• No results found

Resultaten eerste enquête

In document Natuurlijke datapatronen (pagina 43-48)

De resultaten van de gesloten vragen worden hier onder procentueel weergegeven, om een algemene indruk te geven. De complete resultaten van de enquêtes zijn in te zien op de genoemde links omdat deze te groot waren om bij te voegen. De vragen van de enquêtes zelf zijn te vinden in de bijlagen. [Enquête 1, 2012]

Op vraag 2 “Welke vorm spreekt je het meeste aan?” antwoordt 30 % ronde vorm met beginpunt midden-onder, 30 % ronde vorm met beginpunt midden, 18 % ronde vorm met beginpunt midden (wat meer linear dan vorige), 14 % vorm met meerdere groepen vertakking, en 8 % de rechhoekige vorm met beginpunt in het midden. Op vraag 4 “Als de verschillende ‘groepen’ vertakkingen voor verschillende data zou staan, denk je dat de data dan nog te onderscheiden is? Of is het te veel en beter dat het uit één groep vertakkingen bestaat?” antwoordt 33% één groep en 67% meerdere groepen vertakking mogelijk. Op vraag 6 “Welke versie vind je bet er voor de vorm van het vertakkingspatroon? Beginpunt in het midden onderaan, centraal, asymmetrisch of buiten patroon waardoor er een kleine stam ontstaat?” antwoordt 17% midden onderaan, 40% centraal, 8 % asymmetrisch en 35% buiten patroon.

44

kunnen maken die verschillende properties heeft (inwoners, dichtheid, etc.). Voor je hele systeem kun je een System class maken, die weer z’n eigen gedrag kan hebben, bijv. om het systeem te starten of te stoppen. Een Node kan een class zijn, je kunt misschien een Configuration class hebben waarin je vastlegt hoe de System class zich moet gedragen, etc. Kortom, als je meer met classes en objecten werkt, deel je het meer op in kleinere stukjes die allemaal hun eigen verantwoordelijkheid, gedrag en eigenschappen hebben. Dan wordt het makkelijker, begrijpelijker, je code wordt minder snel 1 lap tekst, en de concepten uit het domein (het complexe systeem voor het simuleren van nerven, dus auxins, veins, etc.) komen ook sterker terug in je code.

Concept

Ik vind het een erg leuk, innovatief en uitdagend idee. Het klopt dat er op dit moment in data visualisatie niet veel met complexe systemen wordt gedaan, maar misschien heeft dit ook wel een reden. Je ziet het bijv. wel meer terug in ‘data-art’, waar vormen eerder boven functionaliteit of informatie kunnen gaan. Als je puur kijkt naar het communiceren van informatie, en in dit geval de mate van verstedelijking van een aantal steden, dan is het gebruik van nerven minder effectief dan een cirkel egaal te vullen met een kleur. Door de nerven wordt de vorm van de cirkel niet meer expliciet gemaakt (impliciet wel, door Continuïteit vanuit de Gestalt principes), wat misschien al iets lastiger is dan expliciet de grootte van de cirkel aan te geven. Daarnaast is een niet egale vulling ook een iets ‘drukker’ beeld dan een wel egale vulling, en is de ‘waarde’ die de nerven representeren (door dikte van de nerven, hoeveelheid van de nerven en de vorm van de nerven) lastiger te zien.

Desalniettemin vind ik de vorm van nerven uitermate geschikt voor een visualisatie van verstedelijking, omdat het ook iets weg heeft van een stratenplan. En het is een originele manier om naar de data te kijken, dus ik ben er ook wel van overtuigd dat mensen hierdoor gefascineerd

kunnen zijn.

Ik ben nog wel benieuwd naar de finale versie, en wat voor medium er wordt gebruikt. Ik kan me goed voorstellen dat het een mooie poster kan opleveren, of mooie illustraties voor een boek. Maar ik kan me ook voorstellen dat dit als een soort installatie op een groot scherm wordt getoond, waarbij de nerven geanimeerd ontstaan. Dat lijkt me erg fascinerend voor het publiek, en geeft misschien nog sterker het effect van het complexe systeem weer, omdat je het dan ziet ontstaan (net zoals in de natuur gebeurt, maar dan wat sneller).

Samengevat zou ik zeggen dat het concept uitermate geslaagd is, en dat ik het zelf meer in de richting van data-art zou scharen dan data visualisatie, omdat naar mijn mening vorm meer aandacht krijgt dan het communiceren van informatie.

Systeem

Ik denk dat ik het systeem niet direct zou gebruiken. Een voor de hand liggende reden hiervoor is dat mijn werk bestaat uit het maken van maatwerk data visualisaties, en voor mij zou dat betekenen dat ik je werk gewoon zou kopiëren. Daarnaast vind ik het een erg mooie uitvoering, en ik hoop dat je hier uiteindelijk ook een mooie visuele presentatie van kunt maken in de vorm van poster / boek / tentoonstelling, etc. Waar ik het wel voor zou gebruiken is inspiratie op doen, en leren hoe jij dit hebt gemaakt. Ik heb zelf ook een grote interesse in complexe systemen, en dit zou een uitermate geschikt voorbeeld kunnen zijn voor hoe ik zelf zoiets zou kunnen aanpakken. Misschien zou ik zelf ook wel een koppeling met data maken, maar waarschijnlijk niet bedoeld om informatie te communiceren, maar meer als input om mooie vormen te kunnen krijgen. Dit is een goed voorbeeld van parametric design, iets wat tegenwoordig ook in architectuur erg populair is. Wellicht dat er in de architectuur toepassingen voor zouden kunnen zijn.“

Aan de hand van de resultaten uit de enqûetes en de feedback van Jan Willem Tulp zijn de laatste verbeteringen gemaakt. De data wordt via een los bestand ingeladen in plaats van dat het als een array in de code opgenomen is. Hierdoor is het veel makkelijker om van dataset voor de visualisatie te veranderen. Jan Willem Tulp benoemd ook dat de ‘waarde’ die de nerven representeren lastig te zien is en dat vorm meer aandacht krijgt dan het communiceren van informatie. Hierbij moet gezegd worden dat de visualisaties die door het systeem gegenereerd worden inderdaad niet bedoeld zijn voor het communiceren van specifieke waarden van data, maar eerder voor het geven van een overzicht van visualisaties, waaruit de kijker dan zelf conclusies kan trekken door vergelijkingen te maken.

Verder is de code meer OOP gemaakt, door het toevoegen van classes. Op deze manier is de code makkelijker om mee te werken, en kunnen bepaalde stukken hergebruikt worden. Ook is een functie toegevoegd voor het exporteren van afbeeldingen op hoge resolutie, zodat de visualisaties ook op posterformaat geprint zouden kunnen worden. En de optie kleur te gebruiken om verschillende waarden van de data te visualiseren is toegevoegd.

48

In hoeverre kan het simuleren van

In document Natuurlijke datapatronen (pagina 43-48)