• No results found

Samenvatting beoordeling alle variabelen

4. Resultaten

4.2 Resultaten van het vergelijkend casestudie onderzoek

4.2.4 Samenvatting beoordeling alle variabelen

Bij de variabele tijd komt het overgrote deel van de waarnemingen in de casestudie niet overeen met de gestelde hypothese dat minder belanghebbenden gaan participeren als er meer tijd in het burgerparticipatieproject geïnvesteerd moet worden. In de meeste gevallen is het participatiepercentage het hoogst bij de participatieactiviteiten die de meeste tijd van belanghebbenden hebben gevraagd. Alleen bij de enquête, die gehouden is bij de casus herinrichting Rembrandtstraat, is dit niet het geval. De tijdsinvestering voor belanghebbenden is bij deze participatieactiviteit het kortst en het participatiepercentage het allerhoogst. Bij de survey is niet statistisch aangetoond dat de verwachte tijdsinvestering van invloed is op de participatiebereidheid

80 Weg van representatieve burgerparticpatie

van belanghebbenden. Wel bleek uit de survey dat meer belanghebbenden bereid zijn om deel te nemen aan een burgerparticipatieproject naarmate ze hier minder tijd aan hoeven te besteden.

De resultaten van de vergelijkende casestudie komen overeen met de gestelde hypothese dat de participatie toeneemt als belanghebbenden meer invloed hebben op de uitkomst van het burgerparticipatieproject. Zowel uit de vergelijking van de vier casus, als bij de vergelijking van de participatieactiviteiten binnen een casus, blijkt dat het participatiepercentage hoger is, naarmate belanghebbenden meer invloed hebben op de uitkomst van het project. In de survey is dit niet statistisch aangetoond. Echter blijkt uit de survey wel dat meer belanghebbenden bereid zijn om deel te nemen aan een burgerparticipatieproject wanneer de invloed die ze hebben op de uitkomst toeneemt. Daarnaast blijkt dat de respondenten die niet hebben deelgenomen aan het burgerparticipatieproject waarvoor ze waren uitgenodigd, vooraf verwachtten minder invloed te hebben op de uitkomst van het project, dan de invloed die ze willen hebben voordat ze bereid zijn om deel te nemen aan een burgerparticipatieproject. Uit de resultaten van de vergelijkende casestudie blijkt niet dat het participatiepercentage toeneemt als een burgerparticipatieproject aansluit bij de vaardigheden van de belanghebbenden. Bij de casus waar belanghebbenden de minste vaardigheden nodig hadden om te kunnen participeren, was het participatiepercentage het laagst. Opgemerkt moet worden dat bij de conclusie rekening moet worden gehouden met de vaardigheden en het opleidingsniveau van de belanghebbenden van het burgerparticipatieproject. Bij de casus herinrichting Rembrandtstraat, herinrichting Mesdagstraat en WAP Hees waren de belanghebbenden gemiddeld hoger opgeleid dan de belanghebbenden bij de casus project Kastelenbuurt.

Uit de resultaten van de vergelijkende casestudie blijkt niet direct dat het participatiepercentage toeneemt als meer gebruik wordt gemaakt van een combinatie van methoden en technieken. Bij de casus WAP Hees zijn zowel het participatiepercentage, als het aantal gebruikte participatievormen het laagst, dit komt overeen met de gestelde hypothese. Maar bij de casus herinrichting Mesdagstraat zijn minder participatievormen gebruikt dan bij de casus project Kastelenbuurt, terwijl het participatiepercentage bij deze casus hoger ligt. Dit komt niet overeen met de gestelde hypothese. Bij de casus project Kastelenbuurt en herinrichting Rembrandtstraat zijn evenveel participatievormen gebruikt, maar het participatiepercentage ligt veel hoger bij de casus herinrichting Rembrandtstraat. Ook dit komt niet overeen met de gestelde hypothese. Uit de resultaten van de survey lijkt juist naar voren te komen dat het gebruik van een combinatie van participatievormen wel van invloed is op de participatiebereidheid van belanghebbenden. In zowel de vergelijkende casestudie als de survey komt naar voren dat bepaalde participatievormen beter lijken aan te sluiten bij bepaalde groepen belanghebbenden.

De resultaten van de vergelijkende casestudie lijken te bevestigen dat het participatiepercentage toeneemt naarmate belanghebbenden meer waardering krijgen. Bij de casus herinrichting Rembrandtstraat wordt de waardering van belanghebbenden het hoogst beoordeeld en bij deze casus was het participatiepercentage ook het hoogst. Bij de casus WAP Hees wordt de waardering van belanghebbenden het laagst beoordeeld en bij deze casus was het participatiepercentage het laagst. Deze hypothese kon, door beperkingen van het onderzoek, niet getoetst worden bij de survey.

Uit de resultaten van de casestudie blijkt niet direct dat het participatiepercentage toeneemt naarmate een burgerparticipatieproject meer aansluit bij de verschillende burgerschapsstijlen. Alle casus sloten in ongeveer even grote mate aan bij de verschillende burgerschapsstijlen, maar de participatiepercentages verschillen enorm tussen de casus. Wel blijkt uit de resultaten dat meer belanghebbenden participeren als de aanpak aansluit bij de burgerschapsstijlen die het meest voorkomen in de wijk waar het burgerparticipatieproject gehouden wordt. Door beperkingen van het onderzoek, kon deze hypothese niet getoetst worden bij de survey.

Uit de resultaten van de vergelijkende casestudie blijkt dat niet altijd meer belanghebbenden gaan participeren naarmate de kwaliteit van de communicatie beter is. Bij de twee casus met het hoogste participatiepercentage

81 Weg van representatieve burgerparticpatie

was de kwaliteit van de communicatie het hoogst. Dit komt overeen met de gestelde hypothese. Echter was de kwaliteit van de communicatie hoger bij de casus WAP Hees dan bij de casus Kastelenbuurt, terwijl het participatiepercentage bij de casus WAP Hees lager was. Bij de survey is deze variabele, door beperkingen van het onderzoek, niet beoordeeld.

De resultaten op de variabele ‘civil society’ komen niet overeen met de gestelde hypothese. Het participatiepercentage is niet het hoogst in de casus waar de ‘civil society’ het meest is ingeschakeld. De informele ‘civil society’ lijkt wel invloed te hebben op het participatie percentage. Bij de twee casus waar een grote mate van zelforganisatie was in de buurt, is het participatiepercentage het hoogst. Ook in de survey komt naar voren dat het betrekken van de formele ‘civil society’ niet van invloed is op de participatiebereidheid van belanghebbenden, maar dat de informele ‘civil society’ wel van invloed is op de participatiebereidheid van belanghebbenden.

Tot slot blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat de beschikbare middelen niet van invloed zijn op het participatiepercentage. Bij alle casus waren de beschikbare middelen ruim voldoende, terwijl de participatiepercentages verschillen. De procesopzet was het slechts bij de casus WAP Hees, waar ook het participatiepercentage het laagst was. Dit komt overeen met de gestelde hypothese. Bij de casus herinrichting Rembrandtstraat en herinrichting Mesdagstraat was de projectopzet redelijk tot goed. De projectopzet was het beste bij de casus project Kastelenbuurt, maar het participatiepercentage was hier niet het hoogst. In tabel 22 is een samenvatting te vinden van de beoordeling van alle variabelen.

TABEL 22SAMENVATTING BEOORDELING ALLE VARIABELEN

WAP Hees Herinrichting Rembrandtstraat

Herinrichting Mesdagstraat

Project Kastelenbuurt

‘Participatie belanghebbenden’ Zeer laag Zeer hoog Hoog Gemiddeld

Tijdinvestering Laag Hoog Gemiddeld Laag

Mate van ervaren invloed Weinig Heel veel Heel veel Redelijk

Benodigde vaardigheden Laag Gemiddeld/Hoog Gemiddeld/Hoog Zeer laag

Combinatie van participatievormen Weinig Veel Gemiddeld Veel

Mate van waardering Slecht/Redelijk Redelijk/Goed Redelijk Redelijk

Aansluiten bij burgerschapsstijlen Redelijk Redelijk/goed Redelijk Redelijk

Kwaliteit van de communicatie Slecht/Redelijk Redelijk/goed Redelijk Slecht

Inschakelen ‘civil society’ Gemiddeld Laag Nooit Hoog

Beschikbare middelen Ruim voldoende Goed Ruim voldoende Ruim voldoende

82 Weg van representatieve burgerparticpatie