• No results found

Programmatieaanvragen buitengewoon onderwijs

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 167-171)

AGODI formuleert de volgende aanbevelingen voor 2017:

- Het coördinerend overleg met alle belanghebbenden in functie van het uitwisselen van informatie en het van nabij opvolgen van signalen en maken van afspraken, wordt voortgezet.

- De ontwikkelingen m.b.t. de instroom van vluchtelingen en het opvangnetwerk blijven gemonitord in functie van een vlotte toeleiding van de kinderen uit deze voorzieningen naar het onthaalonderwijs.

- AGODI stelt op regelmatige basis een cijferrapport op over het onthaalonderwijs dat voor iedereen vlot raadpleegbaar is. Deze gegevens laten scholen en andere stakeholders toe om een meer gerichte ondersteuning te organiseren en expertise onderling uit te wisselen.

- Verder onderzoeken op welke manier de onderwijslogica en de bezorgdheden vanuit Fedasil ook hun weg vinden naar onderwijs.

Programmatieaanvragen buitengewoon onderwijs

Opvallend dit jaar in de programmatieaanvragen buitengewoon onderwijs bleek de intentie tot het oprichten van scholen of vestigingsplaatsen op eenzelfde campus met

De vraag is evenwel of deze evoluties verenigbaar zijn met de doelstellingen van het M-decreet. Er kan beter een nieuw ondersteuningsmodel komen dat gebaseerd is op een regelgeving. Samen met omslachtige procedures zorgt dat voor verwarring. Daardoor dreigt het belang van het kind niet altijd voorop te staan. Er is nood aan tijdige en duidelijke informatie en waar mogelijk een vereenvoudiging van de regelgeving. Meer dan regels hebben scholen voor gewoon onderwijs ondersteuning en correcte informatie nodig om leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften kwaliteitsvol onderwijs te kunnen aanbieden.

Innovatie

Een verbeterde dienstverlening met het oog op een administratieve lastenverlaging voor scholen en personeelsleden

In 2015 ondernam AGODI actie om het gebruik van de elektronische salarisbrief aanzienlijk te verhogen. Zo liep het aantal personeelsleden dat gebruik maakt van een elektronische salarisbrief via Zoomit eind december 2015 op tot 116.000 personeelsleden (meer dan 63%). Deze personeelsleden ontvangen geen papieren salarisuittreksel meer.

Ter vergelijking: eind 2013 en eind 2014 kozen respectievelijk 22% en 24% van de personeelsleden voor de elektronische salarisbrief. Het aantal brieven dat niet langer gedrukt en verstuurd moet worden, daalde daardoor sterk. In 2016 bleef dit aantal stabiel.

Omdat een aantal banken niet deelnemen aan Zoomit lijkt hier geen verdere evolutie meer mogelijk.

Eind 2013 is Mijn Onderwijs gestart, een beveiligd en persoonlijk portaal voor scholen en schoolbesturen van het basisonderwijs en secundair onderwijs. Vanaf mei 2014 is het

om hun schoolbeleid vorm te geven. Externen kunnen op de website statistische informatie interactief raadplegen. AGODI krijgt veel tevreden reacties over deze toepassingen en wil het aanbod aan gegevens graag verder uitbreiden.

IT-investeringen blijven noodzakelijk

Het project DigiS beoogt het verder uitbouwen van een digitaal schooldossier en digitale communicatie met de scholen, waarbij AGODI volgende ambities wil realiseren:

Tijdens de voorbije vijf jaar heeft AGODI het salarissysteem grondig vernieuwd. In de laatste fase van dit vernieuwingsproces wil het agentschap investeren in het aanbieden van een elektronische salarisbrief via een beveiligde toegang tot het internet. In 2015 zijn daarvoor noodzakelijke voorbereidende stappen gezet. Aangezien het gaat om privacygevoelige gegevens krijgt de beveiliging ervan vanzelfsprekend veel aandacht.

In 2014 realiseerde AGODI, samen met de Pensioendienst voor de Openbare sector (PDOS), het omvangrijke project Capelo.

Uit de nulmeting van de administratieve lasten voor het beleidsdomein Onderwijs en Vorming bleek dat de voorbereiding en de samenstelling van het pensioendossier bovenaan op de lijst stond van de administratieve handelingen met de hoogste kost aan administratieve lasten.

De schooladministratie heeft vanaf 2015 geen taak meer in de samenstelling van het pensioendossier. De personeelsleden kunnen hun pensioendata sinds begin 2016 raadplegen op de federale website My Pension.

AGODI engageerde zich om, in samenwerking met Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, de verplichtingen op het vlak van Aangifte Sociaal Risico van de scholen over te nemen.

Het agentschap beschikt namelijk over de nodige personeelsgegevens. Het project wordt stapsgewijs in de praktijk gebracht de volgende jaren.

Het is te verwachten dat steeds meer overheidsdiensten gebruik zullen maken van de gegevens in de databanken van AGODI. Het agentschap werkt daaraan graag mee en trekt voluit de radicaal digitale kaart.

Een aandachtspunt blijft het elektronische personeelsdossier (EPD) dat ondertussen 20 jaar oud is. Zoals dat voor het salarissysteem gebeurde door Ernst&Young in 2009, is ook hier een audit op het vlak van bedrijfszekerheid aangewezen. De ervaring leert dat blijvende investeringen en bijhorende budgetten noodzakelijk zijn. In de begroting 2016 is een recurrent bedrag van 1,08 miljoen euro opgenomen voor de vernieuwbouw van het salarissysteem, maar wellicht vragen nieuwe projecten bijkomende middelen.

De meerderheid van de gegevens die AGODI uitwisselt, is privacygevoelig. Omdat de veiligheid van gegevens essentieel is voor alle partners, heeft AGODI in 2015 het initiatief genomen om samen met de Vlaamse Toezichtcommissie de scholen daarvoor te sensibiliseren. De voorzitter van de Vlaamse Toezichtcommissie, Willem Debeuckelaere, heeft tijdens de jaarlijkse Ronde van Vlaanderen toelichting gegeven voor meer dan 2.000 schooldirecties van het basis- en secundair onderwijs. AGODI neemt zich voor om de volgende jaren als facilitator en ondersteuner op te treden tussen de scholen en de Vlaamse Toezichtcommissie.

KPMG voerde in opdracht van AGODI een audit uit naar de manier van samenwerken met de softwareleveranciers van de scholen. Het rapport stelt voor om het huidige model, waar onafhankelijke softwareleveranciers een belangrijke rol spelen, voort te zetten. KPMG formuleerde wel een reeks aanbevelingen, waar AGODI de volgende jaren samen met de onderwijspartners aan wil werken.

Management

Op 30 juni 2016 had AGODI 458 medewerkers in dienst. De groep personeelsleden van 55 jaar of ouder is hierin het sterkst vertegenwoordigd. 62% van de personeelsleden zijn vrouwen. In de cijfers zien we een hoger aantal hooggeschoolden dan voorgaande jaren.

Dit weerspiegelt het aanwervingsbeleid dat blijvend het accent legt op het aantrekken van nieuwe medewerkers van niveau A en B.

Het agentschap blijft zich inspannen om de werkvloer meer divers te maken. In 2016 was 2,5% van de personeelsleden van buitenlandse herkomst; 2,5% van de personeelsleden had een handicap of chronische ziekte. Elk jaar voorziet het agentschap een aantal stageplaatsen en vakantietewerkstellingsplaatsen, ook voor jongeren met een migratieachtergrond of een arbeidshandicap. Daarnaast ondersteunt AGODI via het JoJo/

VeVe-project de tewerkstelling van laaggeschoolde jongeren in scholen.

Voor AGODI is een goed uitgewerkt vormingsbeleid een belangrijke pijler van het competentiebeleid. Dat plan bestaat uit een mix van vaste waarden en nieuwe activiteiten voor een zo ruim mogelijke groep van medewerkers.

In 2016 voerden we een personeelspeiling uit. Daaruit blijkt een grote algemene tevredenheid met het huidige werk. De personeelsleden geven het belang van het eigen werk aan, zowel voor AGODI als voor de samenleving. Ook de klantgerichtheid scoort zeer hoog.

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 167-171)