• No results found

Resultaten observaties

In document Veilige evenementen: kans of riskant? (pagina 64-66)

In deze paragraaf worden de resultaten getoond die middels observaties zijn verkregen. Per observatie vindt een korte toelichting plaats. De volledige beschrijving van de observaties zijn in bijlagen IV t/m VI opgenomen.

6.3.1 Observatie 1

Op zaterdag 25 april heeft een observatie plaatsgevonden van de evenementen: Viering 200 jaar Koninkrijk & Lang Leve de Club. De locatie van deze evenementen betreft het Provinciehuis van Overijssel met het aangrenzende Park de Wezenlanden en de Wethouder Alferinkweg. Het evenement duurt van 10.30-16.15 uur en er worden 30.000 bezoekers verwacht. Om de veiligheid op het festival te waarborgen, werkt het festival nauw samen met een aantal partijen. Een groot deel van deze partijen zijn externe partijen. Het terrein is in 4 hoofdgebieden ingedeeld, te weten: het hoofdveld, de sport area, de bloementuin en het eiland.

Opvallend tijdens deze observatie was de opgetogen en verwachtingsvolle sfeer. Daarnaast was er een grote politie-inzet, mede gezien de lage opkomst van bezoekers. Ondanks dat de bezoekersaantallen tegenvielen, werd er wel vastgehouden aan alle ingezette maatregelen. Mede hierdoor werd er onder andere in het commandovoertuig relatief veel over niet werk gerelateerde zaken gesproken. Hoogtepunten van het evenement zijn de aankomst van het Koninklijk Paar en de ronde over het terrein met het aansluitende taartmoment aangemerkt. Opvallend was dat het wel of niet goed kunnen zien van het Koninklijk paar, onderwerp was van gesprek. Tijdens de rondes over het terrein was het opvallend dat iedereen zijn plek, taken en verantwoordelijkheden goed wist. Verder was het opvallend dat de camerabeelden in het commandovoertuig van slechte kwaliteit waren en er vertraging in het beeld zat.

6.3.2 Observatie 2

Op dinsdag 5 mei heeft een observatie plaatsgevonden bij de evenementen: Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO), Dance4Liberation en de muziek(podium)activiteiten in het centrum van Zwolle. De locatie van de evenementen betrof Park de Wezenlanden te Zwolle inclusief Nooterhof, Zwolle centrum en de IJsselhallen. Het evenement in het park duurde van 11.00 tot 23.30 uur, in de binnenstad van 13.00 tot 24.00 uur en bij Dance4Liberation in de IJsselhallen van 12:00 tot 23:30 uur. De horeca in de binnenstad van Zwolle was tot maximaal 05.00 uur geopend. In Park De Wezenlanden werden gespreid over de gehele dag 60.000 tot 80.000 bezoekers verwacht, in de binnenstad van Zwolle in totaal 30.000 en bij de IJsselhallen maximaal 20.000 (maximaal aantal kaarten).

Tijdens de observatie in het politiebureau aan de Koggelaan te Zwolle zijn de vergaderingen van de Staf Grootschalig Bijzonder Optreden Plus (SGBO Plus) bijgewoond. Opvallend was dat bij de eerste vergadering niet iedereen aanwezig was. Verder viel het op dat de weersverwachting een centrale rol had in de vergaderingen. Het was erg onstuimig weer waar moeilijk op de acteren was. Getracht is om via verschillende kanalen, waaronder social media, naar potentiële bezoekers informatie te verspreiden en adviezen te verlenen. Voorbeelden hiervan zijn het advies om later te komen aangezien begin van de middag de piek werd verwacht en daarnaast het advies om goed gekleed van huis te gaan, zowel regenkleding als warme kleding aangezien het ’s ochtends warm en zomers aanvoelde maar een snelle wisseling werd verwacht in de loop van de middag. Bij de vragenronde was het opvallend dat alle aanwezigen punten hadden om in te brengen en elk punt evenveel aandacht kreeg en serieus werd genomen.

Bij de schouw van het terrein bij de IJsselhallen bleek de groep niet compleet te zijn. Uiteindelijk bleek dat de schouw niet door zou gaan, aangezien deze de avond daarvoor al was verricht. Daarop is besloten zelf een ronde over het terrein te maken. Bij het verlaten van het terrein viel het op dat een aantal dranghekken bij de ingang al was omgewaaid. Dit is doorgegeven aan de organisatie en opnieuw bevestigd.

Op het Provinciehuis zijn de vergaderingen rommeliger en onrustiger ervaren dan bij het SGBO Plus. Opvallend was dat de gespreksonderwerpen hier praktischer waren dan aan de Koggelaan. Ook in deze vergaderingen stond de weersverwachting centraal. Tijdens een van de vergaderingen kwam het reuzenrad ter sprake. Een medewerker van de brandweer gaf aan dat het enkele minuten duurt voordat het laatste bakje beneden is. Bij dit onstuimige weerbeeld, waarbij onweer en harde windstoten werden verwacht, was het volgens deze persoon niet verantwoord om het reuzenrad te laten draaien. Hierop is besloten om het reuzenrad per direct stil te leggen totdat de weersvooruitzichten beter waren. Verder was het opvallend dat tijdens de vergaderingen en tussen de vergaderingen door, iedereen rustig te werk ging en niet gestrest overkwam, ondanks het onstuimige weer.

Tijdens een van de wandelingen door Park de Wezenlanden is de gemoedelijke sfeer opgevallen. Er zijn geen opstootjes of ruzies opgemerkt en medewerkers en vrijwilligers gingen gemoedelijk met elkaar en met de bezoekers om. Deze sfeer was ook merkbaar op de weg naar de binnenstad en in de binnenstad zelf. Opvallend was dat in de binnenstad de doelgroep iets ouder was dan in Park de Wezenlanden. De terrassen zaten allemaal vol en ook binnenin de kroegjes en eettentjes was het druk.

6.3.3 Observatie 3

Op maandag 11 mei heeft een observatie plaatsgevonden bij het Gemeentelijk Evenementen Overleg Zwolle (GEOZ). Dit is een van de overlegorganen binnen de gemeente die zich bezighoudt met de advisering in de aanloop van de vergunningverlening. Naast dit overlegorgaan is er nog een regionaal crowdmanagementoverleg. De GEOZ vergadering vond plaats op het Stadkantoor te Zwolle en startte om 9.00 uur. Voor de vergadering was twee uur ingepland, maar heeft een uur geduurd. Opvallend aan de observatie bij deze vergadering, was dat de punten vlot werden besproken en er niet op een onderwerp is blijven hangen. Verder was opvallend dat de voorzitter iedereen die van het onderwerp dreigde af te wijken, daarop attendeerde en nogmaals kort het doel van de deze vergadering aangaf. Bij de besprekingen van de nieuwe evenementen was het opvallend dat door de voorzitter is aangegeven dat de deelnemers van de vergadering hierbij specifiek moesten nadenken over mogelijk bijzondere aspecten voor de advisering. Bij de bespreking van de evaluaties is kort teruggeblikt op 200 Jaar Koninkrijk, Lange Leve de Club en Bevrijdingsfestival Overijssel. Alle aanwezigen hebben aangegeven dat de evenementen volgens verwachting, goed en zonder calamiteiten zijn verlopen. Tijdens de rondvraag zijn geen verdere aandachtspunten naar voren gekomen.

In document Veilige evenementen: kans of riskant? (pagina 64-66)