• No results found

Registratie nationale kust en zeevisserij

8. Registratie van vangst en inspanning

8.1. Registratie nationale kust en zeevisserij

Registratie van vangsten en inspanning vindt routinematig plaats in de zee- en kustvisserij, middels zogenaamde EU- logboeken, en registratie op de afslagen. Gegevens uit de logboeken en afslagstatistieken worden in het nationale vlootsysteem gekoppeld aan de bedrijfsgegevens zoals vermeld in het visserijregister. De Algemene Inspectie Dienst (AID) is de controlerende instantie.

Figuur 35 Schematisch overzicht van het nationale datavezamelingsprogramma voor de kust- en zeevisserij

8.1.1. De logboeken

Iedere visser die de visserij uitoefent in de zee- en kustvisserij is verplicht een logboek bij te houden en in te vullen. In Europa zijn er drie verschillende logboeken beschikbaar (zie Bijlage A - Bijlage E voor een overzicht van de logboeken). Voor de meeste gebieden geldt het logboek “Logboek van de Europese Gemeenschappen”. Visserij in de ICES gebieden Va en XIV & NAFO1 worden op een apart logboek bijgehouden. Ook de vissers in de Middellandse zee die slechts dagreizen uitvoeren kunnen gebruik maken van een specifiek logboek. De logboeken bevatten verschillende soorten gegevens (zie Tabel 12 voor een beschrijving van de informatie welke ingevuld moet worden door de Nederlandse vloot).

Bedrijfsgegevens (visserijregister)

Controle AID:

vergelijking vangsten logboeken en verkoopdocumenten Nationaal vlootsysteem Onderzoek & beheer Controle op

zee door AID

Vangst en Inspanning gegevens verzameld in EU-logboeken Vangstgegevens in verkoopdocumenten van visafslagen

Tabel 12 Omschrijving van de gegevens in het EU-logboek

Gegevens over het vaartuig

Bovenaan elk logboekformulier worden algemene gegevens over het vaartuig vermeld bij (1) naam en eventuele roepletters van het vaartuig;

(2) het identificatienummer;

(3) naam van de kapitein en zijn adres; (4) dag, maand, tijdstip en haven van vertrek; (5) dag, maand, tijdstip en haven van terugkeer;

(6) datum en plaats van aanvoer, in geval van aanvoer op een andere datum/plaats dan vermeld bij (5); (7) bij overlading: datum, naam, nationaliteit en het identificatienummer van het vaartuig waarop is

overgeladen.

Gegevens over het vistuig

(8) code van het gebruikte vistuig; (9) de maaswijdte in millimeter;

(10) de afmetingen van het vistuig (facultatief)

Gegevens over de visserijactiviteit

(11) de datum, deze moet worden vermeld voor elke dag op zee; (12) aantal trekken (facultatief);

(13) de vistijd (facultatief). Wanneer een vaartuig voor het uitvoeren van een visserijactiviteit gebruik maakt van een passief of staand vistuig, moet er voor dezelfde dag een bijkomende regel ingevuld worden. Op deze regel moeten de volgende gegevens worden vermeld: „de datum en het tijdstip waarop het vistuig voor de eerste maal of opnieuw is uitgezet, alsmede de datum en het tijdstip waarop de visserijactiviteit is beëindigd”

(14) de positie per ICES kwadrant.

Hoeveelheden van de aan boord gehouden vangsten

(15) Schepen groter dan 10 meter: De vangsten van elke soort waarvan meer dan 50 kg, uitgedrukt in kg levend gewicht, aan boord wordt gehouden. Voor visserijactiviteiten in de Middellandse Zee dienen alleen de in de lijst in bijlage VII genoemde soorten te worden genoteerd.

Schepen kleiner dan 10 meter: in EU verband bestaat hiervoor geen registratieverplichting, echter, de nationale overheid heeft aan Nederlandse schepen kleiner dan 10 meter een registratieverplichting van alle aan boord gehouden vis opgelegd (dus ook <50 kg).

Vrijwillige raming van de hoeveelheid overboord gezette bijvangst

(16) De hoeveelheden vis die overboord worden gezet, bij voorkeur in levend gewicht en in kilogram.

Onderstaande regels gelden voor de frequentie waarmee gegevens in het logboek moeten worden genoteerd: • Voor elke dag op zee wordt een regel gebruikt

• Een nieuwe regel wordt gebruikt, wanneer nog op dezelfde dag in een andere ICES-sector wordt gevist • Een nieuwe regel wordt gebruikt, wanneer nog op dezelfde dag in een andere visserijzone wordt gevist. • Een nieuw formulier wordt gebruikt:

- zodra van vistuig wordt veranderd of een net wordt gebruikt met een andere maaswijdte dan het tevoren gebruikte net;

- voor elke visserijactiviteit na overlading of tussentijdse aanvoer.

Bij aanvoer in de haven moet de eerste kopie van het logboek uiterlijk een halfuur na aanlanding en vóór de lossing worden ingediend. Na verkoop, maar uiterlijk 48 uur na afloop van de lossing, moet het volledig ingevulde originele

Rapport C041/08 pagina 68 van 99

exemplaar van het logboek ingediend zijn bij de bevoegde instanties. In Nederland is de Algemene Inspectiedienst (AID) de bevoegde instantie. Indien de vis in een andere haven dan de haven van aanlanding wordt verkocht is men verplicht binnen 48 uur na afloop van de lossing, het volledig ingevulde originele exemplaar van het logboek in de haven van verkoop in te dienen.

Een uitgebreide beschrijving van de wet- en regelgeving omtrent de logboekverplichting is beschreven in verordening nr.

2807/83 en in de onderstaande regeling te vinden via www.overheid.nl :

¾ Regeling eisen, administratie en registratie inzake uitoefening visserij ¾ Paragraaf 4: Logboek en opgave zeevis

¾ Artikelen 15 tot en met 24

8.1.2. Aanvoer van vis

De veiling draagt dagelijks zorg voor de administratie van de overdracht en de opslag van vis. Dit houdt in dat het registratienummer en nationaliteit van het vaartuig waarmee de vis is gevangen of aangevoerd, duidelijk vermeld zijn. In de administratie zijn de volgende gegevens bekend:

a. de vissoort;

b. per vissoort de hoeveelheid;

c. per hoeveelheid, registratienummer en nationaliteit van het vaartuig waarmee de vis is gevangen of aangevoerd; d. de datum van de aanvoer van de vis;

e. het vangstgebied van de vangst per deelgebied of sector;

f. de plaats van opslag, in het geval de vis door hem wordt opgeslagen;

g. de naam van de koper, in het geval de vis zonder bemiddeling van een veiling wordt verkocht;

h. de naam van de bemiddelaar, in het geval de vis via de bemiddeling van een veiling ter verkoop wordt aangeboden.

Degene die de vis afneemt of bemiddeling verleend bij het veilen van de vis vermeldt in zijn administratie punten a t/m e genoemd in bovenstaande paragraaf. Bovenstaande verplichtingen gelden niet voor ruimtes waarin uitsluitend aan particulieren vis te koop wordt aangeboden.

De visafslag is verplicht binnen 48 uur na de verkoop een elektronisch verkoopdocument aan te leveren aan de AID.

Een uitgebreide beschrijving van de wet- en regelgeving omtrent de aanvoer van vis is te vinden via www.overheid.nl : ¾ Regeling eisen, administratie en registratie inzake uitoefening visserij

¾ Paragraaf 5: Eisen aan administraties voor aanvoerders van vis, afnemers en degenen die bemiddeling verlenen bij veilen vis

¾ Artikelen 25 tot en met 34

8.1.3. Controle

De logboekgegevens ingeleverd de visser en het elektronische verkoopdocument dat door de visafslag aan de AID aangeleverd worden, worden op basis van de vangsten (in kg) met elkaar vergeleken (een zogenaamde cross-check).

Op zee worden controles uitgevoerd inzake de invulling van de logboeken en de op het schip aanwezige vis door AID medewerkers. De vissers zijn verplicht de AID medewerkers aan boord te laten.

8.1.4. Het vlootsysteem

De gegevens komen in het zogenaamde vlootsysteem terecht, hierin staan ook alle bedrijfsgegevens uit het visserijregister. Het doel van het vlootsysteem is het verzamelen en beheren van technische gegevens van de Nederlandse vloot. De afdeling visserij van het Landbouw Economische Instituut (LEI) beheert en onderhoudt het vlootsysteem. Instituten zoals het LEI en Wageningen IMARES gebruiken data uit het vlootsysteem voor onderzoeksdoeleinden.