• No results found

Hoofdstuk 4 Ruimtelijk beleid

4.2 Provinciaal beleid

4.2.1 Provinciaal beleid

Omgevingsplan 2012-2018

Voor een krachtig Zeeland zijn economische groei, ontwikkeling en innovatie nodig. De Provincie Zeeland draagt daar als regionaal bestuur met eigen taken en verantwoordelijkheden actief aan bij. De Provincie zet in op een sterke economie, een goed woon- en werkklimaat en kwaliteit van water en landelijk gebied. In het Omgevingsplan 2012-2018 beschrijft de Provincie wat zij de komende jaren zal doen om Zeeland op deze punten vooruit te helpen.

De provincie wil de kernkwaliteiten van Zeeland verder benutten, (h)erkennen en versterken. Het karakter van verschillende delen van Zeeland, met sterke, beeldbepalende economische sectoren en eigenheid van de omgeving, is daarvoor de basis. De provincie onderscheid drie deelgebieden:

Produceren op Land aan Zee;

Beleven van Land en Zee;

Bloeien op Land en in Zee.

Voor Krabbendijke is het thema 'Bloeien op Land en in Zee' van belang. Kernwoorden daarbij zijn:

Agro-rood;

Aqua-rood;

Streekproducten 2.0 Beleven cultuurhistorie.

Bedrijventerreinen

Ten aanzien van bedrijventerreinen gelden de volgende beleidsuitgangspunten.

Doelstelling en inzet provincie

Voor de steden en regio's is het kunnen aanbieden van voldoende kwalitatief hoogwaardige bedrijventerreinen van groot belang. De provincie bevordert een optimale afstemming van vraag en aanbod van bedrijventerreinen, herstructurering van bestaande terreinen, zorgvuldig ruimtegebruik, landschappelijke inpassing en goede bereikbaarheid. Hiervoor wordt de duurzaamheidsladder gehanteerd.

Regionale samenwerking

Omdat de bedrijventerreinenmarkt regionaal georiënteerd is, werken gemeenten in regionaal verband samen en stemmen zij hun bedrijventerreinbeleid af in bedrijventerreinprogramma's. Zo worden alle bedrijfslocaties, niet zijnde agrarische bouwvlakken, van 1 ha of groter aangemerkt als kleinschalig bedrijventerrein. Omwille van een zorgvuldige planning verlangt de Provincie een consequente toepassing van de duurzaamheidsladder.

Concentratie en bundeling van bedrijven

Het is zowel ruimtelijk als economisch van belang dat bedrijvigheid geconcentreerd en gebundeld wordt ontwikkeld.

Bedrijvigheid wordt daarom zoveel mogelijk geclusterd op bedrijventerreinen, met de nadruk op ontwikkeling van de grootschalige terreinen. Het betreffende plangebied is evenwel geen grootschalig bedrijventerrein noch is sprake van nieuwe bedrijventerrein. Het omgevingsplan gaat niet specifiek in op de uitbreiding van bedrijfsbebouwing op bestaande bedrijventerreinen, waarvan hier sprake is.

Kwaliteitsimpuls voor bedrijventerreinen

Om de kwaliteit van bedrijventerreinen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wensen en kansen uit de markt is aandacht voor beheer, bereikbaarheid, marktconforme grondprijzen en de aanpak van verouderde terreinen nodig. De provincie dringt er bij gemeenten op aan om duurzaam beheer en onderhoud bij nieuwe terreinen te borgen en ondersteunt herstructurering en transformatie van verouderde terreinen.

In het onderhavige plangebied is er evenwel geen sprake van een verouderd terrein waar herstructurering of transformatie plaatsvindt. Veeleer betreft het een goed functionerend bestaand bedrijfsterrein waar ruimte is voor uitbreiding voor het zittende bedrijf. Met het oog op een duurzame ruimtegebruik, kan worden beargumenteerd dat er zowel sprake is van concentratie als van een kwaliteitsimpuls voor een bestaand bedrijventerrein.

Woningbouw

Doelstelling en inzet provincie

Het doel van de provincie is een goed woonklimaat en een goed werkende woningmarkt in steden, dorpen en op het platteland, met voldoende omvang, kwaliteit en differentiatie van de woningvoorraad. Ruimtelijk staan bundeling en zorgvuldig ruimtegebruik voorop. Hier stelt de provincie de Zeeuwse burger en zijn of haar woonwensen centraal. Het is van provinciaal belang dat de regionale woning markten goed functioneren, dynamisch zijn, met voldoende nieuwbouw, doorstroming en verandering en van de bestaande woningvoorraad.

De duurzaamheidsladder

De provinciale inzet op bundeling en zorgvuldig ruimtegebruik sluit naadloos aan bij het rijksbeleid. De vereisten voor de ladder kunnen worden ondersteund met regionale woningmarktafspraken. De provincie ziet erop toe dat er regionale woningmarktafspraken worden gemaakt. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de lokale

woonomgeving. De realisatie van een aantal woningen binnen dit plangebied maken deel uit van de genoemde woningmarktafspraken.

4.2.2 Provinciale ruimtelijke verordening

De Ruimtelijke Verordening Zeeland 2012 (hierna: PRVZ) is vastgesteld op 28 september 2012 en heeft een eerste wijziging ondergaan op 11 maart 2016 (Besluit van provinciale staten van 11 maart 2016, kenmerk 16001100,

houdende vaststelling van de eerste wijziging op de Verordening Ruimte Provincie Zeeland). In de PRVZ zijn een aantal onderdelen uit het Omgevingsplan geregeld met bijbehorende regels. Van gemeenten wordt een bijdrage verwacht aan de uitvoering van de beleidsdoelen van het Omgevingsplan, ook ten aanzien van die onderdelen van het plan die niet in de verordening zijn opgenomen. Verder streeft de provincie naar realisering van beleidsdoelen met de inzet van andere instrumenten. Daartoe wordt verwezen naar de inhoud van het Omgevingsplan.

De onderwerpen die zijn opgenomen in de PRVZ zijn onderwerpen van bijzonder provinciaal belang, zoals:

woningbouw, bedrijventerreinen, windmolens, natuurgebieden en intensieve veehouderij. Voor het onderhavige plangebied zijn de onderwerpen bedrijven en wonen van belang.

Bedrijven (artikel 2.2)

Het plangebied betreft onder meer een uitbreiding van het bedrijf Vogelaar. De gronden waarop de uitbreiding van het bedrijfsterrein Vogelaar plaatsvindt hebben in het vigerende bestemmingsplan (Kom Krabbendijke 2001) reeds de bestemming Bedrijf (B). Er is door het in procedure brengen van dit bestemmingsplan derhalve in planologisch opzicht geen uitbreiding van het areaal bedrijventerrein binnen de gemeente Reimerswaal.

De provinciale Verordening schrijft voor dat in de toelichting (van het bestemmingsplan) voor een uitbreiding van een bedrijventerrein aannemelijk moet worden gemaakt dat:

a. het plan bijdraagt aan of niet in strijd is met de doelstelling dat 80 procent van de bedrijvigheid regionaal wordt geclusterd op of aansluiten aan grootschalige bedrijventerreinen en (lid 3);

b. duurzaam beheer en onderhoud van het bedrijventerrein gewaarborgd is (lid 3). Onder duurzaam beheer wordt verstaan een verzorgde openbare ruimte en maatregelen die leiden tot een intensiever gebruik van ruimte en maatregelen die leiden tot een hoger bedrijfseconomisch rendement en minder milieubelasting.

Verder wordt uitbreiding van bestaande kleinschalige bedrijventerreinen op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening niet toegelaten, tenzij in de toelichting aannemelijk wordt gemaakt dat sprake is van een beperkte afronding waarbij de ruimtelijke kwaliteit aantoonbaar verbetert (lid 4). Onder een beperkte afronding wordt verstaan een netto afronding of uitbreiding van ten hoogste 20% .

Wonen (artikel 2.3)

Het plangebied bevat nieuwbouwwoningen die ontwikkeld zullen worden door herstructurering een locatie waarvan de bedrijfsfunctie is komen te vervallen. Daarbij ligt het plangebied tussen bestaande woningen in de dorpskern van Krabbendijke. Derhalve is er geen sprake van kleinschalige woningbouwlocatie in het landelijk gebied.

4.2.3 Conclusie provinciaal beleid

Het provinciaal beleid vormt geen belemmering voor de ontwikkelingen binnen het plangebied, maar er worden wel diverse punten benoemd die in de toelichting van dit bestemmingsplan aandacht behoeven.

In de eerste plaats betreft dit de onderbouwing van de beoogde woningbouw. In het voorgaande is beschreven dat de woningbouw plaatsvindt binnen de contouren van het bestaande dorp, op een terrein waar voorheen bedrijvigheid en detailhandel plaatsvond. Met het wegvallen van het functioneel-ruimtelijk programma en het ontbreken van

geïnteresseerde partijen, komen de gronden in aanmerking voor herstructurering. Door woningbouw en een nieuw parkeerterrein is de visueel-ruimtelijke en functioneel-ruimtelijke kwaliteit van deze terreinen in de dorpskern

gewaarborgd. De woningbouw past binnen de regionale woningmarktafspraken. Er zijn voor dit project 15 woningen gereserveerd in het woningbouwprogramma.

In de tweede plaats betreft het de onderbouwing van de uitbreiding van het bedrijf Vogelaar, waartoe de

duurzaamheidsladder wordt gebruikt. Zoals hierboven reeds is aangegeven is er geen sprake van een uitbreiding van het areaal bedrijventerrein. De planologisch reeds als bedrijventerrein bestemde gronden die nu nog in eigendom zijn van de gemeente Reimerswaal zullen gedeeltelijk worden verkocht aan een bestaand bedrijf op ditzelfde bedrijfsterrein.

De overige gronden van de voormalige gasfabriek (en die nadien bij verschillende bedrijven in gebruik zijn geweest) worden aangewend voor een verbetering van de parkeersituatie in de dorpskern (het parkeerterrein), voor maatschappelijke functies en voor inbreiding van woningbouw.

Wel is sprake van een herstructurering van het voormalige terrein van de gasfabriek binnen de bebouwde kom, hetgeen bijdraagt aan de provinciale doelstellingen. Er vindt immers een optimale afstemming plaats van de vraag van Vogelaar en het aanbod van braakliggende terreinen nabij het bedrijf. Er vindt derhalve herstructurering plaats van bestaande terreinen, er is sprake van zorgvuldig ruimtegebruik, er wordt geen nieuw areaal aan het bestaande stedelijk gebied toegevoegd en er is sprake van een goede bereikbaarheid. Tevens draagt het initiatief bij aan het streven van de provincie om een impuls te geven voor bestaande bedrijventerreinen en het streven naar een duurzaam ruimtegebruik en duurzaam beheer.