• No results found

Reflexzones en sportreflexologie

In document Beroepsvereniging van Reflexologen (pagina 22-30)

(door : John Rooms)

behandeling stimuleert dit en de klant merkt die onbalans in de spier zelf op. Vandaar de reactie.

Je bewerkt de eierstokken/teelballen en de klant reageert op dezelfde manier zoals hiervoor.

De buitenste kuitspieren ( gastrocnemius) sluiten op de buitenkant van het hielbeen aan. Je behandeling stimuleert de fascia die deze spieren om-geeft.

Die spieren kan je geïsoleerd zien of deel van een groter geheel. Hiervoor kijk je ofwel naar meridianen ofwel naar anatomische kettingen. Het fijne aan beide con-cepten is dat de toepassing gelijklopend is.

Door onze manier van werken, beïnvloeden we die gebieden. En dat kunnen we niet vermijden. We kunnen ze dus maar beter kennen en gebruiken.

Hoe ga je met die informatie verder? Door het principe inzicht door aanraking ben je tot de kennis gekomen dat de klant hinder ondervindt van ofwel de soleus ofwel de kuitspieren.

Inzicht door eenvoud

Door het principe van inzicht door eenvoud ga je op twee manieren te werk. De spieren maken deel uit van een groter gebied.

Als eerste stap ga je dat gebied stimuleren door drukpuntmassage met als doel ont-spanning en doorbloeding te geven. Hierbij zijn de zones je controle.

Het tweede is het aanreiken van een aantal rekoefeningen waarbij de blaasmeridi-aan en/of de achterste anatomische ketting SBL gestimuleerd wordt.

Belangrijk is ook om niet alleen de directe zone op te rekken maar ook de tegenoverliggende zone, de SFL.

De kern bij het principe inzicht door aanraking is dat de klant nog geen fysieke pijn aangaf voor de behandeling. Pas tijdens de behandeling ‘ontdek’ je wat en volgens het principe ‘inzicht door eenvoud’ leg je die blessure direct in een grotere zone waar ze deel van uitmaakt.

Inzicht door Functionaliteit

Een blessure ligt in een gebied, een zone waarbij vanuit de reflexologie 10 zones gehanteerd worden.

Stretch SBL Stretch SFL

Deze 10 zones zijn lijnen die we van onder naar boven visualiseren en waarmee je het lichaam kan opdelen. Mits wat oefening kan je een blessure in een zone onderbrengen eventueel verfijnd via de anatomi-sche kettingen en/of de meridianen. Maar je kan sowieso door inzicht te hebben in de voorstelling hierboven een interactie ‘vermoeden’.

Het draait bij functionaliteit enerzijds altijd om samenwerking tussen weefsels. En anderzijds tussen de functie of werking van een spier of pees.

De communicatie tussen zones en beweging

Inleiding

Laat ons nu wat dieper ingaan op de combinatie tussen reflexzones en anatomie.

Dit doe ik door een aantal zones te bekijken en daar de anatomische link bij te voegen. Ik geef er jullie 10.

Zone Prostaat/Baarmoeder Primair:

In relatie tot aanhechting soleus. Merk op dat bij achillespees er hinder in aan de binnenkant, de aanhechting van de soleus op de pees aandacht zal vragen.

Zone Teelballen/Eierstokken Primair:

In relatie tot aanhechting buitenste kuitspieren. Merk op dat zij aanhechten aan de achilles en aandacht vragen indien de klant hinder heeft aan de buitenkant.

Zone Ischias Primair:

In relatie tot de aanhechting van het peesblad en heeft dus een rol in aandoenin-gen zoals plantaire fasciitis en hielspoor.

Zone Lever/milt Primair:

Beide zones hebben effect op de werking van het middenrif.

Secundair:

Bovendien kan je door hiermee ritmisch te werken (zie bijzondere reflexzones) de recuperatie stimuleren. Met een tennisbal kan de atleet dit zelf doen.

Zone 7de halswervel (en overgang met 1ste ruggewervel) Primair:

Komt overeen met het MT1 gewricht. Wees waakzaam en controleer de be-weeglijkheid van het gewricht. Beperking kan gestimuleerd worden met de peesbladstretch.

Zone 12de ruggewervel

Primair:

Aansluiting 90% van de peroneus longus. Kijk deze na, doe eventueel een stabiliteitsoefening.

Zone 12de ruggewervel overgang met 1ste lendenwervel

ReflexAnatomisch BasishoudingWervelkolom (parasympatisch, ortho- sympatisch)

Deep front line (arabesk) – tibialis posterior inser- tie op de voet Losmaken armen, schou- dersSchouderlijn wapperen, schoudergewrichtArabesk Mobiliteit EnkelArm, been en knie/heup/ enkel, beweeglijkheid gewrichten Rekken peesblad, stimu- leren dorsale flexie grote teen Inversie, eversieKnie/heup/enkel, wer- velkolom, losmaken enkel

Insertie tibialis posterior, peroneus longus, pero- neus brevis, controle twee enkelgewrichten. Doorbloeding, zenuw- stelselIschias, psoas ( nieuw punt), wervelkolomSoleus los masseren AfzetHalswervels vooral 7de Peesblad rekken, losma- ken grote teen Cortisol, adrenalineBijnierVierkante voetzoolspier stimuleren

Primair:

Komt overeen met het gewricht tussen middenvoet en cuneiform, is een eerste indicatie voor ontwikkelen van hallux valgus. Kijk de flexie van dit gewricht na. Onthou dat overflexie, teveel pronatie kan geven.

Secundair:

Pijn in dit gebied is ook een indicator voor spanning op het middenrif. Een veel voorkomende probleemzone bij ademhaling.

Zone 1ste lendenwervel Primair:

Aansluiting 90% van de tibialis anterior.

Zone Heiligbeen/staartbeen Primair:

Indicator voor hinder op het gewricht tussen os talus en os naviculare gewricht.

Dit gewricht wordt gezien als de tweede enkel.

Secundair:

Lage rug en heupmobiliteit.

Zone 5de middenvoetsbeentje Primair:

Aansluitpunt van de peroneus brevis.

Het bewegingsapparaat via de voet

Via de voeten kan je het bewegingsapparaat ‘losmaken’ en ontspannen. Dit doe je ofwel reflexologisch of anatomisch. Je zal merken dat hier de werelden sa-menkomen. In beide gevallen werk je op de voeten.

John Rooms

www.sportreflexologie.be

Vanaf 2020 hebben we een nieuw muurschild voor onze leden.

Het is een kwaliteitslabel, meteen geldig voor 3 jaar, dat alle vol-waardige leden gratis krijgen en dat jullie elke 3 jaar opnieuw kun-nen vernieuwen als jullie voldoen aan de PPV (Permakun-nente Professi-onele Vorming)

Je hebt vanaf nu dus 3 jaar de tijd (tot eind 2022) om in totaal 90 punten te behalen (= gemiddelde van 30 punten per jaar zoals vroe-ger) om in 2023 opnieuw een 3-jaar geldig muurschild te mogen ontvangen.

Je kan deze gratis ophalen bij een van jouw bestuursleden of vragen deze te verzenden (€ 7,50 verzendkost).

In document Beroepsvereniging van Reflexologen (pagina 22-30)