• No results found

Dit initiatief betreft het ontwikkelen en duurzaam implementeren van een goede samenwerkings- structuur tussen landbouw in zorg. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen Parabool, een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten, en een aantal zorgboerderijen in de regio Salland - Deventer.

Men wil cliënten/ouders die niet in beeld zijn bij regionale zorgaanbieders, die geen zorg in natura willen ontvangen of cliënten die op een wachtlijst staan bij een zorginstelling, de mogelijkheid bieden zorg in te kopen bij een zorgboerderij.

Doel

Het hoofddoel is kwaliteitsverbetering van het totale zorgaanbod voor de cliënt die op een zorgboer- derij perspectieven heeft of wenst.

Specifieke achtergrond

Er is een gemis gesignaleerd aan goede overbruggingszorg aan cliënten die op een wachtlijst staan voor opname of zorg bij een zorginstelling. En een toenemend aantal ouders wil voor hun kind graag zorg op een zorgboerderij, maar kan of wil geen verantwoordelijkheid dragen voor het inkopen ervan middels een pgb.

De doelgroep betreft mensen met een verstandelijke handicap, soms gecombineerd met gedrags- problemen.

Ida Besten heeft dit probleem voorgelegd aan de betrokken organisaties, waarna allen zeer constructief naar oplossingen hebben gezocht.

Taken/producten/activiteiten

• Ontwikkelen en implementeren van een samenwerkingsstructuur • Matchen van cliënten op zorgboerderijen, door intermediair • Ondersteuning aan zorgboeren in de begeleiding van cliënten • ‘Vangnetfunctie’ voor boeren, door zorginstellingen

Betrokken partijen

• Initiatiefnemer: Ida Besten, intermediair landbouw & zorg voor Stichting Stimuland • Parabool

Het zorgkantoor is op de hoogte van het initiatief.

Financiering

De hoogte van de financiering is afhankelijk van het product wat geleverd wordt en van de zorg- zwaarte van de cliënt; dit varieert dus.

Opmerking: er is een grote variatie in tarieven die een zorginstelling hanteert voor overhead, nood- zakelijke zorgadministratie en zorgverantwoording van een individuele cliënt; sommige zorginstel- lingen rekenen 25 - 30 % van het totale persoonsvolgend budget (bvb). Dit gaat ten koste van het tarief voor de cliënt.

I - 6

Werkwijze

De mogelijkheid om zorg in te kopen wordt geregeld door middel van een persoonvolgend budget (pvb). Het betreft logeren (soms ter overbrugging van de wachtlijst), naschoolse opvang, vakantie- opvang, weekendopvang, dagbesteding en arbeidsmatige dagbesteding op de boerderij.

De zorginstelling draagt de verantwoordelijkheid voor de organisatie van het pvb en de administratie. Daarnaast zorgt de zorginstelling voor de uitvoering van onder andere de ‘vangnetfunctie’ en het vervoer van cliënten naar de zorgboerderij. De cliënten/ouders blijven wel verantwoordelijk voor het vervoer.

De matchting wordt verzorgd door de intermediair, evenals de begeleiding van de zorgboeren.

Hoe wordt gecommuniceerd

De frequentie van de communicatie tussen zorgboeren en parabool wordt vastgelegd in een samen- werkingsovereenkomst. Het initiatief ligt bij Parabool. Overstijgend overleg tussen partijen wordt indien wenselijk georganiseerd. Dit is aan de orde en het initiatief werd genomen door I. Besten.

Wat levert het concreet op

• De cliënten/ouders worden niet belast met de administratieve rompslomp die men wel zou hebben bij een pgb constructie. De cliënten/ouders kunnen wel meekijken of het pvb gekoppeld blijft aan wat men wil.

• Cliënten/ouders zijn minder belast met het regelen van het vervoer (maar blijven wel verantwoordelijk).

• De zorginstelling krijgt nieuwe cliënten in beeld die in de toekomst mogelijk ook andere zorgpro- ducten afnemen.

• De matching wordt door de intermediair geregeld; dit bespaart de zorginstelling tijd, geld en werk.

• Voor zorgboeren betekent het dat cliënten sneller kunnen starten.

• Sommige zorgboeren werken voor het eerst samen met een zorginstelling die hen ook in de toekomst cliënten kan aanleveren.

• Doordat de zorgboeren kunnen terugvallen op de instelling, kan dit een positief effect hebben op de uitstraling naar cliënten/ouders (grotere betrouwbaarheid).

• Voor de SPD betekent dit initiatief dat er sneller bemiddeld kan worden.

• Intermediairen kunnen cliënten aanleveren die nog bij geen enkele zorginstelling in beeld zijn. • Intermediairen kunnen verschillende samenwerkingspartijen sneller bij elkaar brengen ten gunste

van de cliënt.

Behoefte aan ondersteuning

Op dit moment is geen ondersteuning gewenst.

In de toekomst mogelijk behoefte aan financiering van de intermediair.

Knelpunten

Soms zijn ouders zelf sociaal-emotioneel zwak, waardoor het regelen van goede overeenkomsten en het regelen van vervoer langer duurt.

Mogelijk in de toekomst afhankelijk van de Parabool.

Continuïteit

Aangezien de persoonsvolgend budget-financiering vervalt dient een zelfde constructie voortgezet te kunnen worden, in een vraaggestuurde financiering met zorg in natura middelen.

Draagvlak

Het initiatief wordt breed gedragen.

Overdraagbaarheid en uitwisseling van ervaringen

Het is het waard om dit initiatief in andere regio’s te stimuleren; in de praktijk gebeurt dit al.

Behoefte aan databank

Kan zinvol zijn, echter de ontwikkelingen binnen de AWBZ gaan op dit moment zo snel dat veel initiatieven soms alweer achterhaald zijn.

Toekomst van het initiatief

Wellicht dat dit initiatief mogelijkheden biedt voor nieuwe zorgproducten op de boerderij.

Binnen het initiatief komen cliënten in beeld met zwaardere problematiek dan de eigenlijke doelgroep. Voor die groep dient mogelijk een samenwerkingsstructuur opgezet te worden met zorginstellingen die meer expertise hebben van betreffende problematiek.

Wie kan benaderd worden voor aanvullende informatie

Ida Besten, tel 0548 595275. e-mail bureau.besten@nlgateway.net Bron:

I - 8