• No results found

Het project bestaat uit de volgende onderdelen:

10.4 Onderdelen

10.4.1 Management van programma WOT-05 Visserijonderzoek

In overleg met de LNV Adviescommissies en het Opdrachtgeveroverleg van dit programma wordt voor 2012 een werkplan opgesteld met een bijbehorende begroting voor 2012. Tevens wordt een

jaarrapportage over 2010 met een daarbij horende financiële verantwoording gemaakt.

Leiding wordt geven aan de uitvoering van het werkplan 2011 door middel van het bewaken van de voortgang en kwaliteit van de werkzaamheden evenals het bewaken van de besteding van de programmagelden.

De programmaleiding onderhoudt intensieve contacten met LNV via de onderzoekscoördinator van LNV-AKV en de Adviescommissies van het programma. Ook worden contacten onderhouden met de projectleiders (dagelijks) het management van IMARES (maandelijks) en Wageningen UR (halfjaar) over de voortgang en voortzetting van het programma.

10.4.2 Management van de EU data collectie (DCF)

In het kader van de DCF wordt een bijdrage gegeven aan het Nationaal Plan dat LNV jaarlijks aan de EC stuurt. De bijdrage houdt in het opstellen van het meerjarig onderzoeksplan voor 2011-2013 dat voldoet aan de Nederlandse onderzoeksverplichtingen die uit Europese verordeningen voortkomen evenals het opstellen van een begroting van dit onderzoeksplan.

Tevens wordt een bijdrage gegeven voor een technisch rapport over de uitvoering van het Nationaal Plan 2009. Dit rapport wordt opgesteld t.b.v. de EC. De bijdrage bevat een rapportage over de werkzaamheden die in 2009 zijn uitgevoerd evenals een zeer uitgebreide financiële verantwoording van deze werkzaamheden.

10.4.2.1 Regionale Coördinatie Meetings

Ten behoeve van de internationale coördinatie van het onderzoek dat wordt uitgevoerd in het kader van de DCF organiseert de EC Regionale Coördinatie Meetings (RCM). Naast de onderlinge

afstemming van het onderzoek dat in de LS wordt uitgevoerd worden initiatieven geïnitieerd die moeten leiden tot een verbetering van de efficiëntie en kwaliteit van het onderzoek. De meetings vinden meestal plaats eind september, begin oktober en worden bijgewoond door de Nationale Correspondent, een bioloog en een econoom. NL participeert in de RCM Noordzee, de RCM voor de North East Atlantic en de RCM voor gebieden buiten de Europese wateren.

De internationale coördinatie van de kwaliteitsborging biologische bemonstering wordt gedaan door ICES Planning Group on Commercial Catch, Discards and Biological Sampling, PGCCDBS.

10.5 Kennisverspreiding en Communicatie

10.5.1.1 Websites

In 2003 hebben de Raad van Bestuur van Wageningen UR en de Bestuursraad van LNV afgesproken dat de informatie uit de onderzoeksprogramma’s beter toegankelijk worden gemaakt. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van een centrale internetontsluiting van informatie over de kennis uit de pro- gramma’s en de verspreiding van thematische nieuwsbrieven. Sinds april 2004 is op

www.kennisonline.wur.nl informatie over dit programma en de overige LNV programma’s te vinden.

De website bevat een elektronische versie van het werkplan. Sinds 2005 zijn een aantal producten, rapporten die in het kader van dit programma verschijnen daar te downloaden. De hoeveelheid gevraagde informatie is in de loop der jaren aanzienlijk toegenomen.

Daarnaast wordt via de website van het CVO, (www.cvo.wur.nl), informatie verstrekt aan het publiek over het onderzoek dat in dit programma wordt uitgevoerd. Tevens kunnen van deze websites onderzoeksresultaten worden gedownload.

Het onderhoud van deze websites is in dit project ondergebracht.

10.6 Producten

• Werkplan voor 2012

• update Nationaal Programme 2012 • Jaarverslag 2010;

• Report of Activity over 2010; • Management review

• Overleg met LNV (Adviescommissie, Opdrachtgeveroverleg), projectleiders, IMARES en Wageningen UR over het programma;

• Deelname en verslag van RCM; • Deelname en verslag van PGCCDBS;

• Beheer en onderhoud van de websites van CVO en KennisOnline;

10.7 Samenwerking

Ten behoeve van de invulling van het onderzoeksprogramma wordt met de Adviescommissie en Opdrachtgeveroverleg samengewerkt evenals met de onderzoekscoördinator van LNV-A&K. Via de RCM wordt met de overige LS afspraken gemaakt om te komen tot internationale coördinatie van het onderzoek. In een aantal gevallen worden deze afspraken gemaakt in bilaterale meetings tussen LS. Via ICES wordt met buitenlandse onderzoeksinstituten samenwerkt om m.b.t. de planning

betrekking tot de activiteiten die worden uitgevoerd voor KennisOnline wordt met DLO-centraal samengewerkt. 10.8 Begroting startdatum 1 jan 2011 einddatum 31 dec 2011 Financiering (€) Projectbudget (programmageld) 184,968 Cofinanciering (derden) cofinancierende partij Raming kosten (€) Personele kosten (dagen x tarief) schaal 1-6 2,320 schaal 7-9 2,960 schaal 10-11 66,588 schaal 12 16,380 schaal 13-14 90,420 schaal 15+

som personele kosten 178,668

Omschrijving overige kosten

Reiskosten 6,300

materiële kosten overige kosten

som overige kosten 6,300

Totaal 184,968

10.9 English summary

project title: Programme management WOT-05 Fisheries Research (project number 430-12150) project: The project includes all co-ordination activities which are carried out in WOT programme 05- 406 and the WOT-unit: Centre of Fisheries Research. These include the planning, reporting and management of the programme. Also support is given to the management of the DCF activities in the Netherlands. Further, the dissemination of information on the programme and the presentation of the programme results to the public through websites is included in this project.

results and products: Planning of research activities and progress reports. National and international coordination.

werkplan 2011 Programmanummer en titel WOT-05 Visserijonderzoek Projectnummer(s) 430-12170 Projectleider drs. F.A. van Beek uitvoerende instellingen CVO; IMARES gebruiker van de resultaten Directie Agroketens en Visserij (LNV-AKV) contactpersoon van de gebruikersgroep

ir. D.J. van der Stelt (LNV-AKV)

11

Vrije ruimte

11.1 Argumentatie

De vrije ruimte van het programma is bedoeld als financiële buffer voor het oplossen van knelpunten van LNV, die zich in de loop van 2011 kunnen voordoen. Dat houdt in dat de onderdelen in dit project pas in de loop van 2011 zullen worden vastgesteld.

11.2 Wettelijke basis

Er is geen wettelijke basis voor dit programma onderdeel. In de richtlijnen voor het opzetten van WOT programma’s wordt gevraagd rekening te houden met 5- 10% van het onderzoeksbudget te

reserveren voor de vrije ruimte.

11.3 Projectbeschrijving

De vrije ruimte wordt als afzonderlijk project beheerd. De onderdelen in die hierin worden ondergebracht zijn echter inhoudelijk echter vaak verwant aan de overige projecten.

11.4 Onderdelen

In de vrije ruimte is 100 K€ gereserveerd voor 2010. De besteding zal gedurende 2010 in overleg met LNV worden ingevuld.

11.5 Begroting startdatum 1 jan 2011 einddatum 31 dec 2011 Financiering (€) Projectbudget (programmageld) 100,000 Cofinanciering (derden) cofinancierende partij Raming kosten (€) Personele kosten (dagen x tarief) schaal 1-6 schaal 7-9 schaal 10-11 schaal 12 schaal 13-14 schaal 15+

som personele kosten

Omschrijving overige kosten

Reiskosten materiële kosten overige kosten niet

gespecificeerd 100,000

som overige kosten 100,000

11.6 English summary

project title: Ad hoc service and research (project number 406-3-12170)

justification: A small part of the programme budget is held in reserve and is not allocated to projects in advance of the budget year. This budget will be used, to address some larger ad hoc requests by the Ministry during the year.

project: No projects will been proposed in advance of the management year. A reservation has been made for future research on Marine Protected Areas.