• No results found

Voor dit onderzoek is er gebruik gemaakt van twee pre-testen. De eerste is uitgevoerd onder 39 vrouwen uit de steekproef om een product en bijbehorend merk te selecteren om stimulusmateriaal te ontwikkelen. De participanten zijn via een privébericht op Facebook benaderd en zijn uitgesloten van deelname aan het officiële onderzoek. De eerste vraag van de pre-test was of de participant modebloggers volgt. Dit is nodig om een typerend

kledingstuk en merk uit te zoeken voor een modeblogger. Wanneer het antwoord ‘ja’ was, is doorverwezen naar de drie vragen. Uit de pre-test is gebleken dat participanten het meest typerende kledingstuk voor een modeblogger om te dragen op een modeblog een T-shirt te vinden, gevolgd door een jurk, broek en trui. Daarnaast is aan de participanten gevraagd om drie merken op te noemen die zij typerend vinden voor een modeblogger om te tonen op haar Instagram-account. Uiteindelijk zijn er 29 merken genoemd, waarbij Tommy Hilfiger het meest is genoemd, gevolgd door Levi’s, Chanel, Supertrash en Adidas. De laatste vraag is een combinatie van de twee vorige vragen, door de participanten zelf een combinatie te geven van een kledingstuk en een merk om te tonen voor een modeblogger. Ook hier is een T-shirt en Tommy Hilfiger het meest genoemd, waardoor dit kledingstuk en merk uiteindelijk zijn gekozen om te gebruiken in het manipulatiemateriaal van dit onderzoek.

De tweede pre-test heeft bestaan uit acht vragen en is uitgevoerd onder vijftien

vrouwen uit de steekproef. Ook zij zijn persoonlijk benaderd via Facebook en uitgesloten van deelname aan het officiële onderzoek. Aangezien er voor dit onderzoek geen bestaand

beeldmateriaal van een modeblogger op Instagram is gebruikt, is in de pre-test de mening van de participanten gevraagd over het manipulatiemateriaal. De meerderheid van de

participanten vond het manipulatiemateriaal representatief voor een modeblogger, het passen bij de leeftijdscategorie van 18- tot en met 25-jarigen en voelde zich aangesproken tot het account. Verder vonden alle participanten het manipulatiemateriaal van de verschillende

condities identiek, afgezonderd van het merk op het T-shirt en de sponsoring. Zo vonden zij dat bij het manipulatiemateriaal van de controlegroep er geen duidelijk kledingstuk met merk naar voren kwam, in tegenstelling tot het manipulatiemateriaal van de experimentele groepen. Daarnaast vonden zij dat er maar bij één duidelijk werd verwezen naar sponsoring. Dit was bij de experimentele conditie met verwijzing, hetgeen dus goed is overgekomen. Tot slot vonden ook alle participanten de vragen uit de vragenlijst duidelijk en in een logische volgorde staan. Naar aanleiding van deze resultaten uit de pre-test zijn het

Bijlage II – Manipulatiemateriaal

Bijlage III – Vragenlijst

Beste Facebookgebruikster,

Fijn dat je mee wilt doen aan mijn onderzoek over Instagram. Voor dit onderzoek krijg je een Instagram-account te zien, waarna verschillende vragen zullen volgen. Voor het

beantwoorden van de vragen, wil ik graag jouw mening weten, dus zijn er geen goede of foute antwoorden. Het maakt hierbij niet uit of je wel of geen eigen Instagram-account hebt. Voor mijn onderzoek ben ik op zoek naar vrouwen tussen de 18 en 25 jaar. Indien je niet in deze leeftijdscategorie valt, kun je helaas niet deelnemen. Het gehele onderzoek kan online worden uitgevoerd en zal ongeveer 6 minuten duren.

Omdat dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van ASCoR, Universiteit van Amsterdam, heb je de garantie dat:

1) Je anonimiteit is gewaarborgd en dat je antwoorden of gegevens onder geen enkele voorwaarde aan derden worden verstrekt, tenzij je hiervoor van tevoren uitdrukkelijke toestemming hebt verleend.

2) Je zonder opgaaf van redenen kunt weigeren mee te doen aan het onderzoek of je deelname voortijdig kunt afbreken. Ook kun je achteraf (binnen 24 uur na deelname) je toestemming intrekken voor het gebruik van je antwoorden of gegevens voor het onderzoek.

3) Deelname aan het onderzoek geen noemenswaardige risico’s of ongemakken met zich meebrengt, geen moedwillige misleiding plaatsvindt, en je niet met expliciet aanstootgevend materiaal zult worden geconfronteerd.

4) Je uiterlijk drie maanden na afloop van het onderzoek de beschikking kunt krijgen over een onderzoeksrapportage waarin de algemene resultaten van het onderzoek worden toegelicht.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en dank je bij voorbaat hartelijk voor je deelname aan dit onderzoek, dat voor mij van grote waarde is.

Met vriendelijke groet, Nina Noordermeer

Onderstaande tekst gaat over de procedure van het onderzoek, lees dit aandachtig door.

Ik verklaar hierbij op voor mij duidelijke wijze te zijn ingelicht over de aard en methode van het onderzoek. Ik stem geheel vrijwillig in met deelname aan dit onderzoek. Ik behoud daarbij het recht deze instemming weer in te trekken, zonder dat ik daarvoor een reden hoef op te geven. Ik besef dat ik op elk moment mag stoppen met het onderzoek.

Als mijn onderzoeksresultaten worden gebruikt in wetenschappelijke publicaties, of op een andere manier openbaar worden gemaakt, dan zal dit volledig geanonimiseerd gebeuren. Mijn persoonsgegevens worden niet door derden ingezien zonder mijn uitdrukkelijke toestemming.

Als ik meer informatie wil, nu of in de toekomst, dan kan ik me wenden tot Nina

Noordermeer (nina_noordermeer@hotmail.com). Voor eventuele klachten over dit onderzoek kan ik me wenden tot het lid van de Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Nieuwe Achtergracht 166, 1001 NG Amsterdam; 020-525 3680; ascor-secr-fmg@uva.nl.

o Ik begrijp de bovenstaande tekst en ga akkoord met deelname aan het onderzoek o Ik ga niet akkoord met deelname aan het onderzoek (einde onderzoek)

Hieronder staat een afbeelding van een Instagram-account van een modeblogger. Je kunt na 20 seconden doorklikken. Neem de tijd die je nodig hebt om de naam, de foto, het

onderschrift en de reacties aandachtig te bekijken.

Stimulusmateriaal van de experimentele conditie met of zonder vermelding van de gesponsorde content of controlegroep.

Naar aanleiding van het Instagram-account dat je hebt gezien, volgen hieronder enkele vragen. Sommige stellingen klinken hetzelfde, maar zijn in feite toch verschillend. Lees alsjeblieft elke stelling nauwkeurig en geef aan in hoeverre je het eens bent met de volgende stellingen (één antwoord per stelling mogelijk). Nogmaals, ik ben hierbij op zoek naar jouw mening, dus zijn er geen goede of foute antwoorden.

1 = Heel erg mee oneens / 2 = Mee oneens / 3 = Een beetje mee oneens / 4 = Neutraal / 5 = Een beetje mee eens / 6 = Mee eens / 7 = Heel erg mee eens

Het Instagram-bericht van de modeblogger is een advertentie

Het Instagram-bericht van de modeblogger heeft een commercieel karakter

Heel erg mee oneens 1 2 3 4 5 6 7 Heel erg mee eens

Het Instagram-bericht van de modeblogger bevat reclame

Heel erg mee oneens 1 2 3 4 5 6 7 Heel erg mee eens

Hieronder volgen enkele stellingen over het merk Tommy Hilfiger. Sommige hiervan klinken hetzelfde, maar zijn in feite toch verschillend. Lees alsjeblieft elke stelling nauwkeurig en geef aan in hoeverre je het eens bent met de volgende stellingen.

Ik vind het merk Tommy Hilfiger:

Slecht o o o o o o o Goed

Aantrekkelijk o o o o o o o Onaantrekkelijk

Negatief o o o o o o o Positief

Niet leuk o o o o o o o Leuk

Interessant o o o o o o o Niet interessant

Onaangenaam o o o o o o o Aangenaam

Hieronder volgen nog enkele stellingen. Sommige hiervan klinken hetzelfde, maar zijn in feite toch verschillend. Lees alsjeblieft elke stelling nauwkeurig en geef aan in hoeverre je het eens bent met de volgende stellingen (één antwoord per stelling mogelijk).

Als ik een T-shirt zou kopen, de kans dat ik er een koop van Tommy Hilfiger is…

Klein o o o o o o o Groot

De kans dat ik het zou overwegen om een T-shirt van Tommy Hilfiger te kopen is …

Klein o o o o o o o Groot

De kans dat ik een Tommy Hilfiger T-shirt koop is …

Klein o o o o o o o Groot

De volgende vraag gaat over het Instagram-account dat je hebt gezien.

Werd door de modeblogger expliciet genoemd dat ze is gesponsord door Tommy Hilfiger? Ja / Nee

Tot slot wil ik je vragen om nog een aantal algemene vragen te beantwoorden.

Wat is je leeftijd: …. jaar

Wat is je hoogst afgeronde opleidingsniveau:

VMBO / HAVO / VWO / MBO / HBO / WO / Anders / Geen

Heb je een Instagram-account? Ja / Nee

Ben je geïnteresseerd in mode? Ja / Nee

Dit was de laatste vraag. Als je nog opmerkingen hebt over dit onderzoek, dan kan je deze hier kwijt.

………...

Bedankt voor je medewerking aan dit onderzoek. Het Instagram-account dat je hebt gezien is een fictief account. Mocht je meer willen weten over de resultaten van het onderzoek, vul dan hieronder je e-mailadres in.

Vergeet alsjeblieft niet nog even door te klikken, zodat de antwoorden worden opgeslagen. Nogmaals bedankt!

GERELATEERDE DOCUMENTEN