• No results found

Recreatieve visserij op aal

6.3 Projectbeschrijving

8.4.2 Recreatieve visserij op aal

Er zijn geen activiteiten gepland in 2010. Echter, uit eerdere onderzoeken is gebleken dat een groot deel (~90%) van de recreatieve zeevissers (hengelaars) ook vist in binnenwateren. Het huidige onderzoeksprogramma zal dus tevens zonder extra kosten, vangstgegevens over aal en andere zoetwatervissen verzamelen. Vervolgens kan het huidige onderzoeksprogramma en methodiek in de toekomst eenvoudig en efficiënt worden uitgebreid om indien gewenst meer specifieke informatie over de recreatieve visserij op aal te verzamelen.

8.5 Producten

Database.

Rapport door TNS NIPO Deelname PGRFS Wetenschappelijk artikel

Populair wetenschappelijke artikelen in samenwerking met Sportvisserij Nederland

Voorlichting van de sector en publiek over de activiteiten en de resultaten van het onderzoek in de vakpers en de websites van IMARES en CVO.

8.6 Samenwerking

Sportvisserij Nederland heeft in het verleden op kleine schaal ‘recall surveys’ laten uitvoeren door TNS NIPO om inzicht te krijgen in de participatie, vangsten,

inspanning en uitgavenpatronen van sportvissers in Nederland. Deze historische gegevens zijn helaas echter maar gedeeltelijk bruikbaar aangezien is aangetoond dat gegevens verzameld met de ‘recall survey’ methodiek onderhevig zijn aan tal van systematische fouten.

In 2010 zal Sportvisserij Nederland het Recreatieve Visserij Project co-financieren en samen met wetenschappelijk personeel van IMARES een onderzoeksprogramma ontwerpen om de participatie, inspanning, vangsten en uitgavenpatronen van recreatieve vissers op een betrouwbare en accurate manier in kaart te brengen.

8.7 Begroting

begroting 2010 Recreatieve visserij

startdatum 1 jan 2010 einddatum 31 dec 2010 Financiering (€) Projectbudget (programmageld) 180,230 Cofinanciering (derden) 0 cofinancierende partij nvt

commitment BC voor contrafinanciering nvt

Raming kosten (€)

Personele kosten (dagen x tarief)

schaal 1-6 8,700 schaal 7-9 27,010 schaal 10-11 28,520 schaal 12 0 schaal 13-14 0 schaal 15+ 0

som personele kosten 64,230

Omschrijving overige kosten

Reiskosten 1,000

materiële kosten 0

overige kosten (uitbesteed werk) 115,000

som overige kosten 116,000

8.8 English summary

project title: Recreational fisheries (project number 430-12160)

justification: The relative importance on the recreational fishery for cod has

increased since the commercial fisheries have been restricted by reduction in TAC and effort. The EC has requested to the member states to carry out studies with the aim to estimate the size of recreational catches of cod.

project: The Netherlands will carry out a study in 2010 to estimated recreational cod

catches. Because there is no licence system for anglers, a telephone survey will be carried out to identify the population of recreational anglers. Consequently a subset of the identified anglers will be asked to cooperate with this project and provide more detailed information on their catches. Non angling recreational fishers are registered. Also a subset of these will be asked to provide detailed information. The study is complemented by an observer programme on the fishing sites.

results and products: Data base with information on recreational fisheries. Report

with analyses of data and estimate of recreational catches of cod (and other marine species) in the Netherlands

9

Vrije Ruimte

werkplan 2010

Programmanummer en titel Cluster WOT-05 Visserijonderzoek Projectnummer(s) 430-12170

Projectleider drs. F.A. van Beek

uitvoerende instellingen Stichting DLO, Centrum voor Visserijonderzoek IMARES

gebruiker van de resultaten Directie Agroketens en Visserij (LNV) contactpersoon van de

gebruikersgroep ir. D.J. van der Stelt (LNV-AKV)

9.1 Argumentatie

De vrije ruimte van het programma is bedoeld als financiële buffer voor het oplossen van knelpunten van LNV, die zich in de loop van 2010 kunnen voordoen. Dat houdt in dat de onderdelen in dit project pas in de loop van 2010 zullen worden vastgesteld.

9.2 Wettelijke basis

Er is geen wettelijke basis voor dit programma onderdeel. In de richtlijnen voor het opzetten van WOT programma’s wordt gevraagd rekening te houden met 5-10% van het onderzoeksbudget te reserveren voor de vrije ruimte.

9.3 Projectbeschrijving

De vrije ruimte wordt als afzonderlijk project beheerd. De onderdelen in die hierin worden ondergebracht zijn echter inhoudelijk echter vaak verwant aan de overige projecten.

9.4 Onderdelen

In de vrije ruimte is 100 K€ gereserveerd voor 2010. De besteding zal gedurende 2010 in overleg met LNV worden ingevuld.

9.5 Begroting

begroting 2010 Vrije ruimte

startdatum 1 jan 2010 einddatum 31 dec 2010 Financiering (€) Projectbudget (programmageld) 102,982 Cofinanciering (derden) 0 cofinancierende partij nvt

commitment BC voor contrafinanciering nvt

Raming kosten (€)

Personele kosten (dagen x tarief) schaal 1-6 schaal 7-9 schaal 10-11 schaal 12 schaal 13-14 schaal 15+ som personele kosten Omschrijving overige kosten

Reiskosten

materiële kosten

overige kosten

som overige kosten

9.6 English summary

project title: Ad hoc service and research (project number 406-3-12170)

justification: A small part of the programme budget is held in reserve and is not

allocated to projects in advance of the budget year. This budget will be used, to address some larger ad hoc requests by the Ministry during the year.

project: No projects will been proposed in advance of the management year. A

reservation has been made for future research on Marine Protected Areas.

10

Programma management WOT-05 Visserijonderzoek

werkplan 2010

Programmanummer en titel Cluster WOT-05 Visserijonderzoek Projectnummer(s) 430-12150

Projectleider drs. F.A. van Beek

uitvoerende instellingen Stichting DLO, Centrum voor Visserijonderzoek IMARES

gebruiker van de resultaten Directie Agroketens en Visserij (LNV) contactpersoon van de

gebruikersgroep ir. D.J. van der Stelt (LNV-AKV)

10.1 Argumentatie

Het wettelijk visserijonderzoek, dat in dit programma wordt uitgevoerd, wordt gecoördineerd door het Centrum voor Visserijonderzoek (CVO). De coördinatie van het programma is ondergebracht in dit project.

Een deel van de coördinerende activiteiten heeft betrekking op de DCF. In 2010 moet LNV bij de EC een Nationaal Programma (NP) voor de periode 2011-2013 inleveren met daarin een onderzoeksprogramma voor de komende drie jaar dat NL in het kader van de DCF gaat uitvoeren. Tevens moet een begroting voor dat programma worden opgesteld. Een groot deel van het NP wordt in het WOT programma visserij uitgevoerd. Tevens moet jaarlijks een Technisch Rapport (TR) worden aangeleverd met daarin de activiteiten vermeld die in het voorgaande jaar zijn uitgevoerd. LNV heeft het CVO gevraagd om bij te dragen aan de totstandkoming van het NP.

Een deel van de voorlichting en kennisverspreiding van de producten van het programma (Websites), voorheen in een afzonderlijk project, is sinds 2008 in dit project ondergebracht.

Het management van het WOT programma kan worden gekenmerkt als ondersteunende WOT.

10.2 Wettelijke basis

Er is geen wettelijke basis voor dit programma onderdeel.

10.3 Projectbeschrijving

Het project bestaat uit de volgende onderdelen: