• No results found

2 Beleid, wet- en regelgeving

2.2 Provinciaal beleid

Omgevingsvisie Gelderland

Op 9 juli 2014 stelden Gedeputeerde Staten van Gelderland de provinciale omgevingsvisie vast.

Het vertrekpunt bij het maken van deze visie waren de maatschappelijke opgaven die in

gesprekken met overheden, organisaties en particulieren zijn benoemd. Om bij te dragen aan een toekomstbestendig Gelderland kiest de provincie voor twee hoofddoelen, namelijk om een duurzame economische structuur te bewerkstelligen en om de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving te borgen. Met betrekking tot het eerste doel wil de provincie meer ruimte scheppen voor economie, door onder andere mee te denken over groei op bestaande locaties voor bedrijventerreinen. De provincie en haar partners streven samen naar voldoende voorraden bedrijventerreinen van de juiste kwaliteiten om gerichte groei te faciliteren. De provincie en haar partners voeren de in de zes regio's en in de Regionale Programma's voor Bedrijventerreinen (RPB's) de vastgelegde afspraken (2011 en 2012) uit.

In de omgevingsvisie is ook een provinciale vertaling van de ladder voor duurzame verstedelijking uit het Bro opgenomen: de Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik. Naast de drie

onderwerpen ‘behoefte’, ‘bestaand stedelijk gebied’ en ‘bereikbaarheid’ zijn ook deze vragen essentieel: past de ontwikkeling bij de doelen in Gelderland? Zo ja, hoe voegt de ontwikkeling extra kwaliteit toe aan een gebied?

Doorwerking in het plangebied

De uitbreiding van Medel valt binnen het hoofddoel om een duurzame economische structuur te bewerkstelligen. Medel is op bijlage 4 van de omgevingsvisie ‘Regionale programmerings-afspraken bedrijventerreinen’ aangeduid als ‘Regionaal bedrijventerrein (RPB)’ en als ‘hard plan met uitgeefbare voorraad – 15 of meer ha)’. De planvorming is dus ‘hard’ en regionaal

afgestemd.

Provinciale omgevingsverordening Gelderland

Op 9 juli 2014 is de Omgevingsverordening Gelderland vastgesteld, in het verlengde van de Omgevingsvisie. In de verordening staan de (juridische) regels als doorvertaling van het beleid uit de visie.

Doorwerking in het plangebied

In artikel 2.3.2.1. van de verordening is het volgende opgenomen: “In bestemmingsplannen wordt de bestemming tot bedrijventerreinen slechts toegestaan indien dit past in de door Gedeputeerde Staten vastgestelde regionale afspraken ten aanzien van de programmering van bedrijventerreinen (Regionaal Programma Bedrijventerreinen)”. Aan dit voorschrift wordt voldaan (zie ook paragraaf hierboven). Verder is in artikel 2.3.2.2. opgenomen: “In

bestemmingsplannen wordt op regionale bedrijventerreinen de mogelijkheid van vestiging van bedrijfsfuncties uit milieucategorie 1 en 2 en bedrijfsfuncties die gemengd kunnen worden met andere functies uitgesloten”.

Op Bedrijvenpark ‘Medel afronding’ wordt bedrijvigheid uit de categorieën 3.1 t/m 4.2. Categorie 1 en 2 zijn uitgesloten in het bestemmingsplan. Aan het voorschrift wordt dus voldaan. In artikel 2.3.3.1. is vervolgens aangegeven dat in een bestemmingsplan geen nieuwe locaties voor detailhandel mogelijk worden gemaakt, die leiden tot een duurzame ontwrichting van de bestaande detailhandelstructuur. Aan dit voorschrift wordt ook voldaan, aangezien in Medel geen detailhandel wordt toegestaan. Op de kaarten, die horen bij de verordening, heeft het plangebied geen aanduidingen verkregen.

Convenant Bedrijventerreinen Rivierenland

In het convenant Bedrijventerreinen Rivierenland, dat mede is ondertekend door Burgemeester en Wethouders van Neder-Betuwe en Tiel, is gedefinieerd dat Medel, nabij de kern Tiel, een lokale opvangfunctie heeft voor bedrijven uit Tiel en Echteld, een subregionale functie voor de directe omgeving en een regionale functie heeft voor alle gemeenten in het Rivierenland. Medel heeft als enige in het Rivierenland tevens een bovenregionale functie wat betreft de vestiging van bedrijven van buiten het Rivierenland. Gestreefd wordt naar een bundeling en concentratie van bedrijvigheid op lokale en (sub)regionale bedrijventerreinen in de regio.

2.2.1 Nut & noodzaak: toets aan ladder voor duurzame verstedelijking

In deze paragraaf is een toetsing van het plan Bedrijvenpark ‘Medel afronding’ aan de Verdieping bij de Omgevingsvisie (Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik) opgenomen. De

toelichting bij de Omgevingsverordening (Bedrijvigheid) is hierbij eveneens betrokken.

Het Bedrijvenpark Medel is een succesvol bedrijventerrein, dat in korte tijd ontwikkeld is. Naar aanleiding van de plannen voor uitbreiding van het terrein is bovendien een grote vraag gebleken naar kavels op het terrein. Om verdere nut en noodzaak aan te tonen is een onderzoek

uitgevoerd (Stec-groep, 2016). Deze is input geweest voor de beschrijving van de treden van de Ladder voor duurzame verstedelijking, die in het bestemmingplan is opgenomen. Onderstaand is deze ladder integraal overgenomen als onderbouwing van het nut en de noodzaak van de uitbreiding van Bedrijvenpark Medel.

Toetsing aan de ladder voor duurzame verstedelijking

Bij de toetsing aan de ladder voor duurzame verstedelijking dient voor een stedelijke

ontwikkeling achtereenvolgens te worden aangetoond of er een actuele regionale behoefte is (trede 1), deze behoefte in bestaand stedelijk gebied kan worden opgevangen (trede 2), en of de locatie multimodaal is of kan worden ontsloten (trede 3). Deze toetsing vindt hierna plaats.

Toetsing aan trede 1: is er een regionale behoefte?

Uitgangspunt voor de vraagraming is de geactualiseerde vraagprognose van de provincie Gelderland, zoals ook gehanteerd in het Regionale Programma Bedrijventerreinen (RPB) voor de regio Rivierenland.

Uit het rapport blijkt, met betrekking tot de eerste trede, dat er een actuele regionale behoefte is naar bedrijventerrein:

 Er is een vraag naar bedrijventerrein van ca. 160-165 hectare tot en met 2025 in de regio Rivierenland. Circa 75-80 hectare betreft grootschalige kavels (> 3 hectare), waarvan een deel van de vraag zeer grootschalige kavels (>10 hectare) zoekt.

 In de regio Rivierenland ligt er een planaanbod dat grootschalige (> 3 hectare) vestigers, de doelgroep van ‘Medel afronding’, kan faciliteren van circa 35 hectare. Kavels groter dan 10 hectare zijn – ondanks aanvragen – nu niet direct beschikbaar in Rivierenland.

 De actuele regionale behoefte in het segment waarop ‘Medel afronding’ zich richt (> 3 hectare) bedraagt circa 40-45 hectare tot en met 2025. Medel afronding is een locatie van circa 34,5 hectare omvang (exclusief Medel afronding fase 1a en 1b) en past dus binnen de regionale behoefte.

Ook na 2025 zullen met name logistieke activiteiten zoeken naar vestigingslocaties. In de logistieke sector is een trend zichtbaar van een relatief snellere toename van het ruimtegebruik in verhouding tot een minde snelle toename van de toegevoegde waarde. Dit heef als gevolg dat in de logistiek de ruimteproductiviteit per hectare afneemt en de ruimtevraag in de toekomst toeneemt. Vooral op langere termijn, na 2025, is dit een belangrijke driver achter de

uitbreidingsbehoefte in deze sector.

Toetsing aan trede 2: is (een deel) de regionale behoefte op te vangen binnen het bestaand stedelijk gebied?

In het voornoemde rapport is voorts ingegaan op de tweede trede van de ladder. Op bestaande bedrijventerreinen wordt momenteel 300.000 m2 bedrijfsruimte aangeboden. Er is voornamelijk kleinschalige aanbod beschikbaar in bestaand vastgoed in stedelijk gebied. Voor de doelgroep van ‘Medel afronding’ zijn de objecten in de markt niet geschikt, zij zoeken een beduidend groter pand en dito kavel. Geconcludeerd wordt dat het bestaande aanbod in de marktregio niet kan voorzien in de vraag naar grootschalige bedrijfsruimte. Op korte termijn komen ook geen grootschalige leegstaande of vrijkomende locaties vrij om de vraagt faciliteren.

Toetsing aan trede 3: zoek een locatie die multimodaal ontsloten is of kan worden voor de resterende regionale behoefte.

In het voornoemde rapport wordt tot slot ingegaan op de derde trede van de ladder. Buiten dat het beleid erop is gericht om de ontwikkeling van nieuwe werklocaties te concentreren op goed ontsloten, multimodale locaties, is een multimodale bereikbaarheid ook een belangrijk

vestigingscriterium voor de doelgroep van Medel. Bedrijventerrein Medel heeft de status van een (boven)regionaal bedrijventerrein. Het ligt in de nabijheid van de A15 (afrit 33 en 34) en heeft als enige bedrijventerrein in de Regio Rivierenland de beschikking over een containerterminal aan het water. Bovendien hoeft vrachtverkeer niet door een (woon)kern om het plangebied te bereiken. Het bedrijventerrein is voor bedrijfsdoeleinden daarmee multimodaal ontsloten.

Toetsing aan de Gelderse ladder voor duurzame verstedelijking

Zoals hierboven aangegeven zijn in de Gelderse ladder aanvullend de volgende vragen relevant:

past de ontwikkeling bij de doelen in Gelderland? Zo ja, hoe voegt de ontwikkeling extra kwaliteit toe aan een gebied? De ontwikkeling van ‘Medel afronding’ past goed binnen de doelen van Gelderland. De ontwikkeling van ‘Medel afronding’ valt binnen het hoofddoel om een duurzame economische structuur te bewerkstelligen. Met de ontwikkeling van een robuuste groen-/blauwe zone rondom het nieuwe bedrijventerrein worden stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteiten aan het gebied toegevoegd.

Actuele marktvraag Bedrijvenpark Medel

De uitgifte van Medel fase 1 is de afgelopen jaren zeer constant geweest en sterk gericht op logistiek.

Op dit moment kunnen op Medel fase 1 echter geen grote kavels geleverd worden, terwijl het Industrieschap Medel daar wel aanvragen voor krijgt. De logistiek is een belangrijke doelgroep voor Medel afronding.