• No results found

Tekst: R. Beele (Beele@advocaatkantoor.nl) | Beeld: Shutterstock

JURIDISCH

aangegaan voor onbepaalde tijd. Kortom, hierbij geldt als criterium de totale duur van de arbeidsverhouding.

Wanneer niet zozeer de totale duur van de arbeidsverhouding in ogenschouw wordt genomen maar het aantal keren dat tussen dezelfde partijen arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (dus ongeacht de duur daarvan) elkaar hebben opgevolgd, dan blijft de bepaling uit de WWZ gehandhaafd. Deze luidde en blijft (onder de WAB) luiden: ‘Vanaf de dag dat tussen dezelfde partijen meer dan drie voor bepaalde tijd aangegane arbeids-overeenkomsten elkaar hebben opgevolgd met tussenpozen van ten hoogste zes maan-den, geldt de laatste arbeidsovereenkomst (dus de vierde!) als aangegaan voor onbe-paalde tijd.’ Er geldt geen overgangsrecht.

Stel dat de Trainer-coach een tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft gesloten voor de periode 1 juli 2019 tot en met

30 juni 2020, dan ligt het moment waarop de periode van twee jaar wordt gepasseerd na 1 januari 2020. Er blijft dus na 1 januari 2020 sprake van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De WAB zal dan van toepassing zijn.

De transitievergoeding

De nieuwe berekening van de transitiever-goeding (1/3e maandsalaris voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd) zal met ingang van 1 januari 2020 van kracht zijn.

De transitievergoeding wordt altijd berekend aan het einde van de arbeidsovereenkomst.

Om te voorkomen dat twee berekeningen nodig zouden zijn is overgangsrecht van toepassing.

De ‘oude’ berekening van de transitievergoe-ding blijft (onder meer) gelden als:

a. het ontbindingsverzoek voor 1 januari 2020 bij de rechter (lees: de arbitragecommissie) is ingediend. Daarvoor geldt de datum van indiening van het verzoekschrift,

b. de arbeidsovereenkomst voor 1 januari 2020 is opgezegd;

c. de arbeidsovereenkomst na 1 januari 2020 is opgezegd maar de Trainer-coach voor 1 januari 2020 schriftelijk heeft ingestemd met de opzegging van de arbeidsovereenkomst.

De cumulatiegrond

Met ingang van 1 januari 2020 wordt het mogelijk om bij opzegging twee of meer rede-lijke gronden te combineren. De cumulatie-grond, wordt de (nieuwe) grond. De -i-volgt op de letters a t/m h, waarmee sinds de inwerkingtreding van de WWZ de afzonder-lijke gronden voor de opzegging van de arbeidsovereenkomst worden aangegeven.

Met de cumulatiegrond wordt het mogelijk dat twee of meer ontslaggronden worden gecom-bineerd. Die combinatie moet zodanig zijn

‘dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.’ Voor de combinatie kan geen gebruik worden gemaakt van de -a-grond (de bedrijfseconomische redenen) en de -b-grond (langdurige ziekte, die beide in eerste aanleg door het UWV worden beoor-deeld).

De -i- grond kan primair en/of subsidiair worden ingeroepen. Dat betekent dat een (voetbal)werkgever primair om ontbinding van

de arbeidsovereenkomst kan verzoeken op grond van de ontslaggronden c t/m h (bijvoor-beeld slechte sportieve resultaten en/of geen chemie meer met spelers en/of slechte relatie met bestuur van de voetbalwerkgever) en subsidiair op de (nieuwe) i-grond, voor het geval de arbitragecommissie zou menen dat één van de onder c t/m h genoemde gronden niet of onvoldoende onderbouwd is.

De voetbalwerkgever kan het ontbindingsver-zoek ook alleen baseren op de -i- grond. Voor-waarde is dan wel dat tenminste ook twee andere gronden aangevoerd moeten worden.

Als het ontbindingsverzoek op de i-grond wordt toegewezen, kan daar wel een hogere, gemaximeerde vergoeding tegenover staan.

De hoogte van de vergoeding wordt door de arbiter/rechter bepaald. Deze vergoeding kan worden opgelegd naast de transitievergoe-ding en naast een billijke vergoetransitievergoe-ding in geval de rechter/arbiter zou menen dat de (voet-bal)werkgever ernstig verwijtbaar (bijvoor-beeld omstandigheden gecreëerd die wel tot een ontslag moesten leiden) heeft gehandeld of nagelaten.

Extra vergoeding bij ontslag op -i- grond De extra vergoeding, die kan worden toege-kend bij een ontbinding op grond van de -i-grond, wordt berekend aan de hand van de eventueel verschuldigde transitievergoeding.

Die extra vergoeding is maximaal 50% van het bedrag aan transitievergoeding waarop de trainer-coach recht heeft bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst (art. 7:671b lid 8 WAB). Naast de extra vergoeding op basis van de -i- grond kan een billijke vergoeding worden toegekend. De hoogte van de vergoe-ding wordt beoordeeld naar, zoals dat in de rechtspraak wordt genoemd, de omstandig-heden van het geval. Omstandigomstandig-heden die al op een andere manier financieel worden gecompenseerd, worden daarbij buiten beschouwing gelaten. Bijvoorbeeld de gevol-gen van het ontslag voor de Trainer-coach.

Deze zijn al verdisconteerd in de transitiever-goeding. Echter, altijd wanneer ernstige verwijtbaarheid aan de orde is kan een (niet aan de transitievergoeding gerelateerde) billijke vergoeding worden toegekend.

Alles bijeen wellicht een theoretisch verhaal.

Echter, theoretische achtergronden kunnen praktische uitwerking ondersteunen.

Colofon

De TrainerCoach is een gezamenlijke uitgave van SFM De Sportuitgever en VVON.

Uitgave:

SFM De Sportuitgever BV Postbus 952 - 3700 AZ Zeist Bezoekadres: Rozenstraat 20 A, Zeist Telefoon: 030-6977710

Aan dit nummer werkten mee:

Ruud Beele, Hans Bijvank, Rogier Cuypers, Maaike Denkers, Marc Doornekamp, Jan de Gier, Colin de Graaf, Jakobien Hein-Winters, Ruud Jalving, Arnoud Jonker, Dick Lukkien, Björn Verbeij, Ruud Verrijp, Arnold Westen,Frank Wormuth en Eddy Yren.

Speciale VVON-leden:

J. Philippo, W. Hoeben (ereleden), J. Biessels, R. de Groot, C. Jansen, H. Ursem, A. Veenstra en J. Vrind (leden van verdienste).

Lidmaatschap VVON en verschijning:

Het verenigingsblad ‘De TrainerCoach’ maakt onder-deel uit van het lidmaatschap van de VVON. Heeft u vragen over uw lidmaatschap dan kunt u contact opnemen met: Secretariaat VVON, Jan de Gier, secretaris@vvon.nl, telefoon: 06-30185442. Lid worden kan via www.vvon.nl. Opzeggen van het lidmaatschap dientvóór 1 november van elk jaar plaats te vinden. Dit kan alleen via de website van de VVON (www.vvon.nl/lidmaatschap/opzeggen/).

Leden van de VVON dienen wijzigingen in adresgege-vens, telefoonnummer, emailadres etc. zelf aan te passen via MIJN VVON op www.vvon.nl. Hiervoor is het wel noodzakelijk ingelogd te zijn.

De ‘TrainerCoach’ verschijnt zes keer per jaar.

©2018. SFM De Sportuitgever BV, Zeist

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, door fotokopieën, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke

toestemming van de uitgever.

COLUMN

A

lweer een hele tijd geleden stapte ik bij de eerste zonnestralen van de lente, in de korte broek, het trainings-veld op. Achter mij hoorde ik een stem die riep: ”Rooie, wanneer gaat het gips er af?” Hij refereerde daarmee aan mijn inderdaad hagelwitte benen. Ik wist wie het zei, en reageerde: “Hou je bek en ga je eens fatsoen-lijk wassen”. Ik verwees daarmee naar zijn onmiskenbare Surinaamse uiterlijk. Met een bulderende lach wandelde hij met mij het veld op. Geen spoortje van verontwaardiging maar gewoon platte humor, zoals dat onder teamge-noten gebruikelijk is. Kom daar in de tegen-woordige tijd eens om.

Bernardo Silva, van Manchester City, dacht er ook niet over na toen hij een tweet over een Spaans chocoladepoppetje naar zijn teamgenoot Mendy verstuurde. Er zat geen enkel racis-tisch motief achter, maar de openbaarheid waarin Twitter opereert maakte het dat hele volksstammen over Silva heen vielen. Het kostte hem een schorsing, een boete en een excuus. Jammer dat woorden en gedragingen die anders worden uitgelegd dan bedoeld zijn, een samenleving uit elkaar drijft.

Dan heb ik het niet over die idioten die op de tribune apengeluiden maken en bananen op het veld gooien. Of de meest wanstaltige beledigingen naar het hoofd van gekleurde tegenstan-ders slingeren zoals laatst bij Den Bosch-Excelsior naar Mendes Moreira. Een nationale verontwaardiging was het gevolg. Daarbij wil ik wel opmerken dat het overgrote deel van die leeghoofden niet eens weet waarom ze dat doet. Hersenloos gedrag!! Dat ze niet op een tribune thuishoren en vervolgd moeten worden, is kraakhelder. Het moment dat een belaagde speler of ploeg van het veld afloopt en ook niet meer terugkomt, is niet meer ver weg.

De scheidslijn bij racisme is flinterdun en de bedoeling om een ander doelbewust om zijn afkomst of ras te beledigen is niet altijd helder. Een voetbalveld en kleedkamer is bij uitstek een podium waar verschillen in opleiding, ras en cultuur wegvallen en zou een voorbeeld-functie voor onze samenleving moeten zijn. Een ‘wit’ Nederland is een illusie, voor diegene die dat nog zou willen.

Dat Ihattarren voor Nederland kiest is eigenlijk logisch voor een Nederlander die hier is geboren en alle voordelen en ook nadelen van dit land kent. Hij groeide op in onze samenle-ving met die zo kenmerkende normen en waarden en wilt er ook deel van uit maken. Hier geboren en hier opgegroeid maakt je een Nederlander, niets meer en niets minder. Dat te benadrukken en daar naar te handelen is al een ‘leitmotiv’ om racisme tegen te gaan.

Racisten willen een samenleving splijten en streven een ideaal na dat niet (meer) bestaat.

Misschien is Bernardo Silva wel de anti-racist bij uitstek.

Hans Bijvank

RACISME