• No results found

Rivierenlandschap kades buitendijks | Waterfront Locaties kades buitendijks

In document Rotterdamse Stijl Lichtplan Rotterdam (pagina 157-162)

Parkkade, Westerkade, Veerhaven, Willemskade/plein, Leuvehoofd/ Boompjeskade, Oosterkade, Noordereiland, Wilhelminapier, Rijnhaven. De kade versus de waterkering

Het rivierenlandschap kent vele verschijningsvormen. Een deel bestaat uit kades die qua niveau aansluiten op het stedelijk gebied en daarmee op een natuurlijke wijze verbonden zijn met het achterliggende centrum, zoals de Parkkade en Westerkade. De verblijfsruimte aan het water, de weg en de aansluitingen liggen in een ruimte op één niveau. Het lichtbeeld is van gevel tot kade een aansluitend in elkaar overvloeiend geheel zoals in het basisprincipe is aangegeven.

Een ander deel van het rivierenlandschap wordt gedomineerd door de rivierdijk (Boompjeskade, Oosterkade). Hier is er een groot hoogteverschil ter hoogte van de dijk tussen de verblijfsruimte aan het water en het achterliggende gebied. De stad ligt achter de dijk waardoor de aansluiting op de stad complexer is en minder vanzelfsprekend. Denk daarbij aan de Verlengde Willemsbrug of aan de Rederijstraat. Op en langs de dijk ligt de waterboulevard. Dit is een brede en drukke boulevard die tussen de stad en de verblijfsruimte op de kade in ligt. Er is sprake van een parallelle structuur van kade en boulevard en dijk, die maar op een klein aantal punten aansluit op het achterliggende centrum.

Het lichtbeeld kent een duidelijke overgang tussen de intensieve boulevard op de dijk en de aansluitende verblijfsgebieden op de kade. Het is van belang vanaf de boulevard de donkerte van het water te kunnen ervaren. Een duidelijk contrast tussen de boulevard en de verblijfsruimtes is essentieel.

3

Gebieds- uitwerking

Centrum

Daar waar functioneel gebruik in de avond en nacht over grote lengtes plaatsvindt, nu en in de komende periode, zal de functionele verlichting langs de lijn noodzakelijk zijn.

FunCTIoneLe KADes Locaties

Kades met bijzonder functioneel gebruik en functionele verlichting in de huidige situatie: Parkkade (kustvaart), Willemsplein (Spido, waterbus, Fast Ferry), Boompjeskade (rivercruise, partyvaart), Noordereiland (binnenvaart), Wilhelminapier (zeecruises, binnenvaart, rivercruises).

Algemeen

Het rivierenlandschap dat door de haven werd bepaald, transformeert langzaam tot een rivierenlandschap dat door de stad wordt gedomineerd: een stedelijk recreatielandschap. Tegelijkertijd blijven de kades deels ook functionele gebruiksruimtes. Het is een langdurig proces. De kades zoals de Boompjes, Parkkade, Noordereiland, Wilhelminapier worden gebruikt door partyschepen, rivercruises, zeecruises en binnenvaart- en kustvaartschepen. Deze ruimtes zullen functioneel aangelicht moeten worden volgens de NPR- normen aangezien het gebruik dag en nacht plaatsvindt.

Daar waar alleen op enkele plekken functioneel gebruik is, zal pleksgewijs een functionele oplossing gevonden worden. Denk daarbij aan de Spido en Fast Ferry aan de Willemskade en het Willemsplein.

Daar waar functioneel gebruik in de avond en nacht over grote lengtes domineert, nu en in de komende periode, zal de functionele verlichting langs de lijn noodzakelijk zijn, met behoud van de NPR-eisen.

Raadpleeg ook Masterplan Stad, Rivierstad.

RIChTLIjnen RIVIeRenLAnDsChAP Plekken

De verstedelijking van het rivierenlandschap betekent een investering in zowel de kwaliteit en functionaliteit van het nachtbeeld. In het rivierenlandschap zijn er bijzondere plekken die zich zowel architectonisch als in gebruik onderscheiden van de lange lijn. Deze plekken kunnen aanleiding geven voor een accent. Hetzij omdat ze ’s nachts gebruikt worden of als oriëntatiepunt dienen.

Voorbeelden van de accenten zijn: Willemsplein, Veerhaven, Prinsenhoofd, Koninginnehoofd, Rijnhavenpark, Leuvehoofd, SS-Rotterdam, aanlanding van de Erasmusbrug.

Benaderen als een plek/plein: de accenten mogen op geen enkele wijze verblindend werken voor de gebruiker of het zicht naar de overzijde belemmeren.

Raadpleeg ook Masterplan Stad, Plekken-Pleinen.

Bruggen

De bruggen in het centrumgebied zijn de Erasmusbrug en de Willemsbrug. Ze zijn iconen van het nachtbeeld en onderdeel van de architectuurstad maar ook onlosmakelijk verbonden met het rivierenlandschap. Ze verbeelden de rivierstad en de verbinding tussen noord en zuid. De karakteristiek van de bruggen wordt versterkt door eigen, unieke lichtontwerpen. Het zijn opzichzelfstaande bouwwerken en vormen geen eenduidige familie.

3

Gebieds- uitwerking

Centrum

Bijzondere plekken langs het waterfront. Deze plekken kunnen ’s nachts aanleiding geven voor een accent.

Links: de karakteristiek van de bruggen moet worden versterkt door een eigen uniek lichtontwerp.

Rechts: de verlichting van de bebouwing mag geenszins verblinden. De verlichting moet afgestemd worden op de context wat betreft intensiteit en licht- ontwerp.

De aanlichting van de bruggen is niet verblindend en laat het water donker. Uiteraard voldoet de aanlichting aan de minimale eisen van de scheepvaart. De functionele verlichting op de bruggen zelf voldoet aan de NPR-normen. Ook de functionele verlichting op de brug mag geen verblindende werking hebben op de omgeving.

Raadpleeg ook Masterplan Stad, Architectuurstad.

Gebouwen

Langs het waterfront staan bijzondere gebouwen en bevinden zich

beschermde stadsgezichten die in het nachtbeeld een rol spelen. Denk daarbij aan het Witte Huis, het Wereldmuseum, Hotel New York en het Scheepvaart- kwartier.

De bijzondere bouwwerken zijn accenten langs de rivier. Het is niet de ambitie om het gehele waterfront aan te lichten. Daarvoor is de context te divers en de rivier als ruimte te groot. De aanlichting van de bebouwing mag niet verblinden.

Raadpleeg ook Masterplan Stad, Architectuurstad.

Groen

In hoofdlijnen resulteert de vergroening van het rivierenlandschap in een doorgaande groen/boomstructuur langs het water met daaraan toegevoegd groene lagen in de vorm van plant- en grasvakken en heesters zoals op de Westerkade en het Leuvehoofd. Het aanlichten van groen kan één van de lichtlagen zijn, maar is niet meer dan een accent in het gehele waterfront. Het is niet de ambitie de gehele groenstructuur aan te lichten en ook niet alle plekken aan de waterkant.

Raadpleeg ook Masterplan Stad, Groene Stad.

3

Gebieds- uitwerking

Centrum

Het aanlichten van groen kan een van de lichtlagen zijn als onderdeel van het nachtbeeld.

waterfront kades waterfront waterkering waterfront stadswater Schie binnenhavens waterkering gevels onderdeel beschermd stadsgezicht functioneel gebruik water

bruggen binnendijks

bruggen buitendijks accenten binnendijks accenten buitendijks

In document Rotterdamse Stijl Lichtplan Rotterdam (pagina 157-162)