• No results found

Hoofdstuk 6 JURIDISCHE PLANOPZET

6.2 De regels

6.2.1 Inleidende regels

Hoofdstuk 1 van de regels geeft de inleidende regels. Hier worden de in het bestemmingsplan voorkomende begrippen gedefinieerd en wordt de wijze van meten toegelicht.

6.2.2 Bestemmingsregels

Afbeelding - Uitsnede verbeelding Oude Tempel, enkelbestemmingen

De verschillende aanwezige functies in het plangebied worden nagenoeg volledig bestemd

overeenkomstig het toekomstig gebruik bestemd op een wijze die een meer organische wijze van ontwikkelen mogelijk maakt.

Bos - Bostuin (BO-BOT)

De op de verbeelding voor 'Bos - Bostuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen, alsmede voor bos ten behoeve van het behoud en herstel van de aldaar voorkomende, dan wel daaraan eigen landschappelijk en cultuurhistorische waarden.

Groen - Wijkgroen (G-WGR)

De waardevolle beukenlanen die deel uitmaken van de 'Groene kapstok', zoals opgenomen in het stedenbouwkundig plan (zie hoofdstuk 3) hebben de bestemming 'Groen - Wijkgroen’ gekregen.

Binnen deze bestemming zijn ook speelvoorzieningen, paden, parkeervoorzieningen, watergangen en waterpartijen toegestaan. De overige groenvoorzieningen zijn mogelijk binnen de globale bestemming 'Woongebied - Oude Tempel'.

Natuur(N)

De gronden met de bestemming 'Natuur' hebben een grotere waarde dan de gronden met de Bestemming 'Groen - Wijkgroen'. Hier zijn de gronden bestemd voor behoud, herstel en/of ontwikkeling van natuurwetenschappelijke en/of ecologische en/of cultuurhistorische waarde.

Om het gebied van Oude Tempel en Apollo Noord KdK met elkaar te verbinden is de mogelijkheid opgenomen dat er naast de gebruikelijke fiets- en voetpaden ook een verbinding voor het openbaar vervoer kan komen.

Verkeer (V)

Het noordelijke deel van de centrale rondweg heeft in het bestemmingsplan de algemene bestemming 'Verkeer' gekregen. Het resterende deel van de centrale rondweg en de andere ontsluitingswegen en woonstraten liggen nog niet vast en zijn geregeld in de bestemming Woongebied - Oude Tempel.

Binnen de verkeersbestemming zijn ook nog bermen, trottoirs, fiets- en voetpaden, parkeerplaatsen en hieraan ondergeschikte groenvoorzieningen opgenomen.

Wonen (W)

De bestaande woning aan de Oude Tempellaan met de daarbij behorende erven is bestemd als 'Wonen'. In deze bestemming is de bestaande woning op de verbeelding begrepen in een bouwvlak.

Op de verbeelding is aangegeven, welke soort woning is toegestaan. De maximale goot- en bouwhoogte van de woning is eveneens op de verbeelding vastgelegd.

Bijbehorende bouwwerken mogen binnen deze woonbestemming, zowel binnen als buiten het bouwvlak worden gebouwd. Buiten de bouwvlakken mogen bijbehorende bouwwerken uitsluitend worden gebouwd binnen de op de verbeelding aangegeven bestemmingsgrenzen behorende bij de woonbestemming.

Het uitoefenen van een beroep of bedrijf aan huis is als recht toegestaan in de bestemming 'Wonen'.

Om te voorkomen, dat de beroepsuitoefening de woonfunctie zou kunnen overheersen, is deze aan een maximale vloeroppervlakte gebonden binnen de woning en de bijbehorende bouwwerken.

Woongebied - Oude Tempel (WG-OT)

Het grootste deel van het plangebied heeft de globale bestemming 'Woongebied - Oude Tempel'.

Binnen deze bestemming 'Woongebied - Oude Tempel' mogen daarom alle binnen een woonwijk normaal voorkomende voorzieningen gebouwd of aangelegd worden. Op de verbeelding is niet aangegeven waar de woningen, de wegen en andere binnen een woongebied behorende functies en voorzieningen moeten komen.

Het aantal woningen is gemaximeerd. In het woongebied zijn in principe uitsluitend grondgebonden woningen toegestaan, op de verbeelding zijn twee locaties aangeduid waar gestapelde woningbouw mogelijk is.

Voor de bouw van de woningen zijn wel regels opgenomen. Deze regels sluiten zoveel mogelijk aan bij de standaardregels zoals deze in Soest gelden. Voor de nieuwe woningen zijn algemene

bouwmaten opgenomen.

Binnen de woning en bijbehorende bouwwerken mag onder bepaalde voorwaarden een beroep of bedrijf aan huis begonnen worden.

Waarde - Gemeentelijk beschermd dorpsgezicht (WR-GBD)

Afbeelding - Ligging dubbelbestemming Waarde - Gemeentelijk beschermd dorpsgezicht Het gemeentelijk beschermd dorpsgezicht is vastgelegd in de dubbelbestemming ‘Waarde - Gemeentelijk beschermd dorpsgezicht’. In dit gebied kunnen nadere eisen aan de situering en afmeting van de bebouwing worden gesteld vanwege het beschermde dorpsgezicht.

6.2.3 Algemene regels Anti-dubbeltelbepaling

In de regels is een bepaling opgenomen om te voorkomen dat gronden die bij een eerder bouwplan al in aanmerking zijn genomen voor het toestaan van het bouwplan, nogmaals worden meegeteld.

Algemene bouwregels

In deze regel zijn algemene bouwregels opgenomen, die gelden voor alle bestemmingen in het plan.

Zo is er een regel opgenomen, die waarborgt, dat er bij het bouwen wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid. Daarnaast is er een regel, die bepaalt, dat van het plan afwijkende maatvoering, die in het verleden is vergund ook mag worden aangehouden en dus niet onder het overgangsrecht komt.

Algemene gebruiksregels

In de algemene gebruiksbepaling wordt voor een aantal zaken expliciet aangegeven, dat deze als strijdig gebruik worden aangemerkt en daarmee onder het verbod vallen zoals opgenomen in artikel 2.1 van de Wabo. Als in een bepaald geval strijdig gebruik (met bijvoorbeeld de

doeleindenomschrijving van een bestemming of met een verleende vrijstelling) wordt geconstateerd, dan is er sprake van een overtreding, waartegen kan worden opgetreden.

Seksinrichtingen als strijdig gebruik

Aangezien seksinrichtingen vanaf 1 oktober 2000 als een normale bedrijfs-/dienstverlenende activiteit worden aangemerkt moet het bestemmingsplan zich expliciet uitspreken over het al of niet bieden van mogelijkheden voor vestiging van dergelijke inrichtingen. De gemeente Soest kent de regeling, dat seksinrichtingen in alle bestemmingsplannen zijn uitgesloten, behalve één bestaande massagesalon aan de Lange Brinkweg. Dergelijke inrichtingen zijn niet gewenst. Ze zijn dan ook expliciet voor alle overige bestemmingen als strijdig gebruik aangemerkt.

Algemene aanduidingsregels: Geluidzone - snelweg

Op de verbeelding is de geluidszone vanwege de snelweg A28 op de verbeelding aangegeven.

Afbeelding - ligging gebiedsaanduiding Geluidzone - snelweg

Binnen deze geluidzone moet met de bouw van woningen (of andere geluidgevoelige objecten) worden voldaan aan de voorkeursgrenswaarde of de verleende hogere grenswaarde (zie ook paragraaf 5.2.4.2).

Afbeelding - ligging gebiedsaanduiding Geluidzone - School

Hetzelfde geldt ook voor de openbare basisschool De Startbaan aan de Oude Tempellaan. Om de basisschool wordt rekening gehouden met een geluidszone van 30 m. Binnen deze geluidzone mogen geen nieuwe woningen worden gerealiseerd.

Algemene afwijkingsregels

Een algemene afwijkingsbevoegdheid om een aantal zaken en ondergeschikte afwijkingen mogelijk te maken. Het gaat vooral om:

 nutsbebouwing;

 afwijkingen van de ligging van bestemmings- en bouwgrenzen en andere grenzen, voorzover die nodig zijn ter aanpassing van het plan aan de bij uitmeting blijkende werkelijke toestand van het terrein;

 afwijkingen van bepalingen, gesteld ten aanzien van maten en percentages.

Algemene wijzigingsregels

Het plan bevat een aantal wijzigingsbevoegdheden als bedoeld in artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening. Daarmee kunnen bestemmings- en bouwgrenzen en grenzen van aanduidingen op de verbeelding in beperkte mate worden verschoven.

Afbeelding - ligging 'wro-zone – wijzigingsgebied 1' (rode arcering)

In het plangebied is bovendien één wijzigingsgebied (wro-zone – wijzigingsgebied 1) aangewezen.

Met een wijzigingsplan en wijzigingsprocedure kunnen de bestemmingen in deze gebieden worden omgezet ten behoeve van nieuwe beoogde ontwikkelingen. De voorwaarden waaronder er kan worden gewijzigd zijn in deze regels opgenomen. Voor het gebied dient eerst een

stedenbouwkundige verkaveling te worden opgesteld die voldoet aan alle wijzigingsvoorwaarden, alvorens tot wijziging kan worden overgegaan

6.2.4 Overgangs- en slotregels Overgangsrecht

Uitgangspunt in een nieuw bestemmingsplan is dat bestaande bouwwerken en gebruiksvormen in principe positief worden bestemd en zijn toegestaan. De overgangsrechtelijke bepalingen zijn bindend voorgeschreven in de artikelen 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).

Deze overgangsrechtelijke bepalingen waarborgen dat een bestaand bouwwerk of een bestaand gebruik dat niet in overeenstemming is met het nieuwe plan en waarvan sloop respectievelijk beëindiging wordt beoogd, als zodanig voorlopig kan blijven voortbestaan. Het bouwwerk of gebruik wordt dan als zodanig gedoogd, totdat in de loop van de planperiode wordt beslist over sloop respectievelijk beëindiging.

Bouwwerken en gebruiksvormen, die al in strijd zijn met het vorige bestemmingsplan worden expliciet uitgesloten van het overgangsrecht van het nieuwe plan. Ze worden niet gedoogd onder het nieuwe plan, maar blijven in strijd daarmee. Handhaving door sloop respectievelijk

gebruiksbeëindiging blijft een optie.

Slotregel

Hier is bepaald hoe de regels van dit bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.