• No results found

Beschouwing

Het menselijke aspect is belangrijk bij de begeleiding van personen in een kwetsbare toestand naar tewerkstelling. Dit betekent dat men bij hen niet enkel zuiver naar de doorstroomresultaten mag kijken. Het komt er dan op aan om de mensen met multidimensionele problemen uit de “normale” toeleidingskanalen te halen en die een programma aan te bieden die hen uit die problematiek haalt. Binnen de context van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (met 95.000 werkzoekenden), is het evenwel niet evident om

dit in de praktijk te brengen.

(kabinet Cerexhe) Intenties

- Terugkoppelen van het initiatief van de werk-welzijnstrajecten naar de partners van de

overleggroep.

(kabinet Vandenbroucke) - Eén van de instrumenten die zal gecreëerd worden voor werknemers uit een sociale economie-onderneming die doorstromen naar een reguliere economie-onderneming is

“supported employment” (begeleid werken). Supported Employment is een vernieuwende methodiek voor Vlaanderen, die in enkele andere landen al met succes wordt toegepast. Ze streeft ernaar om personen met een arbeidshandicap, die met de bestaande methodieken niet duurzaam kunnen tewerk gesteld worden in een regulier bedrijf, via een zeer intensief begeleidingsproces toch duurzaam tewerk te stellen in het economisch circuit. Door de tewerkstelling van kansen-groepen bij reguliere

werkgevers te koppelen aan een structurele begeleiding op de werkvloer van de werknemer, wil men voor meer kansengroepen een duurzame tewerkstelling in het reguliere circuit verzekeren.

(kabinet Van Brempt) - Het is wenselijk om in de BGDA-partnerships de honorering van de acties van de

partners blijven te laten afhangen van instroomcijfers. Wel kan nagegaan worden of het niet mogelijk is de uitstroomcijfers te verfijnen door rekening te houden met de kenmerken van de individuen die begeleid worden door de partners.

(kabinet Cerexhe) - Voor personen die over een multifactoriële problematiek beschikken, is er nood aan een aangepaste methodiek. Het bestaande Contract voor Beroepsproject is voor hen geen adequate methodiek. Het kabinet engageert zich om de uitwerking van aangepaste methodieken te ondersteunen binnen de uitbouw van lokale BGDA-antennes en de opmaak van de nieuwe BGDA-partnerships.

(kabinet Cerexhe) - Is het wel realistisch dat men van consulenten of trajectbegeleiders binnen de BGDA verwacht dat ze op regelmatige basis een vorming volgen rond armoede? Op structureel niveau is het wel wenselijk dat aan kruisbestuiving wordt gedaan tussen het betreffende BGDA-personeel en verenigingen die strijden tegen armoede. De uitbouw van de lokale BGDA-antennes kan ook een antwoord bieden op de vraag naar vorming. Wat het individueel niveau betreft, kan men niet verwachten dat elk betreffend personeel overleg pleegt met die verenigingen. Het BGDA-beheerscontract is ook nog niet lang geleden afgesloten, waardoor de vraag naar vorming niet meteen zal beantwoord worden. Het kabinet zal deze kwestie intern nog eens bestuderen.

(kabinet Cerexhe) Initiatieven

- Naar de begeleiding van werkzoekenden vormt de sluitende aanpak de rode draad.

Elke werkzoekende heeft recht op een kwalitatieve, maatgerichte en intensieve begeleiding naar werk. Deze activering is een verhaal van rechten en van plichten.

(kabinet Vandenbroucke) - Het kabinet Vandenbroucke zal bekijken hoe beter kan samengewerkt worden op het

vlak van trajectbegeleiding tussen VDAB en OCMW’s.

(kabinet Vandenbroucke) - Het kabinet Vandenbroucke heeft er zeer bewust voor gekozen om

ervaringsdeskundigen armoede in te schakelen binnen de VDAB zodat iedere werkzoekende zich er “thuis” kan voelen. Deze ervaringsdeskundigen houden daarenboven de organisatie een spiegel voor, wat zijn invloed moet hebben op de beslissingen qua organisatieverandering. Het kabinet erkent wel dat zij zich soms verliezen in de organisatie van de VDAB. En er zijn meer investeringen vereist opdat hun doorgroeimogelijkheden verbeteren. De administrateur-generaal van de VDAB heeft beloofd hier werk van te maken. Ondanks de knelpunten, heeft het kabinet positieve ervaringen met de ervaringsdeskundigen, wat er hen toe heeft doen besluiten

om de opleiding te financieren. Samen met vzw De Link onderzoeken ze in welke mate en op welke wijze onderdelen van de opleiding optimaal gelinkt kunnen worden aan het reguliere volwassenenonderwijs (CBE, CVO), zodat het geleerde ook ten volle kan gevalideerd worden, mede in functie van een verdere school- en loopbaanoriëntatie. Aan de collega-ministers van de Vlaamse Regering werd een oproep gericht om ook ervaringsdeskundigen tewerk te stellen binnen hun beleidsdomein.

(kabinet Vandenbroucke) - In het Meerbanenplan werd overeengekomen om bijzondere inspanningen te leveren ten aanzien van die werkzoekenden die kampen met een niet-arbeidsmarktgerelateerde problematiek die hen de toegang tot de arbeidsmarkt belemmert. Het betreft werkzoekenden (geschat op 20% van de werkzoekendenpopulatie) die “wel willen werken, maar niet altijd kunnen”. Voor hen zullen in samenwerking met welzijnsvoorzieningen intensieve activeringstrajecten opgezet worden die ruimte voorzien voor remediëring van de welzijnsproblematiek. De focus blijft gericht op werk in deze trajecten, maar indien daar nood aan is (bv. indien de persoon met een grote schuldproblematiek kampt), kan er eerst ingespeeld worden op andere problemen. Het beleid zoekt naar mogelijkheden om dergelijke integrale trajecten in samenwerking met diverse zorginitiatieven vorm te geven. Daartoe lopen enkele experimenten en studieopdrachten, onder andere via ESF en via een opdracht van het kabinet Werk betreffende activering aan het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen. Ook binnen het kader van het Vlaams programma strategisch arbeidsmarktonderzoek werd een studieopdracht gegund aan het HIVA (KULeuven) betreffende de organisatie en de ontwikkeling van integrale trajecten.

(kabinet Vandenbroucke) - Er bestaat een procedure voor de "coaching" van werkzoekenden. Het hele systeem van integrale aanpak van de socio- professionele inschakeling impliceert een toeleiding naar en een begeleiding bij de tewerkstelling van elke "zwakke"

werkzoekende, die zich tot FOREM richt. Het is in dat kader dat dankzij bijkomende middelen het structureel partnership tussen FOREM en de OCMW’s enerzijds, en het AWIPH (Waals agentschap voor de integratie van gehandicapte personen) anderzijds tot stand is gekomen. De 11 in het Waalse Gewest erkende regionale steunpunten, de

"Missions régionales pour l’Emploi", die een speciale opdracht hebben voor duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling van "zwakke" werkzoekenden, beschikken allemaal over « Jobcoaches » , die getraind werden voor de begeleiding van werkzoekenden en voor de bemiddeling bij werkgevers en teamverantwoordelijken op de werkplaats.

(kabinet Marcourt) - Gezien het hoge aantal werklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, diende de strijd tegen de werkloosheid noodzakelijkergewijs in verschillende fasen te laten verlopen. In eerste instantie richtte het zicht tot de “vlugst inschakelbaren”, vervolgens op zij die recent ingeschreven waren in de BGDA. Nu ligt de focus op diegenen die structureel gezien het meest achtergesteld zijn.

(kabinet Cerexhe)