• No results found

Woensdag 25 juni 2014 vond het interview plaats met respondent 1, een vrouw van 21 jaar oud. Zij was tijdens studiejaar 2012-2013 werkzaam als voorzitter binnen studievereniging Commotie te Groningen en daarom moest zij een BHV-cursus volgen. Ze was verder bezig met het afronden van haar master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Het interview duurde ongeveer een uur en vond plaats op een rustige plek in de kantine van het Harmoniegebouw.

Ervaring met noodsituaties

Respondent 1 heeft weinig hoeven optreden als BHV’er in noodsituaties. Ze heeft wel eens hulp aangeboden toen een meisje van de trap was gevallen, maar dit bleek toen niet nodig te zijn omdat de conciërge al ter plaatse was. Verder heeft ze nooit ernstige dingen meegemaakt, het enige dat ze wel eens moest doen waren verbandjes leggen of pleisters plakken. “Ja en nouja sneetjes en dat je die moet bekijken en even verbandje leggen of pleister plakken. Of brandwonden op introductiekamp van de vereniging. Dat soort dingetjes gebeuren ook wel, maar dat is niet heel ernstig”.

Het kantoor van Studievereniging Commotie is gevestigd in het Harmoniegebouw van Rijksuniversiteit Groningen. Op de vraag of ze wist waar de ontruimingsplattegrond in de Harmonie geplaatst was, antwoordde ze: “Ik weet niet of hij daar echt hangt, maar ik heb wel een idee waar die hangt”. Ze heeft deze ontruimingsplattegrond nooit hoeven raadplegen in geval van nood, omdat ze wel heel goed bekend is met het gebouw.

Ontruimingsplattegrond Jumbo

Nadat de drie ontruimingsplattegronden waren overhandigd, bestudeerde de repondent ze ongeveer tien minuten en ze maakte aantekeningen op een blaadje. Vervolgens kreeg ze de vraag om haar bevindingen te vertellen en aan te geven wat haar opviel aan de plattegronden. Bij de eerste indruk scoorde de plattegrond van de Jumbo duidelijk het slechtste van de drie. Wat direct opviel aan de plattegrond van de Jumbo was de plaats. “Nou ik vind het sowieso echt belachelijk dat er een slang voor zit haha. Hoezo hang je het daar op?”

Verder vindt ze dat de plattegrond van de Jumbo korte instructies heeft en ze mist een paar instructies bij persoonlijk letsel en brand. “Bij de Jumbo vond ik dat ongeval korte instructies had. Daar miste ik dus ook het geruststellen van het slachtoffer. En dat miste ik bij brand ook nog wel. Iets van de ernst van de brand. Hoe groot de brand überhaupt is”.

De vluchtroute is volgens respondent 1 ook een verbeterpunt. Ze vond het goed dat ze in de plattegrond vluchtroutes hebben aangegeven in een groene kleur, maar de pijltjes erin zijn vervolgens verwarrend. “Ik vind het dan wel gek dat er vervolgens weer pijltjes in staan, want dan lijkt het net van dat je alleen maar die kant op kan lopen, je mag alleen maar die route lopen. En dat kan dan weer verwarrend zijn”.

Een pluspunt aan de plattegrond zijn de schappen die erin staan getekend. “Ik vind het wel goed dat ze de schappen erin hebben gezet. Want als er rook is en je hebt een ontruimingsplattegrond gezien, dan is het handig om te weten waar zich ongeveer een schap bevindt”. Ook zijn de nooduitgangen goed zichtbaar en dat is volgens respondent 1 ontzettend belangrijk in geval van nood. “Ik vind wel dat bij de Jumbo wordt tenminste wel de nooduitgang aangegeven, en als er iets belangrijk is bij ontruiming, dan zijn het wel de nooduitgangen”.

Tot slot zijn het aantal stappen bij de Jumbo per situatie ongeveer gelijk en de instructies zijn goed uitvoerbaar volgens respondent 1.

Ontruimingsplattegrond Pathé

Tijdens de eerste indruk van de ontruimingsplattegrond van Pathé valt het respondent 1 op dat de plattegrond heel veel details en overbodigheden bevat. Deze details zijn volgens respondent 1 niet nodig en noodzakelijk tijdens noodsituaties. “Ik vind dat die stoeltjes niet persé heel relevant zijn nee. Zeker niet voor een ontruimingsplattegrond.”

Verder zijn de afbeeldingen uit de plattegrond van de Pathé onduidelijk volgens respondent 1. “Je kan hier echt niet goed zien waar de nooduitgang zich bevindt. Ja, kan alleen goed die oranje dingetjes zien, maar vervolgens is het ook nog wel weer lastig. Want is het nou een handbrandmelder, een slanghaspel of een brandblusser?”

Een pluspunt aan de plattegrond van Pathé is de locatieaanduiding. “Nou ik vind het wel duidelijk bij Pathé dat ‘u bevindt zich hier’ staat”.

Respondent 1 vindt verder de instructies van de ontruimingsplattegrond van Pathé niet heel toereikend en zelfs te kort door de bocht. Er moeten meer tips worden gegeven van wat je kunt doen. “Bij brand is het wel goed, maar ontruiming en ongeval zijn naar mijn mening iets te kort. Je mag er eigenlijk niet vanuit gaan dat mensen het altijd maar weten, zeker niet in een paniek-situatie.” Het geruststellen van het slachtoffer, geen drinken geven aan het slachtoffer en het vermelden van de omvang van de brand missen bijvoorbeeld bij Pathé. “Misschien dat mensen dat ook wel automatisch doen, maar dat had er misschien wel bij gemogen”. Verder bevat de plattegrond ook veel meer instructies bij brand, dan bij ongeval en ontruiming. Hierdoor lijkt het volgens respondent 1 alsof de kans dat er brand uitbreekt, groter is dan een ongeval of ontruiming.

De nooduitgangen en vluchtroute zijn volgens respondent 1 ook onvoldoende. “En als er iets

belangrijk is bij ontruiming, dan zijn het wel de nooduitgangen.” De vluchtroute staat wel in de legenda vermeld, maar is niet op de plattegrond terug te vinden. “Vluchtroute is onvindbaar”, aldus

respondent 1.

Hoewel tijdens de eerste indruk vooral de plattegrond van Jumbo het meest negatief werd beoordeeld, vindt respondent 1 na het bespreken van alle ontruimingsplattegronden de plattegrond van Pathé uiteindelijk de slechtste plattegrond.

Ontruimingsplattegrond Xenos

Tijdens de eerste indruk gaf respondent 1 aan dat ze de plattegrond van de Xenos heel duidelijk vond. “Ik vind deze van de Xenos heel goed te begrijpen, want met geel zijn de looppaden aangegeven, de vorm van de winkel is goed zichtbaar, de icoontjes zijn goed zichtbaar”. Verder denkt ze dat deze plattegrond ook goed te begrijpen is voor mensen die niet hoogopgeleid zijn.

De instructies in de plattegrond van de Xenos worden ook goed beoordeeld door respondent 1. Zo heeft de Xenos bijvoorbeeld als enige van de drie plattegronden dat het slachtoffer gerustgesteld moet worden. Ook bevat deze plattegrond de instructie dat de omvang van de brand gemeld moet worden. Deze twee instructies vindt respondent 1 belangrijk en missen bij de plattegronden van Jumbo en de Pathé.

Toch zijn er ook een paar rare instructies in de plattegrond van de Xenos volgens respondent 1. Neem persoonlijke bezittingen en uw autosleutels mee is een voorbeeld van zo’n gekke instructie. “Nu klinkt het net alsof je eerst moet denken aan je autosleutels bij brand en dan pas moet je het pand verlaten. En dat vind ik een beetje een gekke situatie”. Een ander voorbeeld van zo’n rare instructie volgens respondent 1 is: verlaat snel doch rustig het gebouw. “Ik vind het woord doch een beetje ouderwets om te gebruiken en misschien ook een beetje verwarrend, want wat wil je nou? Wil je nou snel of rustig het gebouw verlaten?”

Volgens respondent 1 is de plattegrond van de Xenos het duidelijkste van de drie en ook het aantrekkelijkste qua vormgeving, “want het is gewoon simpel”.

Verwijzingen naar afbeeldingen

Op de vraag of er naar de afbeeldingen uit de legenda verwezen wordt, antwoordt respondent 1 dat ze niet het idee heeft dat er echt verwezen wordt naar wat er op het plaatje staat. Ze denkt alleen dat er bij de Jumbo verwezen wordt naar de handbrandmelder, maar kan vervolgens het plaatje ervan niet vinden in de plattegrond. “Hoe weet je dan waar een handbrandmelder te vinden is? Dat is een beetje gek”.

Daarnaast denkt ze dat er in de ontruimingsplattegronden het beste expliciet kan worden verwezen naar afbeeldingen, in plaats van impliciet. Bij impliciete verwijzingen, waarbij je als lezer zelf nog moet nadenken, moet je volgens respondent 1 wel weer eerst een nadenkstap maken wat weer tijd kost. “Ik denk dat het makkelijker is voor mensen als het voorgekauwd wordt”, aldus respondent 1.

Aantal afbeeldingen

Respondent 1 vindt verder dat de Jumbo te weinig afbeeldingen gebruikt. De belangrijkste afbeeldingen, zoals de brandslanghaspel en de nooduitgang, staan er wel in, maar er mogen er misschien nog een paar extra bij zoals de afbeelding van de handbrandmelder. ”De afbeelding van een handbrandmelder er ook bij had gemogen”. En de afbeelding van een AED miste respondent 1 ook bij de Jumbo.

Terwijl de Jumbo te weinig afbeeldingen gebruikte volgens respondent 1, hadden de plattegronden van Xenos en Pathé juist weer te veel afbeeldingen. “Te veel afbeeldingen kan verwarrend zijn”, aldus respondent 1. In de plattegrond van Pathé staat bijvoorbeeld in de legenda een afbeelding van de vluchtroute, maar er wordt helemaal geen vluchtroute aangegeven. De afbeelding van de sleutelkluis hoort niet op de ontruimingsplattegrond en mag ook weg volgens respondent 1. “Ik snap niet zo goed wat daarvan de toegevoegde waarde is als jij moet vluchten. Misschien voor de werknemers ofzo. Dat de werknemer dan weet waar een sleutelkluis is en dat ze dan er iets uit moeten halen ofzo. De winkelende persoon heeft er denk ik niet heel veel aan”.

Spelfout

De spelfout in de instructies van de Jumbo viel meteen op bij respondent 1. Ze vond dat deze fout niet kon in een ontruimingsplattegrond, maar het is volgens haar geen cruciale fout. “Als er een t-tje extra ergens staat waardoor het woord niet heel veel andere betekenis krijgt, is het niet persé heel erg, het is alleen heel slordig en het geeft niet echt een serieus beeld van je organisatie zeg maar.”