• No results found

Aan de hand van het SMART(I)-model heb ik beschreven hoe ik de opdracht uit zal werken.

Het SMART(I)-model bestaat uit de volgend onderwerpen:

S Specifiek geeft precies aan wat je wilt ontwikkelen M Meetbaar het resultaat is meetbaar

A Activerend geformuleerd in activiteiten, een actieplan

Hoofdstuk:Projectopdracht

8

R Realistisch haalbaar gezien omstandigheden T Tijdsgebonden voorzien van een tijdsplanning (I) (Inspirerend motiveert je, is aantrekkelijk voor je

2.1. Specifiek

Het doel van de afstudeeropdracht is de afronding van de opleiding. Het afstudeerproject is de laatste periode in het beroepsgerichte deel van de opleiding. Het zelfstandig werken en het tonen van initiatieven zal veel aan bod komen tijdens de opdracht. Zo zal mijn afstudeeropdracht het 'meesterstuk' van mijn opleiding bij Avans Hogeschool zijn.

Voor de afstudeeropdracht gebruik ik mijn opgedane kennis en vaardigheden die ik op het opleidingsinstituut Avans Hogeschool heb geleerd. Natuurlijk speelt mijn ervaring/ kennis die ik heb opgedaan bij Tes hier ook een rol bij. Deze worden zo in een praktijksituatie toegepast.

Na deze opdracht wil ik kennis hebben in de werking van de W-L installatie en hiermee kunnen werken.

Wanneer anderen vragen hebben hierover, wil ik deze duidelijk kunnen beantwoorden. De project gerichte onderdelen, zoals plannen, zelfstandig leren en werken wil ik door middel van deze afstudeeropdracht verbeteren.

2.2. Meetbaar

De resultaten van het onderzoek (theoretisch en praktisch) wil ik beschrijven in het verslag en de onderdelen die aan bod komen wil ik op de geplande datums afronden (zie planning, tijdsoverzicht).

2.3. Activerend

De projectopdracht heb ik opgebouwd uit verschillende fasen:

Initiatiefase, hieronder valt het Project Management Document. Dit is de fase van de voorbereiding, hierin beschrijf ik waar het project uit bestaat en wat de vervolgstappen zullen zijn. Het afstudeerproject berust een onderzoeks- / ontwikkelingsproject dat leidt tot een rapport van het beschreven onderzoek en de hierbij verkregen resultaten. Dit zal uiteindelijk in mijn eindverslag beschreven worden. Bij dit afstudeerproject zal er ook een product opgeleverd worden, namelijk de Ward Leonard testopstelling waarop de cursus uitgeoefend kan worden. De opstelling is al samengesteld en aan de hand hiervan stel ik een cursus samen die uit te oefenen is op de betreffende opstelling. Mochten er aanpassingen gedaan moeten worden, dan zal ik deze uitvoeren.

Hoofdstuk:Projectopdracht

9

In de definitiefase stel ik een gedetailleerd pakket van eisen op waaraan het projectresultaat moet voldoen. Zo worden de randvoorwaarden, functionele- en niet functionele eisen, operationele eisen en ontwerpbeperkingen beschreven.

In de ontwerpfase zal ik met behulp van voorgaande fasen een ontwerp opstellen waarmee ik mijn afstudeeropdracht tot een goed eindresultaat kan brengen. Zo zal ik de cursus pas op kunnen stellen, als ik zelf berekeningen heb uitgevoerd en onderzoek heb verricht naar de installatie.

Aangezien het een complexe installatie betreft, zal ik voor de ontwerpfase veel tijd

nodig hebben. De uiteindelijke cursus zal in documentvorm opgeleverd worden met natuurlijk als basis de test opstelling van TES Industrial Systems.

In de voorbereidingsfase beschrijf ik de zaken die ik nodig heb voor de realisatie van de afstudeeropdracht. Hierbij zal ik beschrijven wat voor werkzaamheden er uitgevoerd zullen moeten worden en welke resultaten ik nodig heb voor de realisatiefase. Binnen deze fase zal ik de tot nu toe verkregen informatie en beschikbare gegevens opsommend beschrijven om te controleren of alle gegevens beschikbaar zijn om een duidelijke cursus op te stellen over de Ward Leonard installatie.

Aangekomen bij de realisatiefase, zal ik me richten op de samenstelling van de cursus. De opdrachten die uitgevoerd zullen worden in de cursus, moeten duidelijk beschreven zijn en ook gemakkelijk te uit te voeren zijn. Hier moet dus rekening mee gehouden worden bij het ontwerp van de cursus.

Na deze fase zal ik het uiteindelijke cursusdocument (instructie document voor de training voor gebruikers) en een instructiebeschrijving opstellen. Hierbij zal een handleiding van de Ward Leonard test opstelling bijgevoegd worden met duidelijke elektrische schema’s zodat alle onderdelen gemakkelijk te vinden zijn.

In de laatste fase, de nazorgfase, richt ik me op het schrijven van een eindverslag en het maken van een eindpresentatie. In het eindverslag beschrijf ik het verloop van mijn afstudeer project en mijn ervaringen die ik heb opgedaan door deze opdracht van de Ward Leonard installatie. In deze laatste fase zal ik tevens een evaluatie schrijven van de afstudeeropdracht. Een presentatie zal ik ook opzetten binnen deze fase om mijn bevindingen te presenteren binnen de Academie voor Technologie en Management op Avans Hogeschool.

2.4. Realistisch

De afstudeeropdracht resulteert in een document van de cursus en in een testopstelling waarmee de Ward Leonard aangedreven, geregeld en bediend zal kunnen worden.

Om dit document te realiseren, zal ik een analyse moeten doen van de Ward Leonard installatie. Hieronder wordt verstaan; berekeningen maken en metingen verrichten. Als ik zelf de nodige kennis heb gekregen van

Hoofdstuk:Projectopdracht

1 0

de installatie, kan ik aan de hand van deze informatie de cursus opstellen. Wanneer ik lastige onderdelen tegenkom, de knelpunten, zal ik deze onderzoeken en beschrijven om vervolgens te verwerken in de cursus.

Om de testopstelling te realiseren moeten er elektrische schema’s getekend worden en hardwarecomponenten bepaald worden. Dit zal ik doen in de voorbereidingsfase. Zodra alle gegevens bekend zijn, zal ik deze verwerken tot een complete installatie voor de cursus.

Ik verwacht dat deze onderdelen te realiseren zijn aangezien de bestaande testopstelling uitgebreid zal worden en er al informatie over beschikbaar is. Als ik technische adviezen nodig heb zijn er collega’s die mij eventueel kunnen helpen.

2.5. Tijdsgebonden

Voor mijn afstudeerproject heb ik een gedetailleerde tijdsplanning opgesteld om aan te geven wanneer ik wat af wil hebben. Hierbij ben ik er vanuit gegaan dat er eventuele uitloop optreedt.

Zie voor de tijdsplanning hoofdstuk 8. “Tijdsoverzicht (planning)”.

2.6. Inspirerend

Deze opdracht vindt ik een uitdaging aangezien dit een complexe installatie betreft. Er komen veel technische onderwerpen aan bod en zo leer ik hiermee om te gaan. Het nut van de opdracht is om een document (cursus) op te stellen zodat anderen de Ward Leonard kunnen begrijpen en hiermee

kunnen werken wanneer er bijvoorbeeld een storing optreedt bij een bestaande installatie die berust op het principe van de Ward Leonard.

Door de diversiteit van de technieken die hierbij aan bod komen, a- synchrone draaistroommotor, gelijkstroomgenerator, gelijkstroommotor en een regeling voor het veld die bestaat uit een Siemens PLC (S7) in combinatie met een Siemens regelaar, krijg ik kennis van de werking van deze technieken.

Deze opdracht vindt ik heel leerzaam en leuk om uit te voeren. Zo kan ik mijn kennis verbreden en door onderzoek kan ik voor anderen een leerzame cursus op stellen zodat deze ook kennis krijgen van deze complexe installatie.

Hoofdstuk:Inrichting van het project

1

1

GERELATEERDE DOCUMENTEN