• No results found

De Algemene Rekenkamer heeft met brief van 24 februari 2014 het rapport over de jaarrekening 2012 voor bestuurlijke reactie aangeboden aan de minister van Financiën. Wij hebben op 10 maart 2014 de reactie van de minister ontvangen. Wij hebben onderstaand de reactie van de minister integraal opgenomen.

Bestuurlijke reactie minister

De minister schrijft:

“Ik deel uw mening dat het gewenst is dat de opgelopen achterstand in de oplevering van jaarrekeningen aan de Staten zo spoedig mogelijk wordt weggewerkt, zodat de Staten beter in staat wordt gesteld de controlerende taak uit te voeren. Ik zal mij als Minister van Financiën volledig inzetten om de opgelopen achterstanden in het begrotings-en verantwoordingsproces dit jaar volledig in te lopen, zodat voor de jaarrekening 2013 en voor de begroting 2015 de wettelijk voorgeschreven termijnen zullen worden gehaald. Directie Financiën is doende de jaarrekening 2013 samen te stellen. Met Directie Financiën en de Centrale Accountantsdienst zijn afspraken gemaakt en vindt overleg plaats om te waarborgen dat de jaarrekening 2013 uiterlijk 1 september 2014 aan de Staten kan worden aangeboden.

Ten aanzien van de door u geconstateerde begrotingsoverschrijdingen merk ik op dat er op postniveau inderdaad overschrijdingen zijn. Dit is inderdaad opvallend aangezien de Landsverordening tot wijziging van de begroting, oftewel de suppletoire begroting, pas aan het einde van 2012 is goedgekeurd. Verschillende oorzaken liggen hieraan ten grondslag, zoals het gebrek aan tijdige tussentijdse managementrapportages, centrale invoer van facturen waardoor deze soms te laat worden geboekt en te lange tijd tussen het moment van opstarten van het proces van de suppletoire begroting en de goedkeuring daarvan. Ik ben voornemens maatregelen te nemen waardoor het proces van begrotingsbewaking zal worden verbeterd. Een belangrijke maatregel is de decentrale invoer van inkooporders en facturen in het systeem zodat gegevens tijdiger worden verwerkt. Door toegang van bureau’s en diensten tot de geautomatiseerde financiële administratie zal tevens de tijdigheid van de informatievoorziening omtrent de begrotingsuitputting aan ministers, diensten en bureau’s verbeteren, hetgeen een

betere begrotingsbewaking in de hand werkt. Naar verwachting zal de decentrale verwerking dit jaar worden geïmplementeerd.

Het is mijn streven dat de jaarrekening uiteindelijk een goedkeurend oordeel van de Algemene Rekenkamer kan verkrijgen. Om dit te bereiken zal hard worden gewerkt aan de verbetering van het financieel beheer. Inspanningen om het financieringstekort te beteugelen en de inspanningen om de achterstanden in het begrotings-en verantwoordingsproces in te halen genieten echter op dit moment hoogste prioriteit. Het is mijn bedoeling om een plan van aanpak op te stellen voor de verdere verbetering van het financieel beheer. Zoals ik ook aan de Statenvoorzitter heb laten weten zal het vanwege de complexiteit van de materie mogelijk zijn ten tijde van het uitbrengen van de jaarrekening 2013 het plan met de Staten te kunnen delen.”

Nawoord Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer vindt het positief dat de minister van Financiën toezegt dat hij zich volledig zal gaan inzetten om de opgelopen achterstanden in zowel het begrotings- als het verantwoordingsproces in te halen, zodat de wettelijk voorgeschreven termijnen voor de jaarrekening 2013 en de begroting 2015 worden gehaald. Een structurele oplossing in deze is noodzakelijk, om te voorkomen dat er weer achterstanden worden opgelopen. Wij juichen het toe dat er afspraken zijn gemaakt en dat er overleg plaats vindt met de Directie Financiën en de Centrale Accountantsdienst, om te waarborgen dat aan de wettelijke termijnen wordt voldaan. Wij stellen voor dit overleg een structureel karakter te geven, waarbij de voortgang van gemaakte afspraken wordt gemonitord en, waar nodig, tijdig bijgestuurd.

De minister geeft aan maatregelen te zullen treffen ter verbetering van de begrotingsbewaking, zoals het decentraliseren van de invoer en verwerking van gegevens in het financieel systeem. De minister verwacht de decentralisatie dit jaar te implementeren. Het voornemen van de minister om maatregelen te treffen ter verbetering van de begrotingsbewaking, vindt de Algemene Rekenkamer een goed initiatief. Hierbij dient echter niet over het hoofd gezien te worden, dat de invoer van gegevens bij de bureau’s en diensten goed geregeld dient te worden voor wat betreft de daarbij noodzakelijke deskundigheid en toezicht zodat uiteindelijk het middel niet erger blijkt te zijn dan de kwaal. Het een en ander zal in de betrokken administratieve organisatie en interne controle beschrijving van de organisatie opgenomen dienen te worden. Bij bepaalde bureau’s en diensten zal misschien blijken dat er additionele mensen en middelen beschikbaar dienen te worden gesteld om dit voornemen uit te voeren. Dit laatste zal op gespannen voet blijken te staan in relatie met de beoogde bezuinigingen op personeel en lopende kosten. Er zullen dus prioriteiten gesteld dienen te worden. Wij wijzen er verder op dat de maatregel van de minister, namelijk de genoemde decentralisatie aan moet sluiten op de overkoepelende aanpak voor de verdere verbetering van het financieel beheer. En wel in het bijzonder met het reeds in

gang gezette onderdeel van deze verdere verbetering, namelijk de wijziging van de Comptabiliteitsverordening.

De minister geeft in zijn reactie diverse oorzaken weer, die ten grondslag liggen aan de begrotingsoverschrijdingen van 2012. De door de minister aangegeven oorzaken voor de diverse overschrijdingen, zijn gevolgen van het niet op orde zijn van het financieel beheer. De Algemene Rekenkamer heeft reeds in eerdere rapporten de noodzaak benadrukt van een concreet plan van aanpak, voor de voltooiing van verbeteringen in het financieel beheer. Wij zijn verheugd dat de minister in zijn reactie aangeeft een plan van aanpak op te zullen stellen voor de verdere verbetering van het financieel beheer. Dit plan zal hij aan de Staten presenteren, samen met de tijdige indiening van de jaarrekening 2013, op uiterlijk 1 september 2014. Wij willen er nogmaals op wijzen dat dit plan uit concrete en meetbare doelen met duidelijke mijlpalen dient te bestaan. Het aanwijzen van een trekker is hierbij gewenst. De Algemene Rekenkamer wacht dit plan met belangstelling af.

De Algemene Rekenkamer vindt het positief, dat de minister zich intensief zal inzetten voor het op orde brengen van het financieel beheer van het Land. De verbeteringen in het financieel beheer zullen uiteindelijk moeten leiden tot een goedgekeurde jaarrekening van het Land. Verbeteringen dienen op korte termijn zichtbaar te zijn en deze trend dient zich voort te zetten. De Algemene Rekenkamer geeft alvast aan, dat wij bij het onderzoek naar de jaarrekening 2013, over de voortgang van de door de minister aangegeven te realiseren doelen, zullen rapporteren.

Minister van Financiën

Wij gebruiken in dit rapport de term minister van Financiën. Met de minister van Financiën bedoelen wij de minister belast met de portefeuille van Financiën. Ingaande 1 januari 2014 zijn de portefeuilles van de minister gewijzigd. Het ministerie van Financiën, Communicatie, Utiliteiten en Energie is gewijzigd in het ministerie van Financiën en Overheidsorganisatie, zoals opgenomen in de Landsverordening instelling ministeries 2014.

Hoofdbudgethouder/ hoofdkostensoort

Onderstaande toelichting is deels ontleend aan de Richtlijnen Uitgangspunten Beleid en Begroting (RUBB) 2006-2009, opgesteld door de Directie Financiën.

Hoofdbudgethouder

De hoofdkostensoorten worden zodanig afgebakend en gegroepeerd dat ze gezamenlijk een helder beeld geven van de onderwerpen van beleid. Deze onderwerpen van beleid vormen de hoofdbudgethouder.

Hoofdkostensoorten

De begrotingsstaten voor kosten, middelen, investeringen en kapitaalsuitgaven en financieringsmiddelen zijn onderverdeeld in (hoofd)kostensoorten. Een hoofdkostensoort is de kleinste eenheid waarop de kosten en investeringen en kapitaalsuitgaven enerzijds en de middelen en financieringsmiddelen anderzijds worden opgenomen.

De omschrijving van de hoofdbudgethouder en hoofdkostensoorten

In de hoofdkostensoorten-omschrijvingen wordt, in samenhang met de omschrijving van de hoofdbudgethouder, zoveel mogelijk aangesloten bij de juridische en beleidsmatige vormgeving van het beleid.

Hoofdbudgethouder Kostenplaatsen

001 Minister van Algemene Zaken 16000001 Bureau Min Pres 16000005 Bureau rampenbestrijding 025 Brandweer 16125001 Brandweer

139 Cultuur 16663001 Instituto di Cultura 16663002 Erediensten 101 Belastingen en I&A 16994001 Directie Belastingen

16994002 Belastingkantoor 16994006 Inspectie I&A

Ontwerp Memorie van Toelichting

Hoofdkosten soorten Kostensoorten

4100 Personeelskosten 4101 Salarissen en toelagen 4102 overwerkvergoedingen 4103 Kindertoelage 4104 Vakantie-uitkering 4105 Vergoedingen e.d. 4200 Werkgeversbijdrage 4300 Goederen en diensten 4700 Bijdragen en afschrijvingen 8100 Directe Belastingen 8700 Niet-belastingopbrengsten

CV 1989 Comptabiliteitsverordening 1989 cuenta anual 2012 cuenta anual di Pais pa aña 2012 jaarrekening 2012 jaarrekening 2012 van het Land Aruba Land land Aruba

Pais Pais Aruba

Parlamento Parlamento di Aruba

RUBB Richtlijnen Uitgangspunten Beleid en Begroting SHBM Staat van herkomst en besteding van middelen Staten Staten van Aruba

Aan de voorzitter van de Staten de heer drs. P.F.T. Croes L.G. Smith Boulevard 72 Aruba