• No results found

Regressieanalyse per logo

Categorisering open vragen survey productgroep

Bijlage 5: Regressieanalyse per logo

Internet Explorer

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het oude Internet Explorer logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Internet Explorer voor 5% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Internet Explorer (F (2, 89) = 3.55, p = .033). De relatie met het merk bleek een significante voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .26,

p = .01), maar de ervaren vloeiendheid niet (β = .06, p = .59).

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het nieuwe Internet Explorer logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Internet Explorer voor 3% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Internet Explorer (F (2, 89) = 2.37, p = .10). De relatie met het merk bleek geen significante voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .17, p = .10), de ervaren vloeiendheid ook niet (β = -.17, p = .10).

Safari

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het oude Safari logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Safari voor 12% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Safari (F (2, 89) = 7.24, p < .001). De ervaren vloeiendheid van het merk bleek een significante voorspeller (β = -.35, p < .001), de relatie met het merk niet (β = .08, p = .45).

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het nieuwe Safari logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Safari voor 3% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Safari (F (2, 88) = 2.69, p = .08). De relatie met het merk bleek een significante voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .21, p = .05), de ervaren vloeiendheid niet (β = -.10, p = .36).

Starbucks

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het oude Starbucks logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Starbucks voor 18% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Starbucks (F (2, 89) = 10.77, p < .001). De relatie met het merk bleek een

75 significante voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .33, p = .001), ook de ervaren vloeiendheid bleek een significante voorspeller (β = -.26, p = .01).

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het nieuwe Starbucks logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Starbucks voor 20% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Starbucks (F (2, 89) = 13.06, p < .001). De relatie met het merk bleek een significante voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .46,

p < .001), de ervaren vloeiendheid niet (β = -.05, p = .63). Douwe Egberts

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het oude Douwe Egberts logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Douwe Egberts voor 14% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Douwe Egberts (F (2, 89) = 8.30, p < .001). De relatie met het merk bleek een significante voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .32,

p = .002), ook de ervaren vloeiendheid bleek een significante voorspeller (β = -.21, p = .04).

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het nieuwe Douwe Egberts logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Douwe Egberts voor 4% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Douwe Egberts (F (2, 89) = 2.74, p = .07). De ervaren vloeiendheid van het merk bleek een significante voorspeller (β = -.23, p = .03), de relatie met het merk niet (β = .08, p = .41).

Pepsi

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het oude Pepsi logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Pepsi voor 6% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Pepsi (F (2, 89) = 4.14, p = .02). De relatie met het merk bleek een significante voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .29, p = .007), de ervaren vloeiendheid niet (β = -.01, p = .89).

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het nieuwe Pepsi logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk Pepsi voor 1,5% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met Pepsi (F (2, 89) = 1.68, p = .19). De relatie met het merk bleek geen significante

76 voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .18, p = .10), de ervaren vloeiendheid ook niet (β = -.05, p = .67).

7Up

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het oude 7Up logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk 7Up voor 14% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met 7Up (F (2, 89) = 8.53, p < .001). De relatie met het merk bleek een significante voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .20, p = .05), ook de ervaren vloeiendheid bleek een significante voorspeller (β = -.37, p < .001).

Uit een multiple regressie bleek dat de esthetische waardering van het nieuwe 7Up logo (vind je het logo mooi) ten opzichte van het merk 7Up voor 2% te verklaren was door de ingebrachte variabelen Vloeiendheid (het kost moeite om de afbeelding te begrijpen) en de Relatie met 7Up (F (2, 89) = 1.77, p = .18). De relatie met het merk bleek geen significante voorspeller voor de esthetische waardering van het merk (β = .20, p = .06), de ervaren vloeiendheid ook niet (β = -.01, p = .90).

Samengevat voor productgroep Webbrowser

De Relatie met het merk blijkt bij de oude logo’s lijkt niet significant samen te hangen met Esthetische waardering van het merk (β = .11, p = .31). Ook bij de nieuwe logo’s van de webbrowser blijkt de Relatie met het merk niet significant samen te hangen met de Esthetische waardering van het merk (β = .31, p = .003).

Koffiemerken

De Relatie met het merk blijkt bij oude logo’s positief significant samen te hangen met Esthetische waardering van het merk (β = .40, p < .001). Ook bij de nieuwe logo’s van de koffiemerken blijkt de Relatie met het merk significant samen te hangen met de Esthetische waardering van het merk.

Frisdrankmerken

De Relatie met het merk blijkt bij oude logo’s positief significant samen te hangen met Esthetische waardering van het merk (β = .25, p = .02). Echter, bij de nieuwe logo’s van de

77 frisdrankmerken blijkt de Relatie met het merk niet significant samen te hangen met de Esthetische waardering van het merk (β = .19, p = .07).

78

Bijlage 6: Correlatie per logo

GERELATEERDE DOCUMENTEN