• No results found

Psychosociaal revalidatiecentrum Route 11 Gasthuisstraat 22/

2300 Turnhout 014/ 44 29 19 info@route11.be www.welzijnszorgkempen.be/t-kader/route-11

Visie en missie/ voorstelling

Route 11 richt zich op deelnemers met psychiatrische en/of psychosociale moeilijkheden waarbij de autonomie op het vlak van wonen, werken en leven danig is verstoord. Vanuit individuele begeleiding, groepswerking en systeemtherapie werken de deelnemers met ondersteuning van het team naar herstel en sociale inclusie. Een belangrijk aspect voor deelnemers is het hervatten of aanvatten van werk indien dit binnen hun mogelijkheden ligt. Evenwaardigheid en overleg zijn de basisbeginselen van waaruit de begeleiding op maat wordt uitgewerkt volgens de herstelvisie. Ieder individu heeft naast zijn eventuele beperkingen of problemen gerelateerd aan de psychische moeilijkheden ook krachten en mogelijkheden in zich. Iedereen zal dan ook vanuit deze mogelijkheden benaderd worden en aanzien worden als deelnemer – eerder dan als patiënt. Alle deelnemers zijn eigenaar en manager van hun eigen behandelplan en zullen vanuit hun vaardigheden aangesproken worden op het maximaal opnemen van de eigen verantwoordelijkheid in het herstelproces.

Verder is het een onmogelijk gegeven om binnen revalidatie de deelnemers los te koppelen van het systeem en/of de context waarin ze functioneren. Familieleden, vrienden, buren en dergelijke worden actief en systematisch betrokken in het herstelproces van de deelnemers. Om dit herstelproces maximaal na te streven wordt er binnen Route 11 expliciet gewerkt aan het vertalen van de evoluties van de deelnemers naar de maatschappij en de eigen leefom- geving. In alle sessies, individueel, systemisch en in groep, is deze visie een vertrekpunt. Als antwoord op bovenstaande visie werd het therapeutisch aanbod vraag-gestuurd uitge- bouwd in contradictie met de oudere, gekende aanbod-gestuurde methodieken. Route 11 streeft naar een concrete vertaling van de herstelvisie naar de dagelijkse praktijk van het revalidatiecentrum en legt dan ook de regie van het herstelproces in handen van de deel- nemers. Het denkkader van de Oplossingsgerichte Systeemtherapie (Solution Focused Brief

Therapy) ondersteunt deze werking. Doelgroep

Het revalidatiecentrum richt zich tot (jong)volwassenen met een psychiatrische problematiek die te beschrijven is in een DSM-IV diagnose. Deze deelnemers hebben door hun proble- matiek specifieke vaardigheden verloren of hebben nog slechts beperkte vaardigheden op verschillende levensdomeinen.

Deelnemers die een veranderingswens en veranderingsmogelijkheden hebben op het vlak van reactivatie en re-integratie in de maatschappij kunnen revalideren in Route 11 indien zij de mogelijkheden hebben en bereid zijn om actief te investeren in dit herstelproces. Het programma vraagt een grote verantwoordelijkheid en een groot engagement. Daartoe is reeds enige stabiliteit van primair belang. Wanneer de klemtoon van de hulpvraag zicht meer situeert op inzicht geven en/of psychotherapeutisch vlak, dan verwijzen we de cliënten door naar een daartoe gespecialiseerde setting.

Cliënten die in Route 11 een revalidatietraject aangaan, lijden niet aan een middelenafhan- kelijkheid (als primair probleem) en hebben geen mentale beperking.

Aanbod

Een revalidatietraject is een individueel traject dat voor elke deelnemer kan verschillen qua inhoud, duur, tempo en richting. Het is in onze werking dan ook onlogisch om voor deze deelnemers een gestandaardiseerd therapieprogramma uit te werken. Route 11 vertrekt vanuit de uniciteit van de deelnemers en hun verhaal en stelt een programma op maat ter beschikking. Er zowel individueel als in groep en systemisch gewerkt naar weerspiegeling van het dagelijks functioneren in de maatschappij. Deelnemers stellen in overleg met het team zelf hun programma samen op basis van beschikbare dagen, interesses en doelstel- lingen. Motivatie, verantwoordelijkheid en engagement zijn hierbij onontbeerlijk.

Aanvullend beheren de deelnemers zelf hun behandelplan. Bij de opstart van een begelei- ding in het revalidatiecentrum krijgen ze zelf een blanco behandelplan in handen en worden ze gevraagd om, met ondersteuning van het team, hiermee aan de slag te gaan, letterlijk en figuurlijk. Frequente evaluaties, om de 6 weken, garanderen een efficiënte opvolging en bijsturing van de doelstellingen en het therapieprogramma van de deelnemers om een zo efficiënt mogelijk herstelproces na te streven en de vertaling naar de eigen context te maken. Iedere deelnemer participeert in de teamvergadering op het moment dat zijn evalu- atie besproken wordt.

Verder is het een onmogelijk gegeven om binnen revalidatie de deelnemers los te koppe- len van het systeem en/of de context waarin ze functioneren. Een hersteltraject is niet een verhaal op zich van één individu, maar van een hele context. We werken dan ook frequent en intensief samen met de cliënt en belangrijke mensen uit zijn context.

Samenwerkingsovereenkomsten

Route 11 kent een samenwerkingsovereenkomst met het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Kempen (psy 107) waar het nu deel van uitmaakt. Route 11 en de arbeidscoach participeren dan ook actief in meerdere werk- en stuurgroepen (stuurgroep van het netwerk, werkgroep F3 (functie 3) en F3-arbeid, werkgroep herstel, de adviesgroep…).

Naast deze samenwerkingsovereenkomst is er een overeenkomst gesloten tussen de partners GGZ (Kempen) en GTB om de doorverwijzing van cliënten met een psychische kwetsbaarheid naar (een traject naar) de arbeidsmarkt te faciliteren. De werkgroep F3-arbeid ondersteunt en onderbouwt deze samenwerking.

We vinden het erg belangrijk een goede zorgcontinuïteit te verzekeren en organiseren of ne- men dan ook graag deel aan zorgoverlegmomenten met andere zorgpartners van de cliënten. Route 11 bouwde een samenwerking uit met de hogescholen uit de Kempen (Thomas More Turnhout en Geel) en biedt stageplaatsen aan de opleidingen Maatschappelijk werk, Ergo- therapie en de BanaBa Geestelijke Gezondheidszorg.

Verder zien wij als revalidatiecentrum ook een belangrijke bijdrage in het uitbouwen van een toegankelijke vrijetijdsbesteding, het sensibiliseren van de arbeidsmarkt rond het onder- steunen van mensen met psychische kwetsbaarheden en rond het doorbreken van stigma en taboe. Route 11 zet hier dan ook – in samenwerking met andere organisaties – actief op in.

Psychosociaal revalidatiecentrum Sonar