• No results found

5.1.1 – Qua opbouw van het zonnepalen park

In document De nieuwe Toekomst Maartensdijk (pagina 26-31)

De in de volgende paragrafen beschreven maatregelen kunnen worden genomen om het park qua zonnepanelen zo goed mogelijk in te richten.

Solar Park De Kwekerij - Hengelo

5.1.2 - Zonnepanelen en frames, plaatsing

Lichtinval op de bodem en een goede regenwaterverdeling zijn essentieel voor alle flora en fauna in een zonnepark. Over het algemeen geldt: hoe ruimer de opstelling, hoe meer kansen voor de

natuur, biodiversiteit en behoud van de bodemvruchtbaarheid. Het totale ruimtebeslag bij eenzelfde energieproductie wordt daarmee wel groter.

Aluminium maken kost zeer veel energie en grondstoffen. De zonnepanelen welke in het park komen, zullen op frames komen welke gemaakt zijn van zoveel mogelijk op natuurlijk hout gelijkende gerecycled kunststof of - indien mogelijk – bio composiet. De palen in de grond mogen niet op betonnen constructies staan, maar zullen door middel van schroefpalen in de grond verankerd zijn.

Waar mogelijk worden er in de kunststof palen voorzien van (iets schuin omhoog staande zodat er geen water in kan komen) gaten en holen. In deze gaten en holen kunnen dan bv insecten of vogels een onderkomen vinden. Om de x aantal palen komt er boven op een paal een T opzet voor vogels.

Vogels kunnen vanuit deze T opzet de omgeving overzien. De T opzetten hebben door het hele park heen verschillende hoogtes.

Voorbeeld van een gerecycled kunststof “houten” balk welke gebruikt wordt om de panelen aan/op te bevestigen

Uitgangspunt voor de plaatsen van de zonnepalen zijn frameloze licht doorlatende verticale te plaatsen glas-glas panelen, met aan beide kanten PV-cellen

Tweezijdige, ofwel bifaciale zonnepanelen kunnen niet alleen licht aan de voorkant opvangen maar ook aan de achterkant van het paneel en dit omzetten in elektriciteit. Met dubbelzijdige zonnepanelen (pv) kunnen we de elektriciteitsopbrengst zo’n 10 tot 20% verhogen. Dit kan de elektriciteitskosten in potentie enorm verlagen. Zo kunnen pv-installaties of -projecten bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid elektriciteit produceren met minder pv-modules en systeemcomponenten op hetzelfde grondvlak waardoor er meer licht en regenval voor bijvoorbeeld ecologie beschikbaar blijft.

Met bifaciliale mudules kan licht uit alle richtingen worden opgevangen

Dit soort opstellingen zijn conform de diverse informatie namelijk het beste voor de biodiversiteit.

Ze zorgen voor de minste schaduw en hebben de minste invloed op de waterhuishouding.

Verticaal geplaatste frame loze glas-glas zonnepanelen

Ook indien er geen gebruik gemaakt kan worden van verticaal te plaatsen zonnepanelen, kan gebruik gemaakt te worden van de glas-glas zonnepanelen.

Horizontaal geplaatste glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen hebben verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele zonnepanelen. Voordelen van transparante glas-glas zonnepanelen zijn onder meer:

• Minder degeneratie; ze gaan langer mee (30 jaar)

• Betere resistentie tegen extreme weersinvloeden;

• Gegarandeerd 5% gemiddelde meeropbrengst per jaar;

• Alle ruimte rond de cellen in het paneel is licht doorlatend

• Door de grotere stabiliteit is er om het zonnepaneel geen aluminium frame nodig, waardoor het zelfreinigend vermogen beter is en waardoor er ook wordt bespaard op

aluminium/grondstoffen.

• Het paneel kan verder onder een lagere hellingshoek worden geplaatst, waardoor hemelwater gelijkmatiger de ondergrond bereikt.

• Beter recyclebaar (geen folie, geen aluminium rand).

Waar bij verticaal geplaatste licht doorlatende glas-glas panelen nog wel goed naar gekeken moet worden is of deze niet als een kas (warmte) gaan dienen waardoor de grond onder het paneel sneller uitdroogt.

Voor de veiligheid van onder andere vogels, vleermuizen en insecten moeten de glas-glas panelen voorzien van een duidelijk wit streeppatroon om te voorkomen dat dieren de panelen als water gaan aanzien en ervan gaan ‘drinken’.

Op plaatsen waar geen specifieke eisen aan de panelen worden gesteld worden normale panelen

De zonnepanelen zullen zo “speels mogelijk” in het park geplaatst worden, waarbij talloze lange

“saaie” rijen achter elkaar zoveel mogelijk voorkomen worden.

Voorbeeld “speelse plaatsing” op Solar Park Laarberg

De inrichting van met zonnepanelen op staanders wordt afwisselend in hoogte en niet te dicht op elkaar uitgevoerd. De rijen worden dusdanig opgesteld dat er veel ruimte tussen de rijen zit.

Op locaties waar dubbel bodem gebruik mogelijk is (hierop zal later nog verder ingegaan worden) worden de panelen op rekken geplaatst.

Voor plaatsing van de panelen kan gebruik gemaakt worden van de kennis die is beschreven in het rapport “Theoretische onderbouwing voor Zonnepark Branderwal”. Zie:

http://gis.barneveld.nl/plannen/NL.IMRO.0203.4046-/NL.IMRO.0203.4046-0002/b_NL.IMRO.0203.4046-0002_tb5.pdf.

Op plekken waar bijv. met landbouwvoertuigen gereden wordt, kunnen de zonnepanelen met veel licht doorlating hoog geplaatst worden. Wandelpaden en watergangen kunnen eventueel (deels) overdekt worden met hooggeplaatste zonnepanelen.

Hoog geplaatste zonnepanelen

Tussen elk niet horizontaal zonnepaneel waar geen dubbele grond bezetting gerealiseerd wordt zal een aantal centimeters ruimte gehouden worden, om zo regenwater en zonlicht op de bodem onder het zonnepaneel toe te laten om de natuur optimaal tot ontwikkeling te laten komen.

De stroomkabels achter de panelen worden volledig afgeschermd met een afdekprofiel ter voorkoming van beschadiging door mens of dier. De kabels en schakelaar onder de omvormers kunnen zichtbaar zijn, maar onbereikbaar middels een afscherming om iedere omvormer. Er worden maatregelen getroffen dat de stroomspanning er meteen af gaat zodra er een draad losgaat om te voorkomen dat er iemand onder stroom gezet wordt.

Om mogelijke verwondingen van dieren en mensen (praktijkvoorbeeld van solar park “De Kwekerij”) te vermijden moet goed opgelet worden dat er geen scherpe hoeken of randen aan de

zonnepanelen constructies zitten.

In document De nieuwe Toekomst Maartensdijk (pagina 26-31)