. In geval van ontbinding zal de algemene vergadering één of

meerdere vereffenaars aanstellen en hun bevoegdheden bepalen.

Besluit Artikel 1

Er wordt ingestemd met de vrijwillige ontbinding van de welzijnsvereniging De Schakelaar.

Voorzitter Annick Lambrecht

Algemeen directeur

34 2020_GR_00338 Gemeenteraad - wijziging timing voor de raadszittingen

- aanpassing huishoudelijk reglement - goedkeuring.

GOEDGEKEURD

Notulen stemresultaten

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

Beschrijving Aanleiding en context

Naar aanleiding van een bespreking i.v.m. het eventueel houden van de gemeenteraadszittingen over twee avonden, kwamen de fractieleiders op 24 juni 2020 principieel overeen om (1) de raadszittingen voortaan op maandagavond i.p.v. op dinsdagavond te houden en om (2) in de aan

elke raadszitting voorafgaande bijeenkomst van de fractieleiders, de burgemeester en de voorzitter van de raad (bureau) te kunnen beslissen om de raadszitting, gelet op de concrete agenda, te spreiden over twee avonden, de maandag en de dinsdag.

Aan de administratie werd gevraagd om te zien welke aanpassingen van het

huishoudelijk reglement daartoe nodig zijn. De administratie zorgde daarop voor een insteek.

In het overleg fractieleiders–burgemeester–voorzitter van 27 augustus 2020 gaven allen hun akkoord aan de onderstaande aanpassingen van het huishoudelijk reglement.

Motivatie

Om de reguliere gemeenteraadsdag van dinsdag naar maandag te verschuiven, is geen

aanpassing van het huishoudelijk reglement nodig. Het reglement legt die dag namelijk niet zelf nominatief vast. Traditioneel was het op dinsdagavond. In consensus zal het voortaan op maandagavond worden.

Het bureau van de raad zal voor elke raadszitting, in functie van de concrete agenda, kúnnen beslissen om de zitting te spreiden over de maandag- en de dinsdagavond. Iedereen zal in zijn/haar agenda steeds met die mogelijkheid rekening moeten houden.

Die regeling komt in het aangepaste artikel 16 van het huishoudelijk reglement. Daarin blijft de mogelijkheid behouden dat de gemeenteraad ook altijd zelf nog kan beslissen, als de vergadering langer dan vijf uur zou beginnen duren, om te stoppen en op een ander moment voort te doen. Het presentiegeld voor ‘ontdubbelde’ raadszittingen wordt geregeld in het aangepaste artikel 33. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de artikelen 33 en 34 in functie van vlottere leesbaarheid redactioneel te herschikken. De eerste bepaling gaat nu over het presentiegeld voor de raadszittingen, de tweede over het presentiegeld voor de berekken.

Rechtsgrond(en)

Artikel 38 Decreet lokaal bestuur

Besluit Artikel 1

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 15 januari 2019, wordt artikel 16 als volgt vervangen:

Artikel 16. Duur – Een gemeenteraadszitting wordt in beginsel op één avond afgehandeld. In functie van de concrete agenda kan het bureau vooraf beslissen om een zitting over twee avonden te spreiden. Ook de raad zelf kan eventueel ter zitting nog, wanneer die langer dan vijf uur duurt, beslissen om te stoppen en voort te doen op een andere dag en uur.

Artikel 2

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 15 januari 2019, worden de artikelen 33 en 34 als volgt vervangen:

Artikel 33. Presentiegeld gemeenteraadszittingen – De raadsleden, met uitzondering van de leden van het college, ontvangen voor het bijwonen van de gemeenteraadszittingen een presentiegeld dat gelijk is aan het geïndexeerde maximumbedrag, vastgesteld door de Vlaamse regering in uitvoering van artikel 17, § 2, eerste lid, van het Decreet lokaal bestuur. De voorzitter van de gemeenteraad ontvangt het dubbel van dat bedrag.

Voor gemeenteraadszittingen die over twee avonden worden gespreid (zie artikel 16), wordt voor elke bijgewoonde avond het genoemde presentiegeld toegekend, ingeval de spreiding op

voorhand werd afgesproken in het bureau.

Wanneer de raad ter zitting zelf beslist om te stoppen en voort te doen op een andere dag en uur (zie artikel 16), wordt geen extra presentiegeld toegekend.

Artikel 34. Presentiegeld berekken – De raadsleden, met uitzondering van de leden van het college, ontvangen presentiegeld voor het bijwonen van de berekken waarvan zij stemgerechtigd of

toegevoegd lid zijn. De fractieleiders kunnen met presentiegeld alle berekken bijwonen. Het presentiegeld voor de berekken bedraagt de helft van dat voor een gemeenteraadszitting. Voor de berekvoorzitters is het presentiegeld voor het berek dat zij voorzitten gelijk aan dat voor een gemeenteraadszitting.

Bijlagen

1. Huishoudelijk reglement GR - ontwerp 1 september 2020.docx

Minou Esquenet

Gebouwen

27 2020_GR_00302 Patrimoniumbeheer - herstelling en uitbreiding van het

Jules Anneessensorgel in de Heilige Bloedbasiliek, Burg 13 - goedkeuring.

GOEDGEKEURD

Notulen

Burgemeester Dirk De fauw leidt dit punt in.

Notulen stemresultaten

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

Beschrijving Aanleiding en context

Hierbij het definitieve uitvoeringsdossier voor uitbreiding en herstel van het Jules Anneessensorgel in de Heilige Bloedbasiliek, Burg 13 te 8000 Brugge.

De edele confrerie van het heilig bloed meldt in hun schrijven van 28 april 2020 dat het definitieve uitvoeringsdossier is aangepast aan raadgevingen en wensen vanwege bouwkundig onroerend erfgoed Vlaanderen. Zo komt een essentiële muzikale uitbreiding met zes ‘spelen’ in de boekenkast onder het bestaande orgelmeubel op het doksaal. De huidige orgelkast zelf blijft ongewijzigd. Alleen zal, na de werken, een valbeveiliging moeten aangebracht worden. Dit ter beveiliging van de uitvoerder van onderhoud en/of voor het stemmen.

Deze vraag werd eerder voorgelegd, waarbij het college van burgemeester en schepenen in zitting van 1 juli 2019 beslist heeft om een financiële tegemoetkoming te doen (dossiernummer 2019_CBS_02828).

Financiële informatie

Visum verleend mits voorwaarden Motivering

Visum kan verleend worden via verschuiving nodige kredieten van de pot restauraties naar investeringssubsidie via interne kredietaanpassing zoals voorgesteld in artikel 3 besluit. Financiële informatie • Dienstjaar: 2020 • Beleidsitem: BI072001 • Actie: SRB072001 • Rekening: 66410100 • Bestelaanvraag: 602006020 • Bedrag toelage: 75.000,00 euro

• Omschrijving: herstelling en uitbreiding van het Jules Anneessensorgel in de Heilige Bloedbasiliek, Burg 13 te 8000 Brugge.

Beleidsinformatie

Op de te benemen dimensies 2020-AR66410100-BI072001-SRB072001-UD045 werd geen krediet voorzien. Via IKA dient 75.000,00€ verschoven te worden van de pot restauraties AR27000007-BI072001-SA01343-UD045 naar AR66410100-BI072001-SRB072001-UD045

Besluit Artikel 1

Er wordt toestemming verleend voor herstelling en uitbreiding van het Jules Anneessensorgel in de Heilige Bloedbasiliek, Burg 13 te 8000 Brugge.

Artikel 2

Er wordt 75.000 euro toelage toegekend op basis van de beheersovereenkomst in bijlage. Deze toelage wordt uitbetaald aan Edele Confrérie van het Heilig Bloed VZW (BE0645728010) en mag benomen worden op AR66410100-BI072001-SRB072001-UD045.

Artikel 3

Met huidig dossier wordt via IKA 75.000,00 euro verschoven van de pot restauraties AR27000007-BI072001-SA01343-UD045 naar AR66410100-BI072001-SRB072001-UD045.

Bijlagen

1. bestek.pdf

2. ontwerpovereenkomst.doc