• No results found

Bepalingen inzake aios

Artikel 9. Salaris

1. De werknemer die een opleiding volgt tot specialist (AIOS) ontvangt gedurende de opleiding salaris volgens de bepalingen in deze paragraaf. Werknemers op of voor 01-07-2009 in opleiding behouden gedurende hun opleiding hun oude afspraken inclusief doorloop in salaris.

2. De werkgever houdt bij de inschaling van de AIOS rekening met relevante ervaring. Per relevant ervaringsjaar wordt het eerste schaalbedrag met een periodiek verhoogd. Voor het meetellen van een ervaringsjaar moet 12 maanden relevante ervaring zijn opgedaan.

3. Werkervaring die volledig meetelt voor de inschaling van de AIOS is:

arts-assistent in een vergelijkbare (ggz-) functie;

basisarts in de patiëntenzorg in een vergelijkbare (ggz-)functie;

arts-onderzoeker in een geneeskundig wetenschappelijk onderzoek;

arts-projectmedewerker voor een geneeskundig project in een ggz-organisatie;

basisarts in onderwijs of onderzoek in een ggz-organisatie.

92

4. Als op de datum van indiensttreding het vereiste aantal maanden voor een ervaringsjaar nog niet is voltooid, wordt de periodiekdatum zodanig vastgesteld dat bij goed functioneren de eerstvolgende periodiek wordt toegekend op het moment dat het ervaringsjaar voltooid is.

5. De werknemer die voorafgaand aan de AIOS-opleiding een hoger salaris

ontvangt dan het salaris dat voortvloeit uit de bepalingen van dit artikel, ontvangt gedurende de opleiding een salarisgarantie ter hoogte van het laatstverdiende salaris met als maximum het maximum van de AIOS-salarisschaal.

Deze garantie geldt tot het moment waarop de periodieke salarisverhoging conform lid 7 van dit artikel leidt tot een hoger salaris dan het garantiesalaris.

6. De AIOS ontvangt jaarlijks een periodieke verhoging.

7. Salarisschaal AIOS Bijlage Salarisschaal AIOS

De salarisbedragen in deze schaal zijn gebaseerd op de werknemer met een voltijdsduur van 1878 uur per jaar (gemiddeld 36 uur per week).

Artikel 10 algemeen

1. De cao hanteert als uitgangspunt dat het aantal uren waarop arbeid wordt verricht bij een voltijd-arbeidsduur gemiddeld 36 uur per week bedraagt. Voor de AIOS overeenkomstig de regelingen als vastgesteld door het Centraal College en de RGS geldt een arbeidsduur van gemiddeld 38 uur per week.

2. Voor zover niet anders is bepaald in deze cao zijn voor artsen in opleiding de normen uit het ATB Geneeskundigen van toepassing (zie bijlage IV).

3. De AIOS ontvangt zijn opleiding voor het overgrote deel tijdens en door middel van het vervullen van zijn werkzaamheden in de organisatie.

4. De opleiding tot specialist is geen inservice-opleiding als bedoeld in deze cao. Dit is zo omdat deze beroepsopleiding niet door of namens de organisatie wordt gegeven maar door de opleider-specialist die erkend is door de RGS en omdat de AIOS in enige mate zelfstandig inhoud kan geven aan zijn opleiding. Dit is niet of minder het geval bij andere beroepsopleidingen. Dit betekent dat de werkgever (degene die het aantal arbeidsuren bepaalt) en de opleider (degene die het aantal opleidingsuren bepaalt) niet dezelfde zijn. Door deze splitsing tussen werkgever en opleider komt een probleem naar voren: de werkgever is primair

verantwoordelijk voor de vaststelling van de werktijden en daarbij gebonden aan vastgestelde cao-urennormen; de opleider-specialist is primair verantwoordelijk voor de opleidingsactiviteiten en gebonden aan de opleidingseisen die zijn vastgesteld door het Centraal College en die niet uitgaan van urenaantallen (normatief noch limitatief).

93

Artikel 11 arbeidsduur 1. Normatieve werkweek

Opleidingsmomenten en arbeidsuren zijn niet altijd te scheiden. Het is daarom moeilijk om tot een concrete verdeling te komen van het aantal uren per dag/week waarin de AIOS zijn opleiding ontvangt en het aantal uren dat hij uitsluitend arbeid verricht.

Gelet op het bovenstaande en gelet op de aard van de functie van de AIOS heeft de normatieve werkweek van de AIOS in beperkte mate een flexibel karakter. In

verband met de opleidingsactiviteiten die in de dagelijkse werkzaamheden zijn verweven, kunnen de dagelijkse werkzaamheden voor de AIOS daarom meer dan 7,6 uur per dag omvatten. De werkzaamheden kunnen uitlopen tot een werkweek van gemiddeld maximaal 48 uur.

De opleidingsmomenten liggen in het algemeen opgesloten in de dagelijkse

werkzaamheden tijdens de normale dagdienst. Het is echter niet uitgesloten dat deze opleidingsmomenten ook liggen in uren waarop tijdens bereikbaarheids-,

aanwezigheids-, consignatie- en crisisdiensten effectief wordt gewerkt. De werkweek van gemiddeld maximaal 48 uur kan zich daarom uitstrekken tot alle diensten.

Per organisatie en eventueel per specialisme moet in goed overleg tussen

werkgever, opleider-specialist en de AIOS in opleiding vastgesteld worden waar de opleidingsmomenten liggen. Bij de opstelling van roosters wordt hier rekening mee gehouden.

2. Onder het begrip ‘werktijd’ wordt ook verstaan:

alle opleidingsmomenten die gericht zijn op directe patiëntenzorg;

alle organisatorische activiteiten die de werkgever in het belang van de organisatie acht.

Hieronder vallen ook:

o werkzaamheden die volgen uit lidmaatschap van de ondernemingsraad;

o het participeren in teambesprekingen;

o het voeren van besprekingen met huisartsen en andere disciplines;

o het meewerken aan de opleiding voor verpleegkundigen, ziekenverzorgenden en andere medewerkers van de organisatie als de werkgever hiervoor geen aparte honorering geeft;

o het meewerken aan de opleiding van coassistenten.

Onder het begrip ‘werktijd' wordt niet verstaan:

(on)verplichte refereeravonden;

het bijwonen van vergaderingen van de medische staf;

het bijwonen van (wetenschappelijke) vergaderingen;

(thuis)studie, zoals literatuur- en tijdschriftenstudie;

meewerken aan de opleiding voor verpleegkundigen, ziekenverzorgenden en andere medewerkers van de organisatie als de werkgever hier een aparte honorering voor geeft.

94