• No results found

Observatie 2

In document Veilige evenementen: kans of riskant? (pagina 107-109)

Op dinsdag 5 mei heeft een observatie plaatsgevonden bij de evenementen: Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO), Dance4Liberation en de muziek(podium)activiteiten in het centrum van Zwolle. De locatie van de evenementen betrof Park de Wezenlanden te Zwolle inclusief Nooterhof, Zwolle centrum en de IJsselhallen. Het evenement in het park duurde van 11.00 tot 23.30 uur, in de binnenstad van 13.00 tot 24.00 uur en bij Dance4Liberation in de IJsselhallen van 12:00 tot 23:30 uur. De horeca in de binnenstad van Zwolle was tot maximaal 05.00 uur geopend. In Park De Wezenlanden werden gespreid over de gehele dag 60.000 tot 80.000 bezoekers verwacht, in de binnenstad van Zwolle in totaal 30.000 en bij de IJsselhallen maximaal 20.000 (maximaal aantal kaarten).

De observatie is begonnen in het politiebureau aan de Koggelaan te Zwolle. Hier zijn de vergaderingen van de Staf Grootschalig Bijzonder Optreden Plus (SGBO Plus) bijgewoond. Dit orgaan hield stond in constant contact met de collega’s op de evenementenlocaties. De vergaderingen hadden allemaal dezelfde structuur. Bij de eerste vergadering is begonnen met een voorstelronde. Opvallend was dat bij de eerste vergadering niet iedereen aanwezig was. Na het bespreken van het doel van de vergadering en het bespreken van centrale thema’s, werd een vragenronde gehouden waarbij elke deelnemer de gelegenheid kreeg voor het inbrengen van eigen punten. Afsluitend werden de acties verdeeld en overeengekomen over het tijdstip van de volgende vergadering. Een van de centrale thema’s was de weersverwachting. Het was erg onstuimig weer. Als actie is via verschillende kanalen, waaronder social media, naar potentiële bezoekers informatie verspreid en zijn adviezen verleend. Voorbeelden hiervan zijn het advies om later te komen aangezien begin van de middag de piek werd verwacht en het advies om goed gekleed van huis te gaan, zowel regenkleding als warme kleding aangezien het ’s ochtends warm en zomers aanvoelde maar een snelle wisseling werd verwacht in de loop van de middag. Bij de vragenronde was het opvallend dat

alle aanwezigen punten hadden om in te brengen en elk punt kreeg evenveel aandacht en werd serieus genomen. De volgende vergaderingen zijn relatief snel op elkaar gepland, maximaal 3 kwartier later, vanwege het onstuimige weerbeeld en gestreefd werd om de vergaderingen maximaal een kwartier te laten duren, zodat niet te lang geen contact werd onderhouden met de achterban. Verder was het in de vergaderingen niet toegestaan om telefoons, portofoons en dergelijke aan te hebben staan, om de vergadering zo min mogelijk te storen. Bij verwachtte telefoontjes werd geacht dit aan het begin van de vergadering te melden. Na de vergadering ging iedereen naar zijn of haar eigen kantoor toe om de informatie aan de achterban door te geven en verdere bevindingen te delen.

Na het bijwonen van een aantal SGBO Plus vergaderingen, ben ik samen met een agent naar de IJsselhallen gegaan voor een laatste schouw van het terrein. Daar aangekomen bleek de groep voor de schouw niet compleet te zijn. Na een tijd gewacht te hebben werd duidelijk dat de schouw niet door zou gaan, aangezien deze de avond daarvoor al was verricht. Daarop hebben we besloten zelf nog een ronde te doen, zodat we het terrein niet alleen van de kaart kenden, maar ook in het echt hadden aanschouwd. Bij het verlaten van het terrein viel het op dat een aantal dranghekken bij de ingang al waren omgewaaid. Dit is doorgegeven aan de organisatie en opnieuw bevestigd. Aangezien vanuit het SGBO Plus de informatie kwam dat er harde rukwinden werden verwacht, is het hele terrein nogmaals langsgelopen en gecontroleerd. Na dit te hebben aanschouwd ben ik terug gegaan naar de Koggelaan voor een nieuwe SGBO Plus vergadering.

In de derde SGBO Plus vergadering stond opnieuw de weersverwachting centraal. Daarnaast is ingegaan op de vervoersstromen. De berichtgeving kwam binnen dat het Centraal Station drukker werd en de mensenmassa begon zich te verplaatsen naar Park de Wezenlanden. Na het bijwonen van de derde SGBO Plus vergadering ben ik naar het Provinciehuis vertrokken om daar de vergaderingen bij te wonen betreffende het evenement in Park de Wezenlanden. Deze vergaderingen gingen er ‘rommeliger’ en onrustiger aan toe dan de vergaderingen aan de Koggelaan. Hier werd ondertussen meer gebeld en werd sneller op elkaar afgestemd. Opvallend was dat de gespreksonderwerpen hier praktischer waren dan aan de Koggelaan. Hier zat je er met de ‘neus bovenop’. Deze vergaderingen vonden ongeveer eens per anderhalf uur plaats. Ook in deze vergaderingen stond de weersverwachting centraal. Er was continu contact met een meteoloog. Tijdens een van de vergaderingen kwam het reuzenrad ter sprake. Een medewerker van de brandweer gaf aan dat het enkele minuten duurt voordat het laatste bakje beneden is. Bij dit onstuimige weerbeeld waarbij onweer en harde windstoten werden verwacht, was het volgens deze persoon niet verantwoord om het reuzenrad te laten draaien. Hierop is besloten om het reuzenrad per direct stil te leggen totdat de weersvooruitzichten beter waren. Verder was het opvallend dat tijdens de vergaderingen en tussen de vergaderingen door, iedereen rustig te werk ging en niet gestrest overkwam, ondanks het onstuimige weer.

Tussen de vergaderingen door ben ik over door Park de Wezenlanden heen gelopen en heb ik meegekeken in het Provinciehuis met de camerabeelden. Opvallend was dat de bezoekers tijdens een hoosbui massaal onder het provinciehuis gingen schuilen waardoor de toegang werd versperd. Na het binnenkomen van deze melding in het Provinciehuis zijn gelijk stappen ondernomen om dit op te lossen. Tijdens de wandeling door Park de Wezenlanden is mij de gemoedelijke sfeer opgevallen. Ik heb geen opstootjes of ruzies meegekregen en medewerkers en vrijwilligers gingen gemoedelijk met elkaar en met de bezoekers om.

Rond 18.00 uur heb ik het Provinciehuis verlaten om de situatie in de binnenstad te bekijken. Opvallend was dat rond dit tijdstip, veel mensen van Park de Wezenlanden richting de binnenstad vertrokken, vermoedelijk om daar te eten. Onderweg ben ik een aantal agenten tegengekomen en in de binnenstad zelf ook een aantal. Ook in de binnenstad was de sfeer gemoedelijk. Opvallend was dat in de binnenstad de doelgroep iets ouder was dan in Park de Wezenlanden. De terrassen zaten

allemaal vol en ook binnenin de kroegjes en eettentjes was het druk. Om 00.00 uur heb ik de binnenstad verlaten en kwam een einde aan de observatie. De evenementen tijdens deze dag zijn allen zonder grote calamiteiten verlopen.

In document Veilige evenementen: kans of riskant? (pagina 107-109)