• No results found

Doel: de stad Diksmuide wil via het project “Zorggarage” dat eigenaars en huurders van een garagepoort aan de hand van een “Zorggaragesticker” hun inrit ter beschikking stellen aan zorgverstrekkers.

Artikel 1. Definities

In dit reglement hebben de onderstaande termen de volgende betekenis:

• Zorggarage: een gemeentelijke initiatief waarbij een bewoner de parkeerplaats ter hoogte van zijn inrit aanbiedt aan zorgverstrekkers tijdens de uitvoering van de zorg. De zorg kan op een andere locatie plaatsvinden dan de locatie van de inrit.

• De aanbieder: de eigenaar of huurder van een inrit of garage op het grondgebied van de stad Diksmuide, die zijn inrit ter beschikking stelt van zorgverstrekkers in functie van het Zorggarage project.

• De gebruiker: de door het RIZIV (in het bezit van een RIZIV nummer of een inschrijvingsbewijs van verzorgende) of de Vlaamse gemeenschap erkende zorgverstrekkers, die beschikt over een Zorggarage parkeerkaart.

• Stad Diksmuide: gemeentelijk bestuur, beheerder van Zorggarage.

• De parkeerplaats ter hoogte van de inrit/garage: de (parkeer)plaats op

openbaar domein voor een inrit die als parkeerplaats ter beschikking gesteld wordt aan de zorgverstrekker voor de duur van de zorg.

• De Zorggarage kaart: een parkeerkaart met daarop het mobiele nummer van de zorgverstrekker in functie van het project Zorggarage. Deze parkeerkaart wordt door stad Diksmuide uitgereikt.

• De Zorggarage sticker: sticker, zichtbaar bevestigd ter hoogte van de inrit, waarmee de bewoner aan de zorgverstrekker aangeeft dat hij de plaats voor zijn inrit ter beschikking stelt.

Artikel 2. Doelgroep en toepassingsgebied

Dit reglement is van toepassing op alle aanbieders en gebruikers van een inrit in functie van het project Zorggarage. De Zorggarage kaart is enkel geldig voor een deelnemende inrit / garage, in die zin kenbaar gemaakt door een Zorggarage sticker, afgeleverd door de stad Diksmuide.

Voor de gebruiker geldt dat hij door het louter voorleggen van de Zorggarage kaart in het voertuig zonder enig voorbehoud de bepalingen van het gebruikersreglement aanvaardt.

Artikel 3. Regels voor de aanbieder

• De aanbieder verbindt zich ertoe de plaats voor de inrit ter beschikking te stellen aan de gebruiker en dit 24/24u en 7/7, dit zonder enige discriminatie of voorkeur van zorgverstrekker.

• Het ter beschikking stellen van de plaats voor inrit gebeurt kosteloos.

• De aanbieder is te allen tijde verplicht de sticker zichtbaar aan te brengen ter hoogte van de deelnemende inrit. Deze sticker kan aangevraagd worden via mobiliteit@diksmuide.be, waarbij de identiteit van de aanvrager en de ligging van de garage / inrit worden aangegeven.

• De aanbieder kan de plaats voor de inrit ter beschikking stellen van een inrit die gemeenschappelijk wordt gebruikt mits hij of zij de schriftelijke toestemming heeft van alle gebruikers ervan.

• Indien men de inrit niet meer ter beschikking wenst te stellen, dient de aanbieder de sticker te verwijderen. De aanbieder dient dit ook te melden aan stad Diksmuide.

Artikel 4. Regels voor de gebruiker

• De gebruiker is te allen tijde verplicht:

o De Zorggarage kaart met daarop een mobiel telefoonnummer waarop de zorgverstrekker bereikbaar is duidelijk zichtbaar in het voertuig voor te leggen. Wijzigt het GSM-nummer, dan vervalt de Zorggarage kaart en dient dit onmiddellijk doorgegeven te worden aan de stad Diksmuide en dient een nieuwe Zorggarage kaart aangevraagd te worden. De oude Zorggarage kaart dient ingeleverd te worden ter gelegenheid van de aanvraag van de nieuwe. Zorgverleners kunnen een Zorggarage kaart ontvangen via mobiliteit@diksmuide.be.

o De gebruiker moet het voertuig zo snel mogelijk verplaatsen op eenvoudig verzoek van de aanbieder.

Aan deze verplichtingen dient steeds gelijktijdig te worden voldaan.

• Het is de gebruiker op straffe van uitsluiting niet toegelaten:

o Misbruik te maken van de Zorggarage plaatsen door deze te gebruiken indien men geen zorg verleent.

o De inrit te gebruiken indien er geen geldig mobiel

telefoonnummer op de Zorggarage kaart staat vermeld.

o Een vergoeding te betalen aan de aanbieder van de inrit om de inrit exclusief voor te behouden.

o De Zorggarage kaart door te geven aan derden.

• De gebruiker hoeft geen parkeerschijf of bewonerskaart te leggen in een straat die deel uitmaakt van de blauwe zone, dit wel op voorwaarde dat hij beschikt over een geldige Zorggarage kaart. Deze kaart verleent binnen de blauwe zone aan de zorgverstrekker echter geen recht tot onbeperkt parkeren buiten de parkeerplaatsen ter hoogte van een garage / inrit, voorzien van een Zorggarage sticker. Hiertoe dient deze de blauwe schijf of bewonerskaart te plaatsen.

• De gebruiker kan te allen tijde zijn deelname aan Zorggarage stopzetten.

Hiertoe dient hij de Zorggarage kaart terug te bezorgen aan stad Diksmuide.

Artikel 5. Voorwaarden

• De Zorggarage kaart biedt een parkeermogelijkheid, geen garantie.

• De Zorggarage kaart is enkel geldig voor een deelnemende inrit. Een deelnemende inrit wordt kenbaar gemaakt met een Zorggarage sticker.

Artikel 6. Overige bepalingen

• Stad Diksmuide is bij de uitvoering van het Zorggarage project op geen enkele wijze verantwoordelijk voor eventuele gevallen van schade aan inrit van welke aard of oorzaak ook.

• Dit gebruikersreglement kan te allen tijde door Stad Diksmuide worden aangepast, indien dit noodzakelijk blijkt voor de veiligheid of de noodwendigheden van het Zorggarage project.

• De politie blijft bevoegd bij eventuele conflicten over het gebruik van de inrit. De politie kan indien nodig overgaan tot het vaststellen van een inbreuk.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2018.

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

31. Bijgevoegde punten - Evaluatie over signalisatie, coördinatie, communicatie van de werken (vraag raadslid K. Winne).

Bevoegdheid • artikelen 42 en 43 van het gemeentedecreet Juridische grond • artikel 22 van het gemeentedecreet

Verwijzings- documenten

• de vraag van raadslid Katleen Winne van 19/09/2017

Feiten, context en argumentatie

• Raadslid Katleen Winne, namens de Idee2006-fractie, vraagt om de evaluatie over de signalisatie, coördinatie en communicatie van de werken.

De perceptie versus de organisatie. Ze stelt zich ook de vraag of er ruimte is voor compensatie?

Tussenkomsten Raadslid Katleen Winne:

Ja, ik ben er opnieuw, omdat ik er heel veel over word aangesproken.

Ik weet dat jullie het over ‘onze’, dan weliswaar behoorlijk collectieve, perceptiestoornis zullen hebben. Er zijn geen files, geen parkeer- en geen circulatieproblemen.

Ik vraag me soms af of er geen organisatiestoornissen zijn.

De realiteit is dat mensen vastzitten, de weg niet vinden, dat de handelaars afzien, dat het onveilig is voor fietsers en voetgangers.

Als er onvoldoende circulatie is, krijgt men weefselschade. Langdurig zuurstoftekort zorgt voor letsels. U kon niet anders dan alles terzelfdertijd openleggen. Het lijkt een experiment om te kijken hoe groot de draagkracht is van de burger/handelaar. U dient tenminste een ‘informed consent ‘ te maken met de burger/handelaar. De vaudeville met het afsluiten van de Maria Doolaeghestraat was niet echt een toonbeeld van een vlotte communicatie. We hadden het in de vorige gemeenteraad nog duidelijk gevraagd. Van 1 week, werden het er 3, van 3 weken werden vlotjes 3 maanden gemaakt.

Van dergelijke organisatie zijn handelaars afhankelijk. Zo kunnen ze hun zaken niet regelen (aankopen/ personeel/ en dergelijke). De handelaars verdienen meer respect. Ze trachten zo goed en kwaad als mogelijk te overleven met hun eigen initiatieven. Ze verdienen een betere organisatie.

Er werd hier al eerder voorgesteld om de algemene bedrijfsbelasting niet te innen. Dit willen jullie nog steeds niet doen ?

We willen dan voorstellen: niet-inning van de belasting op verspreiding van reclamedrukwerk (bedrijven in de werfzone). Deze belasting moet helpen om de handelaars extra promotie te laten voeren tijdens de werken en erna tot eind 2018.

Onder impuls van Vlaams Parlementslid Mathias De Clercq, Axel Ronse en Koen Van den Heuvel werd de hinderpremie voor zelfstandigen ingevoerd. Deze is in werking vanaf 01/07/2017. Sluiting is geen vereiste meer om automatisch een eenmalige premie te ontvangen van € 2.000. De info is te vinden op www.vlaio.be

Hebben jullie er zicht op wie dit al aanvroeg? Worden handelaars hierin begeleid?

Wat heeft het pilootproject van de bereikbaarheidsadviseur van UNIZO bijgebracht? Deze werd eind 2015 luisterrijk voorgesteld bij de initiatie van de werken ter hoogte van de GB Jacquesstraat. Wat was/is de kostprijs, return?

Loopt dit nog verder?

Is er een objectieve evaluatie van de impact van werken op de bedrijvigheid? Of moeten we wachten tot we de uitgedeelde eindejaarsloten als ‘objectieve’ norm nemen?

Hebben jullie nog verrassingen?

Raadslid Marc Deprez:

De pralinewinkel naast de GB moet noodgedwongen sluiten. Ik heb dit juist vernomen. Er is duidelijk een probleem.

Voorzitter Johan Allyns geeft het woord aan raadslid Jürgen Van Collie Raadslid Jürgen Van Collie:

Heb ik mijn hand opgestoken misschien? Ik ga straks mijn bijgevoegd punt brengen.

Schepen Bieke Moerman:

We begrijpen dat handelaars hinder hebben van de werken en we willen hen

daarbij helpen en ondersteunen, maar we kunnen niet het onmogelijke doen.

We willen helpen bij het wegwijs maken om bepaalde premies aan te vragen. De hinderpremie communiceren we op vergaderingen, de dienst lokale economie ondersteunt hen. Op het aantal aanvragen heb ik geen zicht.

Wat circulatie betreft is dit heel dubbel, we hebben ervoor gekozen om al wie Diksmuide als doortocht gebruikt om te leiden. Wie wel de handelaar moet bereiken, moet dit op de meest vlotte manier kunnen. Als we zeggen dat Diksmuide niet onderbroken is en dat iedereen zijn weg kan zoeken, dan zit alles pot toe en is er geen circulatie meer. Dan zal het voor de handelaar zeker niet meer lukken. Inderdaad mensen die nu niet passeren kopen inderdaad geen brood meer. Dit is een moeilijke afweging die we moeten maken.

Communiceren over de werken kunnen we alleen maar als we zelf duidelijke en volledige informatie hebben. De informatie die wij geven moet helder en correct zijn voor iedereen. We willen een antwoord bieden op alle mogelijke vragen, zodat we alles helder kunnen communiceren.

Wat de Maria Doolaeghestraat betreft is alles heel snel gegaan, want de werken zijn snel gestart. Het is echter het beste moment om deze werken nu uit te voeren. Dat het langer zal duren voor de De Breyne Peellaertstraat is jammer, maar het is nu zo. Langer wachten was geen optie.

Ook de coördinatie van de werken speelt een rol. Wij moeten soms een keuze maken, ofwel in de kortst mogelijke periode alle werken in één keer aan te pakken ofwel alles in fases na elkaar te laten uitvoeren. Als er een werfzone is willen we dat alles gebeurt, zodat drie weken later niet weer alles moet opengebroken worden. Dus laten we nutsmaatschappijen samen in dezelfde sleuf werken. Het is ongelukkig, maar het is noodzakelijk en we moeten er door.

We hebben niet alles in de hand.

De werken in de Rijkswachtstraat starten op 02/10/2017. Die werken hadden al gepasseerd moeten zijn, maar aan een faillissement van de aannemer kunnen we niets doen. Planningen worden steeds aangepast: iedereen die bouwt of verbouwt weet dit goed. De werken aan de Bortierlaan zijn uitgesteld om plein Hauspie voor te nemen. De kans op weerverlet was hierdoor inderdaad kleiner.

Door de werken in de Maria Doolaeghestraat wordt de Bortierlaan terug uitgesteld.

Op vlak van communicatie: ik begrijp dat je het overzicht van de werken niet meer hebt. Dat we ons niet voldoende inzetten is misschien een logische denkpiste. We hebben zijn twee vormen van communicatie: de algemene info naar elke burger: (website, persberichten, krantenartikelen, nieuwsbrieven, facebook), en de communicatie naar de bewoners toe. Deze laatste is een piste die jullie heel vaak niet zien. Wekelijkse zijn er werfvergaderingen bij elk project.

Telkens is er een buurtvertegenwoordiger aanwezig die een aanspreekpunt is voor de burgers. Zo weten de omwonenden waarom iets kan of niet. De bewoners zijn op de hoogte, maar we kunnen dit niet algemeen doen voor elk project. Ik hoop dat ik hiermee nu duidelijk aantoon wat we doen voor communicatie, ik hoor weinig klachten hierover. Maar inderdaad, niemand vind het leuk om in werken te zitten. Dat klopt.

Raadslid Katleen Winne:

De communicatie is al veel verbeterd, maar is nog steeds voor verbetering vatbaar. Maar het is wel pijnlijk als je een eigen zaak hebt.

Schepen Bieke Moerman:

Absoluut.

Burgemeester Lies Laridon:

Twee aanvullingen nog. De premie hinder bij openbare werken voor

zelfstandigen is nu Vlaamse materie. We proberen vanuit de dienst lokale economie onze handelaars bij te staan, maar we ontvangen negatieve antwoorden vanuit de Vlaamse overheid. Ze zijn overstelpt door aanvragen.

Onze dienst lokale economie mag niet mailen naar hen, de aanvrager moet dit zelf doen.

De bereikbaarheidsadviseur van Unizo inschakelen was een proefproject dat heel ambitieus is gestart. We zijn niet zo tevreden hierover, gezien dit weinig meerwaarde geeft op dit moment. De reden is dat we een heel stuk communicatie zelf in handen genomen hebben. In andere gemeenten is de eigen communicatie misschien anders, maar bij ons staan we al te ver.

Schepen Kurt Vanlerberghe:

Als stad ben je de voetveeg van de communicatie. In onze stad hebben we heel veel gewestwegen. Los van of het gewestwegen of gemeentewegen betreft hebben we ook veel dienstverstrekkers zoals telenet, belgacom, infrabel, de watergroep,… Wat stellen vast dat er vanuit een aantal dienstverstrekkers geen communicatie wordt gevoerd over welke werken er bezig zijn. Wat houdt deze dienstverstrekkers tegen om zelf te communiceren naar de bewoners toe via persberichten of bewonersbrieven? Wij krijgen immers als stad de vraag wat er aan de hand is als het voetpad opeens open ligt. Wij nemen als stad de nodige verantwoordelijkheid om te communiceren nadat we onszelf ook hebben moeten informeren over welke werken het juist gaat. We springen in de bres voor dit algemeen gebrek aan communicatie, maar vinden het jammer om telkens zelf de volle laag te krijgen. Het is spijtig dat er geen algemeen beeld is van werken die in een bepaald dorp gebeuren.

Hetzelfde geldt voor de Vlaamse overheid, let wel dit is zeker geen kritiek op het Vlaamse Gewest. Maar de Maria Doolaeghestraat is ook zo’n verhaal waar wij communiceren in plaats van de bevoegde overheid en waar dienstverstrekkers zoals Infrax en de watergroep op het dossier gesprongen zijn en extra werken noodzakelijk blijken na een coördinatievergadering. Eigenlijk doen wij hierdoor nu zelfs aan crisiscommunicatie. Amper enkele weken voor de start van de werken springen we als stad in de bres voor overheden die niet communiceren.

Het is jammer dat wij de volle laag krijgen, want eigenlijk hadden andere overheden ook kunnen communiceren en doen wij wat we eigenlijk niet moeten doen.

Raadslid Bert Laridon:

Je bent weer een paraplu aan het opentrekken, ik ben niet akkoord met hetgeen je zegt. Jullie weten al een jaar ongeveer dat er lichten moeten komen aan kruispunt Stragier en dat deze moeten samenwerken met de lichten aan het ander kruispunt. Jullie weten dat er hierdoor wachtleidingen in het voetpad moeten komen. Wat hield jullie tegen om 6 tot 8 maanden geleden al een vergadering te hebben met alle diensten? Infrax had toen kunnen zeggen, ‘ah, ok, we gaan ook op dat moment onze leidingen plaatsen’. Nu blijken er veel praktische problemen te zijn. In de pers wordt verteld dat er geen vergunningen nodig zijn, maar er zijn toch vergunningen nodig. Infrax moet vergunning vragen aan AWV. De watergroep moet een vergunning vragen.

Schepen Kurt Vanlerberghe: Een bouwvergunning, daar had het persbericht het over tussen haakjes.

Raadslid Bert Laridon:

Er moet een bouwvergunning aangevraagd worden voor de sloop van de woning in de Maria Doolaeghestraat. Is die aangevraagd? Als niet, dan zal de woning toch niet meer kunnen afgebroken worden gedurende de werken nu. De

hoofdoorzaak van de problemen is dat er niet direct door jullie een coördinatieoverleg is gepland voor de werken.

Schepen Kurt Vanlerberghe:

Neen, die is niet aangevraagd. Dit is een resultaatsverbintenis en je moet je daar geen zorgen in maken. Dit komt in orde door een bouwaanvraag in te dienen. De woning zal gedurende de werken afgebroken kunnen worden. Dit zal in orde zijn.

Ik weerleg onmiddellijk je bewering dat er te laat een coördinatievergadering is belegd. In de maand juli is er een overlegvergadering geweest tussen stad Diksmuide, AWV en Infrax. Op dat ogenblik waren ook de mensen die de verkeerslichten moeten plaatsen waren aanwezig. Er is toen nooit gezegd dat ze werken moesten uitvoeren die impliceerden dat door Infrax of de Watergroep andere zaken moesten uitgevoerd worden. Die vergadering is doorgegaan in de straat zelf in de maand juli in voorbereiding van een werfvergadering en dit was vlak voor het bouwverlof. De werken zouden 1 week duren, was toen gezegd.

Men zou verkeerslichten plaatsen en men zou een nieuwe toplaag plaatsen.

That’s it. Hoe moet ik gaan rieken dat een watergroep dan zegt dat waterleidingen slecht zijn? Op 5 september heb ik dit pas vernomen, omdat een ambtenaar van de watergroep dit op dat ogenblik komt vertellen. De waterleiding in de De Breyne Peellaertstraat is slecht, dat weet ik. Maar op welke andere plaatsen in Diksmuide ze slecht is? Weet ik veel.

Raadslid Bert Laridon: Dat weet u volgens mij wel, want er zijn een aantal lekken al geweest, dit heb je zelf in de pers gezegd. Je moest dit niet rieken, je wist dit eigenlijk wel.

Schepen Kurt Vanlerberghe:

Zeg Bert, ik ga hier nu toch eens even terzake komen. Ik hoor hier nu weeral het woord liegen. In jullie perscommuniqués spreken jullie over de schepen van communicatie die leugenachtige communicatie uitvoert. Komaan zeg. Ik ben niet gewend om publiek zo aangepakt worden en als leugenaar verweten te worden.

Ik pik dit niet van jullie fractie!

Raadslid Bert Laridon:

Ik vind het vreemd. Ik vraag info aan Infrax en ik krijg daar het deksel op de neus.

Infrax antwoordt dat ze niets meer mogen zeggen.

Schepen Kurt Vanlerberghe:

Van wie gaat dat zijn? Denk je dat ik ga gezegd hebben dat Infrax niets mag zeggen? Ik heb jou nota bene op eerste verzoek binnen de 5 minuten het werfverslag bezorgd.

Raadslid Bert Laridon:

Inderdaad.

Schepen Kurt Vanlerberghe:

Wat heb ik te verbergen? Denk je nu echt dat ik van dat sukkelachtige soort ben die bij Infrax gaat vragen om alstublieft niets te zeggen tegen de oppositie?

Alsjeblieft. Open boek! Er is hier niets te verbergen, totaal niets! Ik heb gehoord dat jullie al weken al de stadsdiensten afbellen. Je zou zo graag horen dat we dat huis niet kunnen afbreken. Heimelijk hoop je dat we in maart 2018 de Maria Doolaeghestraat terug moeten openleggen, want dan klopt jullie communicatie, hé. Dat de schepen leugenachtige communicatie voert.

Raadslid Bert Laridon:

Het is zeker niet onze bedoeling om te gaan vitten op zo’n dingen, want we hebben niet liever dan dat die werken ook samen kunnen gebeuren.

Het is zeker niet onze bedoeling om te gaan vitten op zo’n dingen, want we hebben niet liever dan dat die werken ook samen kunnen gebeuren.