• No results found

Beschouwingen

- Er is nog werk aan de winkel wat betreft de samenwerking tussen de VDAB en de

OCMW’s.

(kabinet Vandenbroucke) - Een CAW biedt directe hulp of een eerste opvang, informatie en advies en concrete oplossingen voor problemen op het gebied van relaties, sociale administratie, financiën, zingeving, werk, huisvesting, vrije tijd, gezondheid (verslaving) en psychisch welzijn. De werking is complementair aan die van het Sociaal Huis.

(kabinet Vervotte)

Intenties

In de Franse gemeenschap hervormt het regeringsbesluit van 9 juni 2004 de raadplegingen van het ONE en het beoogt de organisatie van steun aan ouderschap en medisch/sociale preventie in samenwerking met andere sociale diensten, actief op locaal niveau.

De Franse gemeenschap wil de coördinatie tussen de spelers versterken en hun complementariteit verhogen met het oog op preventie, of het gaat om spelers, bevoegd in sectoren die ressorteren onder de Franse gemeenschap (a) of andere bevoegdheidniveaus (b).

(a) Op het vlak van hulpverlening aan de jeugd kent het decreet van 4 maart 1991 deze coördinatierol toe aan de CCAJ (communautaire raad van hulpverlening aan de jeugd) maar het werkt moeizaam.

(b) Op andere bevoegdheidniveaus:

- meer voorafgaand interministeriële besprekingen houden voor projecten rond nieuwe politieke oriënteringen van de verschillende sectoren. Ermee instemmen om de ontwikkelde beleidsvormen te doen doorstromen met specifieke doelstellingen en logica (vb: voorzieningen afkomstig van zekerheidovereenkomsten en die afkomstig van hulpverlening aan de jeugd);

- zorgen voor een locale coördinatie van spelers die zich bezig houden met preventie of hulpverlening aan de jongeren, per gemeente van gemiddelde of grote omvang en per landbouwgebied;

- de relaties tussen de werknemers van hulpverlening aan de jeugd en de scholen verbeteren: preventieve systemen moeten binnen de school worden voorzien gezien haar educatieve taak. Daarvoor zijn meerdere voorstellen gedaan (meer uitleg onder resolutie 21);

- de samenwerking verbeteren tussen de hulpverlening aan de jeugd en het AWIPH (Waals agentschap voor de integratie van gehandicapte personen) (meer uitleg onder resolutie 21);

- de samenwerking verbeteren tussen de hulpverlening aan de jeugd en de diensten van geestelijke gezondheidszorg (meer uitleg onder resolutie 21);

- speciaal aandacht besteden aan de samenwerking tussen de sectoren van cultuur en jeugd en die van hulpverlening aan de jeugd: een eerste overleg zou moeten leiden tot

concrete voorstellen van complementariteit en samenwerking. Er zal een intersectoraal platform worden georganiseerd in elk arrondissement.

(Franse Gemeenschap) Initiatief en intentie

- Samenlevingsopbouw Vlaanderen en de regionale instituten worden er via een ministeriële omzendbrief toe aangezet om te werken volgens de prioriteiten van de beleidsnota Welzijn 2004–2009. Bijzondere nadruk zal liggen op de medewerking aan het lokaal sociaal beleid, de participatie van de doelgroepen, de samenwerking met de verenigingen waar armen het woord nemen en de samenwerking met de CAW’s. Deze samenwerking blijft ook de komende jaren een belangrijk aandachtspunt en zal van nabij opgevolgd en gestimuleerd worden.

(kabinet Vervotte) Initiatieven

- Vanuit het Lokaal Sociaal Beleid worden structurele samenwerkingsverbanden opgestart tussen verschillende welzijnsactoren, waaronder ook enkele Brusselse OCMW’s.

(kabinet Grouwels) - Teneinde de doeltreffendheid te optimaliseren van de acties die gevoerd worden om de sociale en professionele inschakeling van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te bevorderen, heeft het Waals Gewest diverse raamovereenkomsten afgesloten met de FOREM en de Waalse federatie van OCMW’s enerzijds, het AWIPH (Waals agentschap voor de integratie van gehandicapte personen) anderzijds en, tot slot, de activiteitensectoren (bouw, technologische industrie, voedingsindustrie, groene sectoren, enz.).

(kabinet Marcourt) - In het Brussels Gewest: inwerkingtreding van het decreet met betrekking tot de sociale samenhang, en al zijn uitvoeringsbesluiten. Dit decreet laat toe om samen met de Brusselse gemeenten een uitgebreid netwerk van sociale buurtoperatoren te financieren (straathoekwerkers, wijkhuizen, taakscholen, lessen Frans als vreemde taal, alfabetisering, strijd tegen de digitale kloof…) in de meest achtergestelde zones van de hoofdstad. Het gaat hier om de Brusselse tegenhanger van het in het Waals Gewest gevoerde integratiebeleid. Dit decreet voorziet met name in het volgende:

1. Verhoging van het budget voor sociale samenhang met 24% over twee jaar, en herverdeling tussen de gemeenten op basis van socio-economische kwetsbaarheidscriteria;

2. Een budget van 550 000 € voor de tenuitvoerlegging van de non-profitakkoorden voor de werknemers van de sector;

3. Ondertekening van contracten voor sociale samenhang met 13 gemeenten (22/12/2005) voor een periode van vijf jaar.

Totaalbudget: 99.9.667.000 euro

(kabinet Picqué)

Andere

Harmonisering van de praktijken

Intenties en initiatieven

In een heel gediversifieerde sector als hulpverlening aan de jeugd lopen de praktijken noodgedwongen uiteen. Het is een bewijs van rijkdom, maar ook een gevaar aangezien deze verschillen een coherente benadering van de jongeren in het gedrang brengen. In het kader van het werk dat momenteel gebeurt rond de harmonisering van praktijken, is het van belang dat de werklogica niet zoveel verschilt van de ene SAJ/SPJ tot de andere, van de ene afgevaardigde tot de andere. Momenteel wordt er gewerkt aan de harmonisering van de praktijken van de verschillende SAJ en SPJ onder leiding van het DGAJ. In die zin zullen de gerechtelijke autoriteiten, onder wie ook de rechters, aangespoord worden tot een gezamenlijke overweging die deze harmonisering beoogt in het kader van hun respectieve interventies.

(schriftelijk antwoord van de Franse Gemeenschap)

RESOLUTIE 19: SPECIFIEKE AANBEVELINGEN VOOR DE OCMW’S

ORIENTATIE V

De ouders ondersteunen bij de uitoefening van hun verantwoordelijkheden

VOORAF

Deze oriëntatie werd ter sprake gebracht tijdens ontmoetingen met de kabinetten:

Federaal:

- staatssecretaris voor het Gezin, Gisèle Mandaila Franse Gemeenschap:

- minister-president, Marie Arena

- minister van Bijzondere Jeugdzorg, Catherine Fonck Waalse Gemeenschap:

- minister van Tewerkstelling, Jean Claude Marcourt Vlaamse Gemeenschap:

- minister van Welzijn en Gezin, Inge Vervotte Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

- minister-president, Charles Picqué

- staatssecretaris (Vlaamse GemeenschapsCommissie - VGC), bevoegd voor Welzijn en Gezondheid, Brigitte Grouwels

Algemene beschouwingen

- Het is de eerste keer dat er een Staatssecretariaat voor het gezin bestaat. Dit is al een aanzienlijke vooruitgang. De Staten-generaal van het Gezin die nu aan hun tweede editie toe zijn, vormen ook een stap vooruit (momenteel wordt er redactioneel gewerkt aan een synthese van de werkzaamheden).

(kabinet Mandaila) - Er moet afgestapt worden van een schema waarin kwetsbare gezinnen

verantwoordelijk worden gesteld en als enigen de nodige inspanningen moeten leveren. Het is wenselijk om meer steun te geven aan de structuren die ouders helpen bij de uitoefening van hun verantwoordelijkheden.

(kabinet Mandaila)

RESOLUTIE 20: RESPECTEREN EN AANMOEDIGEN VAN SPONTANE