• No results found

- Ruimte voor ondernemers

De geografische ligging van Veendam biedt perspectief aan ondernemers. De verdubbeling van de N33 en de herstelde treinverbinding met Groningen biedt economische kansen, zowel voor het kernwinkelgebied in het centrum, voor bedrijventerreinen, als voor toerisme.

In dit programma besteden we daarom aandacht aan het versterken van het ondernemersklimaat voor het hoofdwinkelcentrumgebied en de Industriegebieden en de daarmee gepaard gaande werkgelegenheid.

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen?

Ondernemersklimaat: centrum

Wat willen we bereiken?

Wij willen het compacte centrumgebied in Veendam met een aantrekkelijk winkelvestigingsklimaat en voor inwoners en bezoekers aantrekkelijke entourage behouden en versterken. We willen een sterke en duurzame winkelstructuur met een zo compleet mogelijk aanbod voor zo veel mogelijk inwoners op loop- en fietsafstand (laagdrempelig, comfort en beperking onnodige automobiliteit).

We willen een gezond ondernemersklimaat scheppen, waarin marktpartijen kunnen en willen investeren (ontwikkelingsgericht met ruimte voor kwaliteit en innovatie). Het rijke cultureel erfgoed (waaronder scheepvaart en industrieel erfgoed) van Veendam en de Veenkoloniën is een

inspiratiebron voor verdere ontwikkeling van recreatie en toerisme.

Wat gaan we daar voor doen?

 Er wordt een gezond ondernemersklimaat gecreëerd, waarin marktpartijen kunnen en willen investeren (ontwikkelingsgericht met ruimte voor kwaliteit en innovatie).

Specifiek in 2022:

 Realisatie centrumvisie.

Met betrokken stakeholders wordt een nieuwe centrumvisie opgesteld welke nieuwe beleidsmatige kaders biedt ter versterking van het centrum. Daarnaast worden concrete deelprojecten geformuleerd waar de gemeente de komende jaren mee aan de slag kan.

Hierdoor ontstaat een toekomstbestendig en aantrekkelijk centrum voor inwoners, bezoekers en ondernemers.

 Via een nauwe samenwerking met stichting BIZ tot een gezamenlijke uitvoeringsagenda te komen ter verbetering van de invulling van het centrum en promotie.

 Stimuleringsregeling.

De subsidieregeling 'Stimulering detailhandel centrum Veendam' is in 2021 afgerond. Alle middelen zijn ingezet om winkels te verbeteren, functies te transformeren van detailhandel naar bijvoorbeeld wonen en het verbeteren van de uitstraling van vastgoed. Er zijn echter nog voldoende initiatieven, waarvoor momenteel geen middelen beschikbaar zijn. Er wordt

Jaarlijks terugkerend:

 Er wordt door de gemeente actief beleid gevoerd om, waar mogelijk, optimaal gebruik te maken van beschikbare landelijke en provinciale subsidies.

 Er vindt frequent overleg plaats met ondernemers en vastgoedeigenaren uit het centrum.

 De mogelijkheden voor de 'Subsidieregeling Stimulering Detailhandel Veendam Centrum’

worden actief onder de aandacht gebracht bij ondernemers en pandeigenaren.

 Winkelbestemmingen buiten het winkelgebied worden actief uit de markt gehaald en nieuwe ontwikkelingen worden gefaciliteerd.

 De leegstandsverordening 'Veendam 2017' wordt actief ingezet om leegstand te verminderen en de leefbaarheid te vergroten.

 Er wordt proactief opgetreden om, waar mogelijk, belemmeringen bij ondernemers weg te nemen.

Gerelateerd(e) beleidsproduct(en): 310.

Ondernemersklimaat: Industrie

Wat willen we bereiken?

De aanwezigheid van Groningen Railport en de verbeterde infrastructuur, zoals de N33, maakt het aantrekkelijk voor bedrijven om zich te vestigen op de Veendammer bedrijventerreinen. Die worden in samenwerking met het bedrijfsleven en andere partners beheerd.

Wat gaan we daar voor doen?

Het ondernemersklimaat bevorderen door verder te werken aan de Dallen III & de Veendammer poort N33 Leisure and pleasure.

De aansluiting tussen overheid, onderwijs en arbeidsmarkt krijgt voortdurend de aandacht dmv nauw overleg tussen sociaal en EZ. We behartigen in regionale verbanden actief onze belangen en die van ondernemers. Door de uitbreiding van de bedrijventerreinen bieden we ondernemers letterlijk en figuurlijk ruimte in diverse sectoren. Kortom stimuleren we economie en werkgelegenheid.

Jaarlijks terugkerend:

 Actieve acquisitie middels bijvoorbeeld bezoek beurzen.

 Bedrijfsbezoeken afleggen.

 Netwerkbijeenkomsten bezoeken met als doel om bedrijven naar Veendam te krijgen.

Gerelateerd(e) beleidsproduct(en): 320.

Werkgelegenheid/Bedrijfsinvesteringen

Wat willen we bereiken?

Het economisch beleid van de gemeente richt zich op het behoud en de bevordering van werkgelegenheid. Onze inzet is gericht op behoud versterking en uitbreiding van de bestaande werkgelegenheid in onze gemeente.

Wat gaan we daar voor doen?

De aansluiting tussen overheid, onderwijs en arbeidsmarkt krijgt voortdurend de aandacht door middel van nauw overleg tussen de vlakafdelingen. Het vinden van personeel gaat een uitdaging worden. Door een goede samenwerking met ondernemers en andere partijen stimuleren we economie en werkgelegenheid.

Jaarlijks terugkerend:

 Banenfestival.

 Kandidatenkrant.

 Bedrijfsbezoeken.

 Vacatures uitwisselen.

Gerelateerd(e) beleidsproduct(en): 320.

Wat gaat het kosten?

Omschrijving Realisatie Begroting ná

wijziging

Begroting Begroting Begroting Begroting

2020 2021 2022 2023 2024 2025

Ba ten 543.384 436.054 396.512 396.512 396.512 396.512

La s ten 638.638 457.242 367.658 367.391 367.125 366.859

Subtotaal Programma 3.0 -95.254 -21.188 28.854 29.121 29.387 29.653

Onttrekking aan reserves (Baten) Toevoeging aan reserves (Lasten) Subtotaal mutaties reserves

Gerealiseerd/geraamd resultaat

programma 3.0 -95.254 -21.188 28.854 29.121 29.387 29.653

De belangrijkste mutaties ten opzichte van het begrotingsjaar 2020 zijn opgenomen in de toelichting op de financiële begroting.

Er zijn geen reserves ingesteld voor programma 3.0.

BELEIDSINDICATOREN

Onderstaand treft u voor dit programma de verplichte beleidsindicatoren aan. De gegevens zijn te raadplegen via de site www.waarstaatjegemeente.nl. Wij hebben er voor gekozen om de betreffende indicator te vergelijken met de provincie Groningen en Nederland als geheel.

Beleidsindicatoren

Indicator Eenheid Periode Veendam Provincie Nederland Bron Beschrijving

Functiemenging % 2020 48,7 50,3 53,2 LISA

De functiemengingsindex (FMI) weerspiegelt de verhouding tussen banen en woningen en varieert tussen 0 (alleen wonen) en 100 (alleen werken). Bij een waarde van 50 zijn er evenveel woningen als banen

Vestigingen (van bedrijven)

per 10.000

inw 15-64jr 2020 118 131 158,4 LISA

Het aantal vestigingen van bedrijven, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar.

De beleidsindicatoren zijn afkomstig van externe instanties en niet alle indicatoren in de lijst worden ieder jaar door de bronhouder geactualiseerd of zijn niet voorhanden. De beleidsindicatoren die in de tabel zijn opgenomen betreffen de gegevens die ten tijde van het opmaken van de begroting voorhanden waren.