• No results found

4.1 Reflectiemodel van Korthagen.

Ik heb gekozen voor het reflectiemodel van Korthagen. Ik heb voor dit model gekozen omdat dit model mij vanuit de theorielessen is aangereikt. Het bestaat uit 5 duidelijke stappen en dat geeft mij handvatten om de reflectie op de juiste manier op te bouwen. Deze stappen worden duidelijk in de cirkel van Korthagen.

Bron:scribbr.nl

10

4.2 Zelfreflectie

Stap Toelichting

1. Situatie ervaren

Ik heb in september 2021 les gegeven in het vak Windows server 2019. Mijn persoonlijke doel van deze les was de focus te leggen op het differentiëren.

Uiteraard was het doel ook om bepaalde theorie en kennis m.b.t. de stof over te brengen. Ik heb de les verzorgt d.m.v. een stuk theorie en een practicum waarbij de niveau 3 leerlingen extra instructie ontvingen en niveau 4 leerlingen zelfstandig de opdrachten gingen uitvoeren,

2. Terugblikken Tijdens deze les heb ik mee voornamelijk gefocust op het differentiëren in de klas, het overbrengen van de theorie en het uitvoeren van het practicum. Ik stelde tussendoor diverse vragen om de leerlingen bij de les betrokken te houden. De meeste leerlingen deden actief mee. Ik was tevreden over de structuur en opbouw van de les. Toen de leerlingen zelf aan de slag gingen en de andere helft met mijn instructie meedeed, heb ik de tijd genomen om persoonlijke vragen te beantwoorden. Als ik nu terug kijk heb ik misschien te weinig aandacht gehad voor de niveau 4 studenten. Ik heb ze wel aan het werk gezet maar me daarna voornamelijk gefocust op de niveau 3 leerlingen. Pas in het laatste deel heb ik de niveau 4 studenten er weer bij betrokken. Hoewel dat een bewust keuze was dacht ik later dat ik dat wellicht anders had moeten indelen of mijn aandacht bewuster verdelen.

3. Belangrijke aspecten begrijpen

(bewustwording)

In deze les heb ik gekozen voor het differentiëren in de instructie. (Kralingen &

Geerts, 2011). Ik heb de instructie gegeven en de studenten verdeeld in subgroepen op basis van Allround (niv 3) en Expert (niv 4). Hierbij heb ik dus in de differentiatie rekening gehouden met de sutdenten die meer instructie nodig hebben en de studenten die minder instructienodig hebben. Op deze manier krijgen sommige studenten veel instructieaandacht terwijl de andere studenten zelfstandig aan het werk konden met een duidelijk omschreven taak. Ik bemerkte dat dat voor een aantal leerlingen heel goed werkte. De groep die zelfstandig aan het werk ging vond het prettig om niet te hoeven

“wachten” op de instructie.

4. Alternatief (gedrag) ontwikkelen

Als ik terugkijk op deze les ben ik eigenlijk wel tevreden over de manier waarop deze les verliep. Hoewel de groep verdeeld werd bleef de les wel ordelijk verlopen. De groep die zelfstandig aan het werk ging deed dat rustig zodat ik me kon richten op de groep die de extra instructie wel nodig had. De andere zijde van de medaille is dat ik aan het einde voor mijn gevoel vooral bezig ben geweest met de eerste groep ik had te weinig aandacht voor de studenten die zelfstandig aan het werk gingen. Hierdoor heb ik onvoldoende zicht gehad op de voortgang van de studenten die zelfstandig aan het werk waren. Nu ging dat uiteindelijk wel goed, maar dat is zeker iets waar ik de volgende keer oog voor moeten hebben.

5. Uitproberen In de volgende lessen waarin ik ga differentiëren wil ik het toch wat anders aanpakken. Ik wil proberen om de aandacht tussen de 2 groepen beter te verdelen. Dat wil ik gaan doen door de instructie korter te houden en de studenten die meer instructie nodig hebben toch ook eerder zelf aan het werk te zetten. Dan kan ik mijn aandacht beter verdelen tussen de 2 groepen.

11

5 Conclusies

5.3.1 Algemeen

Ik heb heel duidelijk het nut gezien van het differentiëren. De studenten die zelfstandig aan de slag konden vonden het heel erg prettig om de verantwoordelijkheid te krijgen om zelf aan de slag te gaan. Ik had ook meer tijd voor de studenten die extra aandacht nodig hadden. Ik heb ook geleerd dat het feit dat ik ze nu op basis van niveau ingedeeld had een onjuiste aanname was. Want bij de niveau 4 studenten zijn ook studenten die toch meer instructie nodig hadden. Differentiëren is ook echt kijken naar de individuele studenten. Een les voor mij die ik hieruit trek is dat je, het

differentiëren, de verdeling niet zo hard op niveau kunt stellen. Het is wel een graadmeter maar uiteindelijk gaat het erom dat je de individuele student mogelijkheden biedt om de lesstof op

zijn/haar manier tot zicht te nemen. Het was ook goed dat ik dit niet zo in de les benoemd heb, dat je op basis van je niveau wel of niet zelfstandig mag werken maar dat ik de studenten zelf heb laten kiezen. Ik heb echter ook ervaren dat differentiëren in de klas heel erg intensief is en dat het vereist dat er orde in de klas heerst. Bij deze klas ging dat heel goed omdat die orde er was maar die orde is wel een basis voordat je toe kunt komen aan differentiëren.

5.3.2 Waar ben ik tevreden over?

Ik ben tevreden op de manier waarop de les verliep. Het was duidelijk voor alle studenten wat de bedoeling was en de structuur zat er duidelijk in. De werkvorm, het practicum, verliep goed en alle studenten hebben het practicum kunnen uitvoeren. Ik merkte ook echt dat bepaalde studenten blij waren dat ze zelf verder konden en niet hoefden te wachten op de instructie. Ze konden

samenwerken en dit verliep in goede orde. Aan het einde van de les merkte ik ook bij een aantal studenten dat ze oprecht trots waren op wat ze voor elkaar gekregen hadden. In de afgenomen kahoot merkte ik ook dat de basisprincipes en de lesdoelen bij bijna alle studenten waren doorgekomen.

5.3.3 Waar ben je minder tevreden over?

In deze les ben ik minder tevreden over de verdeling van de aandacht. Er is veel tijd gaan zitten in het uitvoeren van het practicum samen met de studenten die extra aandacht nodig hadden. Uiteraard was het de bedoeling dat deze studenten extra instructie kregen, maar er kwamen ook heel veel vragen van deze studenten tijdens de uitvoering. Hierdoor liep ik uit in de tijd en had ik minder tijd om de studenten die het practicum grotendeels zelfstandig uitvoerde te controleren en te helpen bij vragen die deze studenten ook mogen hebben. Daarmee deed ik deze studenten voor mijn gevoel tekort.

5.3.4 Wat ga je aanpassen en waarom?

Qua structuur ga ik deze les niet veel aanpassen dat stond wel. Ik ga wel de instructietijd met de leerlingen die dat nodig hebben inkorten. Op deze manier houdt ik meer tijd over voor de begeleiding en het beantwoorden van vragen van de studenten die zelfstandig aan de slag zijn gegaan. Dan is deze les meer in balans voor alle leerlingen. Ik denk dat ik geen kahoot meer zou gebruiken om aan het einde te toetsen. Dat deed ik met name omdat het in deze opdracht moest zitten maar ik vind het bespreken van de resultaten en het bij elkaar controleren onderling veel krachtiger. De kahoot zorgde voor wat onrust en kostte veel lesstijd.

Bijlagen

GERELATEERDE DOCUMENTEN