• No results found

Resultaten van ons onderwijs

5. Kwaliteit en planvorming

5.2 Resultaten van ons onderwijs

Kwaliteit en planvorming

5.1 Kwaliteit

Het onderwijs dient aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. De doelstelling van het kwaliteitszorg- systeem van De Meerpaal heeft als kenmerken het controleren, borgen en verantwoorden van alle activiteiten en het ontwikkelen, innoveren middels de pdca-cyclus. De lessen op De Meerpaal worden bin-nen ons kwaliteitskader uitgevoerd. Door middel van beeldcoaching en lesbezoeken krijgt de kwaliteit van de lessen aandacht. De inspectie controleert de kwa liteit van de school. Al onze opleidingen hebben een voldoende beoordeling. Wilt u zich verdiepen in de rapporten dan kan dat via www.onderwijsinspectie.nl.

5.2 Resultaten van ons onderwijs

Ook is er aanvullende informatie over de scholen te vinden op: www.scholenopdekaart.nl . Via deze lande-lijke website is veel informatie in te zien over scholen voor voortgezet onderwijs:

• het aantal leerlingen per school en waar deze leerlingen vandaan komen (het voedingsgebied en marktaandeel);

• onze onderwijsresultaten, zoals het

slaag-percentage, de doorstroom in de onderbouw, het aantal tussentijdse schoolverlaters, de examen-resultaten en de gemiddelde examencijfers;

• de kenmerken van onze leerlingen;

• ons onderwijs-, zorg- en veiligheidsbeleid;

• de tevredenheidsonderzoeken;

• onze verantwoording van de onderwijstijd en de mate van lesuitval;

• informatie over de bedrijfsvoering: verantwoor-ding van de schoolkosten/ouderbijdragen, de financiën en personeelsstatistieken.

6

Financiën en verzekeringen

6.1 Schoolkosten

Onderwijs is voor iedereen toegankelijk. Daarom betaalt de overheid het overgrote deel van de kosten van het onderwijs in Nederland. Aanvullende

zaken betalen de leerlingen of hun ouders. Dit zijn de zogenaamde schoolkosten. Juliana ontvangt van de overheid een vergoeding voor schoolboeken en lesmateriaal dat specifiek voor één leerjaar door de betreffende school wordt voorgeschreven en noodza-kelijk is voor het volgen van het onderwijsprogramma.

De school stelt deze schoolboeken en dit lesmateriaal kosteloos ter beschikking aan leerlingen. Voor som-mige lesmaterialen, zoals een woordenboek en atlas, ontvangt de school geen financiële bijdrage van de overheid en vraagt de school een vergoeding van de ouders/verzorgers.

Wat verstrekt de school kosteloos aan leer-lingen?

• leerboeken;

• werkboeken;

• projectboeken en tabellenboeken;

• examentrainingen en examenbundels, voor zover deze tot de verplichte leermiddelen behoren;

• eigen leermateriaal van de school;

• licentiekosten van digitaal leermateriaal;

• laptop (hiervoor tekenen ouders/verzorgers een gebruikersovereenkomst);

• licentiekosten van digitaal leermateriaal.

staan. Dit brengt extra kosten mee. Ouders moeten rekening houden met kosten voor de volgende zaken:

• atlas

• agenda;

• rekenmachine;

• sportkleding;

• pennen, geodriehoek, schriften en dergelijke.

• Kleurpotloden en etui

• Huur en borg voor het gebruik van het

garderobekastje op school. Voor het veilig opber- gen van eigendommen heeft elke leerling een garderobe kastje. Naast een jaarlijkse bijdrage voor onderhoud, wordt een bedrag als borg in rekening gebracht. Dit bedrag ontvangt u terug bij inlevering van het sleuteltje.

6.2 Ouderbijdrage

De Meerpaal biedt alle leerlingen een veilige plek om te leren, zich te ontwikkelen en hun diploma te halen.

We creëren een krachtige en motiverende leeromge-ving en kansen voor kinderen die iets extra’s nodig hebben. Wij bereiden uw zoon/dochter voor op een vervolgopleiding, een plek in de maatschappij en op werk. Om dit te kunnen realiseren zijn aanvullende activiteiten en diensten noodzakelijk die niet kunnen worden bekostigd uit de vergoeding die de school van de overheid ontvangt. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan culturele en sportieve activiteiten of acti-viteiten in het kader van de identiteit van de school,

Solidariteitsfonds

We geloven in in-clusiviteit: elk kind heeft er recht op om mee te doen met alle activiteiten en voorzie-ningen. Om minder daadkrachtige ouders tegemoet te komen, willen we ouders vragen om een kleine bijdrage te leveren aan dit fonds. Ouders die de ouderbijdrage aantoonbaar niet kunnen opbrengen kunnen mogelijk aanspraak maken op de gelden uit het solidariteitsfonds. Deze bijdrage is € 5,- en is uiteraard geheel vrijwillig.

De MR heeft met de opbouw van de vrijwillige ouder-bijdrage ingestemd. Wij rekenen er daarom op dat alle ouders deze bijdrage betalen. Wij merken volle-digheidshalve nog op dat het niet betalen van de vrijwillige ouderbijdrage de toelating tot de school en de deelname aan het onderwijs, de activiteiten en de examens niet belemmert. Als de totaal ontvangen bijdrage te laag is voor een activiteit kan de school genoodzaakt zijn de activiteit te annuleren. De ouders die wel voor de activiteit betaald hebben, zullen het geld teruggestort krijgen. Vooralsnog doen we ons uiterste best om alle klasgebonden activiteiten door te laten gaan en hopen we dat we kunnen rekenen op uw bijdrage. Al het voorgeschreven lesmateriaal wordt gratis verstrekt.

6.3 Betalingen

Vóór aanvang van het schooljaar ontvangen de ou-ders/verzorgers een opgave van de kosten die samen hangen met de gekozen schoolsoort. Aan het begin van het eerste leerjaar verstrekt De Meerpaal ouders/

verzorgers van nieuwe leerlingen een wachtwoord voor toegang tot het digitale ouderportaal. Via dit ouderportaal kunnen de ouders/verzorgers aangeven welke (specifieke) activiteiten in dat schooljaar door de leerling nog meer worden afgenomen. Via het ou-derportaal kunnen ouders/verzorgers vervolgens met iDEAL betalen of kiezen voor een factuur en over-schrijving via de bank. Een uitzondering is er voor de werkweken die in sommige leerjaren gepland zijn.

Deze werkweken zijn meestal aan het begin van het schoolleerjaar bekend. De kosten van de werkweek kunnen soms gedurende het schooljaar betaald wor-den. Daarnaast is er een reductie- en kwijtscheldings-regeling die op het ouderportaal te raadplegen is.

6.4 Verzekeringen

Via Verus is voor het christelijk onderwijs een ver- zekeringspakket ontwikkeld voor de school. In het

De kosten voor deze verzekering worden geïnd via het algemene deel van de ouderbijdrage. Er zijn ech-ter voor u aan het verblijf van uw kind op school nog andere risico’s verbonden. Eén van de risico’s is de mogelijkheid van materiële schade aan kleding en andere eigendommen van uw kind. Deze verzeke-ring kunt u uitsluitend afsluiten door middel van een unieke inlogcode. Deze code is te vinden op het leer ling- en ouderportaal. Kijk voor meer informatie op www.leerlingenverzekering.nl.

6.5 Leerlingpas

Hiermee kan de leerling een kopie of print betalen. De leerlingpas heeft een startsaldo van € 5,-. Dit startsal do wordt eenmalig door de school verstrekt en staat op de pas bij ontvangst. Indien dit tegoed niet meer toereikend is kan de leerling (of ouders/verzorgers) dit opwaarderen via het portaal. Via iDEAL kan er een bedrag worden opgewaardeerd (minimaal € 2,50).

Tarieven

Tarieven

A4/A3 Enkelzijdig Dubbelzijdig

(per zijde)

A4 z/w € 0,05 € 0,05

A4 kleur € 0,30 € 0,30

A3 z/w € 0,10 € 0,10

A3 kleur € 0,60 € 0,60

Als de leerling zijn/haar opleiding heeft afgerond of vroegtijdig stopt dan kan het overgebleven tegoed niet teruggevorderd worden en komt het te vervallen.

De leerlingpas wordt alleen de eerste keer gratis ver-strekt. Als de pas zoek raakt, wordt € 5,- in rekening gebracht voor het verstrekken van een nieuwe pas.

Dit kan worden aangevraagd bij de schooladministra-tie.

6.6 Kluisjes

Op school is voor de leerlingen een kluisje beschik-baar, dat tevens dient als opslag- en oplaadmoge-lijkheid van de laptop. Voor de kosten van de huur:

zie overzicht schoolkosten. De huurperiode is een cursusjaar: aan het einde daarvan levert de leerling de kluissleutel (voor zover van toepassing) in bij de conciërges. Als de leerling de school verlaat ontvangt hij, als er geen sprake is van verlies of beschadiging, de borgsom retour.

6.7 Bibliotheek/mediatheek

Het lenen van boeken is op vertoon van de leer-lingpas gratis. Een boek mag maximaal drie we-ken geleend worden. Verlies of beschadiging van het geleende boek moet worden vergoed. Nadere informatie verstrekken de bibliothecaressen op de verschillende scholen. Een aantal weken voor de zo- mervakantie stoppen de schoolbibliotheken met het uitlenen van boeken. Gedurende die periode moeten alle geleende boeken worden ingeleverd.

6.8 Schoolfotograaf

Aan het begin van het schooljaar (september) maakt onze schoolfotograaf een schoolfoto van iedere leer ling en klas. Deze foto’s kunnen besteld worden via de website van de fotograaf middels een inlognaam en een wachtwoord. De bestelling en de financiële afhandeling verlopen dus via de fotograaf. De foto is ook van belang voor de schoolpas.

6.9 Stageverzekering

Aan het begin van het schooljaar (september) maakt onze schoolfotograaf een schoolfoto van iedere leer- ling en klas. Deze foto’s kunnen besteld worden via de website van de fotograaf middels een inlognaam en een wachtwoord. De bestelling en de financiële afhandeling verlopen dus via de fotograaf. De foto is ook van belang voor de schoolpas.

6.10 Schoolkosten per leerjaar

1BL 1KT 2BB 2KT

Algemene ouderbijdrage CSG Calvijn (o.a. premie

onge-vallenverzekering, ICT voorzieningen, etc.) € 36,50 € 36,50 € 36,50 € 36,50 Huur kluis (verplicht ivm opslag kosteloze laptop) € 15,00 € 15,00 € 15,00 € 15,00 Borg Kluis (verplicht ivm uitgifte sleutel) € 8,00 € 8,00

Excursies en sportdag € 55,00 € 55,00 € 55,00 € 55,00

Werkweek € 135,00 € 135,00

Materiaal Dienstverlening & Producten, verplicht

(inclusief € 5,- printtegoed) € 25,00

totaalbedrag: € 114,50 € 114,50 € 266,50 € 241,50

Pre-TL 3TL 3BB/KB 4TL 4BB/KB

Algemene ouderbijdrage CSG Calvijn (o.a. premie

ongevallenverzekering, ICT voorzieningen, etc.) € 36,50 € 36,50 € 36,50 € 36,50 € 36,50 Huur kluis (verplicht ivm opslag kosteloze laptop) € 15,00 € 15,00 € 15,00 € 15,00 € 15,00 Borg Kluis (verplicht ivm uitgifte sleutel)

Excursies en sportdag € 55,00 € 55,00 € 55,00

Sportdag en diplomering € 15,00 € 15,00

Eindexcursie * *

CKV activiteiten € 15,00 € 15,00 € 15,00

Materiaal Dienstverlening & Producten, verplicht

(inclusief € 10,00 printtegoed) € 75,00 € 75,00

totaalbedrag: € 121,50 € 121,50 € 196,50 € 66,50 € 141,50

* Eindexcursie: alle vierdejaarsleerlingen kunnen na de examens op vrijwillige basis deelnemen aan de eindex-cursie naar een grote stad (Berlijn, Parijs).

De kosten van deze eindexcursie worden binnen het ouderportal vermeld, zodra deze bekend zijn. Daarna kan dit product worden afgenomen via de portal. De kosten zullen niet hoger zijn dan

€ 175,-.

7

Praktische en administratieve zaken

7.1 Wijzigingen persoonsgegevens

Mochten er wijzigingen plaatsvinden met betrekking tot uw persoonlijke gegevens (bijv. adres, telefoon-nummer en niet te vergeten een emailadres!) wilt u die wijziging dan zo spoedig mogelijk via de mail doorgeven: meerpaal@calvijn.nl

7.2 Lesuitval/afwezigheid van docenten

Bij afwezigheid van docenten worden de lessen in principe opgevangen door de docenten die beschik- baar zijn. Op de monitoren in de school is te zien welke wijzigingen er op een bepaalde dag zijn. Roos-terwijzigingen zijn in te zien via Somtoday.

7.3 Ziekte-, afwezigheid- en betermelding

Wilt u wanneer uw kind wegens ziekte of een andere reden niet op school kan komen, ons tussen 08.00 en 08.30 uur, via de conciërge op de hoogte stellen (zie verder punt 2 “Huisregels”). Op het moment dat uw kind weer naar school gaat, dient u hem of haar telefonisch beter te melden. Is er na het weekend nog steeds sprake van ziekte, dan dient u deze opnieuw te melden op maandag. Afspraken met dokter, tandarts of orthodontist dient u zoveel mogelijk buiten de schooltijden te plannen. Voor het maken van deze

7.4 Te laat komen

Ongeoorloofd te laat komen is niet toegestaan. De school volgt hier de richtlijn van de leerplicht. Deze richtlijnen worden scherp gecontroleerd. Hieronder volgt het aantal keer te laat komen binnen een cur-susjaar, met daarbij de acties van school en leerplicht:

1 - 2 keer te laat:

de gemiste lestijd dezelfde dag dubbel inhalen.

3 - 5 keer te laat:

de gemiste lestijd inha-len met een minimum van 45 minuten.

6 - 8 keer te laat:

de gemiste tijd dubbel inhalen met een mini-mum van 45 minuten en de volgende ochtend om 08.00 uur melden bij de mentor.

>9 keer te laat:

er wordt een blokrooster opgelegd

(08.00 – 16.15 uur).

vanaf twaalf keer te laat en meer wordt er door de school officieel

de mentor, een herstelgesprek plaatsvinden met de betreffende docent. Verwijderd worden uit de les is een ernstige zaak. Het is dan logisch dat er ook een sanctie staat op het gedrag dat de reden was voor verwijdering.

7.6 Jaarplanning

Met betrekking tot data van schoolactiviteiten wordt u door middel van de agenda op de website op de hoogte gehouden. Ook in de verschillende nieuws-brieven worden de dan actuele data vermeld.

7.7 Verlofaanvragen

Voor vakantieafspraken dient men zich aan de of-ficiële vakantieregeling te houden. Buiten de ge-noemde data kan slechts bij zeer grote uitzondering toestemming voor verlof worden gegeven. Regels (door de overheid gesteld) voor extra verlof gelden alleen als er sprake is van:

• bepaalde religieuze feest- en gedenkdagen,

• de onmogelijkheid eenmaal per jaar in school- vakanties op vakantie te gaan, zoals toegewezen verlof aan de ouder(s),

• andere zeer gewichtige omstandigheden.

Aanvragen voor verlof dienen uiterlijk twee weken voor de gewenste verlofdatum schriftelijk/per mail te worden ingediend bij de administratie. Dit in verband met de afhandeling van de aanvraag. Daarna zal de directeur hierover een besluit nemen. Dit geldt ook voor de aanvragen m.b.t. de islamitische feestdagen.

Er mag dus geen vrij worden gegeven in verband met: goedkope vakanties buiten het seizoen, het ophalen van familie, midweek- of weekendvakan-ties, reeds tickets gekocht of reserveringen gedaan, meereizen met anderen, reeds een ander kind vrij, etc. Ook voor eerder vrij vragen voor belangrijke familieaangelegenheden die in de vakantie plaatsvin den mag geen toestemming worden verleend. Voor specifieke informatie verwijzen wij u naar de website van de gemeente Rotterdam, afdeling Leerplicht.

8

Regels en afspraken

8.1 Normen en waarden

Binnen onze school gaan we respectvol om met elkaar en geven elkaar ruimte. Ongeacht afkomst, religieuze overtuiging, man/vrouw, en seksuele ge-aardheid. Normen en waarden die mede gevormd zijn vanuit de christelijke traditie en geworteld in de West-Europese samenleving. Onze waarden worden geïnspireerd door het willen verbinden met de me-demens, ongeacht wie hij/zij is. Binnen onze school besteden we ook aandacht aan het gedrag van de leerlingen ten aanzien van de normen en waarden op het gebied van intimiteit en seksualiteit. We zien dat soms de grenzen vervagen of verlegd worden.

U dient hierbij te denken aan de kleding, maar ook op het gebied van onderling lichamelijk contact en het contact via de sociale media (zie protocol sociale media dat te vinden is op onze website). Hoewel we op school deze omgangsvormen ter discussie stellen, zijn we van mening dat ten aanzien van dit gedrag u als ouders/verzorgers ook verantwoordelijk bent. Dit stellen we niet om de verantwoordelijkheid op u af te schuiven, maar dat u als ouders/verzorgers de eerst aangewezenen bent om over deze belangrijke zaken met uw kind te praten.

8.2 Corvee

Als leerlingen en medewerkers zijn we te gast in de wijk waar de school staat. Vandaar dat elke klas één

(leerling, docent en overig personeel) een belangrijke rol te spelen.

• Een leerling dient op tijd op school en in de les te zijn. Niet alleen bij de eerste les, maar ook bij alle andere momenten die lesdag. Bij het te laat in de les zijn, zal de mentor die dag met de leerling in gesprek gaan om de reden van het te laat komen te bespreken. Een les is belangrijk!

• Op tijd komen betekent dat je als leerling aan- geeft dat de les belangrijk is. Je stoort andere leerlingen ook niet die wel op tijd zijn. Bij herhaald te laat komen, wordt er melding gedaan bij Leerplicht (zie overzicht).

• Tijdens de lessen ligt de smartphone in de kluis, of is, op eigen risico van de leerling, geplaatst in het smartphonehotel. In de lessituatie (zowel in de klas als op de werkplekken in de gang) wordt de smartphone niet gebruikt, behalve op verzoek van de docent. In de pauzes en tussen de lessen kan buiten de klas de smartphone overal worden gebruikt. Daarbij dienen te allen tijde de school- regels met betrekking tot het verantwoord gebruik van social media nageleefd te worden.

Verkeerd gebruik van de smartphone wordt bestraft met inname. De smartphone kan dezelfde dag vanaf 16.00 uur opgehaald worden bij de conciërge. De school is niet verantwoordelijk voor diefstal of beschadiging van smartphones.

• Muziek luisteren tijdens de lessen is niet toegestaan.

probleem te bespreken en zo mogelijk direct op te lossen.

• In de pauzes gaat de leerling naar buiten of naar de aula, de keuze maakt de leerling direct aan het begin van de pauze.

• Vriendschap is leuk, maar vrijen hoeft niet in en bij de school.

• Van de leerlingen wordt verwacht, dat zij door hun gedrag in en buiten de school de goede naam van de school hoog zullen houden.

• Leerlingen die niet in staat zijn aan de gymles deel te nemen, moeten een briefje van ouders/

verzorgers overleggen aan de mentor. Leerlingen die als gevolg van een blessure of om andere redenen niet of niet met alles kunnen deelnemen aan LO, zijn aanwezig in de gymzaal, hebben hun gymspullen bij zich en doen mee met dat wat mogelijk is, of krijgen een andere passende taak.

Voor de kleding in de les LO geldt dat het dragen van t-shirts en topjes is toegestaan, mits deze de buik bedekken, aansluiten in de hals en dat het ondergoed niet zichtbaar is.

Leerlingen die een piercing en/of sieraden dragen, dienen deze voor de les af te plakken of zich hiervan te ontdoen.

Voor gymschoenen geldt dat deze worden geadviseerd te dragen (niet verplicht), zowel voor de binnen- als de buitenlessen. Voor het gebruik van de gymschoenen binnen, geldt dat deze schoenen niet buiten gedragen zijn of buiten worden gedragen. De leerling die uit religieuze overtuiging een hoofddoek draagt, dient tijdens de gymlessen een sporthoofddoek te dragen.

Voor het niet in orde hebben van een van boven- staande afspraken, kan de docent de leerling de toegang tot de les weigeren. De leerling haalt dan de gemiste lessen op een ander moment dubbel in.

• Bij langdurige blessures wordt een verklaring van huisarts of fysiotherapeut gevraagd.

• Wanneer een leerling door ziekte of afwezigheid van een andere aard, een repetitie of schriftelijke overhoring heeft gemist, dan moet deze in

overleg met de vakleerkracht zo spoedig mogelijk ingehaald worden. Het initiatief ligt bij de leerling!

Voor de leerlingen in de examenklassen (klas 3 en 4) gelden hiervoor specifieke regels: zie het examenreglement.

• Het kan voorkomen dat er voor een groep leerlin- gen een tussenuur ontstaat. Zoveel mogelijk worden de lessen ingevuld door beschikbare leer- krachten. Is dit onverhoopt niet het geval dan gaan de leerlingen van klas 1 t/m klas 3 naar de aula, waar toezicht wordt gehouden. De 4e klas

en te vragen of de desbetreffende leerkracht aan- wezig is.

• Als een leerling per ongeluk schade toebrengt aan eigendommen van school of een ander moet hij de schade vergoeden. De school is hier niet voor verzekerd.

• In ons schoolgebouw is een digitaal videoregistra- tiesysteem aanwezig.

• Bij sneeuwval zullen er over het gebruik van het plein e.d. nieuwe afspraken worden gemaakt.

Deze worden op de roostermonitors vermeld.

Het is de leerling niet toegestaan om:

• een wapen bij zich te hebben. Dit geldt ook voor een pepperspray, taser of laserpen e.d. Bij over- treding wordt altijd de politie ingeschakeld en de wapens in beslag genomen.

• onder schooltijd drugs in bezit te hebben, hierin te handelen of te gebruiken. Het bezit van gas- patronen en/of het gebruik er van, is eveneens niet toegestaan. Dat geldt ook voor tussenuren, pauzes en gezamenlijke schoolse activiteiten.

Indien hierbij de wet wordt overtreden wordt de politie ingeschakeld.

• zich schuldig te maken aan ongewenste intimitei- ten. Bij overtreding wordt de politie ingeschakeld.

• onder schooltijd alcohol in bezit te hebben, hierin te handelen of te gebruiken. Dat geldt ook voor tussenuren, pauzes en gezamenlijke schoolse activiteiten. Bij overtreding volgt inbeslagname en kan er een disciplinaire straf opgelegd worden.

• vuurwerk bij zich te hebben, of af te steken. Bij

• vuurwerk bij zich te hebben, of af te steken. Bij