• No results found

Programmatische aspecten

In document Bestemmingsplan de Schakel (pagina 22-26)

3. Visie en ontwerp voor de Schakel

3.4 Programmatische aspecten

Verkeer en parkeren

In de huidige situatie speelt verkeer een belangrijke rol. Uit gemeentelijke verkeerstellingen1 blijkt dat er gemiddeld 1.600 motovoertuigbewegingen per etmaal plaats vinden, wat neer komt op 584.000 motorvoertuigbewegingen per jaar (heen en terug). Uit deze verkeerstellingen blijk dat het plangebied en haar directe omgeving op jaarbasis worden bezocht door circa 250.000 - 300.000 mensen. Ruim de helft daarvan (circa 150.000) gaat naar rondvaartbedrijf ‘de Zilvermeeuw’ in de oude haven. Ze doorkruisen hierbij ‘de Schakel’. Een belangrijk programmatisch deel van het te ontwikkelen gebied bestaat dan ook uit ordenen van rijwegen en parkeerplaatsen, met daarnaast de wens tot een netwerk voor langzaam verkeer.

Inzicht in de opzet van deze twee stromen biedt kansen en mogelijkheden voor de uitwerking van de Schakel. Zo kan er bijvoorbeeld een duidelijkere verkeersstructuur gemaakt worden voor auto- en busverkeer, en kan meer ruimte worden gecreëerd voor verblijfsgebied en voetgangerszones langs het water.

Om inzicht te krijgen in de verschillende typen verkeersstructuren, zijn een tweetal kaarten opgesteld. Een met de verschillende typen gemotoriseerd verkeer en een met de langzaamverkeersroutes. Daarnaast zijn ook, door middel van inventarisatie in het kader van het verkeers- en parkeeronderzoek de huidige parkeermogelijkheden in beeld gebracht.

Gemotoriseerd verkeer

In de huidige situatie domineert de verkeersstructuur het gebied. Deze kan naar intensiteit onderverdeeld worden in een hoofdstructuur, nevenstructuur en wegen voor bestemmingsverkeer en parkeren. Vanaf de rotonde (entree jachthaven) kan men naar het oosten en noorden om het havenbekken.

De ontsluiting richting het noorden bestaat uit een hoofdrijbaan met eenrichtingsverkeer. Het autoverkeer wordt direct langs het havenbekken geleid met weinig ruimte voor langzaam verkeer of verblijfsplekken. Deze eenrichtingsweg loopt tot aan het hart van de Schakel. Hier komen verschillende wegen samen, met ieder een eigen functie en inrichting. De verkeersstructuur is onduidelijk – eenduidigheid en oriëntatie ontbreekt – waardoor gebruik gemaakt wordt van extra bebording.

Langzaam verkeer

De huidige structuur voor voetgangers wordt gedomineerd door smalle trottoirs naast de rijwegen die gebruikt worden door auto’s, bussen, vrachtwagens, motoren en fietsers. Door de vele doorkruisingen van wegen is de structuur versnipperd waardoor eenheid en oriëntatie ontbreekt. De uitstraling door het gebruik van betonklinkers en -tegels (mede door de kwaliteit) is sober en armoedig. Daarnaast is er sprake van achterstallig onderhoud. In figuur 3.4 zijn de huidige rijbanen voor gemotoriseerd verkeer uitgelicht. In figuur 3.5 is dit voor het langzaam verkeer (fietsers, voetgangers) gedaan.

Figuur 3.4 Huidige situatie gemotoriseerd verkeer (situatie 2017)

Figuur 3.5 Langzaam verkeer huidige situatie

parkeren op parkeerterrein (439 plaatsen = 44 +395)

= 122+184)

parkeren naast de weg 195 plaatsen = 103+38+36+6+12)

Parkeren

Een groot deel van het landgedeelte van de jachthaven is in gebruik voor parkeren.

Hiervan zijn 644 plaatsen is momenteel voor vrij parkeren, waarvan een gedeelte gereguleerd is met parkeerautomaten. In figuur 3.6 is de huidige parkeercapaciteit verbeeld.

De parkeerplaatsen het dichtst bij de ligplaatsen, op het eigen terrein van Jachthaven Biesbosch, zijn gereguleerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van slagbomen en parkeerkaarten (306 plaatsen). Dit geldt ook voor de campers. De vrije parkeerplaatsen zijn bestemd voor bezoekers, recreanten en kantoormedewerkers Dit zijn er 644 bij aanvang van de planvorming.

Doordat parkeren een groot beslag legt op de beschikbare ruimte is het van belang om het parkeren goed te organiseren. Voor toekomstig gebruik en inrichting van de jachthaven geniet meervoudig gebruik van de bestaande parkeerplaatsen de voorkeur. Bij het plaats geven aan nieuwe functies zal hier dan ook serieus mee gerekend worden, al is bij sommige functies een gereserveerde parkeerplaats nodig.

Uitgangspunten programmatische aspecten inrichtingsplan

Een nieuwe heldere verkeersstructuur dient als ruggengraat van het gebied: een duidelijke en herkenbare routing voor gemotoriseerd verkeer, met doelgericht parkeren ten behoeve van de nieuwe en de oude haven. Daarbij is er voor doorgaande fietsers een duidelijke route. En beweegt het lokale langzaamverkeer zich op eigen wijze door het gebied en vindt aansluiting bij regionale netwerk van fiets- en wandelpaden. In Drimmelen zijn enkele fietsknooppunten (nummer 97 en 98) gelegen waardoor aangesloten is bij het netwerk van landelijke, provinciale en regionale fietsroutes.

Verkeerscijfers en -berekeningen

Om te kunnen blijven sturen op een goede infrastructuur en op de parkeervoorzieningen, is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen wat de effecten zijn van de ontwikkeling op de infrastructuur en parkeervoorzieningen van de voorgenomen plannen. Daarnaast zijn de effecten van verkeer (akoestiek, luchtkwaliteit, stikstofdepositie e.d.) belangrijk om te beoordelen of sprake is van een goede ruimtelijke ordening. In bijlage 1 is het verkeersonderzoek opgenomen.

Daaruit blijkt dat de bestaande ontsluitingswegen van Drimmelen het extra verkeer (993 motorvoertuigen per etmaal) dat door dit plan wordt aangetrokken, vlot en veilig kan verwerken zonder nadelige gevolgen voor de afwikkeling en doorstroming.

De infrastructuur in Drimmelen biedt nu en in de toekomst voldoende capaciteit. Na realisatie van het plan bestaat nog voldoende capaciteit om het verkeer goed af te wikkelen. Bij incidentele topdrukke dagen in de zomer zullen verkeersregelaars2 de tijdelijke extra toestroom van verkeer in goede banen leiden, zoals dat in de huidige situatie ook gebeurt.

Ten aanzien van de parkeerbehoefte betekent dit een parkeercapaciteit van 153 parkeerplaatsen. Deze parkeercapaciteit is berekend op basis van een referentieprogramma dat is gemaakt op basis van de conclusies uit paragraaf 3.3.

Dat referentieprogramma is op schaal in het plangebied getekend. Daaruit blijkt dat er voldoende ruimte is om dit aantal parkeerplaatsen te realiseren. Sterker er is zelfs nog ruimte om 7 extra parkeerplaatsen te realiseren. In de huidige situatie zijn

2 Deze worden ingezet door de jachthaven

binnen het plangebied 36 parkeerplaatsen aanwezig. Dit aantal dient sowieso behouden te blijven.

Omdat op dit moment sprake is van een referentieprogramma (het bestemmingsplan biedt veel flexibiliteit) is in de regels een voorwaardelijke verplichting opgenomen ten aanzien van het parkeren. Dat betekent dat pas een omgevingsvergunning ten aanzien van bouwen kan worden verleend, wanneer aangetoond is dat voor de betreffende ontwikkeling is aangetoond dat deze kan voorzien in de eigen parkeerbehoefte. Hierdoor kan nooit een parkeertekort of parkeeroverlast ontstaan.

In document Bestemmingsplan de Schakel (pagina 22-26)