• No results found

Recordaantal bouwreizen

In document Jaarverslag Boekjaar t/m (pagina 27-30)

Boekjaar 2011 was een fantastisch bouwreisjaar met het hoogste aantal bouwreizen sinds de start in 2000, namelijk 43 reizen met in totaal 779 deelnemers. Daarvan waren er 25 bedrijfsbouwreizen, 17 gesloten groepsreizen en één reis met open inschrijving.

De bouwreisestafette van De Stiho Groep was heel bijzonder: twintig teams in acht weken tijd op bouwreis. Het was een groots project voor Habitat Nederland. Ook Habitat-collega’s in de vier landen van bestem-ming (Guatemala, India, Malawi en Indonesië) hebben hard gewerkt om het tot een succes te maken. Met 381 deelnemers en zonder noemens-waardige problemen tijdens de reizen, is het project zeer geslaagd.

Het gemiddeld rapportcijfer uit de deelnemersevaluatie is een 8,7.

Zelfs 94% van de deelnemers zou graag nog een keer mee willen op een bouwreis. Ook de landen zijn overwegend positief over de samen-werking en de teams.

Een belangrijk leerpunt naar aanleiding van de bouwreisestafette van De Stiho Groep : teams met veel bouwexpertise moeten nog meer ruimte krijgen in het programma om hun expertise te delen zodat wij kunnen leren van elkaars werkwijze.

Opvallend in 2011 was ook dat er veel groepen op bouwreis zijn gegaan naar nieuwe bestemmingen: Hongarije, Ethiopië, Madagaskar, Indone-sië, Kenia en Botswana. Dit was op verzoek van de groepen zelf, veelal doordat er al een band van de groep was met een specifiek land.

“We zijn trots op ons 85-jarig jubileum en we wilden dat graag met collega’s, leveranciers en klanten vieren. Tien jaar geleden hebben we met Stiho75 ervaren dat het goed voelt iets te doen voor mensen die het minder hebben. De keuze om de Stiho85-bouwreisestafette te organiseren was daarom eenvoudig”, aldus Bart Dekkers, directeur Stiho.

“Voor onze medemens bouwen wij graag mee aan een stevig fundament voor een betere toekomst”, aldus Pieter Pelt, directeur De Stiho Groep.

Organisatie

Al in het vorige boekjaar is de samenwerking tussen Djoser en Habitat beëindigd. Habitat Nederland heeft een contract met ATP gesloten voor de levering van vliegtickets en is de bouwreizen weer zelf gaan organiseren. Doordat dit een aanzienlijke toename van taken voor de bouwreiscoördinator met zich meebrengt, is er in oktober 2010 een medewerker Bouwreizen aangetrokken. Daarnaast zijn de procedures en werkwijze van de bouwreisorganisatie goed onder de loep genomen en zijn er aanpassingen en verbeteringen in de werkwijze doorgevoerd. De informatie naar de deelnemers is aangepast, landeninformatie is toegevoegd, er zijn procedures opgesteld en er zijn contracten gemaakt voor bouwreisteams. Voor de bouwreisestafette van De Stiho Groep is een tijdelijke project manager aangenomen om dit grote project in goede banen te leiden.

Evaluatie

Dat Habitat Nederland de organisatie van bouwreizen weer in eigen hand heeft genomen, blijkt een goede beslissing te zijn geweest. De relatie met de Habitat-collega’s in de partnerlanden is versterkt. Door de directe samenwerking en de korte lijnen verloopt de organisatie van een bouwreis sneller en efficiënter en is ‘de klant’ meer centraal komen te staan.

Ook een goed online inschrijfsysteem, nieuwe contracten met duidelijke annuleringsregels en een soepele samenwerking met ticketing partner ATP hebben ervoor gezorgd dat de bouwreisorga-nisatie staat als een huis.

Vooruitblik

In het komende boekjaar willen wij de bouwreisorganisatie verder professionaliseren. Hiertoe zullen wij onder meer het evaluatieproces verbeteren en een start maken met het opbouwen van een

calamiteitenreserve. Ook zullen wij meer aandacht besteden aan de voorbereiding van onze bouwreizigers. Habitat is zich er van bewust dat het uitsturen van groepen vrijwilligers naar projecten in ontwikkelingslanden grote invloed heeft op zowel de bouwreiziger als op de gemeenschap waar gebouwd wordt. Optimaliseren van de voorbereiding heeft als doel dat de bouwreizigers en de gemeenschap beter kunnen samenwerken, meer inzicht krijgen in elkaars leven en cultuur en verschillen leren respecteren.

In boekjaar 2012 zullen daarom onder meer ontwikkelingssamenwerking en cultuurverschillen worden opgenomen in het voorbereidingsprogram-ma. Onze vrijwillige reisbegeleiders zullen hiervoor worden getraind.

28 Habitat for Humanity Nederland Jaarverslag Boekjaar 2011

Inleiding

Vorig jaar is bij Habitat het vrijwilligersbeleid geïntroduceerd en al dit jaar zijn daar de vruchten van geplukt. Dankzij dit vrijwilligersbeleid hebben wij meer inzicht gekregen in waar er behoefte is aan vrijwilligers en zijn wij voor die hulpvragen gericht gaan werven. Er zijn dit jaar, naast het bestuur en de groep reisbegeleiders die al jaren vrijwillig voor ons actief zijn, diverse andere vrijwil-ligers aan de slag gegaan.

Reisbegeleiders

De bouwreizen worden begeleid door vrijwillige reisbegeleiders die gemiddeld een keer per jaar met een Habitat-bouwreis meegaan. Op 30 juni 2011 telt Habitat 28 vrijwillige reisbegeleiders. Het afgelopen jaar hebben wij vijf nieuwe reisbegeleiders aangenomen en zijn er zeven gestopt. Vorig jaar zijn wij gestart met een professionaliseringstraject om onze reisbegeleiding naar een hoger niveau te tillen. Dit heeft tot gevolg dat de eisen die Habitat stelt aan haar reisbegeleiders hoger zijn geworden en er een grotere tijdsinvestering wordt gevraagd in de voorbereiding en na afloop van een bouwreis. Voor een aantal van hen was deze professionalisering en extra tijdsinvestering een reden om te stoppen met hun ‘werk’ als vrijwillig reisbegeleider. De nieuwe reisbegeleiders zijn in maart 2011 getraind en hebben inmiddels bijna allemaal hun eerste bouwreis achter de rug. In het kader van het professionaliseringstraject zijn in januari en februari met alle reisbegeleiders ontwikkelgesprekken gevoerd om samen met hen te bepalen wat hun kwaliteiten en leerdoelen zijn. De reisbege-leiders ervaren de professionalisering als positief en zijn met veel enthousiasme samen met ons aan de slag gegaan om hun rol verder uit te werken. Daarnaast worden de reisbegeleiders tweemaal per jaar getraind en bijgepraat over de ontwikkelingen binnen onze organisatie. De eerste trainingsdag richtte zich op presentatievaardigheden; een training die is uitgevoerd door Roland de Bruijn van Kootsj Coörperatie U.A. Tijdens de tweede bijeenkomst hebben wij met de reisbegeleiders gebrainstormd over hoe wij de bouwreizigers beter kunnen voorbereiden op hun bouwreis.

Vrijwilligers

“De vraag waarom ik teamleider bij Habitat ben geworden beantwoord ik met de vraag die ik mijzelf stelde,“wordt deze ene reis een mooie herinnering waar ik over 25 jaar nog over vertel aan mijn kleinkinderen, of maak ik deze betrokkenheid tot een structureel deel van mijn bestaan?” De bouwreis in 2004 naar de Filippijnen heeft grote indruk op me gemaakt. Het besef dat ons bestaan in welvaart totaal niet vanzelfsprekend is wilde ik vasthouden, vandaar dat ik reisbegeleider ben geworden. Ik hoop van harte dat ik op deze manier nog jaren lang deel uit kan blijven maken van Habitat en het werk dat daarin gebeurd.”

Don van Dasler, reisbegeleider

Webredacteuren

In juli 2010 zijn er voor de website bouwmee.nl drie vrijwillige web-redacteuren aan de slag gegaan. Zij zorgen ervoor dat de website wordt voorzien van actuele informatie over Habitat, onze projecten en relevante gebeurtenissen in de landen waar wij actief zijn. Door de groei van bouwmee.nl zijn wij in de loop van 2011 nog meer vrijwil-ligers voor de webredactie gaan werven. In mei 2011 is er nog een vrijwillig webredacteur aan de slag gegaan.

Bestuur

Het bestuur van Habitat bestaat uit vrijwilligers. Op 30 juni 2011 bestond het bestuur uit zes leden. Het laatste bestuurslid Jenny Elissen is op 31 augustus 2010 tot het bestuur toegetreden. Zij neemt de portefeuille PR en media voor haar rekening. Meer informatie staat beschreven in het hoofdstuk verantwoordingsverklaring.

In document Jaarverslag Boekjaar t/m (pagina 27-30)

GERELATEERDE DOCUMENTEN