• No results found

realisatie nfograph

In document CMD Visualized (pagina 82-92)

ic, sch et s bo ve naanzich t, 06-06

fy

si

eke i

nfograph

ic

10

infographic. Dit is het bovenaanzicht van de fysieke Het idee met de tandwielen en ketting onder de tafel heb ik veranderd naar een systeem met zwart houten MDF tandwielen (zelfde hout als de schijven). Ten eerste geeft dit een mooi beeld, maar daarnaast kan op deze tandwielen een meedraaiende legenda worden geplakt waardoor er minder verwarring kan ontstaan.

Door de kleine tandwielen draaien de staven allemaal even hard dezelfde kant op. Zonder deze tandwielen zouden de staven verschillende kanten op draaien.

De a-symetrische T-vorm is veranderd naar een L vorm. Deze vorm is ook A-symetrisch, maar het grote verschil zit hem in het feit dat hierin wel aluminium profielen te koop zijn, die ik als staven wil gaan gebruiken.

10

fysi

eke i

nfograph

ic

realisatie

Hier een beeld van hoe het geheel er uit moet komen te zien. Zo zijn de schijven uitgesorteerd over de staven. Vervolgens zou je nu aan 1 van de staven kunnen draaien (waardoor de rest meedraaid) en vervolgens kun je vergelijken.

fy

si

eke i

nfograph

ic

10

materiaal

Resultaat

Voor de 161 schijven en de 5 grote en 4 kleine tandwielen is een plaat van 2,62m x 2,70m x 1cm zwart MDF (standaard maat groothandel) De schijven en tandwielen worden op school met de laserzaagmachine gezaagd. Wat een hoop werk scheelt.

Verder heb ik 5 x 80 cm aluminium profielen nodig voor de staven.

Tot slot laat ik 161 stickers drukken en snijden van 1 cm hoog en 40 cm lang (6x6 cm, + 4cm overlap aan het begin), met daarop de verschillende kleuren. Verder zal er nog wat matriaal moeten worden aangeschaft voor het draaiend maken van de tandwielen en het bevestigen op een tafel.

Het resultaat moet klaar zijn voor de expositie van 30 juni en 1 juli. Dit betekend dat op het moment van inleveren van deze scriptie (10 juni), dit nog niet het geval is, waardoor ik het hier niet kan tonen.

11

concl

usi

es

11

Conclusies

Toen ik met dit project begon omschreef ik voor mijzelf een aantal leerdoelen. Deze loop ik 1 voor 1 door om te kijken of ik hierin geslaagd ben. “De onderzoeksresultaten omzetten in bruikbare datasets.” Dit was niet echt een probleem. Met name met Excel heb ik de nodig data uitgespit en gesorteerd. Vooral bij Infographic 4 was het een flinke klus om alle namen op te breken in losse letters.

Het omzetten van datasets in visueel aantrekkelijk beeld. Ik denk dat in alle 5 de infographics de data is omgezet naar een aantrekkelijk beeld, dus hierin ben ik naar mijn weten zeker geslaagd.

“Complexe data makkelijk afleesbaar maken.” Dit is lastiger gebleken dan ik dacht. Op het moment dat data veel verwikkeld is, zoals bij infographic 6, wordt het lastiger om een mooie, maar ook heldere infographic te creëren. Ik denk dat ik naar kunnen heb gehandeld, maar toch is dit iets wat misschien nog beter kan in de toekomst. “Het omzetten van ontwerpskills op beeld, naar fysiek.” De plannen van de fysieke infographic zijn helemaal compleet, en naar mijn tevredenheid. Of ik dit ook echt goed kan omzetten naar fysiek moet blijken, maar ik heb er vertrouwen in.

Mensen triggeren en interesseren met mijn werk. Ik denk dat ik hierin zeker geslaagd ben. Het zal moeten blijken op de expo, maar de mensen die ik mijn werk laat zijn vinden het zeker interessant om te bekijken en ontdekken.

Een beeld geven van wat er mogelijk is met infographics. Door verschillende soorten

infographics te laten zien laat ik mensen zien wat de mogelijkheden zijn. Zeker met de fysieke infographic erbij lijkt mij dit punt geslaagd.

Gebruik maken van metaforische oplossingen bij het creëren van de infographic.

Dit was het lastigste onderdeel, simpelweg omdat het niet overal even makkelijk is om een metafoor erbij te bedenken. In infographic 2 en 3 ben ik hier goed in geslaagd en in infographic 1 en 5 een beetje. Bij infographic 4 is het niet erg omdat het niet nodig is, bij infographic 6 vind ik het wel jammer, en was het met een goede metafoor waarschijnlijk een beter geheel geworden.

Verder schreef ik dat ik moeite had met omgaan met lettertypes en de plaatsing daarvan. Ik denk dat ik daarin zeker verbeterslagen heb laten zien. Al met al is het een erg leerzaam proces geweest. De basis die ik had opgedaan tijdens de minor Visualising Information vorig jaar heb ik zeker uitgebreid. Op het gebied van de theorie heb ik veel geleerd, met name dankzij Edward R. Tufte, maar ook bij het ontwerpen zelf merkte ik dat ik steeds behendiger was, maar vooral ook steeds betere beslissingen nam. Waar ik in het begin veel aan het klungelen was met vlakken en teksten ging me dat aan het einde veel beter af. Vooral de theorie over chart junk heeft me in de praktijk erg goed geholpen. Door telkens critisch naar mijn eigen werk te kijken kon ik overbodige delen verwijderen waardoor er een helderder design overbleef. Tot slot wil ik nog terugkomen op de doelgroep. De primaire doelgroep is MBO en HAVO studenten op zoek naar een nieuwe opleiding. De infographics zijn niet zo zeer om ze over te halen om CMD te gaan studeren, maar meer om ze op een leuke manier een helder beeld van de studie en studenten te geven. Ik denk dat ik in deze opzet redelijk geslaagd ben. Het geeft een beperkt beeld, maar het beeld wat je krijgt is wel gedetailleerd waardoor er veel informatie uit te halen valt.

12

sa

me

nv

atti

ng

12

Opdracht

Ontwerp 5 print infographics en 1 fysieke infographic voor mensen van buiten CMD (met name MBO en HAVO studenten). De infographics moeten een leuk en helder beeld geven over de studie.

De mensen die de infographics bekijken wil ik interesseren en verassen met mijn werk.

Onderzoek

Infographics zijn letterlijk informatieve

afbeeldingen. Een infographic is er in vele soorten. Zo kun je denken aan wegenkaarten, grafieken, instructie tekeningen en bewegwijzering. De kracht van een infographic is om een flinke lap tekst of een complexe dataset op een eenvoudige en makkelijk begrijpbare manier weer te geven. Op deze manier kan informatie veel makkelijker worden overgebracht op de gebruiker.

In het onderzoek komen 3 schrijvers aan bod. Edward R. Tufte, Nigel Holmes en David McCandless. In het boek “the Visual Display of Quantative Design” komen een aantal termen aan bod waar de andere 2 schrijvers ook een mening over hebben. Chart junk zijn visuele elementen in een grafiek die geensinds van toegevoegde waarde zijn. Dit kan meerdere oorzaken hebben volgens Tufte. Zo kan het bedoeld zijn om het wetenschappelijker over te laten komen, of juist om het ontwerp op te vrolijken. In alle gevallen gaat het ten koste van de

afleesbaarheid van de data.

Nigel Holmes is het niet helemaal met Tufte eens. Onder de noemer “useful junk” vrolijkt hij wel degelijk zijn infographics op door er elementen in te plaatsen die geen waarde hebben. Hij noemt het triggeren van mensen daarin als rede waarom het element bruikbaar is.

Ook voor McCandless geldt dat hij deze regel niet altijd hanteert. Hij kiest niet per definitie voor meest heldere manier om data weer te geven.

12

sa

me

nv

atti

ng

Onderzoek

Een andere belangrijke term is de “lie factor”, ook omschreven door Edward R. Tufte in het boek “the Visual Display of Quantative design”. Dit gaat over bedrog binnen infographics.

Vaak wordt door middel van een perspectief een scheef beeld gecreeërd waardoor data anders afgelezen wordt dan het werkelijk is.

Tot slot spreekt Tufte ook nog over “data density”. Dit is de hoeveelheid data per oppervlakte. Hoe hoger de data density, hoe beter, aldus Tufte. Ik persoonlijk denk dat dat afhankelijk is van de ruimte die je hebt en wat het doel van de infographic is.

“Data-ink ratio” is de term die staat voor de formule om de data density van een infographic te berekenen.

Het is interessant om te weten waar alle CMDers vandaan komen. Komen ze uit het hele land, of alleen uit west-Brabant? Wat zijn de uitzonderingen? Verder is het voor toekomstig studenten ook fijn om te zien hoeveel reistijd de trip naar school ongeveer vergt.

In deze infographic wordt tentoongesteld waar de CMDers die in Breda studeren allemaal vandaan komen en hoe lang hun reistijd bedraagt. De kleuren geven daarin de reistijd aan, de zwarte stippen geven locatie en aantal studenten aan.

Infographic 1

sa

me

nv

atti

ng

12

Infographic 2

Infographic 3

Voor mensen van buiten CMD is het erg interessant om te weten welke vakken er gegeven worden tijdens je studie.

In deze infographic zie je, gesorteerd op schooljaar en kwartalen, alle vakken die je tegen kan komen tijdens je studie CMD. Om aan te geven hoeveel waarde ze hebben staan ze in de hoogte gesorteerd op aantal lesuren.

Om het voor de gebruiker wat helderder te maken zijn de vakken ingedeeld in lijnen die de verschillende richtingen binnen CMD aangeven (II, IS, MV, CT maar ook T&R, PV etc). Onderaan de infographic staat voor elke lijn een uitleg. In deze infographic zie je het schoolrooster van 1 klas

voor een heel kwartaal in 1 overzicht. Het is een leuk concept, maar omdat het niet helemaal aansluit bij de doelgroep en de opdracht heb ik besloten hier niet mee verder te gaan en deze niet tot de 5 uiteindelijke infographics te rekenen.

12

sa

me

nv

atti

ng

Infographic 4

Omdat het leuk is om te weten wie nu die CMDers zijn die met de leraren samen de studie CMD vormer heb ik een infographic gemaakt met de namen van alle studenten erin.

De hoogte van de naam geeft aan hoeveel studenten deze naam hebben. Verder zijn alle namen nog ontleed. De eerste letters zijn bij elkaar opgeteld, de 2e letters, etc. Hierbij heb ik de meest voorkomende letters op een rijtje gezet met de leuke uitkomst rarie.

Infographic 5

Wat voor een regering krijg je als de CMDers het voor het zeggen zouden hebben? Om daar antwoord op te geven heb ik een infographic gemaakt met de politieke voorkeur van de CMDers.

Een politieke partij zegt voor mensen vaak veel over een persoon of groep. Deze generaliserende gedachte is ook toepasbaar op de CMD studenten. De zetelverdeling in de 2e kamer is weergegeven zoals de 2e kamer eruit ziet. De bogen er omheen zijn de verdelingen per studiejaar.

Daaronder is de verdeling ter verduidelijking te zien in staven, en tot slot onderin de mogelijke coalities.

sa

me

nv

atti

ng

12

Infographic 6

De social media vormen een belangrijk deel in het leven van de CMDer. Ze zijn erg actief, en hebben nagenoeg allemaal op zijn minst 1 social media account. Dit bewijst dat CMDers veel bezig zijn met nieuwe media.

Het grote cirkeldiagram geeft aan welke profielen de CMDers hebben en hoe actief ze zijn. Daaronder staat hoeveel procent van de CMDers welke profielen heeft, tot slot staat er onderaan welke netwerken het populairst is voor de CMDers.

In document CMD Visualized (pagina 82-92)

GERELATEERDE DOCUMENTEN