• No results found

Het Beleidsplan, het Onderwijsprogramma en de Tutorhandreiking zijn in de voorgaande hoofdstukken besproken. In alle documenten wordt de integratie genoemd en met name in het Onderwijsprogramma en de Tutorhandreiking worden praktische handreikingen gedaan.

Overzichten van de onderwerpen van colleges en de bijbehorende literatuur zijn in hoofdstuk 3 opgenomen. Uit het curriculum zijn de vakken Persoonlijke ontwikkeling en Leven met God uitgewerkt, omdat deze twee vakken het meest met de psychische en geestelijke ontwikkeling te maken hebben.

In de bijlagen is het overzicht metde eindtermen (bijlage B) terug te vinden. In deze bijlage is een aantekening gemaakt van de accenten die hier gelegd zijn: psychisch (nadruk op het omgaan met gevoelens), spiritief (denken, kiezen en verbeelden) of transcendent (relatie met God). Ook is de beschrijving van het mensbeeld(bijlage D) opgenomen evenals de verslagen (bijlagen A en C) van het tutorgesprek en het tutoruur. In december 2008 en in juni 2009 hebben alle studenten een evaluatie over het tutoraat ingevuld tijdens een tutoruur. De resultaten hiervan krijgen een plek in een gesprek tussen directeur en tutor. Deze evaluatieformulieren reken ik niet bij de officiële documenten, maar voor een vollediger beeld geef ik hier graag inzicht in (zie bijlage E).

5.5.2 Informatie van tutoren Vragen van tutoren

In oktober heb ik in een tutorberaad de volgende vraag voorgelegd: ‘Kun je een onderwerp noemen in het kader van genoemde integratie waar je graag de mening over zou willen horen van collega- tutoren?’ Hieronder staat het overzicht van de ingestuurde vragen. Ik heb de vragen ingedeeld onder een aantal kopjes. Sommige vragen hadden echter op meerdere plekken kunnen staan. Het gaat dus enkel om een grove indeling vanwege het overzicht.

Algemeen

1. Welke kijk hebben we op groepsprocessen?

2. Hoe zien tutoren de bandbreedte tussen (a) school-zijn en psychische advisering/begeleiding door tutoren enerzijds en (b) school-zijn en geloofsgemeenschap-zijn anderzijds? Bij (a): Wat zijn de beweegredenen voor tutoren om door te verwijzen of om zelf door te gaan met psychische begeleiding? Bij (b) Hoe denken we over samen bidden voor genezing, het bijwonen van een belijdenisdienst of doopdienst?

3. Is er een topdrie van onderwerpen binnen het tutoraat en zo ja, hoe denken en interveniëren tutoren t.a.v. deze onderwerpen?

Hart van de student

4. Hoe bereikt men het 'hart’ van de student? Ieder heeft toch een eigen 'managementstijl'. Is er zoiets als een situationeel optimale stijl binnen het tutoraat, of moet je dit vooral biddend, geestelijk en van hart tot hart doen, en is dát dan 'de stijl' met ruimte voor ieders 'eigenaardigheden'? (Ik vraag me af of dit iets te maken heeft met die integratie)

75 5. Van Dijk noemt als toetssteen: ‘Hebben we het hart van de student bereikt?’ Hoeveel keer per

jaar antwoorden tutoren daar met nee op en wat is er dan (niet) gelukt? Geloof

6. Hoe zijn tutoren thuis in gebed betrokken bij de studenten?

7. Wat is de rol (zou de rol moeten zijn) van gebed binnen het tutoraat? (2x)

8. Hoe kun je bij ieder facet van het leven een koppeling maken naar geloof zonder dat het geforceerd overkomt?

9. Hoe ga je om met het verbreken van leugens? Hoe leer je de studenten te kiezen voor de waarheid? Hoe leer je de student vervolgens te wandelen met God?

10. Hoe kun je als tutor een stimulans zijn voor de ‘geloofsstap om met een gelovig hart alle weldaden van God aan te nemen’?

11. Hoe praat je met je studenten over zonde en vergeving? 12. Hoe ga je ermee om als studenten op hun gevoel drijven?

13. Denken en doen we allemaal hetzelfde als er geloofstwijfel aan de orde is? 14. Denken en doen we allemaal hetzelfde als er twijfel aan de kerk aan de orde is? 15. Wat vinden de tutoren van de term ‘godvrezende persoonlijkheidsstructuur’? Specifieke problematiek

16. Hoe leer je je studenten te genieten van het leven?

17. Hoe leer je studenten hun talenten te gebruiken in het kader van studievaardigheden? 18. Hoe ga je om met discipline bij het maken van afspraken? (2x)

19. Hoe ga je om met vragen over zelfaanvaarding? (2x)

(Opmerking van één van de tutoren: Dit kan zowel psychische als geestelijke blokkades hebben. Met het G-denken kunnen ze wel proberen irreële gedachten te bestrijden, maar ik vraag me steeds meer af in hoeverre hierbij sprake is van geestelijke strijd. Geloof je in de Waarheid of in de leugen? Denk aan de dvd van Nouwen)

20. Hoe ga je om met perfectionisme bij studenten? (2x)

21. Hoe ga je om met pijn uit het verleden van studenten? Hoe leer je hen om te gaan met teleurstellingen?

22. Hoe te adviseren bij studenten die ervaren bi- of homoseksueel te zijn?

23. Hoe ga je om met verslavingsproblematiek? Nu ligt er alleen het accent op roken en blowen. Hoe ga je om met andere vormen? (met name blowen, maar ook andere vormen van drugs, alcohol en seks)

Boekentips

Tegelijkertijd met mijn verzoek om vragen in te dienen die te maken hebben met de integratie, heb ik ook gevraagd naar boekentips. Hieronder heb ik een lijst van deze auteurs en boeken samengesteld die op dat moment ingeleverd zijn. Door het jaar heen zijn er later echter nog meer boeken ter sprake gekomen. Deze boeken staan niet in onderstaand lijstje opgenomen. Wanneer ik het in een ander hoofdstuk de moeite waard vind om te vermelden dat dat boek door een tutor aangeraden is, wordt dit wel steeds in de hoofdstukken zelf erbij vermeld.

1. Neil Anderson Hoe overwin ik mijn negatieve zelfbeeld 2. Larry Crabb Mensen begrijpen

76 4. Larry Crabb Verbondenheid

5. John Elderidge De strijd om je hart

6. Bill Hybels Wie je bent als niemand kijkt 7. MacDonald Breng orde in je innerlijk leven 8. Max Lucado Kom maar als je dorst hebt 9. Max Lucado Kom zoals je bent

10. Max Lucado Krummel

11. Max Lucado Niemand is zoals jij

12. Joyce Meijer Verslaafd aan goedkeuring 13. Henri Nouwen Eindelijk thuis

14. Philip Troost Spiritualiteit van de ontvankelijkheid 15. Philip Yancey Waar is God als ik pijn heb?

Door de directie werden de namen van Crabb, Nouwen, Rietkerk en Yancey genoemd. Hun boeken komen in diverse hoofdstukken terug.

Interviews

Om de anonimiteit van de tutoren te kunnen waarborgen, heb ik ervoor gekozen om de antwoorden op de interviews niet in de bijlagen op te nemen. De conclusies die uit de interviews trek, zijn in de volgende paragraaf te lezen.